KÁVÉHÁZAK ÉJSZAKÁJA: KÁVÉHÁZ A VALÓSÁG ÉS A SZÜRREÁL HATÁRÁN

2018. május 13. 11:22 - drkuktart

drkuktartkavehazakejszakajakeklo01.jpg

Látszólag össze nem illő fogalmak elsőre merésznek tűnő, végezetül harmóniába simuló társítása a budapesti Kék Ló mottója.

drkuktartkavehazakejszakajakeklo02.jpg

Gasner Márk és édesanyja 2010-ben alapították a Kék Ló Kávézót a budapesti Kazinczy utcában, az akkor még éppen csak mocorgó bulinegyed közepén. A név az édesanya által gyakorta megfestett kék ló, illetve a német expresszionista Der Blaue Reiter (A kék lovas) elnevezésű csoportosulás után szabadon jött. Persze az sem volt utolsó szempont, hogy a kék szín többek között a haladás, a nyitottság és az optimizmus jelképe. Annak ellenére, hogy a kék ló nem a természet szülötte, főhősünk teljes életnagyságban - lófejjel és emberi testtel - éveken keresztül a róla elnevezett kávézó utcai bejáratnál álldogált az arra elhaladók legnagyobb örömére. 

Nevéhez hűen a Kék Ló bátran nyúl a kollázstechnikához és nem rest azt a falai közti élet különböző területein alkalmazni. Eredetileg 'fashion pub'-ként indult, ahol a kávézó profil mellett a divattervező édesanya által tervezett, olykor a szürrealitást súroló ruhaköltemények árusítása történt. Indulásukkor itthon még nem léteztek ennyire eltérő funkciókat vegyítő egységek. Feladatuknak a kulturális tér teremtését tekintették és tekintik egymástól távoli elemek összeillesztésén keresztül, de a VII. kerületi bulinegyed elszabadulásával félő volt, hogy a hangsúly a szomszédokhoz hasonlóan eltolódik. Eredeti koncepciójukból nem voltak hajlandóak engedni, így történt, hogy 2016. január végén elhagyták a Kazinczy utcát - a búcsúbulin szimbolikusan és a gyakorlatban is minden vendég megragadott egy széket és átvitte a Víg utcába - és egy hónappal később februárban megnyitottak egy kerülettel odébb jelenlegi helyükön. 

drkuktartkavehazakejszakajakeklo03.jpg

A kollázs jegyében a korábbi lokációról áthozott bútorok mellett a térben elsősorban itt és ide készített dekoráció a meghatározó: ha már a vendégeket az utcán köszöntő kék lótól el kellett köszönniük, volt gondjuk arra, hogy az 170 centis 'álló-magasságú' galéria előtt a zongora felett a falon és az elektromos szekrényen aranyszegélyes kék lovak álljanak párban. A részletek - a mennyezetről függő klasszikusabb, antikolt díszek mellett lógó kézfejek, a karton flamingót tartó evőeszközzel gazdagon megpakolt csillár, a pultról a vendégtér felé nyújtózó próbababa lába, az ablaknyílásban felfelé iparkodó ezüst kacsa - elsőre és egyenként szokatlannak tűnhetnek, ám nem vitásan egységet alkotnak. Habár a Kék Ló is a valóság része, az enteriőr elemei inkább egy színes, a realitástól elrugaszkodó, nagyon ritkán együttálló kavalkádot felvonultató álomba illenek, melynek értelme csupán pár lépést hátrébb lépve, az eseményeket megfelelő távolságból szemlélve kristályosodik ki. Beköltözésükkel a csendesebb környezet mellé mintegy ellenpólusként - az extra galérián túl - végre külön koncerthelyiséget is nyertek. Ugyanakkor az alternatív tervezői ruhadarabokkal együtt a divatszekció időközben piacát megtalálva a berlini Kék Lóba költözött. 

Maradt ugyanakkor a vegetáriánus és vegán konyha. A meleg ételek és napi menü - mert, hogy ilyenük is van -  tisztán vegán, ez utóbbi naponta változik és hetente ismétlődik. A nyitottság és a haladás jegyében természetesen szokatlannak ható rövid italokat is tartanak, koktélokkal is kísérleteznek. Borok esetében Szekszárdot részesítik előnyben, sörök háza táján pedig a paletta többek között a cseh, magyar és angol kézműves nedüket ölel fel. 

drkuktartkavehazakejszakajakeklo04.jpg

Heti négy-öt alkalommal élőzene tölti meg a koncerteknek helyet biztosító pincehelyiséget, főként kísérleti jazz és instrumentális muzsika foszlányai kúsznak fel a lépcső mentén. De a kultúra nem áll meg a zenénél, ugyanis kortárs írók részvételével rendszeresen tartanak irodalmi esteket is. Az újszerű elképzelések nem csak az itt fellépő zenészekre, de a két havonta megrendezett tematikus bulikra is jellemzőek: adott az első hallásra össze nem illő fogalmakat egymáshoz rendelő koncepció - legutóbb például a desert wizard -, ami nem csupán az aktuális díszletet, de többek között és magától értetődően a vendégek jelmezét és a felszolgált italokat is meghatározza. De miután a kollázstechnika szépségének köszönhetően a lehetőség ott van mindenütt, mind a másik emberben, mind az adott szituációban, egy-egy ilyen tematikus esemény során rájövünk, hogy a szűkösnek tűnő környezet kitágul, ha lehetőségként tekintünk rá, a variációk száma végtelen. Az ismerkedés jegyében pedig szerintem a legizgalmasabb programjuk a különböző asztaltársaságok vegyítését célzó estéjük, ahol az esemény kezdetén egymásnak ismeretlen csapatok már ismerősként búcsúznak egymástól. 

drkuktartkavehazakejszakajakeklo05.jpg

A Kávéházak Éjszakájára két zenés programmal készülnek. Elsőként a Kék Ló arculatát képviselő Deus Ex elnevezésű kvartet lép színpadra saját, műfajilag sokszínű, főleg kísérleti jazzt, keleti népzenét, korárs komolyzenét, vagy éppen rockos dallamokat ötvöző kompozíciókkal.Őket követi ef. Zámbó Happy Dead Band és Tisza Kata legújabb kötetének a válás traumáját feldolgozó terápiás versei köré szerveződő közös verses-zenés estje.

Ha tehát 2018. május 18-án ébren álmodnál egy merészet, irány a Kék Ló. A részletes programkínálatért látogassátok meg a Kávéházak Éjszakája honlapját itt, a Kék Ló közösségi oldalát pedig itt!

Szép napot kívánok!

DRKUKTA

- A bejegyzés a Kávéházak Éjszakája keretében készült el és elsőként a kapcsolódó Kávéházak Éjszakája honlapon jelent meg 2018. május 10-én. A bejegyzésben írtak értelemszerűen a szerző véleményét tükrözik. - 

Ha tetszett a poszt, kövesd a DRKUKTART blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!

If you like the post, follow DRKUKTART on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos!

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger!

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2020 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulása esetén engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without permission.
süti beállítások módosítása