1 KIS BELGART: MIÉRT PONT DINANT? (10 reasons to visit Dinant)

2015. április 07. 23:42 - drkuktart

drkuktartdinant01.jpg

Mondd neked valamit az a szó, hogy Dinant? Semmit? Biztosra veszem, hogy a soron következő felsorolásban rátalálsz legalább egy valamire, ami miatt mégis beugrik, hogy ismered ezt a városkát. Ha pedig nem, íme tíz ok, hogy miért érdemes ide ellátogatnod. (For English translation read more.)

Have you ever heard about Dinant? No, you haven't? If you read this post you'll realize, you have at least because of one reason of the following ten.  

drkuktartdinant02.jpg

#1 Fiora

Mert, ha rajongsz Fiora Beltrami (Selongey) történetéért és méginkább bele kívánsz helyezkedni az elmesélésbe, a lehető legjobb, amit tehetsz, hogy végigjárod a helyeket, amikről a regényben szó van. Most olvastam ki másodjára Juliette Benzoni Fiora regénysorozatának második részét, A vörös liliom című könyvet. Korábban nem tűnt fel, hogy többször is említik benne Dinant városát, mint amely várost a  Liège háborúk alatt Merész Károly (Charles le Téméraire, 1433-1477) leigázott és szinte gyökerestül elpusztította a benne lakókat nemre, korra, vallásra tekintet nélkül.

#1 

If you love the story of Fiora Beltrami in the historical fiction novels of Juliette Benzoni, the best thing what you can do is to visit places of the novels as much as possible. I just finished the second book, called Fiora et le Téméraire and the city of Dinant is mentioned more times wherein. I read these novels for second time now and I have to confess before visiting this city I didn't remember its name from these books. Good to know that Charles the Bold (Charles le Téméraire, 1433-1477) punished the city and killed everybody within.

drkuktartdinant03.jpg

drkuktartdinant03a.jpg

drkuktartdinant03b.jpg

#2 Leffe

Mert szeretjük a belga sört. E vonatkozásban kell e hosszabb magyarázat annál a szónál, hogy Leffe? Talán igen, de erre nem ebben a bejegyzésben kerítek sort, hanem a Leffe Múzeum teljes valóját felölelő irományomban, amit ide kattintva olvashatsz. Lényeg a lényeg, hogy az egyik legismertebb belga sör Dinant városából, a Leffe nevet viselő kolostorból ered és itt is főzték a XIII. századtól egészen a XX. század közepéig, így hol máshol, mint itt állítottak neki emléket egy mámorító kóstolóval záruló interaktív kiállítással.

#2

If you love Belgian beer, especially Leffe you must visit Dinant. Leffe is an abbey beer and originaly made in the brewery of Abbey of Leffe in Dinant from the 13th century to the middle of 20th century. If you are interested the whole story and our visit in Maison Leffe, click here

drkuktartdinant04.jpg

drkuktartdinant05i.jpg

drkuktartdinant06.jpg

drkuktartdinant06a.jpg

drkuktartdinant07.jpg

#3 Mr. Sax

Mert, ha az a leghőbb vágyunk, hogy pózoljunk az ölelő karokkal csak ránk váró Sax szoborral vagy, ha éppen a szaxofont tartjuk az egyik legszexibb hangszernek, akkor Dinant az a hely, ahol a boldogságtól szaxofont lehetne velünk fogatni. Ebből a városkából származik ugyanis Adolphe Sax, aki nem más mint (és többek között) a szaxofon atyja. A neki szentelt, ingyenesen látogatható múzeumban megérinthetjük a hangszert (én még soha sem fogtam ezelőtt), elmerülhetünk a rendkívül terjedelmes tudásanyagban vagy, ha csak ennyire vágyunk, elmondhatjuk, hogy jártunk itt és kiélted az olyan furcsa vágyaidat is, mint a billentyűkön (jó, billentyű alakú és felépítésű mozgó ülőalkalmatosságokon) való ücsörgés. A múzeum minden nap délelőtt kilenc és este hét között tart nyitva. Az épület nagyjából ott áll, ahol korábban Sax szülőháza emelkedett. Rá fogunk jönni, hogy minden Sax-ra utal, minden út és réz lábnyom hozzá vezet, minden tábla oda mutat.

#3

If you insist to have a picture about yourself in the hugging arms of the statue of Mr. Adolphe Sax or you're just interested in saxophone, Dinant is the right place to visit as Mr. Sax was born here. Every sign leads you to the museum, dedicated to Mr. Sax and located in a house, built on the place of the house where Adolphe Sax was born. The museum can be visited free of charge every day from 9 a.m. to 7 p.m. The whole city is dedicated to him: saxophone shaped statues on the bridge and above the roads, funny cartoons on the windows of the buildings, saxophone stickers on the cars and so on.

drkuktartdinant08.jpg

drkuktartdinant09.jpg

drkuktartdinant10.jpg

drkuktartdinant11.jpg

drkuktartdinant12.jpg

drkuktartdinant13.jpg

drkuktartdinant14.jpg

drkuktartdinant15.jpg

drkuktartdinant16.jpg

drkuktartdinant17.jpg

drkuktartdinant18.jpg

drkuktartdinant19.jpg

drkuktartdinant20.jpg

drkuktartdinant21.jpg

drkuktartdinant22.jpg

#4 I. világháború

Mert bár csapataink a másik oldalon álltak, de érintettégünk nehezen tagadható, így többek között a város több pontján az épített örökségről azok romos állapotában készített fotókkal díszített molinók, Charles de Gaulle Maas-parti szobra, valamint a település fölé magasodó citadella és az itt eltemetett főként, de nem kizárólag katolikus és főként francia katonák temetője emlékeztet bennünket az első világháború rémségeire. A temető főszezonon kívül is látogatható minden nap, a hatalmas, a teljes hegytetőt elfoglaló citadella nyitva tartási idejét viszont érdemes számításba venni, ugyanis mi például pénteken jártunk arra, mikor is kifejezetten és kizárólag csak iskolai csoportoknak volt nyitva az objektum. Hiába próbáltunk többnek látszani kettőnél, nem tűntünk iskolás csoportnak, így minket határozottan kitessékeltek az objektumból.

#4

However Hungary participated in the military forces of Austria-Hungary in World War I, we always have to remember these kind of tragedies caused huge losses on both side. Dinant suffered big losses as well and a French cemetery, the citadel and big molinos on several parts of the city remind us on the tragedy. Good to know if you intend to visit the citadel out of the high season, it is closed on several days of the week: i.e. we were there on Friday at the end of March and we weren't allowed to enter as it was open only for school groups. Don't miss to check opening hours. 

drkuktartdinant23.jpg

drkuktartdinant24.jpg

drkuktartdinant25.jpg

drkuktartdinant26.jpg

drkuktartdinant27.jpg

drkuktartdinant28.jpg

drkuktartdinant29.jpg

#5 Belgium arcai vol. 1. 

Mert Belgium nemcsak a flamand városokat, hanem a vallon ajkú településeket is jelenti, és, mert érdekes tapasztalatokat szerezhet az utazó, ha - csak felületesen is, de - összehasonlítja az Ardennek vonulatai közt és lábánál megbúvó, erdőkkel körbeölelt kissé eklektikus építészettel bíró és általában nagyon poros vallon településeket a flamand régió hegyvidékeket nélkülőző végtelen, kevésbé fás tájaival és szépen sorakozó, nagyon tiszta portáival. Szívem szerint ideális párba házasítanám a két országfél pozitívumait: a burjánzó élővilágú romantikus hegyvidéket a híresen rendezett épített környezettel.

#5

It's always nice to see the different faces of Belgium. The Walloon architecture and cities, surrounded by beautiful environment and Ardennes is totally different from the architecture and nature of the Flemish part. 

drkuktartdinant30.jpg

drkuktartdinant31.jpg

drkuktartdinant32.jpg

drkuktartdinant33.jpg

drkuktartdinant34.jpg

#6 Belgium arcai vol. 2.

Mert itt ettem eddigi életem talán legolcsóbb és egyben legszürreálisabb helyén. A helyet nemes egyszerűséggel levesbárnak nevezik, így rögtön megjelent lelki szemünk előtt Budapest több, hasonló ars poetica-jú egysége is. Na, ez a hely Dinant keblében totál más. A napi leves nem több, mint ötven euró cent volt és a vendéglátásról két idős hölgy gondoskodott. Egyfajta közösségi térbe csöppentünk, aminek megvannak a maga szabályai mint például ne telefonálj vagy hangoskodj bent, ne fogyassz alkoholt vagy drogokat stb. A napi leves ízletes brokkoli leves volt vajas szendvicsekkel, ugyanakkor hasonlóan komoly összegért (kevesebbért) lehetett volna kávézni vagy akár desszertet fogyasztani. Mindamellett szívesen fogadják a felajánlásokat is annak érdekében, hogy az árakat ennyire alacsonyan tudják tartani. A berendezés a hely szelleméhez méltó volt. Ugyanakkor furcsaságait tekintve az egyik helyi cukrászda is beáll a sorba. Ínycsiklandozó finomságok a pultban, tökéletes eszpresszó és mennyei epres kosárka, ugyanakkor meglehetősen meglepő felsőszint még meglepőbb mellékhelyiség: kopár és lepukkant emelet mosdó pedig egy régi, lelakott Barbie budoárra emlékeztetett. 

drkuktartdinant35.jpg

drkuktartdinant36.jpg

drkuktartdinant37.jpg

drkuktartdinant38.jpg

drkuktartdinant39.jpg

#7 Csakmertcsak

Mert utazni jó, és méginkább jó felfedezni nemzetközi szinten kevésbé ismert és felkapott vidékeket, városokat, hogy megtapasztaljuk egy ország, országrész igazi vendégszeretetét és ilyen viszonylatban romlatlan, nem feltétlenül a kirakatnak szánt arcát. 

#7

It's always worth to visit those parts of foreign countries which aren't really touristic part of the country. These must be the places where you have the chance to meet the real face of the nation and the real and honest hospitality. 

drkuktartdinant40.jpg

drkuktartdinant41.jpg

#8 Épített örökség

Mert a város épített öröksége is megér egy látogatást: itt épült a Maas folyón átívelő első kőhíd a XI. században, továbbá egy sziklaomlás során lerombolt románkori templom helyén a ma is álló, gyönyörű, de rendkívül rossz állapotban lévő gótikus stílusú Notre Dame, a város fölött elhelyezkedő és a templom tövéből kicsit több, mint négyszáz lépcsőfokot leküzdve vagy siklón is megközelíthető fellegvár és a lakóépületek koszréteg alatt megbúvó bája. Terjedelmi korlátok miatt a Notre Dame-ról itt írtam.

#8

If you are interested in architecture, don't miss to visit Dinant: the first stone bridge over river Meuse was built in Dinant in the 11th century. The Gothic cathedral of Notre Dame which is in really poor condition nowadays, is beautiful and covers the entrance of the funicular and stairs up to the citadel. I really loved the residential buildings as well, however all facades were really dirty from the dust and dirt by the traffic. Check my post about Notre Dame here.

drkuktartdinant42.jpg

drkuktartdinant43.jpg

drkuktartdinant44i.jpg

drkuktartdinant45.jpg

#9 Csokoládé és a Couque de Dinant

Mert, ha a sörön kívül a belga csokoládé és a híres couque de Dinant nevű kekszük is vonz, kielégíthetetd itt ezen vágyadat is, igaz ez utóbbi gasztronómiai műremeket meglehetősen borsosabb tarifával mérik. Ezt a kizárólag lészt és méz felhasználásával, faragott faformákban sütött hatalmas méretű mézes kekszet tartják Európa legkeményebb kekszének, amit a legenda szerint akkor találtak fel Dinant éhező lakosai, amikor 1466-ban Merész Károly ostrom alá vette a városukat és nem volt mit enniük.

#9

If you like Belgian chocolate and want to taste the famoues cookie, called couque de Dinant beyond Leffe, Dinant is the right place to visit. Couque de Dinant is the hardest cookie of Europe, made only from flour and honey. According to the legend the citizens of the city baked this huge cookie first time when the city suffered the attack by Charles the Bold in 1466.

drkuktartdinant46.jpg

drkuktartdinant47.jpg

drkuktartdinant48.jpg

#10 Kitűnő kiindulópont

Szubjektív listám végén az utolsó pont nem más, minthogy azért is érdemes meglátogatni a vallon Dinant városát, mert az egész település elhelyezkedése festői, kezdve a fölé magasodó hegyvonulattal és a romantikusan megbúvó házak és a katonai építmény közötti kontraszttal, folytatva a tájegységre jellemzően nagyon gyorsan változó időjárással és a völgyben gyakorta megülő köddel. Úgyszintén azért is, mert csupán pár kilométer választja el az egyik legszuperebb kastélyszállótól (erről itt írtam) vagy Belgium egyik legszebb vadasparkjától.

#10

Beyond everything what I've already listed above, let's have one more reason to visit this city: good to know that Dinant is located in a beautiful valley and thanks for the all time changing weather you have the chance to discover more faces and colours of the city during a couple of hours. After discovering this city it's a perfect start to discover its neighbourhood (i.e. the cool castle hotel and the safari).

drkuktartdinant49.jpg

drkuktartdinant50.jpg

drkuktartdinant51.jpg

drkuktartdinant52.jpg

drkuktartdinant53.jpg

drkuktartdinant54.jpg

drkuktartdinant55.jpg

drkuktartdinant57.jpg

drkuktartdinant58.jpg

drkuktartdinant59.jpg

drkuktartdinant60.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével! És még egy kis infó: a Facebook-on a Tetszik mezőre téve a kurzort, jelöld be az "Értesítéseket kérek" mezőt, hogy valóban értesülj az izgalmas új bejegyzésekről! 

Szép napot! 

If you like the post, follow me on Facebook HERE or Instagram HERE to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin! And one more advise to really get notifications about new posts on Facebook: don't forget to mark 'Get Notifications' under the 'Liked' button of my Facebook site!

Have a nice day!

DRKUKTA

A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

6 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stoppos76 2015.04.09. 13:34:06

És a barlang, La Merveilleuse. :)

Morgo1229 2015.04.09. 13:50:32

drkuktart !
Dinantot en is nagyon kedvelem.
Remelem azert ezt nem hagytad ki: www.freyr.be/
Belgium egyik leggyonyorubb helye !!

drkuktart 2015.04.09. 17:12:45

Kedves @stoppos76! Köszönöm, felveszem a listámra. Már a Facebook-on is felvilágosítottak, hogy azt a barlangot elmulasztottam :). Mi egy másik barlangban voltunk a Grotte de Han-ban (www.grotte-de-han.be/en/the-cave-of-han), annak is a 2 km hosszan húzódó látogatható szakaszában, gyönyörű hely. További szép napot, üdv!

drkuktart 2015.04.09. 17:14:59

Kedves @Morgo1229! Köszi a tippet, sajnos ezt is kihagytam, de ennek is a listámon a helye, ha visszatérek. Mi ebben a kastélyban voltunk szállás gyanánt: drkuktart.blog.hu/2015/04/04/kastelyszallo_a_javabol_chateau_de_la_poste. Ez sem volt kutya, de szívesen körbenéznék az általad javasoltban is. További szép napot, üdv!

Morgo1229 2015.04.09. 17:42:28

@drkuktart: megneztem szereny szallashelyeteket. Hat, a kornyezet, a butorok, az etelek. Wow, tudtok elni !! :-)

drkuktart 2015.04.09. 19:23:56

Kedves @Morgo1229! Ugyan, csak kihasználtuk a magát tálcán kínáló kedvező alkalmat :). Szerencsénk volt a mérsékelt díjszabással, időről-időre akciós árakkal foglalhatóak a szobáik :)!
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása