PIACOZZUNK: FELFEDEZŐ TÚRÁN A HUNYADI TÉRI VÁSÁRCSARNOKBAN (Discovering market hall no. 4 of Budapest at Hunyadi square)

2014. augusztus 24. 21:36 - drkuktart

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok01.jpg

Ahogy korábban említettem, abszolúte a piacozás híve vagyok. Több energiát és utánajárást igényel, de megéri. Nagyobb a választék, a verseny és az egészséges alapanyagok aránya a bolti bevásárláshoz képest. Aki követi a blogot, annak méltán volt hiányérzete, hiszen Budapest IV. számú vásárcsarnoka eddig nem került terítékre. Ezt a hiányt pótlom most, ugyanis szombaton végre ellátogattam a Hunyadi térre is.

As I mentioned I'm a fan of shopping on markets. You need a bit more energy, but it's definitely worth it. The selection is wider and fresh ingredients can be reached easier than in supermarkets. The market hall no. IV on Hunyadi square (Hunyadi tér) is the next in the row. Follow me!

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok02.jpg

A Hunyadi tér az Oktogonhoz közel rejtőzik, az Andrássy úttól pár lépésre. Úgy húsz évvel ezelőtt, ráadásul hideg évszakban jártam itt utoljára, így a vásárcsarnok csak homályosan élt emlékeimben, inkább a téren áruló árusok képe ugrott be, amikor elhatároztam, hogy ismét felkeresem a piacot. A Szófia utca felől közelítettem meg az Eötvös utca-Szófia utca-Hunyadi tér által körbeölelt épületet. Ledöbbentem az elém táruló látvány hatására. Írom ezt úgy, hogy a Hunyadi téri vásárcsarnokkal egyidejűleg épült másik négy csarnokot az elmúlt három hónapban felkerestem, így valóban van összehasonlítási alapom. A Hunyadi téri csarnokot leginkább a Hold utcai csarnokhoz tudnám hasonlítani méretre, felépítésre (csarnok-lakóház) és megjelenésre (erre különösen a homlokzaton látható, állatfejeket mintázó stukkók erősítenek rá), azzal az eltéréssel, hogy a csarnokban, és főként a csarnok előtti őstermelői piacon van élet. A csarnok Szófia utca-Eötvös utca felőli képe és a környéken lézengő személyek abszolút nem erősítették bennem a vágyat, hogy be akarjak lépni az épületbe, de vásárolni és körbenézni mentem, így nem volt kérdés, hogy merre tovább. Megjegyzem, ha az Andrássy út felől a Csengery utcán érkeztem volna, akkor egyből a gyönyörűen felújított Hunyadi térre, az őstermelők kedves-nívós standjaiba botlottam volna, így az oly' annyira fontos első benyomás merőben máshogy alakult volna. Az épület siralmas állapotban van, jóval lepusztultabb, mint a felújítandó állapotára hivatkozással bezárt Klauzál téri vásárcsarnok.

You can reach the market hall no. 4 of Budapest easily from Oktogon or from Andrássy avenue (Andrássy út). I recommend to walk from Andrássy avenue if you want to have nicer first impression. The building is the market is in really bad condition maybe it wasn't renovated since it has been built. 

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok03.jpg

A Hunyadi téri vásárcsarnokot megépültét követően 1897-ben adták át, nagyjából egyidejűleg a Nagyvásárcsarnokkal (Fővám tér), valamint a Hold utcai, a Klauzál téri és a Rákóczi tért kisebb, de pesti vásárcsarnokokkal.

The market hall was opened in 1897, almost simultaneously with the Great Market Hall of Budapest (Fővám tér) and the smaller market halls, located on Hold street (Hold utca), Klauzál square (Klauzál tér) and Rákóczi square (Rákóczi tér) on Pest side.

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok04.jpg

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok05.jpg

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok06.jpg

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok07.jpg

Már a szeg sem szeretne a helyén maradni. 

The pile tries to escape.

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok08.jpg

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok09.jpg

A IV. vásárcsarnok felirat még tartja magát, ami csoda számba megy, tekintettel arra, hogy a körülötte lévő vakolat már javarészt megadta magát a gravitációnak. 

The lettering on the facade of the market hall is still on its place which is a kind of miracle if we take a look at the condition of the rendering.

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok10.jpg

A csarnokot ökör, szarvasmarha, disznó és talán egyéb (a díszítések állapotára tekintettel lehetetlen kitalálni) állatfejek is díszítik, de a meglévő stukkók mindegyikét fémháló fedi, megóvva a járókelőlet egy esetleges fejbekólintástól. Mindemellett kissé szkeptikus vagyok a háló teherbíróképességét illetően, pláne, ha az egy ilyen omladozó épületbe került rögzítésre. 

Animal statues are located on the facade of the market in Eötvös street (Eötvös utca) which highlight the basic function of the market hall. The statues are in poor condition as well and covered by metal net.

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok11.jpg

A csarnok eredeti (fő)kijárata az Eötvös utca felé nyílik, ezt jelképezi a kapu felett még viszonylag épen meglévő "Fő kijárás" megjelölés.

The gate which is towards Eötvös street, was the original main exit of the building. The Hungarian text ("Fő kijárás") which is above the gate, means main exit.  

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok12.jpg

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok13.jpg

Ez a stukkó nem egyszerűen csak lepottyant...

Missing stucco. 

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok14.jpg

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok15.jpg

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok16.jpg

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok17.jpg

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok18.jpg

Egy 2008-as plakát (Kincsünk a piac), amely a Hunyadi téri fák-mélygarázs-térlezárás kérdéskörét feszegeti és egy ismeretlen korú, de a hiányzó betűivel igencsak a csarnok állapotára rímelő tábla az épület kijáratánál. 

An old paper poster from approximately 2008 and a plate which announces you can buy Lángos (scone) here. 

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok19.jpg

A karácsonyi égők senkit sem zavarnak, pláne nem a szatír stukkót.

Forgotten Christmas lights are hanging under the satyr head. 

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok20.jpg

A csarnok belülről jobb állapotnak örvend, mint kívülről. A termékválaszték kielégítőnek látszik: többek között hús, tejtermék, gomba, zöldség, gyümölcs, hal kapható a bódékban. S bár a csarnok belső tere nem nagy (különösképpen, mert azt a csarnok négy sarkából háromban felhúzott otromba helyiségek tovább csökkentik), elveszni igen könnyű az igencsak randa, összevissza méretezésű és elhelyezésű bódék káoszában. Szombat délben jártam ott és az elárusítóhelyek fele üres vagy zárva volt, ami pedig nyitva volt, oda sorokban álltak a kuncsaftok. 

The inside of the market is in better condition than the outside. At first sight the scale of the goods seems to be appropriate: you can buy meat, dairy products, mushroom, vegetable, fruit and fish in the stalls. The inside of the market is reduced by the ugly rooms which were built in three of the four corners.  

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok21.jpg

Látszólag a csarnok magassága elbírna egy galériát is, hasonlóan a Hold utcai vásárcsarnokhoz. A térérzetet csökkentik a belsőtér végén látható lefalazások, amelyek természetesen nem az 1897-es épület eredeti részei, de legalább a hálátlan utókor beletrimbolta őket az épületbe. A bódék káoszán túl további össze-vissza feliratok is gondoskodnak arról, hogy a kép minél átláthatatlanabb legyen.

The headroom could suffer one more floor like in the market hall in Hold street (Hold utca). You can see two of the three later built-in room in the corners of the hall on the picture above. Nevertheless the stalls which are located inside of the market hall don't look the same or similar to each other so what you can see is a big chaos.  

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok22.jpg

A csarnok fölé épül házba vezető lépcsőház szerény bejárati ajtaja.

The entrance of the residential building which is located above the market hall. 

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok23.jpg

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok24.jpg

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok26.jpg

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok27.jpg

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok28.jpg

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok29.jpg

A fejetlen cipész beleillik a képbe.

The advertisement of the shoemaker without any head just fits into this chaos. 

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok30.jpg

A csarnok közepén elhelyezett bódék mögötti folyosó teljesen üres volt, nem tudni, hogy üzemel-e ott például a pecsenyesütő vagy sem, mindenesetre egy lélek, annyi sem tévedt oda. Kihasználatlan térből jeles.

Many parts of the market hall remained unused. 

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok31.jpg

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok32.jpg

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok34.jpg

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok35.jpg

1967-es relikviák (Aranykalász Tsz), amelyek többek között a porlepte kirakatnak köszönhetően kissé veszítettek fényükből... 

Awards from 1967...

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok36.jpg

Így néz ki alulról az egyik sarokba felhúzott "szoba". Hatalmas.

You can see how huge is one of the rooms which were built in the corners of the market hall. 

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok37.jpg

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok38.jpg

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok40.jpg

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok41.jpg

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok42.jpg

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok43.jpg

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok44.jpg

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok45.jpg

A piac alaprajza.

The layout of the market hall.

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok46.jpg

Az egyik bejárat a Szófia utca felől.

One of the small entrances towards Szófia street (Szófia utca). 

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok47.jpg

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok48.jpg

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok49.jpg

Bejárat.

Entrance. 

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok50.jpg

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok51.jpg

A Szófia utcai homlokzat. S bár az ablakok nyitva voltak ezen, s a felsőbb szinten is, a csarnokban rendkívül meleg volt. 

The facade of the building on Szófia street (Szófia utca). However the windows were open here and on the upper part of the building as well, inside was really warm.

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok52.jpg

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok53.jpg

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok54.jpg

S íme a vizuális-lelki felfrissülés: a csodálatos Hunyadi tér. Kerítéssel körbevéve, ahogy kell. 

Behind the market (or in front of the market) Hunyadi square (Hunyadi tér) is located which was renovated this year. 

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok55.jpg

A Hunyadi téren a csarnok épületével átellenben találhatóak meg az őstermelők standjai. Az állandó napellenző alatt egységes asztalkákon árulják portékáikat. Minden standon tábla, amely az őstermelőket azonosítja. A csarnokban tapasztaltakkal szemben, kint minden stand foglalt volt, gusztusosan vagy épp ad hoc módon - fő a természetesség - elhelyezett árukkal teli. A vásárlóktól pedig nehéz volt a portékákhoz hozzáférni. Üdítő kontraszt a csarnokban tapasztalt káoszhoz, lepusztultsághoz képest. A csarnok állapota rányomja bélyegét a vásárlási kedvre, hiszen az ember legszívesebben menekülne kifelé a szabadba. Olyan, mint egy rossz csomagolás, holott az épület társaihoz hasonlóan csodálatos lehetne. Bent csak kolbászt és szalonnát, ezzel szemben az őstermelőknél paradicsomot, paprikát, fehérhúsú őszibarackot, szilvát, őszirózsát, és nem utolsó sorban mustot is vásároltam. 

If you leave the market hall you can find the nice and well organized stalls of farmers in two lines after each other. The farmers sell their products here in the farmer markets. There are plates with the name and location of the farmers on every stall. I was more enthusiastic to buy fruits and other products from the farmers outside in the nice neighborhood than inside in the ruined market hall. 

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok56.jpg

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok57.jpg

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok58.jpg

A csarnok és az - egyidejűleg nyitvatartó - őstermelői részleg nyitvatartási ideje. 

Opening hours of the market (and the farmers market).

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok59.jpg

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok60.jpg

A vásárcsarnok Hunyadi tér felőli bejárata. Az eredeti szöveg "Fő bejárás"-t fedett, ma már csak "f. bej.rás" látható a homlokzaton.

The other facade of the market hall towards Hunyadi square (Hunyadi tér). The original Hungarian text says main entrance ("Fő kijárás"), nowadays some of the letters are missing.  

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok61.jpg

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok62.jpg

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok63.jpg

Kedves kínálás és kóstoló az őstermelői részlegen. Egy másfél literes, musttal teli palack pedig hazajött velem.  

If you are curious you can taste the fresh grape juice which is a seasonal drink in Hungary. The seller is an elder lady (farmer) and she was ready to give me one little cup for tasting. I think it's unnecessary to mention, but I bought a bottle of grape juice after the tasting. 

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok64.jpg

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok65.jpg

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok66.jpg

Az idő vasfoga leharapta a díszburkolatot az épület Hunyadi tér-Szófia utca sarkán lévő faláról.

Missing parts of the corner of the market hall on the corner of Hunyadi square (Hunyadi tér) and Szófia street (Szófia utca). 

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok67.jpg

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok68.jpg

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok69.jpg

Cékla.

Red beet. 

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok70.jpg

A csengő elhelyezése érdekében kedves kis gödröt martak a falba.

A bigger hole was milled into the wall to place the door bell. How nice, no comment.

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok72.jpg

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok73.jpg

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok74.jpg

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok75.jpg

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok76.jpg

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok77.jpg

Hat csokor őszirózsa szintén hazakísért.

I couldn't leave these beauties on one of the flower stalls. I brought them home. 

drkuktartbudapesthunyaditérivásárcsarnok78.jpg

A Hunyadi tér a Csengery utca felől az Andrássy útról bekukkantva. 

Nagyon remélem, hogy a Hunyadi téri csarnokot mihamarabb helyreállítják eredeti pompájában, méltón a megújult Hunyadi térhez és a környező épületekhez. Jelenleg az állapota siralmas, ennek megfelelően szívesebben vásároltam és nézelődtem kint, mint bent a falak között. Ha érdekel a sorozat többi része is, elárulom, hogy Budapesten eddig a Fővám téri Nagycsarnokban (ITT), a Rákóczi téri vásárcsarnokban (ITT), valamint a Hold utcában található vásárcsarnokban (ITT) jártam, a Klauzál téren található csarnokot pedig jól megkörnyékeztem (ITT). 

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT.

Szép napot kívánok!

The view of Hunyadi square (Hunyadi tér) from Andrássy avenue (Andrássy út). 

I wish the market hall no. IV on Hunyadi square (Hunyadi tér) will be renovated soon and become one of the jewels of Budapest again. If you are interested in the other posts of my market-series then check the markets what I have already visited in Budapest: the Central Market Hall of Budapest HERE, the Market Hall on Rákóczi square HERE , the Market Hall in Hold utca HERE and the Market Hall on Klauzál square HERE

If you like this post, follow me on Facebook HERE or Instagram HERE.

Have a nice day!

DRKUKTA

11 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a klan 2014.08.25. 16:13:24

megerdemlne egy felujitast

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2014.08.25. 16:13:26

A képeket én inkább galériába tenném, olvashatatlanul hosszú miattuk a cikk. Nem is olvastam el, csak legörgettem. :)

Palazeti 2014.08.25. 17:34:58

Rendkívül "gyönyörű" az az ormótlan tűzfal az utolsó képen, a balkáni építészet iskolapéldája...

♔bаtyu♔ 2014.08.25. 17:35:42

Valamikor én is odajártam, már akkor le volt pukkanva, pedig nem tegnap volt. Simán megérné, hogy megmentsék.

Balázs Blasy 2014.08.25. 18:05:50

Nekem van egy üzletem ezen a piacon nem egészen egy éve. Tip-topp állapotúra hoztuk az alig 7 m2-es beépített eladó teret és nem bántuk meg.
Az épület első ránézésre valóban full lepusztult, viszont azt tudni kell róla, hogy a szerződéseinket úgy kötötték, hogy felújításig, ami azt jelenti, hogy a kinti őstermelői sor mintájára a műemlék(!!!) épületet helyre fogják pofozni. A büfé és a pecsenyés sok más üzlettel együtt a héten szabadságon van egyébként a csarnok telt házzal dübörög. Egy végtelenül jó hangulatú csarnok ez sok visszatérő vásárlóval, ami a környezetét illeti, valóban van mit rendbe hozni. A csarnok körül a hajléktalanok, a kijárat mellett a szociális ellátó központ stb.... Tipikus budapesti jelenségek ezek, amiket önmagukban nem csupán a csarnok épületének felújításával kellene kezelni.

drkuktart 2014.08.25. 18:07:50

Kedves @Balázs Blasy! Jó hallani, hogy várható (legalábbis a szerződésben lebegtették) a felújítás, és egyetértek minden sorával az észrevételednek. Köszönöm, hogy megosztottad.

kovácspéterke 2014.08.25. 20:05:51

te tényleg csodálkozol azon, h elmész egy piacra és délben zárva van az árusok fele? nyolckor nyitva voltak.

drkuktart 2014.08.25. 20:07:37

@Mrs. Jackman: Bizony, csodálkozom. A nyitvatartási idő értelmében kettőig nyitva kéne lenniük. Akárhogyis számolom, az plusz kettő óra még. De egy korábbi kommentelő elárulta, hogy a héten sokan voltak szabadságon, így erre is megvolt a magyarázat.

Meister · https://www.facebook.com/Meister1977 2014.08.25. 20:40:34

És a pecsenyést érdemes is kipróbálni, profi bácsi viszi. A sporteredményeket minden esetre akkor is megtudod, ha nagyon nem érdekel. :-)

De nagyon finom cuccai vannak, friss a kenyér, hideg a bodzaszörp! :-)

drkuktart 2014.08.25. 20:41:35

@Meister: Köszönjük a tippet! Ha visszatér a szabadságról elzarándokolunk hozzá :)!

Ea 2014.08.26. 09:16:48

En nagyon szeretek ide jarni es Blasy Balazs nevu kommentelonek igaza van, sokan voltak szabadsagon es ez egy tenyleg jo hangulatu piac. Zarora elott 1 oraval viszont mar a legtobben elkezdenek pakolni,nem a legjobb idoszakban jart arra a posztolo.
Bar en nem igenylem, hogy beszelgessunk, de amig fizetek, a legtobb eladonak mindig akad egy par kedves szava a gyerekeimhez es ezt ertekelem.
Sot, amit meg jobban ertekelek, hogy tobb arusnal is lehet kartyaval fizetni.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása