DRFRANCIART: BORKÓSTOLÁS EXTRÁKKAL (Wine tasting and lunch in Chateau de Candale)

2014. december 09. 22:52 - drkuktart

drkuktartchateaudecandale01.jpg

Úgy esett, hogy autót béreltünk Bordeaux-ban, s, ha már így tettünk, nem álltunk meg egy Château-nál, de rögtön kettőt is kipróbáltunk. A második Château, ahol vendégeskedtünk egy fiatal pincészet, mégpedig a Château de Candale volt, közel Saint-Émilion-hoz

Do anybody need better chance to visit lovely Château when you have your own rental car? As we had one, we planned to visit not only one, but at least two Château-s close to Saint-Émilion. Let me introduce Château de Candale to you.

drkuktartchateaudecandale02.jpg

drkuktartchateaudecandale03.jpg

Vezetőnk egy kedves fiatalember volt, aki francia akcentussal (mily' meglepő) beszélte az angolt. Elmondta, hogy a kicsinyke kastély 2008. óta áll az egyébként hordókészítő családból származó jelenlegi tulajdonos tulajdonában, aki egy amerikai házaspártól vásárolta meg, miután szó szerint beleszeretett a ledőlt tornyú, meglehetősen sanyarú állapotban árválkodó épületbe. Lévén hordókészítő, a borkészítés rejtelmeiben is el kívánt mélyülni, s mi lehet jobb alkalom annál, minthogy a saját borát állíttassa elő. De ne rohanjunk annyira előre. A vezetés első felét egy pohár rozé bor kíséretében hallgattuk végig, ami szintén a tulajdonoshoz tartozik, de nem a kastélyt övező vidéken termett.

Our guide was really informative so we became aware of many details of the history of the Château, nevertheless the details of the wine making procedure. The Château is owned by the current owner since 2008. He purchased it in very bad condition which is hard to imagine as nowadays the buildings are in perfect condition.

drkuktartchateaudecandale04.jpg

A szőlő a Kastélyt üvező mintegy 13 hektáron terem. A szőlők átlagéletkora harminc év körül mozog. A Merlot noir van túlsúlyban (84 %), majd Cabernet Franc (14 %) és Cabernet sauvigon (2 %) következik.

The average age of the vines is around thirty years. The Château owns around 13 hectares: A Merlot noir (84 %), Cabernet Franc (14 %) and Cabernet sauvigon (2 %).

drkuktartchateaudecandale05.jpgA kastély léte valószínűsíthetően III. Edward (anglia királya és Aquitaine hercege) leszármazottjától, Marguerite de Suffolk Kandall-tól eredeztethető, ugyanis amikor Jean of Foix báró feleségül vette Marguerite-t, Jean of Foix az egyéb címei mellé felvette a Candale bárója címet is. 

According to the website Château de Candale probably owes its origin to Marguerite de Suffolk Kandall, a descendent of Edward III, King of England and Duke of Aquitaine. When she married Count Jean of Foix, he added the Cound of Candale name to his other titles.

drkuktartchateaudecandale06.jpg

Ezekben a tartályokban tartják a szőlőt az erjedés folyamán: a hagyományos borkészítés oltárán áldozva a tölgyfából készült tartályokat használják, míg kihasználva az újabb technológiai lehetőségeket is rozsdamentes acéltartályokat is igénybe vesznek.

After selecting and cleaning the grapes, during the fermentation the fruit is stored in these kind of vats which are made from French oak or stainless steel.

drkuktartchateaudecandale07.jpg

drkuktartchateaudecandale08.jpg

A bort - függően az évi borterméstől - mintegy 12-18 hónap közötti időtartamban érlelik tölgyfahordókban, amelyek egy része a tulajdonos saját hordókészítőüzeméből, más része pedig más hordükészítőktől származik. Egy hordót legfeljebb három évig használnak, ezt követően értékesítik őket olyan kisebb pincészeteknek, akiknek nem fér bele a költségvetésükbe új hordókat venni (olyan 800 eurótól kezdődik egy darab új hordó ára). Évente ötvenezer palack körül alakul a pincészet borhozama. A borokat részben tradícionális formájú palackokba, részben pedig a környékre hagyományosan nem jellemző üvegekbe töltik, ez utóbbival törekedvén látványban is az újszerűségre. 

The maturing takes 12-18 months which depends on the vintage, essentially in French oaks barrels. Barrels are used maximum for three year-long, then the Château sells them. Approximately 50.000 bottles per year are produced. One part of their bottles has different shape than it is used in Saint-Émilion.

drkuktartchateaudecandale09.jpg

Az új hordók elhelyezése miatt éppen átrendezés alatt lévő pincében a falakat a hordókészítés folyamatát ábrázoló képek díszítik. Kitűnően példázzák a tulajdonos művészetek iránti rajongását az itt-ott (ahogy a pincében, úgy az étteremben, illetve a kertben is) felbukkanó kortárs szobrok. Itt ejtettük meg a borkóstolást is, de a korábbitól eltérően itt vezetőnk sajnos nem kóstolt velünk.

Photos about the procedure of barrel making decorate the walls of the cellar. Like a small exhibition, you can see  sculptures, made by an contemporary artist as well. This is the place where the wine tasting takes place at the end of the tour. 

drkuktartchateaudecandale11.jpg

drkuktartchateaudecandale12.jpg

drkuktartchateaudecandale13.jpg

drkuktartchateaudecandale14.jpg

drkuktartchateaudecandale15.jpg

drkuktartchateaudecandale16.jpg

A honlapjukon még sok más információ is megtalálható, többek között a tulajdonosról és a borkészítésben közreműködő szakértőkről, a borokról, a földről, a megközelítésről, a nyitva tartásról és nem utolsósorban a két évvel ezelőtt megnyitott étteremről, ahol mi is elfogyasztottuk ebédünket (mondanom sem kell, késő estig nem is éheztünk meg).

On the website you can find more information about inter alia the team of the Château, the vines, the soil, the correspondence, the opening hours and the restaurant, located in the Château and where we had our lunch as well. 

drkuktartchateaudecandale17.jpg

drkuktartchateaudecandale18.jpg

drkuktartchateaudecandale19.jpg

Az étteremben minden az újszerűségről, újragondolásról szól: meglepően modern belső a Château külső megjelenéséhez képest, a borlap táblagépen érkezett, és minden egyes fogás - legfőképpen, ami a tálalást illeti - eltért a hagyományostól. Ízre kitűnőek voltak, állagra én azért inkább a hagyományosra voksolok, de hát ízlések és pofonok, szokták volt mondani.

Everything is about the novelty and reconsideration in the restaurant: more modern enterior than the outside appearance of the Château, the wine card is provided on tablet and all dishes have newsy consistency or served uniquely.

drkuktartchateaudecandale20.jpg

Étkezés közben, ha éppen nem partnerünk zöld szemébe pillantunk szerelmesen, a szőlőkön legeltethetjük tekintetünket.

During our meal we can look into our partner's green eyes with love or at the vineyard all around the Château. drkuktartchateaudecandale21.jpgdrkuktartchateaudecandale22.jpg

drkuktartchateaudecandale23.jpg

drkuktartchateaudecandale24.jpg

drkuktartchateaudecandale25.jpg

drkuktartchateaudecandale26.jpg

drkuktartchateaudecandale27.jpg

drkuktartchateaudecandale28.jpg

Ebéd után még tettünk egy sétát a kastély körül, s bár szívünk szerint maradtunk volna még pár napot Saint-Emilion környékén, a menetrendünk visszaszólított bennünket Bordeaux-ba.

After lunch we had a lovely, but short walk around the Château then we had to leave and return Bordeaux, however we wanted to stay longer. 

drkuktartchateaudecandale29.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével!

Szép napot! 

If you like the post, follow me on Facebook HERE or Instagram HERE to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Have a nice day!

DRKUKTA

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása