AZ ELSŐ PRÁGAI BOHEMIA DESIGN MARKET (The first Bohemia Design Market in Prague)

2016. április 14. 08:23 - drkuktart

drkuktartbohemiadesignmarketpraha1_01.jpg

Meglehetősen élvezem, ha szemet gyönyörködtető tárgyak vesznek körül, valószínűleg pont ezért szeretek ipar-, illetve képzőművészeti termékeket felvonultató eseményekre járkálni. Általában mezei látogatóként veszek részt az ilyen eseményeken, de az első prágai, immár manifesztálódott Bohemia Design Market-en kivételesen meghívott bloggerként vettem részt, így nem sokat haboztam, hogy elhagyjam fővárosunkat és kicsit bennfentesként mozogjak Prágában.

drkuktartbohemiadesignmarketpraha1_02.jpg

Ahogy azt már korábban beharangoztam, az eseményre 2016 márciusában került sor Prága egyik korábbi filmszínházában, az 1929-ben alapított Royalban. A helyszín elég jó helyen volt, különösen azoknak, akik Prága eddig még ismeretlen arcát is fel kívánták fedezni, ugyanis a belvárostól egy picit távolabb, a most kulturális térként működő egykori mozi a Vencel tér fölött a Vinohradska 48. szám alatt helyezkedik el. Így azontúl, hogy végre nem az oly' sokszor látott belvárosban kóricáltunk, végre jó pár - tavaly nyáron nem érintett - újhullámos kávézóhoz is jó közel kerültünk, de erről majd inkább egy másik bejegyzésben mesélek. Lényeg a lényeg, hogy - bár nyilván már mondanom sem kell azoknak, akik követik a blogon dokumentált ámokfutásomat - szeretek piacozni, vásárokra járni, számos okból kifolyólag. Ezek közül most ennek a tevékenységnek azt az oldalát domborítanám ki, hogy az ilyen események során lehetőség nyílik olyan márkákat megismerésére, amelyek eddig valamilyen okból nem vagy csak érintőlegesen kerültek a látómezőmbe. És a termékeken túl, ha elég szerencsés vagyok, még a márka mögött álló tervezőt is elcsíphetem. Az pedig, hogy a Bohemia Design Market-en felvonultatott mezőn nemzetközi, de mégis európai volt, külön pozitívum, hiszen ki más támogassa Európa jólétét, az európai eladókat, az Európában előállított egyedi termékek piacán vásárolva - szemben az uniformizált és nem feltétlenül a legmagasabb minőséget képviselő, ehelyett nagy átlagban a folyamatos fogyasztást, pazarlást generáló, látszólag olcsóbbnak tűnő tömegtermeléssel - ha nem mi magunk, európai fogyasztók és az internet bugyraiba irkálók? Na, de ennyit érintőlegesen erről a témáról, amiben most nem kívánok elmélyülni, ugyanakkor megjegyzem, hogy számomra a személyes kapcsolatok építésén túl ez is egy olyan plusz volt, ami miatt az ilyen megmozdulásokban potenciált látok.

drkuktartbohemiadesignmarketpraha1_03.jpg

A vásár mondhatni családias hangulatú volt, többek között azért is, mert csak Magyarországról vagy magyar kötődéssel összesen öt formáció képviseltette magát. Persze, ha így nemzeti alapon osztályzunk, nyilván illik megemlíteni, hogy rajtunk, magyarokon kívül lengyelek, csehek, osztrákok és német tervezők képviselték munkásságukat és országaikat is, szóval egy igazán nemzetközi gárdát sikerült a Bohemia Design Market hihetetlenül lelkes szervezőjének összerántani számos olyan márkával, akikről ezt megelőzően nem is hallottam még. Így, amellett, hogy belülről is szemlélhettem, miként zajlanak az ilyen és ehhez hasonló vásárok, a standokat végigjárva kifaggattam sorstársaimat, hogy kifélék-mifélék. A most következő felsorolás egy szubjektív válogatás a vásározók listájából, elsősorban aszerint, hogy kik voltak azok, akik elviselték, hogy lyukat beszéljek a hasukba. Tisztelet nekik.

#1 Andrea Auer

drkuktartbohemiadesignmarketpraha1_04andreaauer.jpg

Az osztrák tervezőnő leginkább különleges, náhol akár szokatlannak is nevezhető anyaghasználatáról ismert. Nem jellemző rám, hogy hatalmas és ennyire karakteres kiegészítőket hordjak, de a tervező vezetékből készült nyakláncait, fülbevalóit, különösen a fehéret nagyon is el tudtam volna képzelni magamon. 

Honlapját itt, közösségi oldalát itt találod.

drkuktartbohemiadesignmarketpraha1_05andreaauer.jpg

#2 Iamnew

drkuktartbohemiadesignmarketpraha1_12lucienepasicka.jpg

drkuktartbohemiadesignmarketpraha1_14lucienepasicka.jpg

A cseh Lucii Nespasickou nevével fémjelzett, kézzel készített, három különböző mintával díszített kecses üveg karafokból állítólag minden jobban esik. Nemcsak a víz, hanem a bor is, sőt a tervező szerint még a virágok is tovább frissek maradnak.  

A tervező termékeit és honlapját itt találod.

drkuktartbohemiadesignmarketpraha1_13lucienepasicka.jpg

drkuktartbohemiadesignmarketpraha1_06sziklartvonallabor.jpg

#3 SZIKLART

drkuktartbohemiadesignmarketpraha1_07sziklart.jpg

A magyar Sziklart dekor kövek és ékszerek készítése a kezdetek kezdetén ártatlan kikapcsolódásnak indult, ám, ahogy nőtt a szorgos kezek közül kikerülő kövek száma, az alkotó sajátos humora és látásmódja egyre nyilvánvalóbban meghódította először szűkebb közege, majd az országhatárt feszegetve a Bohemia Design Market-re kilátogatók szívét is.

Az alkotó minden egyes terméke - a készítés technikájából is kifolyólag - egyedi, amelyeket egyelőre itt tekinthetsz meg.
drkuktartbohemiadesignmarketpraha1_08sziklart.jpg

#4 VONALLABOR

drkuktartbohemiadesignmarketpraha1_09vonallabor.jpg

A mindennapi életből inspirálódó, elsősorban a környezetét, a várost és a gasztronómiai élvezeteket ábrázoló egyedi grafikákat készítő magyar Vonallabor limitált számú Giclée nyomataival, az illusztrációkkal díszített jegyzetfüzeteivel és telefontokjaival volt jelen a vásáron. A hangsúlyt az alkotó az egyen életérzést sugalló, a futószalagon gyártott tárgyakkal szemben itt is a korlátozott példányszámú lakberendezési kiegészítőkre és különlegesebb használati tárgyakra helyezi.

Honlapját itt, közösségi oldalát itt találod.

drkuktartbohemiadesignmarketpraha1_10vonallabor.jpg

drkuktartbohemiadesignmarketpraha1_11.jpg

drkuktartbohemiadesignmarketpraha1_15bisos.jpg

#5 Mooyyy

drkuktartbohemiadesignmarketpraha1_16mooyyy.jpg

A cseh Moooyyy jelenleg három tervezővel dolgozik együtt ékszerkollekcióján. A tervezők munkáinak közös inspirációs forrása a jóga, így legyen szó akár nyakláncról, akár gyűrűről vagy fülbevalóról, egyben biztosak lehetünk: a formavilág vagy az anyaghasználat végül a jógára mutat. Sajnos én sem tudtam ellenállni, és egy visszafogott gyűrűvel távoztam a tett helyszínéről.

Honlapját itt, közösségi oldalát itt találod.

drkuktartbohemiadesignmarketpraha1_17mooyyy.jpg

#6 Rubidium

drkuktartbohemiadesignmarketpraha1_18rubidium.jpg

Nagy kedvencem a kiállítók közül a magyar Rudbidium is. Nem csupán az tartott órákon keresztül a standjuknál, hogy lyukat beszéltünk egymás hasába - jó érzés a felelősség megosztása, de félő, hogy én csacsogtam jóval többet - hanem a letisztultságukkal hódító termékeik is vonzottak, mint a mágnes. A márka jegyzetfüzetei, noteszei első ránézésre egyszerűnek tűnnek, ám közelebről szemügyre véve, megérintve rájövük, szereténk, ha egy példány a mi táskánkban (asztalunkon vagy akárhol, ami hozzánk tartozik) is ott lapulna. A titok a szép kivitelezésben, a visszafogottan megjelenő, de kerek egészet alkotó koncepcióban és az anyaghasználatban rejlik. Szeretem az ilyen, hivalkodástól mentesen remek termékeket. 

drkuktartbohemiadesignmarketpraha1_19rubidium.jpg

drkuktartbohemiadesignmarketpraha1_20rubidium.jpg

drkuktartbohemiadesignmarketpraha1_21rubidium.jpg

A Rubidium termékeit felvonultató Instagram oldalt itt, közösségi oldalt pedig itt találod.

drkuktartbohemiadesignmarketpraha1_22rubidium.jpg

#7 Nalejto

drkuktartbohemiadesignmarketpraha1_23nalejto.jpg

A cseh kerámikusok alkotócsoportjaként működő Nalejto kerámiái már a 2015 szeptemberében Budapesten, a Design Hét keretein belül megrendezésre kerülő vásáron is magukkal ragadtak. A dekoratív készletek, fricskaként ható megoldások megteszik hatásukat, így a vonzalmam irántuk időtálló: még mindig szeretnék belőlük többet is. 

drkuktartbohemiadesignmarketpraha1_24nalejto.jpg

A Nalejto honlapját itt, közösségi oldalát peidg itt éred el.

drkuktartbohemiadesignmarketpraha1_25nalejto.jpg

drkuktartbohemiadesignmarketpraha1_26.jpg

#8 DUDO Bags

drkuktartbohemiadesignmarketpraha1_27dudobags.jpg

A lengyel DUDO Bags kiváló minőségű lengyel bőrből készíti táskáit. Saját bevallásuk szerint táskáik klasszikus vonalvezetésűek, ugyanakkor egyértelmű, hogy a formavilág megannyi színnel párosul. Már a képekre nézve látszik, hogy ezekben a táskákban bizony van anyag, és a valóságos súly is az elvárásainknak megfelelően alakul. Szép, masszív táskák, meg merem kockáztatni, hogy jó pár évtizedig hű társunk lehet bármelyik darabot is választjuk.drkuktartbohemiadesignmarketpraha1_28dudobags.jpg

Honlapjukat - ahol egyébként a táskakészítés folyamatába is beavatnak - itt, míg közösségi oldalukat itt találod.

drkuktartbohemiadesignmarketpraha1_29dudobags.jpg

#9 ICOALYOU

drkuktartbohemiadesignmarketpraha1_30icoalyou.jpg

A szintén lengyel ICOALYOU nem másból, mint kőszénből készíti ékszereit. A standjuknál egy rövid film mutatja be az ékszerek megszületésének teljes folyamatát. Érdekes látni, ahogy a törékeny alkotónő a koromfeketeségből lassan kipattintgatja a medálnak, gyűrűnek, függőnek valót, ami a művésszel egyidejűleg tisztul meg, hogy a végén a bányából felhozott kőzetből egy, a fehér munkaasztalon véglegesülő törékeny ékszer legyen. Az alkotó a kívánt formára vágott szenet egy szuper titkos folyadékba áztatva teszi alkalmassá arra, hogy később a foglalatba foglalt éjfekete kőzetet magunkon viselhessük, természetesen anélkül, hogy bármit megfogna, bármilyen látványos kölcsönhatásba lépne akár a bőrünkkel, akár a ruhánkkal. drkuktartbohemiadesignmarketpraha1_31icoalyou.jpg

Honlapjukat itt, míg közösségi oldalukat itt találod.drkuktartbohemiadesignmarketpraha1_32icoalyou.jpg#10 Gunglamps

drkuktartbohemiadesignmarketpraha1_33gunglamps.jpg

A magyar Gunglamps lámpáit egyszerűen imádtam. Minden eleme vagy mondjuk inkább szinte minden eleme újrahasznosított, így nem csupán azért szimpatikus a márka, mert ebben a formában kíméli a környezetet, hanem azért is, mert megjelenésében is megnyerőnek tartom a lámpákat. A búrák például italos üvegpalackokból készülnek - igen, a zöld színű búra például Unicum-os palack volt életciklusának első felében -, de az alkotó előszeretettel használ például kerékpár gyorszárat is. Külön felhívnám a figyelmet a képeken diszkréten megjelenő, ám diszkrét bájában is különleges - kizárólag dekorációként szolgáló - műanyag sushira is. Személy szerint alig várom, hogy a képeken egyelőre prototípusként látható, USB-vel csatlakoztatható, Unicum-os üvegbúrájú világítótest is elérhető legyen a vásárlók számára.  drkuktartbohemiadesignmarketpraha1_34gunglamps.jpg

drkuktartbohemiadesignmarketpraha1_35gunglamps.jpg

drkuktartbohemiadesignmarketpraha1_36gunglamps.jpg

Honlapjukat itt, míg közösségi oldalukat itt találod.

drkuktartbohemiadesignmarketpraha1_37gunglamps.jpg

#11 SOULjewellery

drkuktartbohemiadesignmarketpraha1_38miroslavananai.jpg

A budapesti vásáron korábban megismert Soul Jewellery alkotója, Miroslava Nana a természetből inspirálódik. Kifinomult ékszereihez többek között nemesfémeket, gyöngyöket és féldrágaköveket használ. Időtálló a szerelem, ugyanis szerénységem továbbra is szemez a félbevágott mákgubóhoz hasonlító formájú nyakláncokkal és gyűrűkkel. Gyönyörűek.drkuktartbohemiadesignmarketpraha1_39miroslavananai.jpg

A SOULjewellery honlapját itt, míg közösségi oldalát itt találod.

drkuktartbohemiadesignmarketpraha1_40miroslavananai.jpg

#12 Jandee Design

drkuktartbohemiadesignmarketpraha1_41jandeedesign.jpg

A berlini Jan-D. Schulz több mint negyven éve foglalkozik szabadúszó művészként kiegészítők, elsősorban tárcák, pénztárcák és egyedi övcsatok készítésével. A szivárvány valamennyi színében pompázó tárcák rendkívül funkcionálisan és trükkösek. Kedvencem az övön is hordható apró - nevezzük ennek - partipénztárca. Bár övet nem igazán hordok, így ez a rész inkább a férfiaknak lehet izgalmas, de Jan bemutatta, hogy hányféleképpen hordható még ez a típus. Imádtam, hogy variálhatóságából kifolyólag akár a csuklóm köré is felcsatolhatom.

drkuktartbohemiadesignmarketpraha1_42jandeedesign.jpg

A tervező honlapját itt találod.

drkuktartbohemiadesignmarketpraha1_43jandeedesign.jpg

#13  Katarzyna Typek Illustrations

drkuktartbohemiadesignmarketpraha1_44katarzynatypekillustrations.jpg

A jelenleg Londonban tanulmányokat folytató lengyel Katarzyna Typek színpompás és aprólékos illusztrációi fő inspiráció forrásául a természet, a növény- és állatvilág szolgál. Előszeretettel díszít kedves, olykor humorral fűszerezett grafikáival többek között textil táskákat, pohár és tányéralátéteket és más lakberendezési eszközöket. 

drkuktartbohemiadesignmarketpraha1_45katarzynatypekillustrationskatarzynatypekillustrations.jpg

Az illusztrátor honlapját itt, míg közösségi oldalát itt találod.

drkuktartbohemiadesignmarketpraha1_045a.jpg

#14 HUGBAG

drkuktartbohemiadesignmarketpraha1_46hugbag.jpg

A HUGBAG sem máshonnan mint Lengyelországból érkezett. Nevük nem meglepő módon abból a tényből származik miszerint táskáik annyira ölelnivalóak. Kiváló minőségű lengyel bőrrel dolgoznak és a márka első termékét, egy iPad tokot követően már szép, terjedelmes táska és kiegészítő kollekcióval rendelkeznek. Sajnos a honlapjukon nem jelenik meg az elérhető teljes temékkínálat, de a közösségi oldalukon érdemes böngészni a megvásárolható bőrtermékek után.  

drkuktartbohemiadesignmarketpraha1_48hugbag.jpg

Honlapjukat itt, míg közösségi oldalukat itt találod.

drkuktartbohemiadesignmarketpraha1_49hugbag.jpg

#15 Bohemian Design

drkuktartbohemiadesignmarketpraha1_50bohemiandesign.jpg

A 2013-ban alapított, lakberendezésre fókuszáló cseh Bohemian Design sajnos meglehetősen kevés termékkel volt jelen a vásáron, ugyanakkor a honlapjukon elérhető a portfóliójuk, ami alapján kijelenthető, hogy akkor érdemes hozzájuk fordulni, ha humoros és egyedi kivitelezésű, olykor szokatlan lakberendezési tárgyakkal szeretnénk magunkat körbevenni.

A tervező honlapját itt, míg közösségi oldalát itt találod.

drkuktartbohemiadesignmarketpraha1_51bohemiandesign.jpg

#16 Mastrodesign

drkuktartbohemiadesignmarketpraha1_52mastrodesign.jpg

A 2012-ben alapított magyar Mastrodesigntól eddig csupán a geometrikus poharakba és sószórókba botlottam bele itthon, így csak hat órát kellett utaznom ahhoz, hogy az ékszerekkel, a bájos mackókkal és a szarvas koponyának tűnő lámpával is megismerkedjem. A pasztell árnyalatokban pompázó darabok többéségét slusszpoénként arany díszítéssel bolondította meg az alkotó. Imádtam őket, választani nehéz, de ha már kell, akkor elárulom, hogy szívemet különösen az aprócska, visszafogottan terpeszkedő plüss mackók rabolták el (nem a póz miatt).drkuktartbohemiadesignmarketpraha1_53mastrodesign.jpg

A Mastrodesign honlapját itt, míg közösségi oldalát itt találod.

drkuktartbohemiadesignmarketpraha1_54mastrodesign.jpg

#17 Die Blechdosen

drkuktartbohemiadesignmarketpraha1_55dieblechdosentaschetinbag.jpg

Az osztrák Tin Bag története nagyon jópofa. Az van ugyanis, hogy a feleség gyakran metrózik, és elmondása szerint a bécsi metró nem a legbiztonságosabb fajta, legalábbis abból a szempontból, hogy gyakran zsebesek áldozata lesz az elővigyázatlan utazóközönség. A zsebesek pedig késsel hódítanak, így nem egy táska esik áldozatul működésüknek. Még az is van, hogy a feleség - ahogy az feleségeknél és általában a nőknél lenni szokott - gyakran nem talált meg dolgokat az elengedhetetlenségük miatt magával hordott tárgyak között, amelyeket elnyelt a táska. Ezért a férj addig gondolkodott, amíg elő nem állt a TinBaggel. Már önmagában a sztori, ami a táska megszületéséhez vezetett, elég jó, de maga a táska is különleges. Nevéből kifolyólag fémdobozból készül, belül finom bőr borítással és olyan kialakítással, ahol egyrészről mindennek megvan a maga helye, másrészről egy kézzel is kezelhető (nyitható, az elbújni szándékozó cucc keresgélhető stb.)

Honlapjukat itt, míg közösségi oldalukat itt találod.drkuktartbohemiadesignmarketpraha1_56dieblechdosentaschetinbag.jpg

#18 Pracownia FiO 

drkuktartbohemiadesignmarketpraha1_57pracowniafio.jpg

A lengyel Pracownia FiO a női ruhákat és táskákat tartalmazó legutóbbi tavaszi kollekciójával volt jelen a vásáron. Honlapjukat itt, míg közösségi oldalukat itt találod.

drkuktartbohemiadesignmarketpraha1_58pracowniafio.jpg

#19 Department Twórczości

drkuktartbohemiadesignmarketpraha1_59departamenttwo_rczos_ci.jpg

Az utolsó résztvevő, akit be szeretnék mutatni a Department Twórczosci, aki táskáival és karkötőivel hódított az eseményen. Honfitársaihoz hasonlóan a márka mögött álló alkotónő is lengyel alapanyagokkal dolgozik, a táskákat ő maga készíti. A Department Twórczosci visszafogott színekben pompázó termékei láthatóan népszerűek volt a látogatók körében. Honlapjukat itt, míg közösségi oldalukat itt találod.drkuktartbohemiadesignmarketpraha1_60departamenttwo_rczos_ci.jpg

A következő Bohemia Design Market-et 2016 novemberére tervezi a szervező. Annak érdekében, hogy első kézből értesülj a fejleményekről, kövesd közösségi oldalukat itt vagy böngéssz honlapjukon itt

drkuktartbohemiadesignmarketpraha1_61.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével! És még egy kis infó: a Facebook-on a Tetszik mezőre téve a kurzort, jelöld be az "Értesítéseket kérek" mezőt, hogy valóban értesülj az izgalmas új bejegyzésekről! 

Szép napot!

If you like the post, follow me on Facebook HERE or Instagram HERE to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin! And one more advise to really get notifications about new posts on Facebook: don't forget to mark 'Get Notifications' under the 'Liked' button of my Facebook site!

Have a nice day!

DRKUKTA

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása