KIÁLLÍTÁSLESŐ: BORIBON ÉS ANNIPANNI MEG EGY KIS SZLOVÉN BÁBMŰVÉSZET (Visit in the Budapest Puppet Theatre)

2015. február 08. 23:30 - drkuktart

drkuktartbudapestibabszinhazaszlovenbabmuveszet100eve01.jpg

Nem ültem még ennyit bejegyzés témán, mint éppen ezen, amit olvasol kedves Olvasó. Mea culpa. Emellett és bár a bejegyzés egyfelől múltidéző, másfelől nagyon is aktuálisnak mondható, ugyanis a - reményeim szerint - mindannyiunk gyermekkorában meghatározó szereppel bíró Budapesti Bábszínház művészei folyamatosan alkotnak és szórakoztatnak, az intézmény maga pedig tárt kapukkal vár kicsiket és nagyokat egyaránt.

drkuktartbudapestibabszinhazaszlovenbabmuveszet100eve02.jpg

Kezdjük talán a poszt aktuális részével: menjetek bábjátékot nézni. Gyermekkorom legemlékezetesebb bábdarabját anno én is itt láttam Hupikék Péterrel, a kék kutyussal a főszerepben. A műsorlapot (füzetet) a mai napig őrzöm. S bár azóta minden "összement" itt a Budapesti Bábszínházban, a beépített gyermekmagasítóval rendelkező székek a nézőtéren mégis ismerősen köszöntek rám. Legutóbb a Boribon és Annipanni elbűvölő zenés bábjátékon vettünk részt. Mondjuk részletkérdés, de egyben kedves jelenet miszerint volt nagypapa, aki a legnagyobb természetességgel trónolt előttünk a kettéhajtott magas ülésen, csak előzékeny, véletlenül sem tolakodó ráhatásunkra eresztette le a széket a felnőtteknek járó magasságra. Valószínűleg neki ez volt az első látogatása ebben a színházban. De vissza a darabhoz. Marék Veronikának köszönhetően Boribon és Annipanni a mi külsőleg immár letűnt, ám leheletfinom lelkünkben örökké élő gyermekvilágunknak is kedves szereplői voltak már, annyira, hogy az írónőtől dedikált könyvvel is büszkélkedhet a legrégebb óta rajongó családtag. Történetei és szereplői időtállóak, és a mai babócák is rajonganak értük. Nyugodjon meg tehát szégyellős énünk, hiszen nekik köszönhetően tökéletes alibink van, volt, lesz egy kis nosztalgiázásra. Maga a bábjáték kétszer fél órás felvonásban szórakoztat. A gyerekek biztosra veszem, hogy érzékelik, de nem látják a színpadon kétségkívül jelenlévő és a bábokkal zseniálisan játszó színművészeket. A dalok kedvesek, a díszlet pazar - kedvem is lett volna beköltözni Annipanni színes selyemernyőkbe burkolt olvasólámpákkal keretezett szobácskájába -, a bábok élnek - ez nem vitás -, s mint említettem a színművészek parádéznak. A történet számtalan díjat, elismerő szavakat bezsebelt már. Az eddig tapasztaltak (olvasottak stb.) közül számomra mégis az egyik legőszintébb bók a mellettem ülő jermek hirtelen feltörő zokogása volt, mikor is a függöny az első felvonás végén kegyetlenül és hirtelen - természetesen a történet "közepén" - összezárt, kíméletlenül kizökkentve ezzel szívemnek legkedvesebb Cit, kinek kicsi szíve addig a pillanatig együtt dobbant a történettel. Nem ragozom tovább, Bábszínházba járni jó, majdnemhogy kell. Legyen szó akár felnőtteknek, akár gyermekeknek szóló darabról, személy szerint engem mindegyik lebilincsel.

drkuktartbudapestibabszinhazaszlovenbabmuveszet100eve03.jpg

drkuktartbudapestibabszinhazaszlovenbabmuveszet100eve04.jpg

drkuktartbudapestibabszinhazaszlovenbabmuveszet100eve05.jpg

drkuktartbudapestibabszinhazaszlovenbabmuveszet100eve06.jpg

Ami a bejegyzés kevésbé aktuális részét illeti: 'A szlovén bábművészet 100 éve' címen 2014 októberében kiállítás volt látható a Bábszínházban. A bábok világa mindig is vonzott, de nem kifejezetten azért, mert rengeteg morbid, nyomasztó és éltes korú bábot láttam már életem során. Van valami különleges a sokat használt bábokban, évszázados babákban, történetük az arcukon túl ott van a kicsit feslett, patyolatnak már nehezen mondható testükön, ruhájukon. A bejegyzésben megjelenített, a szlovén bábokat, olykor Koós Iván bábjait bemutató képeim tavaly októberben készültek a Bábszínház előterében található Koós Iván Galériában. Lebilincselő időtöltés volt a kétfelvonás között nyakunkba zuhanó harminc perces szünetben. A kiállítás reprezentatív anyagát a legjelentősebb XX. századi szlovén képzőművészek (festők, szobrászok, illusztrátorok) által tervezett bábok képezték. A kiállításról bővebben a Bábszínház oldalán olvashatsz itt.

drkuktartbudapestibabszinhazaszlovenbabmuveszet100eve07.jpg

drkuktartbudapestibabszinhazaszlovenbabmuveszet100eve08.jpg

drkuktartbudapestibabszinhazaszlovenbabmuveszet100eve09.jpg

drkuktartbudapestibabszinhazaszlovenbabmuveszet100eve10.jpg

drkuktartbudapestibabszinhazaszlovenbabmuveszet100eve11.jpg

drkuktartbudapestibabszinhazaszlovenbabmuveszet100eve12.jpg

drkuktartbudapestibabszinhazaszlovenbabmuveszet100eve13.jpg

drkuktartbudapestibabszinhazaszlovenbabmuveszet100eve14.jpg

drkuktartbudapestibabszinhazaszlovenbabmuveszet100eve15.jpg

drkuktartbudapestibabszinhazaszlovenbabmuveszet100eve16.jpg

drkuktartbudapestibabszinhazaszlovenbabmuveszet100eve17.jpg

drkuktartbudapestibabszinhazaszlovenbabmuveszet100eve18.jpg

drkuktartbudapestibabszinhazaszlovenbabmuveszet100eve19.jpg

drkuktartbudapestibabszinhazaszlovenbabmuveszet100eve20.jpg

drkuktartbudapestibabszinhazaszlovenbabmuveszet100eve21.jpg

drkuktartbudapestibabszinhazaszlovenbabmuveszet100eve22.jpg

drkuktartbudapestibabszinhazaszlovenbabmuveszet100eve23.jpg

drkuktartbudapestibabszinhazaszlovenbabmuveszet100eve24.jpg

drkuktartbudapestibabszinhazaszlovenbabmuveszet100eve25.jpg

drkuktartbudapestibabszinhazaszlovenbabmuveszet100eve26.jpg

drkuktartbudapestibabszinhazaszlovenbabmuveszet100eve27.jpg

drkuktartbudapestibabszinhazaszlovenbabmuveszet100eve28.jpg

drkuktartbudapestibabszinhazaszlovenbabmuveszet100eve29.jpg

drkuktartbudapestibabszinhazaszlovenbabmuveszet100eve30.jpg

drkuktartbudapestibabszinhazaszlovenbabmuveszet100eve31.jpg

drkuktartbudapestibabszinhazaszlovenbabmuveszet100eve32.jpg

drkuktartbudapestibabszinhazaszlovenbabmuveszet100eve33.jpg

Ha megmártóznál egy bábjáték által nyújtott élményben, csemegézz a Budapesti Bábszínház (1062 Budapest, Andrássy út 69.) aktuális műsorából itt.  Ne felejtkezzünk meg ugyanakkor a DRKUKTART blogról sem. Ne maradj le az újdonságokról, kövesd a DRKUKTART oldalát a Facebook, az Instagram vagy a Bloglovin segítségével!

Szép napot!

Don't forget following DRKUKTART on Facebook or Instagram to get new feeds more times a week. Follow my blog with Bloglovin!

Have a nice day!

DRKUKTA

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása