A tengerek háza Bécsben (HOUSE OF THE SEA IN VIENNA)

2014. június 10. 07:15 - drkuktart

DSC_4750.jpg

For English scroll down

Városnézésünk során rendkívül bánatos, szeles, esős időjárás fogadott, így gondolkodóba estünk, mit is csinálhatnánk Bécsben. Legnagyobb szerencsénkre ráakadtunk a Tengerek Házára (Haus des Meeres), ahol lenyűgöző állat- és növényvilág ölelt körbe minket. Gyertek velünk körbenézni!

During our sightseeing in Vienna we were that unlucky to have sad, windy, rainy weather. We had to think about what we can do. For luck we found House of the Sea (Haus des Meeres), where we were impressed by the scope of intorduced wild animals and plants. Follow me into this wonderful world!

DSC_4607.jpg

Odafele cipőkbe "botlottunk" érthetetlen helyeken.

On our way we were 'slipped' into shoes in places which were totally unexpected.

DSC_4609.jpg

DSC_4612.jpg

A Haus des Meeres az Eszterházy parkban található a Mariahilfer Straße közvetlen szomszédságában, és egy, a második világháború idején épített úgynevezett flaktoronyban (légvédelmi toronyban) kapott helyet. Az ilyen tornyok vasbetonból épültek, és a légvédelmi funkció ellátása mellett bunkerként is szolgáltak. A megmaradt tornyok ma műemlékvédelem alatt állnak. Mielőtt véletlenül rá nem akadtunk, nem tudtam ezekről az építményekről semmit, ha ezzel nem vagyok egyedül, akkor az információ éhes olvasók számára kezdetnek ajánlom a Wikipédia böngészését. Az épületben 1957 óta működik a Haus des Meeres.

Haus des Meeres is located in a flak tower (anti-aircraft tower) in Esterhazy park direct next to Mariahilfer Straße. These kind of towers were built during the second world war and have both anti-aircraft and bunker functions as well.  Nowadays those flak towers which have not been destroyed are protected monuments. As I mentioned we found this tower accidentally and have not known anything about it. If you have no idea about these kind of buildings, but you want to know more, I recommend to check Wikipedia for starting. Haus des Meeres is operated here since 1957.

DSC_4614.jpg

Az épület tetejére lifttel és gyalogszerrel is fel lehet jutni. Ha árral szemben szeretnél haladni, javaslom, hogy gyalog  menj fel a legfelső szintre. Eközben természetesen a teljes állatkertet (állattornyot) meg is tudod tekinteni. Az emberek többsge természetesen lifttel megy fel, és gyalog jön le.

You can reach the top of the building by elevator and on foot too. If you want to progress against the crowd, I suggest to climb on foot. During walking you can visit each floor and room of the zoo tower. The main part of people uses elevator.

DSC_4615.jpg

Miközben váltod a jegyed, ez a lávány fogad a mennyezet alatt álldogálva.

During waiting in the queue to ticket office you can watch this view on the ceiling.

DSC_4628.jpg

DSC_4653.jpg

Puszika.

Small kiss.

DSC_4668.jpg

DSC_4675.jpg

DSC_4682.jpg

DSC_4697.jpg

DSC_4699.jpg

Érdekes párosítás.

Interesting match.

DSC_4701.jpg

DSC_4715.jpg

A bölcs béka először.

The wise frog for first sight.

DSC_4719.jpg

DSC_4726.jpg

Patrik.

Patrick.

DSC_4730.jpg

DSC_4742.jpg

DSC_4748.jpg

Első találkozásom egy éhes csikóhallal. Eszegetett.

My first meeting with a hungry seahorse. 

DSC_4757.jpg

DSC_4775.jpg

Liszt majmok (gyapjasfejű tamarinok). Súlyosan veszélyeztetett faj. Az egyedek fejszőrzete igencsak emlékeztet Liszt Ferenc frizurájára. 

Liszt monkey (cotton-top tamarin or Lisztaffe). Critically endangered type of monkey. Its hairstyle is similar to the Hungarian composer and piano virtuoso Liszt Ferenc's (Franz Liszt) hairstyle.

DSC_4792.jpg

DSC_4794.jpg

Víz alatti látogató csatorna gyerekeknek. Nem volt merszem bemászni.

Under water visitor canal for kids. I did not dare to try it.

DSC_4796.jpg

A bölcs béka második felvonás.

The wise frog second times.

DSC_4802.jpg

DSC_4820.jpg

Édes pofa volt ez a fehérpamacsos selyemmajom. Hihetetlenül kíváncsi, szempillantás alatt ott termett a látogatóknál, és az egyik hölgy kezéhez gyors egymásutánjában többször hozzádörgölte a fejét. Nem is értem, hogy  tehette, amikor a Haus des Meeres kifejezetten felhívja a látogatók (nem is a bentlakók) figylemét, hogy ne érintsék meg az állatokat. De mi van, ha az állatok szegik meg a szabályokat?

This was a cute common marmoset. It was really prying and suddenly it jumped to a visitor and nuzzled its head up to the visitor's arm more times after each other. I really do not understand how could it happen because Haus des Meeres claims visitors (okay, not the animals) do not to touch or feed etc. animals. But what happens if one of the animals breaks the rule?

DSC_4828.jpg

Kilátás a trópusi házból.

View from tropical house.

DSC_4840.jpg

A két emelet magasságát átölelő - egyébként Ausztria legnagyobb medencéjének számító - Hans és Lotte cápamedence fantasztikus látvány. A medence 2007-ben készült el, és elnevezésével Prof. Dr. Hans Hass és felesége, Lotte előtt tisztelegnek. Úttörőnek számító búvár munkásságuknak köszönhető, hogy a cápákra immár nem gyilkoló gépként, hanem az óceánok ököszisztémájának fontos részeként tekinthet az emberiség (szabadszöveges fordítás a Haus des Meeres oldaláról).

The Hans and Lotte Sharkpool - which is Austria’s biggest aquarium - is two floors high and impressive attraction. This pool is dedicated to the memory and amazing lifework of two diving pioneers, Prof. Dr. Hans Hass and his wife Lotte. It is their achievement that sharks are no longer considered killing machines but rather an important part of the eco-system of the oceans (information is from the site of Haus des Meeres).

DSC_4843.jpg

Teknősbéka.

Turtle.

DSC_4852.jpg

DSC_4853.jpg

Kilátás a Haus des Meeres tetjéről.

View from the top of Haus des Meeres.

DSC_4858.jpg

DSC_4859.jpg

DSC_4861.jpg

DSC_4865.jpg

Amennyiben kedvet kaptál meglátogatni a Haus des Meeres-t, bővebb információért keresd fel német, illetve angol nyelven elérhető honlapjukat.
Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT.
Szép napot!

Should you want visiting Haus des Meeres or get more information only, check their website in German or English.

If you like this post, follow me on Facebook HERE or Instagram HERE.

Have a nice day!

 

DRKUKTA

4 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csillaberk 2014.07.04. 08:38:22

Vicces volt olvasni, hogy a többség lefele gyalogol. Mi fordítva csináltuk :)
A teraszon szembesültünk vele, hogy mit tettünk, de akkor már késő volt.
Nekem tetszett, mint élmény. Arról elvitatkoztunk, hogy a budapestihez képest jobb-e vagy ugyanolyan. Szerintem nagyon kicsi a különbség.

drkuktart 2014.07.04. 08:46:51

@csillaberk: Igen, mi is az épület közepén szembesültünk vele, hogy talán fentről lefelé "kellett' volna haladni :), de így legalább nem kellett a lift előtt álldogálni feleslegesen. Megkérdezhetem, hogy milyen "budapestihez" hasonlítottátok a Haus Des Meeres-t? Köszi!

csillaberk 2014.07.10. 10:50:45

@drkuktart: A Camponában van valami hasonló, de nem jut eszembe a neve. Azzal hasonlítottuk össze. Hibáztam? :)

drkuktart 2014.07.11. 08:44:30

@csillaberk: Dehogy hibáztál! Azt hittem, esetleg van más hasonló attrakció is a városban, és nem ismerem, ezért kérdeztem csupán rá :). Köszönöm.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása