MAI GÁBLINK: VASÁRNAPI BRUNCH A CONTINENTAL HOTEL BUDAPESTBEN (Brunch in Continental Hotel Budapest)

2015. január 30. 08:30 - drkuktart

drkuktartcontinentalhotelbudapestzarabrunch01.jpg

Igen kedves meghívásnak tettem eleget múlt vasárnap a hosszú múltra visszatekintő Continental Hotel Budapestben. Bruncholni vagy, ha úgy tetszik gáblizni voltam. Bár képeim kismiskák a valósághoz képest, szalvétákat azért tessék az ajkak alá készíteni, mert ezennel részletesen beszámolok arról, milyen finomságokat fogyasztottunk ebben a csodálatosan felújított és szívdobogtató panorámával büszkélkedő szállodában. 

drkuktartcontinentalhotelbudapestzarabrunch02.jpg

A szálloda Budapest VII. kerületében a Dohány utcában bújik meg, ami jelen pillantaban nem nevezhető a legreprezentatívabb környéknek. Pont ezért, több, mint üde színfoltja az utcának az épületkomplexum, ami a részben újjáépített egykori Continental Szállodából és a korábbi Hungária Fürdő épületéből áll. Hogy helyére tegyük a manapság mindenhonnan folyó brunch szót, szívesen idézem Csíki Sándor szavait: "A közel másfél évszázada született „brunch” fogalom valójában nem más, mint az Osztrák-Magyar Monarchiában is jól ismert, ám napjainkra veszni hagyott „gábli” angol megfelelője, amit a késői villásreggeli jelölésére használnak. A vasárnapi brunch, s persze a gábli is, az idők során lusta kényelmességgel, egyre inkább távolodott a szagos misétől. A témában tekintélyes szakértőnek számító Krúdy határozott állítása szerint: “Tizenegy óra! Ez a gábli pontos ideje az egész földkerekségen. Nem lehet rajta változtatni, nyugodjunk meg benne.” Azonban mégiscsak lehetett, mert a nyugatról jött, brunch alakjában újjászületett gábli többnyire már csak a déli harangszóval köszönt be." (Forrás itt található). Ha elmerülnél a korábban rendkívüli népszerűségnek örvendő gábli rejtelmeiben, szívből ajánlom Krúdy Gyula 'A gábli története' című munkáját, élvezetes stílusban írja le a korábban főként férfiak által gyakorolt, gyakran asszonyszomorító étkezés kedves rituáléját. drkuktartcontinentalhotelbudapestzarabrunch03.jpgdrkuktartcontinentalhotelbudapestzarabrunch04.jpg

drkuktartcontinentalhotelbudapestzarabrunch05.jpg

Ennyi bevezető után nem csigázom tovább a nagyérdeműt, éhes emberrel játszani veszélyes, ez pedig távol álljon tőlem. A kellemes csavart az általam eddig ismert, szállodákban rendezett brunchokhoz képest az adja, hogy a szálloda étterme által kínált brunch havonta új tematikával jelentkezik. Lévén január utolsó vasárnapja, mi mázlisták éppen becsusszantunk az Északi brunch negyedik, egyben utolsó felvonására. Igen, létezik skandináv konyha, ami távolról sem egyenlő az IKEA konyhájával. Szerintem végigenni lehetetlen az adott havi tematikában szereplő valamennyi finomságot átlagos méretű bendővel rendelkező vendégeknek. A kudarc fejünk felett hintázó kardéle ellenére mi azért megpróbálkoztunk vele. A skandináv konyha remekei közül, amit elbírt testem: mennyei marinált lazac citrom szósszal, töltött hering, marinált cékla és ubroka, friss jégsaláta, amire tormás majonéz szószt csurgattam, sajtos öntettel nyakon löttyintett palacsinta, svéd marhahúsleves, frikadeller (frikadella) bárányhúsból, csirkehúsból, sertéshúsból, hogy a teljesség igénye, és az abszolút nem hivatalos elnevezés szerint csak párat említsek. 

drkuktartcontinentalhotelbudapestzarabrunch06.jpg

drkuktartcontinentalhotelbudapestzarabrunch07.jpg

drkuktartcontinentalhotelbudapestzarabrunch08.jpg

drkuktartcontinentalhotelbudapestzarabrunch09.jpg

drkuktartcontinentalhotelbudapestzarabrunch10.jpg

drkuktartcontinentalhotelbudapestzarabrunch11.jpg

drkuktartcontinentalhotelbudapestzarabrunch12.jpg

drkuktartcontinentalhotelbudapestzarabrunch13.jpgdrkuktartcontinentalhotelbudapestzarabrunch14.jpgdrkuktartcontinentalhotelbudapestzarabrunch15.jpg

drkuktartcontinentalhotelbudapestzarabrunch16.jpg

drkuktartcontinentalhotelbudapestzarabrunch17.jpgdrkuktartcontinentalhotelbudapestzarabrunch18.jpgdrkuktartcontinentalhotelbudapestzarabrunch19.jpg

Persze a desszerteket sem vetettem meg.drkuktartcontinentalhotelbudapestzarabrunch20.jpgdrkuktartcontinentalhotelbudapestzarabrunch21.jpgdrkuktartcontinentalhotelbudapestzarabrunch22.jpgPlusz pont az atmoszféra javára, hogy a brunchot nem díszkivilágításban ettük végig, az asztalokat a közeledő tavasz előszeleként friss virágok dísztették, a kiszolgálás több, mint előzékeny volt, az ételek soha nem fogytak ki a pultból, nem kellett semmi pohárért, sem evőeszközért könyörögni. (Ez utóbbi egy másik, több mint nagyhírű szállodában megtörtént már velem: kifejezett kérés ellenére is csak tíz perces várakozás ellenére került pohár a pultra (várakoztak is a vendégek) avagy evőeszköz az asztalra, ami megakasztja az amúgy kellemes folyamban zajló étkezést. )

Az eszegetés ideje alatt kellemes élőzene szól, sőt, annak érdekében, hogy a gyerkőcök a felnőttek tereferéjét ne unalomtól fancsali arcocskával hallgassák, "óvónéni" áll a nagyasztalnál csak az ő rendelkezésükre, hogy lekösse a gyerekek kreatív energiáit, míg a szülök a ráérős étkezésnek hódolnak. Ilyen valóban foglalkoztató kreatív gyermekasztal megoldást először nyáron láttam egy baráti pár lagzijában, és már akkor is szuper ötletnek tartottam.

drkuktartcontinentalhotelbudapestzarabrunch23.jpgdrkuktartcontinentalhotelbudapestzarabrunch24.jpgMiután teleetted magad a rendelkezésedre álló háróm órában, és megtelt testedet tovább szeretnéd kényesztetni, ne habozz fogni fürdőkosztümödet és feltipegni a szálloda-fürdő tetején található wellness részlegbe. Ezt az étkezés előtt is megteheted, és akkor nyilván slankabb testtel csobbansz a medencében vagy taposod a taposó gépet, de szerény véleményem szerint, ha már ráérős vasárnapról beszélünk, ne raboljuk az időnket korai keléssel, hagyjuk a fürdést a gasztronómiai élvezetek után. Évekkel ezelőtt hallottam, hogy a Hungária Fürdő előtt tisztelegve külsősként, azaz nem a hotel lakójaként is élvezni lehet a hotel nyújtotta fürdőzési szolgáltatásokat bizonyos feltételek szerint, így igen megörültem, hogy a fürdőzés díja is benne foglaltatik a brunchért fizetendő díjban. A jelenlegi fürdő terület természetesen sokkal kisebb, mint a Hungária Fürdő fénykorában volt, hiszen a hangsúly az épületegyüttes szálloda funkcióján van jelenleg. Üröm az örömben, hogy télvíz idején a csodálatos panormával körbeölelt kültéri medence csupán egy tátongó lyuk. Jó időben adhat az életérzésnek, ha itt, gyakorlatilag a belváros egyik csücskében süttetheted habtestedet a város felett. Medence ide vagy oda, lévén, hogy a budapesti háztetők és úgy amúgy alles zusammen Budapest szerelmese vagyok, a múlt vasárnapi szomorú időben elém táruló csodás látképpel alig tudtam betelni. 

drkuktartcontinentalhotelbudapestzarabrunch25.jpgdrkuktartcontinentalhotelbudapestzarabrunch26.jpgdrkuktartcontinentalhotelbudapestzarabrunch27.jpg

drkuktartcontinentalhotelbudapestzarabrunch28.jpg

drkuktartcontinentalhotelbudapestzarabrunch29.jpg

drkuktartcontinentalhotelbudapestzarabrunch30.jpg

drkuktartcontinentalhotelbudapestzarabrunch31.jpg

drkuktartcontinentalhotelbudapestzarabrunch32.jpg

drkuktartcontinentalhotelbudapestzarabrunch33.jpgdrkuktartcontinentalhotelbudapestzarabrunch34.jpgdrkuktartcontinentalhotelbudapestzarabrunch35.jpgdrkuktartcontinentalhotelbudapestzarabrunch36.jpgdrkuktartcontinentalhotelbudapestzarabrunch37.jpg

drkuktartcontinentalhotelbudapestzarabrunch38.jpgdrkuktartcontinentalhotelbudapestzarabrunch39.jpgdrkuktartcontinentalhotelbudapestzarabrunch40.jpg

drkuktartcontinentalhotelbudapestzarabrunch41.jpg

Köszönöm a meghívást a Continental Hotel Budapestnek, titeket pedig arra bíztatlak, hogy bruncholjatok, villásreggelizzetek, gáblizzatok családostul vagy éppen barátokkal otthon, vendégségben, nem utolsósorban pedig a mindenki előtt nyitva álló szállodákban. Kellemes időtöltés minden évszakban, éljenek a lazulós vasárnapok! Ha a fenti brunch felkeltette az érdeklődésedet lesd meg a hotel honlapját, februártól a vasárnapi brunchra toszkán finomságokkal csalogatja a séf úr a nagyérdeműt. Az olasz konyha szerelmeseinek mondhatni kötelező. Jó étvágyat kívánok!

Ne felejtkezzünk meg ugyanakkor a DRKUKTART blogról sem. Ne maradj le az újdonságokról, kövesd a DRKUKTART oldalát a Facebook, az Instagram vagy a Bloglovin segítségével!

Szép napot!

Don't forget following DRKUKTART on Facebook or Instagram to get new feeds more times a week. Follow my blog with Bloglovin!

Have a nice day!

DRKUKTA

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása