A DIÓTÖRŐ (The Nutcracker in the Hungarian State Opera)

2015. december 21. 08:28 - drkuktart

drkuktart_adiotorothenutcrackerhungarianstateopera01.jpgVasárnap este végre mi is megnéztük az alig egy hónapja, 2015. november 28-án bemutatott, felfrissített A diótörő című mesebalettet a Magyar Állami Operaházban. Bár az utóbbi években mindig terveztem, hogy elmegyek, évekkel ezelőtt csupán a gondolatig jutottam, tavaly már utána is néztem, ám akkor is csúnyán lecsúsztam róla. Az igazat megvallva szerintem idén is csak a színházjegyet terjesztő néninek köszönhettem, hogy lett jegyünk, mégpedig meglehetősen kellemes helyre.

drkuktart_adiotorothenutcrackerhungarianstateopera02.jpgA jegy már hónapok óta ott lapult a polcon, számláltuk a napokat és alig vártuk, hogy végre újra láthassuk A diótörőt. Ráhangolódásként megnéztük a szentpétervári Mariinsky Színház 2012-es feldolgozását (koreográfia: Vasily Vainonen), igaz a gyermekszemnek félelmetes egerek és egérkirály miatt volt, hogy párszor ugranunk kellett a történetben. Nagyon díszesnek láttam ezt az orosz verziót, de most, miközben írom eme sorokat, és újrahallgatom (-nézem) a Mariinsky Színházbeli verziót, azt kell, hogy mondjam, a Magyar Állami Operaház - szavaikkal élve - újrapolírozott verziója felülmúlta azt. A gyermekként az Operaházban élőben látott verzió még a korábban táncolt változat volt, ami visszatekintve, a friss darabhoz képest - legalábbis ami a jelmezeket és a díszletet illeti - igencsak szerénynek hat mai szemmel. 

drkuktart_adiotorothenutcrackerhungarianstateopera03.JPG

Időben érkeztünk az operaház épülete elé, hogy még élvezhessük az előadás előtt a jobb oldali szfinx mellé épített színpadon éppen aktuálisan fellépő Aranytorkok capella kvartett énekét. Kellemes felkészülés az esti produkcióra. Az épületbe belépve gazdagon díszített karácsonyfa várt minket. Mindig lenyűgözött az operaház, de igazán azóta vagyok szerelmese mióta teljesen véletlenül láttam a Magyar Krónika 'Az operaház háttere' című adását a televízióban. Ezen epizód megtekintését egyébként mindenkinek ajánlom, aki a titkok szerelmese, és azoknak is, akik "csupán" diótörő-rajongók, ugyanis A diótörő készülő díszletét, jelmezeit többször is mutatják, egyidejűleg beavatva minket a műhelytitkokba is. Az adás elérhető itt is. drkuktart_adiotorothenutcrackerhungarianstateopera04.jpg
Pjotr Iljics Csajkovszkij diótörőjét biztos, hogy szükségtelen bemutatnom, de ha mégis, mindenképpen javaslom elolvasni a Magyar Állami Operaház honlapján olvasható cselekményt, nekem is segített az ismétlés. A könnyebbség kedvéért beidézem az ott olvasható szöveget ide:

"I. felvonás
Kápolna, utca

Karácsony Szentestéjén, a szitáló hóesésben a Stahlbaum család a kápolnából igyekszik hazafelé, hogy fogadják a karácsonyi ünnepségre érkező vendégeket. A gyerekek: Marika, Lujza, Misi és a többiek izgatottan készülnek a nagy eseményre. A ház előtt korcsolyapálya, sültgesztenye-árus. Egymás után érkeznek a vendégek, hogy együtt ünnepeljenek a családdal.

A karácsonyi vendégség

A vendégek összegyűlnek a gyönyörűen feldíszített karácsonyfa körül, ahol rengeteg ajándék várja a gyerekeket. Drosselmeier, Marika nagybácsija is megérkezik unokaöccse társaságában, és bábszínházi előadással is szórakoztatja a vendégeket. Az előadás a Diótörő és az Egérkirály csatájáról szól. Drosselmeier Diótörő-bábut ajándékoz Marikának, aki boldogan táncol új kedvencével. A szeleburdi Misi elragadja Marikától és összetöri a Diótörő-bábut. Szerencsére Drosselmeier megragasztja a játékot. A karácsonyi ünnepség közös tánccal zárul.

Marika szobája

Marika boldogan, élményekkel tele szenderedik álomba a gyerekszobában. Természetesen mellette van az ajándékba kapott Diótörő-bábu. Az óra éjfélt üt. Marika álmában minden hatalmasra nő: a karácsonyfa, az ajándékok, a bútorok. Megelevenedik a bábelőadás. Az Egérkirály egerek és patkányok élén támadásra készül a ház és a karácsonyfa ellen. Marika félelmében a Diótörőtől (aki nem más, mint az Unokaöcs) vár segítséget. A Diótörő az ólomkatonák megelevenedett hadserege élén legyőzi az Egérkirályt.

Utazás a hó birodalmába

A szoba és a ház csodálatos téli erdei birodalommá alakul át. Marika – aki immár Mária hercegnő – a Diótörő herceggel a hópelyhek táncában gyönyörködik. Szép, lírai kettőssel mutatják meg egymás iránti érzéseiket. Ezután Drosselmeierrel együtt hajóba szállnak, hogy a Diótörő herceg csoda-birodalmába utazzanak.

II. felvonás

Utazás

A második felvonás első képe fantasztikus utazást mutat be, melynek során egy barlangban denevérek állják az ifjú szerelmesek útját, de Diótörő herceg egy csapásra elűzi őket.

A Hókristálypalota

A mesebirodalom lakói mély hódolattal fogadják Hókristálypalotájába hazatérő herceget és menyasszonyát, Máriát. Kezdetét veszi a divertissement táncsorozat, amelyben a birodalom „lakói" mutatkoznak be. A lendületes spanyol hármast keleties kígyóbűvölő tánc követi. Három kínai táncos ugrásokkal, gyors forgásokkal szórakoztatja a vendégeket. Ezt követi a férfiszólóval bevezetett fergeteges orosz tánc.

A pas de trois ebben a változatban rokokó „porcelánbalerinák” technikás variációja. A divertissement csúcspontja, a Rózsakeringő zárja a köszöntéseket. A keringő után következik Mária hercegnő és Diótörő herceg nagy kettőse. A klasszikus hagyománynak megfelelően szerkesztett kettős (adagio–variációk–kóda) a szerelem beteljesülésének hirdetése. A fináléba bekapcsolódik a teljes tánckar, és a Hókristálypalota szépséges lakói. A kavargó álomképből Marika szobájába térünk vissza.

Karácsony másnapján a kislány csodálatos álom után ébred. Kiszalad a szobából, a házból; maga se tudja, hogy álmodott-e, vagy mégis átélte a karácsonyi varázslatot."drkuktart_adiotorothenutcrackerhungarianstateopera05.JPG

drkuktart_adiotorothenutcrackerhungarianstateopera06.jpg

drkuktart_adiotorothenutcrackerhungarianstateopera07.JPG

drkuktart_adiotorothenutcrackerhungarianstateopera08.JPG

drkuktart_adiotorothenutcrackerhungarianstateopera09.JPG

Az új műsort érintő előzetes elvárások nélkül és halvány emlékekkel érkeztem tehát az előadásra. A korábbi darabhoz képest nem túloztak, valóban újraformálták a jelenlegi produkciót, grandiózus, meseszerű díszletek, pont olyan havas táj és aláhulló hópelyhek, pont akkora égigérő karácsonyfa, meleg fények, susogó selymek, fodrok, jókedv, mint amire valószínűleg mindannyian vágyunk az év ezen időszakában. Igaz, a frissítés új elemeket is behozott és sajnos egy-két régi szereplő is áldozatul esett neki, de az összhatás lenyűgöző, hiányérzet bevallom, nem maradt bennem. Csodálatos és álomszerű még a legkisebb szereplő ruhája, legapróbb részlet is. A Solymosi Tamás és Wayne Eagling által koreografált táncosok remekeltek, a nemes kelmékből varrt jelmezek önmagukban is és a számos strassznak, zsinegnek, egyéb díszítő elemeknek köszönhetően is ragyogtak, az itt-ott feltűnő, a táncosnők fejét díszítő diadémok és egyéb fejdíszek feltették az i-re a pontot. Kecses mozdulatok, hihetetlen, néha ijesztő maszkok, kifejező mimika - igen, nálam volt végre az Antik Placcon beszerzett kukkerem, így végre nem a vakegér szerepében tündököltem, de ilyen apróságokat is észrevettem -, mindez valóban a mai szemnek és ingerküszöbnek szóló varázslatos környezetben. A két felvonásban előadott darab közt még a szünet is megfelelő hosszúságú volt, ami teljesen meglepett a januárban látott 'A denevér' című operetthez képest, ami amúgy szintén lenyűgözött, csak az a fránya szünethossz fájt akkor, de nagyon. A Kollár Imre dirigálta zenekar érzékeny játéka minden egyes pillanatban betöltötte a teret, kivéve, amikor Marika szobájára váltott a szín, mikor is - számomra érthetetlen módon - a díszletváltás zaja hangosabb volt az elhalkuló melódiánál. drkuktart_adiotorothenutcrackerhungarianstateopera10.JPG

drkuktart_adiotorothenutcrackerhungarianstateopera11.JPG

drkuktart_adiotorothenutcrackerhungarianstateopera12.JPG

Ezt a zavaró technikai malőrt leszámítva A diótörő leporolt változata lehengerlőre és nagyon is élvezthetőre sikerült. Akár mérget is vennék rá, hogy jövőre nem felejtem el a jegyvételt, és ismét tiszteletemet teszem ezen az előadáson. Hiszen, ha karácsony, akkor biztos, hogy Diótötő, illetve sanszos, hogy tizévente élőben is látom. Addig is pedig van még pár napunk, hogy élvezzük a Diótörő-fesztivált 2015. december 23-ig. A részletes programot itt találod, a Magyar Állami Operaház honlapját itt, a közösségi oldalát pedig itt. Jó szórakozást!drkuktart_adiotorothenutcrackerhungarianstateopera13.JPG

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével! És még egy kis infó: a Facebook-on a Tetszik mezőre téve a kurzort, jelöld be az "Értesítéseket kérek" mezőt, hogy valóban értesülj az izgalmas új bejegyzésekről! 

Szép napot!

If you like the post, follow me on Facebook HERE or Instagram HERE to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin! And one more advise to really get notifications about new posts on Facebook: don't forget to mark 'Get Notifications' under the 'Liked' button of my Facebook site!

Have a nice day!

DRKUKTA

A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása