KIS KÖNYVES ÉJ A KÉT EGÉRBEN

2015. május 07. 08:30 - drkuktart

drkuktart_kis_konyves_ej01.jpg

Hallottatok már a Kis Könyves Éjről? Nem? Igen? És résztvettetek rajta? Nem? Ebben az esetben várjatok kicsit kevesebb mint egy évig. Mi sem vettünk rajta részt, csak majdnem, és az ilyen szuper volt. 

drkuktart_kis_konyves_ej02.jpgMi-mindenre jó,ha éjszaka - jobb dolgunk nem lévén - Budapest utcáit járjuk? Például arra, hogyha valami okból kifolyólag sem az utcai, sem egyéb médiumokból áradó, többek között az internetes kommunikáció nem volt elég hatékony és a gép előtt ülve nem kúszik be elém a Kis Könyves Éj esemény, abban az esetben még éjszaka 11-kor rádöbbenhetek, hogy még egy óráig tart a megmozdulás. Így történt ez idén április 24-én pénteken éjszaka is, amikor valamilyen megmagyarázhatatlan okból kifolyólag éppen a Ráday utca felé vitt a jó sors. Itt botlottam bele a Két Egér Könyvesboltba, és nem kicsit lepődtem meg, hogy éjnek idején még javában nyitva találtam. Bár már kornyadoztam a fáradtságtól, kíváncsiságom erősebb volt a kimerültségnél, így bementem. Amilyen mázlista voltam, pont lecsúsztam az utolsó előadásról, de még volt egy órám felfedezni a boltot, illetve a Kis Könyves Éj alkalmából rendezett Rutkai Bori kiállítást megtekinteni az emeleten. 

drkuktart_kis_konyves_ej03.jpg

drkuktart_kis_konyves_ej04.jpg

De megint túlságosan előre rohantam. Mi is az a Kis Könyves Éj? Az itt található ismertető értelmében "2015. április 24-én délután – bár a Nap még magasan jár majd – elkezdődik a Kis Könyves Éj, és egészen éjfélig tart! Biatorbágyon, Budakeszin, Budapest, Pécsett, Sopronban, Szentendrén, Székesfehérváron és Vácott 29 könyvesboltban, 10 kulturális intézet részvételével és támogatásával, illetve további féltucat támogató partner társaságában ünnepeljük a könyves függetlenség örömeit: vendégül látjuk legkedvesebb ismerőseinket, sosem látott kedvenceinket, eszünk-iszunk, játszunk, zenét hallgatunk, diskurálunk." És valóban, amit a szintén részt vevő Két Egérben tapasztaltam, az megfelelt a leírásnak. Hiába közeledett végéhez a nap és hiába ért véget az utolsó előadás is, a résztvevők még maradtak, beszélgettek, értékelték a nap történéseit és igen, a későn betéved érdeklődőt is szeretettel fogadták csevegésre, egy pohár italra vagy apró falatokra. Én különösen szeretem az ilyen eseményeket, számomra van valami megmagyarázhatatlanul misztikus abban, ha egyébként éjnek idején zárva tartó boltok, intézmények összefognak és megannyi lámpásként ragyogva szeretettel várnak a városi éjszakában ilyen egyedülálló alkalmakkor. Különleges és emlékezetes.

drkuktart_kis_konyves_ej05.jpg

Maga a Két Egér egyébként egy csodálatos kincsesbolt (hétköznapi nevén könyvesbolt). Nem először jártam itt, de felnőtt létem ellenére mindig találok valami felfedezni valót, így valószínűleg elzarándokolok még hozzájuk a jövőben is. Mondhatni maga a cukorka mennyország a könyvekért rajongó gyerekeknek, de meg merem kockáztatni, hogy rajtam kívül más felnőtteknek is. Többszöri betérésre is átláthatatlanul színes kavalkád fogad. Egy nap sem lenne elég, hogy akárcsak az itt elérhető könyvek címeit elolvassuk, átböngésszük a fedlapokat, kezünkbe vegyük a könyvek mellett elhelyezett kézműves apróságokat: a különféle ékszereket, babákat, pihe-puha figurákat, vászontáskákat és hátizsákokat, diafilmeket, mágneseket, pecséteket és még sorolhatnám mi mindent. Nem csupán gyerekeknek tartanak magyar és külföldi szerzőktől származó, gazdagon illusztrált könyveket (bár a profil elsősorban ez), de felnőtteknek is találnak olvasnivalót, nem is beszélve a fent említett tárgyakat. Mondjuk, ha a gyermek még nem annyira önálló a felnőtt úgyis betér, hiszen lehet-e ellenállni egy olyan addikciónak, ami a könyvekhez fűzi a gyermekeket? Szerintem nem. A továbbiakban beszéljenek a képek, hogy mindenkit meggyőzhessek arról, mi is kedvünkre nézelődhetünk az itt eltöltött jópár perc alatt.

drkuktart_kis_konyves_ej06.jpg

drkuktart_kis_konyves_ej07.jpg

drkuktart_kis_konyves_ej08.jpg

drkuktart_kis_konyves_ej09.jpg

drkuktart_kis_konyves_ej10.jpg

drkuktart_kis_konyves_ej11.jpg

drkuktart_kis_konyves_ej12.jpg

drkuktart_kis_konyves_ej13.jpg

drkuktart_kis_konyves_ej14.jpg

drkuktart_kis_konyves_ej15.jpg

drkuktart_kis_konyves_ej16.jpg

drkuktart_kis_konyves_ej17.jpg

drkuktart_kis_konyves_ej18.jpg

drkuktart_kis_konyves_ej19.jpg

drkuktart_kis_konyves_ej20.jpg

drkuktart_kis_konyves_ej21.jpg

drkuktart_kis_konyves_ej22.jpg

drkuktart_kis_konyves_ej23.jpg

drkuktart_kis_konyves_ej24.jpg

drkuktart_kis_konyves_ej25.jpg

A polcokon megtalálható többek között egyik kedvenc budapesti könyvünk a nálunk otthon is megtalálható Budapesti böngésző, igaz a korábbi írásomban bemutatotthoz képest eltérő kiadásban.

drkuktart_kis_konyves_ej26.jpg

drkuktart_kis_konyves_ej27.jpg

drkuktart_kis_konyves_ej28.jpg

drkuktart_kis_konyves_ej29.jpg

drkuktart_kis_konyves_ej30.jpg

drkuktart_kis_konyves_ej31.jpg

Ha leghőbb vágyad, hogy jövőre részt vehess a Kis Könyves Éjen, akkor javaslom, hogy kövesd minimum az esemény közösségi oldalát itt vagy a kapcsolódó blogot itt. Ha a Két Egér keltette fel az érdeklődésedet, megtalálod őket Budapest IX. kerületében a Ráday utca 20. szám alatt vagy az interneten itt és itt.

Ne felejtkezzünk ugyanakkor meg a jóhíreket szállító DRKUKTART blogról sem. Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével! És még egy kis praktikus infó: a Facebook-on a Tetszik mezőre téve a kurzort, jelöld be az "Értesítéseket kérek" mezőt, hogy valóban értesülj az izgalmas új bejegyzésekről! 

Szép napot! 

If you like the post, follow me on Facebook HERE or Instagram HERE to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin! And one more advise to really get notifications about new posts on Facebook: don't forget to mark 'Get Notifications' under the 'Liked' button of my Facebook site!

Have a nice day!

DRKUKTA

A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása