KÉPZELD EL A HÁRSLEVELŰT! (Imagine Hárslevelű wine!)

2016. május 24. 08:29 - drkuktart

drkuktart_kezdydaniellenkeygezaharslevelutokaj01.JPG

2016. május 26-án, csütörtökön (azaz ma) tartják a Hárslevelűk Éjszakáját Budapesten egy igencsak idilli helyszínen, a budapesti Vajdahunyad várában található Jáki kápolna melletti középkori jellegű kerengőben. Ebből az alkalomból a Wineglass Communication tagjai voltak oly' jók, és az eseményre felkészülendő meginvitáltak bennünket egy a hárslevelű szőlő és a belőle készült nedűk köré szervezett kóstolóra.

Az e havi sajtóklub immár nem a Pesti Vigadó Étteremben, hanem új helyszínen, a Wesselényi utcában található Képzeld el! borbárban került megrendezésre. Korábban jártam már itt, és bár a földszinten szórakoztam, kifejezetten megmaradt bennem a 'hűdemelegvan' érzet. A sajtóklub a galérián került megrendezésre, így, ha korábban a földszinti klímáról gondoltam azt, hogy 'demeleg', azt kell, hogy mondjam, hogy ebből látszott, foglamam sem volt a felső szinten uralkodó kisebb fajta szaunáról, amit az alkohol ugye csak tovább hevít.

drkuktart_kezdydaniellenkeygezaharslevelutokaj02.JPG

A meghívott előadók Kézdy Dániel, a Hárslevelűk Éjszakája szervezője, valamint Lenkey Géza a mádi Lenkey Családi Szőlészet és Pincészet borásza voltak. 

Vallom, hogy jó dolog az ösztön, de soha nem árt egy kis tudatosság is, ugyanúgy, ahogy a tudatos fogyasztás sem. Nem baj, ha tisztában vagyunk országunk értékeivel, és a szőlőknél maradva azzal sem, hogy mi az, ami földrajzi szempontból igazán innen ered. A Wineglass Communication munkatársaitól megtudtuk, hogy a hárslevelű "a Kárpát-medence egyik őshonos szőlőfajtája (...) Bora határozottan illatos, de nem muskotályos vagy parfümös. Illatjegyeiben hársméz, szelídgesztenye, virágpor és szegfű fedezhető fel. Löszös talajon inkább lágyabb és virágosabb, míg vulkanikus talajon intenzívebb savérzetű és inkább mézes illatú bort ad, de e jegyeknél jóval többet és jóval gazdagabban is fel tud mutatni. Levele ép, kerek; fürtje igen hosszú, laza szerkezetű; bogyói közepesen nagyok, gömbölyűek, vékony héjúak, lédúsak. Napos, száraz fekvésű dűlőkben jól aszúsodnak. Októberi érésű, száraz-ságra, téli fagyokra és rothadásra érzékeny fajta. Több magyar borvidéken – a Somlói, Mátrai (Debrő), Egri és Villányi borvidékeken – termelik, de leginkább a Tokaji borvidék jellemző fajtája, ahol a furminttal együtt a tokaji borkülönlegességek alapját is adja."

Pont a tudatos fogyasztás okán tartom jó dolognak a tematikus eseményeket, így emiatt is izgalmasnak ígérkezik az idén harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Hárslevelűk Éjszakája is. A bor és az éjszaka kombinációja amúgy is jól hangzik, de, ha még tanulhatunk is belőle, az plusz haszon e nyerő pároson túl. "Az esemény célja egy könnyedebb hangvételű, de mégis a szakmaiság keretein belül maradó tematikus kóstoló, amely a hárslevelű szőlőfajtát állítja középpontba. A rendezvényen 20-30 borászat több, mint 50 hárslevelűjét mutatják be." A meghirdetett program szerint biztos, hogy jelen lesz a Bakonyi Pince (Villány), Balassa István (Tokaj), Basilicus Szőlőbirtok (Tarcal), Bihari Borászat (Mád), Bott Pince (Bodrogkisfalud), Breitenbach (Tokaj), Kézműves Pince (Bodrogkisfalud), Dubicz Borászat & Szőlőbirtok (Mátra), Gizella Pince (Tokaj), Gróf Degenfeld Szőlőbirtok (Tarcal), Holdvölgy (Mád), Homoky (Tállya), Hummel Pincészet (Villány), Kerekes Pincészet (Mátra), Kikelet Pince (Tarcal), Lenkey Családi Szőlészet és Pincészet (Mád), Montium (Szerencs), OR-KO Manufaktúra, Pajzos Zrt-Megyer Zrt., Paulay Borház (Tokaj), Pinceköz (Abaújszántó), Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok (Tokaj), Tornai Pincészet (Somló), Vineum (Tállya), Zsirai Pincészet (Mád és Somlóvásárhely).

Soha nem kóstoltam ezt megelőzően tematikusan hárslevelűt, egyértelmű, hogy rám fér még az edukáció, így ebből a szempontból is örülök, hogy jelen lehettem a sajtóklubon.

Az alábbi pincészetek soron következő tételeit kóstoltuk: 

drkuktart_kezdydaniellenkeygezaharslevelutokaj03.JPG

Kikelet Hárslevelű Brut Pezsgő (2013)

A tarcali Kikelet Pince honlapján olvasható információk szerint (a honlapot itt találod) a családi pincészet 2002-ben alakult, 4,5 hektáros területet művelnek, természettudatos művelést alkalmaznak szigorú terméskorlátozással. Egyik fontos céljuk a tokaji borok és a régió nemzetközi elismerésének visszaállítása.

drkuktart_kezdydaniellenkeygezaharslevelutokaj04.JPG

Patrícius Borház Hárslevelű (2014)

A bodrogkisfaludi Patrícius Borház a Kékessy család pincészete, kiknek felmenői apai és anyai ágon már a XVIII. századtól ismert szőlőbirtokosok voltak Mátraalján és Tokaj-Hegyalján. A borászat mai formájában mintegy 15 éve üzemel, és jelenleg mintegy 80 hektáron gazdálkodnak. A Patrícius Borház honlapját itt találod.

drkuktart_kezdydaniellenkeygezaharslevelutokaj05.JPG

drkuktart_kezdydaniellenkeygezaharslevelutokaj06.JPG

Györgykovács Imre Hárslevelű (2013)

Az 1 somlói hektáron gazdálkodó Györgykovács Imre pincészete - amely ő magát és nejét jelenti - 3-4 szőlőfajtával dolgozik. Minden ízében kézműves borászat ez, remek borok kerülnek ki a kezeik közül. Ha jól látom, Györgykovács Imrének sajnos nincsen honlapja, de valószínűleg idejük sem lenne rá.

drkuktart_kezdydaniellenkeygezaharslevelutokaj07.JPG

Gizella Pince Barát Hárslevelű (2015)

A tokaji Gizella Pincészet szintén családi pincészet, mintegy 6 hektárt művelnek. A honlapon (itt éred el) található rendkívül inspiráló sorok szerint: "Tokaj fantasztikus borvidék, amiből egy kis szelet csak a miénk. Bort készíteni itt öröm. Élményt nyújtani annál inkább. Valójában egy kapocsként működünk a természet és a vendégek között. Az értékek hatásos közvetítése pedig nagy kihívás, mert az elérhető legjobbat szeretnénk megmutatni. A dűlők felfedezése rendkívül izgalmas út, palackba zárni a termőhelyet óriási megmérettetés. Csak kis mennyiség készülhet, mégis örülnénk, ha sokan megismerhetnék."

drkuktart_kezdydaniellenkeygezaharslevelutokaj08.JPG

Kikelet Birtok Hárslevelű (2011)

drkuktart_kezdydaniellenkeygezaharslevelutokaj09.JPG

drkuktart_kezdydaniellenkeygezaharslevelutokaj10.JPG

Zsadányi Pincészet Tokaji Hárslevelű (2012)

A tállyai Zsadányi Pincészet (Vineum Borház) 2000-ben alakult. Honlapjuk (itt érhető el) szerint "mára a pincészet elérte azt a birtokszerkezetet és felszereltséget, ami lehetőséget ad arra, hogy a pincészet feltárja és megmutassa azokat a titkokat, amik Tokaj Hegyalján a tállyai dűlőkben rejlenek, azokat a jellegzetességeket, amelyeket a vulkáni kőzetek, ásványok hoznak létre a karakteres, magas koncentrációjú, és minerális furmintokban, nőiesen lágy hárslevelűekben és nem utolsó sorban a kiváló minőségű aszúkban. Az évszázadok alatt kialakult hagyományokat tiszteletben tartva, de a XXI. század ízlésének megfelelő olyan magas minőségű tokaji borokat kívánunk megalkotni, melyek önálló karakterrel rendelkeznek és jellegzetesen csak a tállyai dűlőkben születhetnek."

drkuktart_kezdydaniellenkeygezaharslevelutokaj11.JPG

Lenkey Pincészet Úrágya Hárslevelű (2006) 

"1999 nyarán id. Lenkey Géza vásárolt tíz hektárnyi szőlőföldet Tokajban. Ő kezdett el Mádon szőlészkedni-borászkodni, majd halála után, 2001-ben egyik fia, Lenkey Géza folytatta a munkáját. Hamar rájött, hogy nem vonzza a nagyüzemi borászkodás, inkább olyan borokat szeretne készíteni, amelyek őszinték és van egyéniségük. Ennek érdekében nem használ gyomirtó- és rovarirtószert, a cél pedig a vegyszerek teljes elhagyása. A pincészet szőlőterületei a Hegyfarok, Becsek-Korposd, Bomboly, Vilmány, Kishegy, Úrágya-Köves és Holdvölgy dűlőkben vannak. A Mádon található, 272 méter hosszú borospince hagyományos hegyaljai stílusban épült az 1500-as években. Boraik között könnyedebb és hosszan érlelt száraz házasítások, dűlőszelektált tételek mellett édes borok, szamorodni és aszú is található. „Hiszem, hogy Tokaj-Hegyalja, a világ egyik legkülönlegesebb adottságú borvidéke, és hogy az itt készült boroknak időre van szükségük ahhoz, hogy minden szépségüket be tudják mutatni!”

A mádi Lenkey Családi Szőlészet és Pincészet honlapját itt találod, ami nem mellesleg gyönyörű nyitóképpel indít.

drkuktart_kezdydaniellenkeygezaharslevelutokaj12.JPG

Lenkey Pincészet Birtok Hárslevelű (2005)

Ha felkeltette a figyelmedet a hárslevelű, ne mulassz el vele éjszakázni. A Hárslevelűk Éjszakájáról még nem késtél le (feltéve, ha csütörtök délután négy óráig bezárólag olvasod ezt a szösszenetet), így még nincs késő a bizonyosan fárasztó munkanapod után arrafelé venni az irányt, és megünnepelni a Hárslevelűt, na meg a kispénteket. A kapcsolódó közösségi oldalt itt találod, az eseményt pedig itt

drkuktart_kezdydaniellenkeygezaharslevelutokaj13.JPG

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!

Szép napot!

If you like the post, follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Have a nice day!

DRKUKTA

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása