PIACOZZUNK: SZENTENDREI TERMELŐI PIAC (Market on Szentendre, Hungary)

2015. szeptember 25. 08:26 - drkuktart

drkuktart_szentendrebukkospataktermeloipiac01.jpg

A Bükkös patak mentén húzódó Bükkös part gesztenye- és szomorú fűzfái árnyékában tartják minden szerdán és szombaton ezt az apró termelői piacot.

drkuktart_szentendrebukkospataktermeloipiac02.jpg

Egészen véletlenül bukkantunk rá mikor a Skanzen felé igyekeztünk, holott utólag belebotlottunk a hotelben kitett programfüzetbe, így akár ott is magunkba szívhattuk volna az információt. A piac nem létező kapujánál a patakparton eldugott kis tábla fogad. A tábla a Bükkös-patak természeti és kulturális értékeit bemutató tanösvény része, és az ott írtak szerint "Ön a piactéren áll, mely hetente két alkalommal (szerdán és szombaton) a városból és a környező településekről érkező vásárosokkal telik meg. 1773-ban Mária Terézia kiváltságlevéllel engedélyezte Szentendrének, hogy heti és évi vásárokat tartson a Szent György-hegyen, a mai Kálvárián." Ezt követően a tábla a település római, majd kelta érintettségéről számol be hosszan, mígnem eljutunk a honfoglaló magyarokhoz. Ez az információáradat is rendkívül érdekes, de talán kevésbé kapcsolódik a jelenkori piachoz, így humánusan megtartom magamnak az ott olvasottakat. A piac tehát szerdán és szombaton reggel hattól kora délután kettőig tart nyitva és nemcsupán szentendrei, de a Szentendrei-szigetről és Pest megye más településeiről érkező árusok (főként őstermelők) kínálják portékájukat. A piacon rendkívül széles termékskála fogad, egytől-egyig hívogató az áru, a bio termékek előfordulási aránya pedig igencsak magas. Többek között számtalan paradicsomféle, mennyei apró édes barack (naná, hogy vettem, ez pátyolgatta a vércukromat az egész napos skanzeni túra során - beszámoló itt), roppanós cseresznye paprikák, - hihetetlen, de - eper szeptember elején, sajtok, kolbászok, füstölt húsáru, házi lekvár dömping, kürtőskalács, illatos fűszernövények, pompás vágott virág, házi bio szörpök és gyümölcslevek, ruhanemű, lakásdekoráció, egyszóval minden, mi egy háztartásban elkél. Kicsit vérzett a szívem, hogy nem volt lehetőségem tovább maradni, válogatni és jól bevásárolni, annak ellenére, hogy nem kell hozzá különös rákészülés, hogy piacozós üzemmódba kapcsoljak. Tanulság levonva, eggyel több ok, hogy jövőbeli szentendrei látogatásunkat szerdai vagy szombati napra időzítsük.

drkuktart_szentendrebukkospataktermeloipiac03.jpg

drkuktart_szentendrebukkospataktermeloipiac04.jpg

drkuktart_szentendrebukkospataktermeloipiac05.jpg

drkuktart_szentendrebukkospataktermeloipiac06.jpg

drkuktart_szentendrebukkospataktermeloipiac07.jpg

drkuktart_szentendrebukkospataktermeloipiac08.jpg

drkuktart_szentendrebukkospataktermeloipiac09.jpg

drkuktart_szentendrebukkospataktermeloipiac10.jpg

drkuktart_szentendrebukkospataktermeloipiac11.jpg

drkuktart_szentendrebukkospataktermeloipiac12.jpg

drkuktart_szentendrebukkospataktermeloipiac13.jpg

drkuktart_szentendrebukkospataktermeloipiac14.jpg

drkuktart_szentendrebukkospataktermeloipiac15.jpg

drkuktart_szentendrebukkospataktermeloipiac16.jpg

drkuktart_szentendrebukkospataktermeloipiac17.jpg

drkuktart_szentendrebukkospataktermeloipiac18.jpg

drkuktart_szentendrebukkospataktermeloipiac19.jpg

 A piachoz sajnálatos módon nem találtam közösségi felületet, de még a városhoz kapcsolódó honlapokon sem - a rendeleten túl -, ami felveti a gyanúját annak, hogy nem voltam elég alapos. Így, tehát kedves Olvasó, ha felkerekednél, kénytelen leszel erre a fenti nyúlfarknyi szösszenetre támaszkodni.

drkuktart_szentendrebukkospataktermeloipiac20.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével! És még egy kis infó: a Facebook-on a Tetszik mezőre téve a kurzort, jelöld be az "Értesítéseket kérek" mezőt, hogy valóban értesülj az izgalmas új bejegyzésekről! 

Szép napot!

If you like the post, follow me on Facebook HERE or Instagram HERE to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin! And one more advise to really get notifications about new posts on Facebook: don't forget to mark 'Get Notifications' under the 'Liked' button of my Facebook site!

Have a nice day!

DRKUKTA

A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2020 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulása esetén engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without permission.
süti beállítások módosítása