Már hihetetlenül érik a portugál kiruccanásunkról szóló bejegyzésszörny, de az onnan hozott fügéből készített fügés-kávés keksz előbb lett készen. Hiába, megint túl sok fotót készítettem az út során… (For English scroll down.)
We're just back from Portugal and I've started writing my posts about our lovely trip. Nevertheless I've taken too many photos again (I know, I know…) so preparing my posts takes time… As I've bought dried fig in Portugal I really wanted to bake some tasty cookies with it.
A fapadossal utazó utasok kisebbik rémálmával, nagyméretű kézipoggyásszal utaztam haza, így nem sok minden fért el benne a madárlátta apróságokat leszámítva. Annak, aki követi a blogot, nem újdonság, hogy szeretek piacra járni. A piacozás minden válfaja érdekel, így ki nem hagytam volna a szombati nagypiacot Louré városában sem. Igazi, lüktető piac, mesés áruválasztékkal. Friss fügét már lehetett kapni, de nem ez volt a jellemző, így bár elsőre azt szerettem volna venni, de egy párocska beficcent elém a sorba és egy kilót rendelt. Nem volt időm sajnos kivárni, amíg a szépen manikűrözött vásárlói kéz kiválasztja a legszebb darabokat az orrom előtt, így friss fügéről szó sem lehetett az esetemben. Ám, mikor megláttam az abszolút nem csontszárazra aszalt, nagyméretű fügét, egyértelmű volt, hogy hozok haza belőle (is) kimérve. Itthon azonban azontúl, hogy eredeti formájában is elajándékoztam az egyik csomagot, a másik sorsáról akként döntöttem, hogy keksz lesz belőle. Úgy döntöttem, hogy rímel a fügére a kávé, így nem hezitáltam sokat, és összedobtam egy mennyei, de annál egyszerűbb kávés füge kekszet.
We flied with cheap flight and I only had big hand luggage so I could buy only small things. If you follow my blog you know I love visiting market halls. I was lucky to visit the market hall in Loulé in Saturday which is the usual market day there. I wanted to buy fresh fig but had no patient to wait until a lady select all nice pieces before me so I've decided to buy a big portion of delicious dried fig. When I came home baking a fig-coffee cookie as new creation looked to be a perfect idea.
Hozzávalóként az alábbiakra van szükségünk:
50 gramm kristálycukor
100 gramm rozsliszt
200 gramm búza finomliszt
7 gramm vaníliás cukor
150 gramm szobahőmérsékletű vaj
1,5 deci lefőzött kávé
150 gramm nagyméretű aszalt füge (8 nagy szemnek felel meg)
Ingredients:
50 gram sugar
100 gram rye flour
200 gram wheat flour
7 gram vanilla sugar
150 gram room temperature butter
1.5 decilitre coffee
150 gram of big dried figs (I used 8 big ones)
A kétféle lisztet, a cukrot, vaníliás cukrot a vajjal és a kávéval puha, omlós tésztává gyúrjuk.
Mix flours, sugar, vanilla sugar with the butter and coffee until you get a smooth pastry.
Feldaraboljuk a füge felét.
Cut the half of the given portion of figs into really small pieces.
Annak érdekében, hogy minél inkább eggyé válljon a füge a tésztával, törekedjünk arra, hogy a lehető legkisebb darabokra vágjuk a gyümölcsöt (ha valakiben kétely ébredne a fenti kép láttán a tekintetben, hogy felismerem-e a fügét, halkan megjegyzem, hogy a fenti fotó kizárólag dekorációs célt szolgál és a Portugál vidéken gyűjtött építkezési törmeléket - milyen prózai - és kagylót ábrázol). A fügét belegyúrjuk a kész tésztába, majd az egész tésztát gömbé alakítjuk.
Mix the cut fig with the pastry.
A tésztából nagyobb diónyi méretű labdákat formálunk tenyereink között, majd sütőpapírral borított tepsire helyezzük őket (egy sorba hat darab fér el). A tészta nem ragad a kezünkhöz, éppenhogy csak leheletnyit ragaszkodik hozzá. Miután ezzel a sormintával feltöltöttük a tepsit, szépen lapítsuk el a labdacsokat ujjainkkal, tenyerünkkel. Nem baj, ha nem tökéletesek a 3-4 miliméter vastag korongok, hiszen ez adja a házi keksz szekszepiljét. A koronggá lapított kekszekre díszítés gyanánt jöhet a maradék fügéből egy-egy hajszálvékonyra szelt szelet. Ha az első tepsit ekként előkészítettük, mehet is a 180 Celsius-fokosra előmelegített sütőbe (sütő középső állás, légkeveréses). Miközben sül az első adag neki is láthatunk a második tepsinek. A kekszek tíz-tizenöt perc alatt sülnek készre, vigyázó szemeinket tartsuk rajta, nehogy szénné égessük őket. Összesen kettő tepsinyi jött ki a fenti tésztamennyiségből.
Roll little balls from the pastry and place these pastry balls to an oven pan, covered with baking paper (you can put 6 balls per lines). Then flat the balls and place slices of fig (yes you have to slice the remaining portion of the fig). Once you've decorated all cookies, place the oven pan in oven, preheated up to 180 Celsius degree in advance (in the middle level of the oven). Cookies are baked in ten minutes, be careful don't burn them. You can bake two oven pans of cookies from this quantity of ingredients.
A sütőből kivett tepsiken hagyjuk kihűlni a kekszeket, majd távolítsuk el a sütőpapírról és csomagoljuk, tálaljuk ízlés szerint. A keksz az aszalt fügének, valamint a benne lévő cukor mennyiségnek köszönhetően abszolút nem édes, a roszliszt miatt igenis, hogy rágni kell (ne egy lágyan omló vajas kekszre számítsunk), és nagyon visszafogottan érvényesül a kávé-füge íze. Szerényen mondhatom, telitalálat. Jó szorgoskodást és jó étvágyat!
Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével! És még egy kis infó: a Facebook-on a Tetszik mezőre téve a kurzort, jelöld be az "Értesítéseket kérek" mezőt, hogy valóban értesülj az izgalmas új bejegyzésekről!
Szép napot!
Let the cookies cool down on the oven pan outside of the oven then remove them from the baking paper. Have fun and enjoy your cookies!
If you like the post, follow me on Facebook HERE or Instagram HERE to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin! And one more advise to really get notifications about new posts on Facebook: don't forget to mark 'Get Notifications' under the 'Liked' button of my Facebook site!
Have a nice day!
DRKUKTA
A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos!
All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger!