DRFRANCIART: A PÁRIZSI NOTRE DAME (Notre Dame of Paris)

2015. október 07. 08:27 - drkuktart

drkuktart_notredame_paris01i.jpg

Párizsi nosztalgia a Szajna parton, nem kisebb látványossággal, mint a Notre Dame-mal.

Sokan mondták már nekem, hogy korábbi elvárásaikhoz, elképzeléseikhez képest nagyot csalódtak, mikor először Párizsban jártak. Bár én is mindig francia sanzonokkal a fülemben gondoltam Párizsra, és látogatásomat megelőzően jópár, a francia fővárosban játszódó filmet láttam, kosztümös könyvet olvastam, mégsem voltak olyan elrugaszkodott elképzeléseim, amelyek Párizst steril, hamis romantikával, vintage hangulattal uniformizálják. Nem fogalmazódott meg bennem előre és kifejezetten, de visszagondolva tudtam, hogy Párizs egy mai nagyváros, a nagyvárosi léttel együttjáró estlegesen kellemetlen körülményekkel mint a mocsok, bűz, sokféle ember, tömeg. Nem voltak hamis elvárásaim. De, hogy a nagyvárosi lét negatívumai mellett pozitívumokat is említsek, megjárva a várost, tudnunk kell, hogy Párizs épített környezete, panorámája gyönyörű, parkjai csodálatosak, a Szajna menti korzón felállított könyves standok és az eldugott üzletek bája vitathatatlan, elég csak a vendéglátóhelyek előtti teraszokra pillantani, hogy úgy érezzük, itt az emberek tudnak élni, a turizmusban, vendéglátásban dolgozó franciák pedig igenis, hogy beszélnek angolul (én mindig franciául köszöntem, majd angolul kommunikáltam velük), ha pedig nem, készek megértetni magukat, ahogyan én is. Egyszóval én igencsak szeretem Párizst, de mint minden helyen, itt is leginkább a környezet, jelen esetben az épített környezet tette rám a leghatásosabb benyomást. Egy magára valamit adó turista alaplistájából nem hiányozhat a Notre Dame megtekintése, amit - annak érdekében, hogy lássunk is valamit a városból - metró helyett érdemes gyalogszerrel megközelíteni, mondjuk éppen a Szajna mentén falva a kilométereket. drkuktart_notredame_paris47i.jpg

drkuktart_notredame_paris49i.jpg

A Párizs negyedik kerületében található, Île de la Cité szigeten magasodó Notre Dame (teljes nevén Cathédrale Notre-Dame de Paris, magyarul pedig Mi Ssszonyunk) székesegyház az egyik legkorábbi gótikus templom. A Notre Dame-nak két honlapja létezik. A különbségtétel alapja nem a nyelvek száma, hanem a honlap funkciója. A hitélethez kapcsolódó honlap semmit sem tartalmaz az épület történetét illetően, így a történelmi információk érdekében a turisztikai célú honlapot hívtam segítségül, de az ott található nyúlfarknyi leírást kiegészítettem egy, a Franciaország szakrális látványosságaival foglalkozó honlapon található információkkal. A templom által elfoglalt területen korábban Párizs első keresztény bazilikája a Saint Etienne bazilika állt, ami pedig egy korábbi, román stílusban épült és Jupiternek szentelt templom helyén épült. A Notre Dame első verziója egy, az I. Childebert frank király által 528-ban építtetett nagyszerű templom volt, amely a tizedik századik töltötte be a városi székesegyház funkcióját. 1160-ban Maurice de Sully érsek úgy ítélte, hogy a korábbi épület méltatlan az épületnek szánt szerephez, így leromboltatta. A mai székesegyház építése a XII. században (1163) kezdődött és mintegy kettőszáz éven át tartott (1345-ig), aminek köszönhetően az épület többféle stílusjegyet is magán hordoz (francia gótika, naturalizmus, reneszánsz). Az épületet eredetileg támfalak nélkül tervezték meg, de az építkezés előrehaladtával egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a vékony falak nem bírják a rájuk nehezedő terhet, így vetődött fel először a támfalak ötlete. A párizsi Notre Dame az egyik első ilyen jellegű támfalakkal rendelkező épületek közül a világon. A két tornyos nyugati homlokzat építése még a főhajó befejezését megelőzően kezdődött meg 1200-ban, de a 69 méter magas tornyok csak 1245-re készültek el teljesen.

drkuktart_notredame_paris02ii.jpg

drkuktart_notredame_paris03ii.jpg

XIV. Lajos és XV. Lajos francia királyok uralkodása alatt a XVII. században a Notre Dame-ot nagyban átalakították, mely munkálatok során több ólomüveg ablakot és sírt elpusztítottak. A katedrális eddigi története során többször és nagyban megsérült, nem volt ez másként a francia forradalom idején sem, amikor is számos szakrális emléktárgy megsemmisült, sőt, az épületet élelmiszer tárolására mintegy raktárépületként is használták ekkoriban. A székesegyház helyreállítását 1845-ben kezdték meg és huszonhárom éven át tartott. 1871-ben a rövid életű párizsi kommün alatt az épület majdnem tűzvész áldozatává vált. 1905-ben a törvénykezés elválasztotta az egyházat és a vallást, azzal, hogy valamennyi templom állami tulajdonban marad, amelyeket viszont a Római Katolikus Egyház jogosult használni. A második világháború során azt terjesztették, hogy a németek el akarják pusztítani a frissen helyreállított ólomüveg ablakokat, így valamennyi ablakot - beleértve a XIII. századi rózsaablakot is - megelőzési céllal eltávolították és azokat csupán a háború után helyezték vissza. Legutóbbi modernkori felújítása 1991-ben kezdődött. 

drkuktart_notredame_paris04ii.jpg

A székesegyházban természetesen több történelmileg is jelentős esemény történt, például itt koronázták császárrá Napóleont 1804. december 2-án. További érdekesség, hogy Jeanne d'Arc-ot 1909-ben a párizsi Notre Dame-ban avatta boldoggá X. Pius pápa. Jeanne d'Arc életéről, mártírságáról és felmentéséről a Rouen-ről szóló bejegyzésemben írtam többet, tekintettel arra, hogy ez a francia város kapcsolódik leginkább személyéhez (ha el szeretnéd olvasni, kattints ide).

drkuktart_notredame_paris05i.jpg

Magában az épületben több említésre méltó műalkotás található: az egyes szenteknek szentelt oltárok, a több évszázados rózsaablakok, a homlokzaton pedig az apostolok és próféták által körbeölelt főbejárat, felette a királyok galériája, valamint a két tornyot összekötő további galéria. Felsorolni őket igencsak hely és időigényes lenne, márpedig ezt inkább meghagynám az útikönyveknek és az építészettel kellő szaértelemmel foglalkozó munkáknak. A faragványok rendkívül érdekesek, kifejezőek, megéri, hogy ne csak körbeloholjuk a Notre Dame-ot, de el is időzzünk az egyes arcokat, alakokat vizslatva, elgondolkodva azon, hogy ezek vajon mit fejezhettek ki és milyen hatással bírhattak keletkezésük idején. Ez utóbbira remélem én is lehetőséget adok mindenkinek, aki végiggörgeti a soronkövetkező képeket. (Sajnos a látogatható toronyba nem jutottam még fel, de nagyvonalúan úgy voltunk vele, hogy jövünk mi még ide.)

drkuktart_notredame_paris48i.jpg

drkuktart_notredame_paris06ii.jpg

drkuktart_notredame_paris07ii.jpg

drkuktart_notredame_paris08ii.jpg

drkuktart_notredame_paris09ii.jpg

drkuktart_notredame_paris10ii.jpg

drkuktart_notredame_paris11ii.jpg

drkuktart_notredame_paris12ii.jpg

drkuktart_notredame_paris13ii.jpg

drkuktart_notredame_paris14ii.jpg

drkuktart_notredame_paris15ii.jpg

drkuktart_notredame_paris16ii.jpg

drkuktart_notredame_paris17i.jpg

drkuktart_notredame_paris18ii.jpg

drkuktart_notredame_paris19ii.jpg

drkuktart_notredame_paris20i.jpg

drkuktart_notredame_paris21ii.jpg

drkuktart_notredame_paris22ii.jpg

drkuktart_notredame_paris23i.jpg

drkuktart_notredame_paris24ii.jpg

drkuktart_notredame_paris25ii.jpg

drkuktart_notredame_paris26ii.jpg

drkuktart_notredame_paris27ii.jpgdrkuktart_notredame_paris28iii.jpgdrkuktart_notredame_paris28iv.jpg

drkuktart_notredame_paris29ii.jpg

drkuktart_notredame_paris30ii.jpg

drkuktart_notredame_paris31ii.jpg

drkuktart_notredame_paris32ii.jpg

drkuktart_notredame_paris33ii.jpg

drkuktart_notredame_paris34i.jpg

drkuktart_notredame_paris35ii.jpg

drkuktart_notredame_paris36ii.jpg

drkuktart_notredame_paris37ii.jpg

drkuktart_notredame_paris38ii.jpg

drkuktart_notredame_paris39i.jpg

drkuktart_notredame_paris40ii.jpg

drkuktart_notredame_paris41ii.jpg

drkuktart_notredame_paris42ii.jpg

drkuktart_notredame_paris43ii.jpg

drkuktart_notredame_paris44ii.jpg

drkuktart_notredame_paris45ii.jpg

drkuktart_notredame_paris46i.jpg

A Notre Dame címe a 6 place du Parvis Notre-Dame alatt található, nyitvatartása pedig a következőképpen alakul: hétfőtől péntekig 8.00-18:45, szombaton és vasárnap 8.00-19:15.

drkuktart_notredame_paris47i.JPG

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével! És még egy kis infó: a Facebook-on a Tetszik mezőre téve a kurzort, jelöld be az "Értesítéseket kérek" mezőt, hogy valóban értesülj az izgalmas új bejegyzésekről! 

Szép napot!

If you like the post, follow me on Facebook HERE or Instagram HERE to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin! And one more advise to really get notifications about new posts on Facebook: don't forget to mark 'Get Notifications' under the 'Liked' button of my Facebook site!

Have a nice day!

DRKUKTA

A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása