Imádom a palacsintát bár viszonylag ritkán eszem. Általában Horváth Ilona verzióját keltem életre, de a legutóbb készített palacsintatészta a belga kapcsolatnak köszönhetően bizony egy belga séf receptjén alapult. Nem tudom mi lehet a titka, de már az első palacsinta szépre sült, a tészta egyenletes volt és kiadós, a vanília pedig csudajól megbolondította. Rossz hír vagy sem, de a legközelebbi palacsintakészítéskor a Horváth Ilona szakácskönyv érintetlen marad, mert bizony végérvényesen letettem a voksom a soron következő recept mellett. (For English read more.)
I love eating pancakes however I must confess I don't eat it quite often. Generally I use a Hungarian cookbook by Ilona Horváth to prepare the batter. Nevertheless last time when we made pancake - thanks for the Belgian contact - we followed a Belgian chef's recipe step by step. Following this recipe baking pancakes is easy and the result is a tasty vanilla pancake, so I'm impressed. Ilona Horváth's cookbook will stay closed next time when I'll make pancakes.
A következő recept négy személyre szól fejenként 3-4 palacsintával.
Hozzávalók:
A vaníliás palacsináthoz:
5 deciliter tej
2 tojás
200 gramm finomliszt
40 gramm vaj
2 vanília rúd
csipetnyi só
napraforgó olaj a sütéshez
Az ízesítéshez (igazából bármi, ízlés szerint, de például): barna cukor, dzsem, Speculoos krém, Nutella....
The ingredients in this recipe are for 4 people (3-4 pancakes per person).
Ingredients:
For vanilla pancakes:
5 dl milk
2 eggs
200 g pastry flour
40 g butter
2 vanilla beans
pinch of salt
1 dash of sunflower oil
For the topping (as you like it for example): brown sugar, Speculoos cream, Nutella, jam ...
Tegyük egy turmixgépbe - kézi keverés esetén egy tálba - a hozzávalókat: a tejet, a lisztet, a tojásokat, a kettévágott vaníliarudakból kikapart vaníliaszemecskéket, a tűzhelyen serpenyőben alacsony hőmésrékleten megolvasztott (de nem rotyogó) vajat és az egy csipetnyi sót. Keverjük csomómentesre palacsintatésztát. A sütéshez vékonyan kenjünk ki egy palacsintasütéshez használatos, lehetőleg tapadásmentes bevonatú serpenyőt olajjal. Ehhez a művelethez használhatunk egy megmosott, félbevágott krumplit, amibe villát szúrunk vagy egy hagyományos konyhai ecsetet is. A felforrósított serpenyőbe öntsünk egy adagot a csomómentesre elkevert palacsintatésztából ügyelve arra, hogy ne süssün túl vastag palacsintákat. A palacsinta első oldala akkor van készen, ha a széle ropogóssá vált, ekkor fordítsuk meg a tésztát (eme mozzanat során konyhai zsonglőrködés sem kizárt) és süssük meg a másik oldalát is. A kész palacsintákat ízlés szerint ízesítsük. Mi kifejezetten a belga módit preferáltuk, így került az egyikbe barna cukor, a másikba Nutella, a harmadikba Speculoos krém. Tálaljuk és élvezzük, hogy ilyen egyszerűen és gyorsan jutottunk mennyei palacsintákhoz! (Az eredeti receptet itt találod.)
You can easily create the batter in the blender or do it by hand on the traditional way. Measure out the milk, weigh the flour and add them to the milk, along with the eggs. Cut the vanilla pod lengthwise and scrape the seeds from the pods. Add the vanilla seeds to the mixture to the batter. Put a pan on a low heat, melt the butter herein then add the melted butter to the batter. Finally add a pinch of salt. Mix the batter until smooth. Grease a pan (with non-stick coating) with the oil thinly. To grease the baking pan, use a traditional brush or a half potato on a fork. Heat the pan and pour a portion of batter herein to get a thin pancake. Bake the first side of the pancake. Once the edge of the pancake is crispy you can turn it and bake the other side. Serve it with your favourite topping! We used Nutella, Speculoos cream, brown sugar. Enjoy your meal! (The original recipe is available here.)
Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével! És még egy kis infó: a Facebook-on a Tetszik mezőre téve a kurzort, jelöld be az "Értesítéseket kérek" mezőt, hogy valóban értesülj az izgalmas új bejegyzésekről!
Szép napot!
If you like the post, follow me on Facebook HERE or Instagram HERE to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin! And one more advise to really get notifications about new posts on Facebook: don't forget to mark 'Get Notifications' under the 'Liked' button of my Facebook site!
Have a nice day!
DRKUKTA
A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos!
All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permit of the blogger!