DRKONYHART: ASZALT PARADICSOM ROZMARINGGAL

2020. szeptember 01. 19:22 - drkuktart

drkuktart_aszaltparadicsom_rozmaringgal_driedtomato_01.jpgRemegve vártam a napot, mikor legközelebbi őstermelőim beváltják ígéretüket és beállítanak egy tálca hazai paradicsommal. Egy egész nap a konyhában, csak én meg a fazekam vagy tepsim és négy kiló nyárbomba. Idillien hangzik, visszerek rettegjetek.

A hét elején CsT közvetítésével - bizony, nem teszi meg a tálca saját lábon a lifttől az ajtóig vezető utat - megérkezett a szállítmány. Köszönhetően annak, hogy tavasszal rákaptunk a kovászos pizzákra, na meg annak, hogy nyáron pedig az aszalás szippantott be, első körben pizzaszósz, illetve aszalt paradicsom eltevésében gondolkodtam.

drkuktart_aszaltparadicsom_rozmaringgal_driedtomato_02.jpgLévén, hogy szeptember elseje nem csupán a várva várt iskolakezdést hozta meg, hanem a főváros fölé masszív felhőtakarót, illetve lévén főváros, ahol a levegő minőségére tekintettel amúgy sem gerjedek rá annyira a napon aszalásra, opciónak nem maradt más, mint a sütő. Ja, mert persze aszalógépem sincs. Mea culpa, mennyiséget kivételesen nem írok, ugyanis ennél a receptnél szerintem totál irreleváns, amúgy pedig annyira magával ragadott a főzés istennőjének szelleme, hogy a mérés szükségességéről - ami persze minden épkézláb recept alapvetése - totál megfelejtkeztem.

Hozzávalók:

hibátlan koktélparadicsom

himalája só

hidegen sajtolt napraforgóolaj

friss rozmaringág

üvegenként két gerezd fokhagyma (figyelitek, mégsem bírtam magammal, becsempésztem a nagy betűs mennyiséget magát)

drkuktart_aszaltparadicsom_rozmaringgal_driedtomato_03.jpg

A sütőt légkeveréssel előmelegítjük 100 Celsius-fokra. A paradicsomokat alaposan megmossuk, kettévágjuk. A magos rész ízlés szerint eltávolítható, jómagam bennehagytam (nevezzük a pizzaszószhoz szükséges energia- és időmegtakarításnak). A félbevágott paradicsomokat héjukkal lefelé szorosan egymás mellé helyezzük egy tiszta (mindenmentes: zéró zsiradék vagy olaj) sütőlemezre, majd a sót nem sajnálva mindegyik tetejét meghintjük. A teli tepsit betoljuk a sütőbe, ajtaját résnyire egy fakanál segítségével kitámasztjuk. Ez utóbbi lépésre az aszalás közben távozó gőz miatt van szükség, ha nem hagynánk nyitva az ajtót, abban az esetben bepárásodna a sütőtér, ami enyhén szólva hátráltatná az aszalódás folyamatát. Ezt követően éljük az életünket a négy fal között, ha van terasz vagy kert, és éppen nem kínál meg a szeptember elsejei égi áldás, kimerészkedhetünk oda is. Az aszalás ugyanis alaphangon és sütőtől függően 6-8 óra alatt megy végbe, ez idő alatt pedig javasolt otthon tartózkodni.drkuktart_aszaltparadicsom_rozmaringgal_driedtomato_04.jpgA folyamat végén a megaszalt paradicsomokat csírátlanított (azaz nagyon tiszta, hogy mennyire, nézd megittüvegekbe kanalazzuk, közéjük megmosott és megszárítgatott rozmaringágat, valamint megpucolt és kettévágott fokhagymákat bújtatunk. A megtömött üveget óvatosan felöntjük a napraforgóolajjal, majd fóliával és csavaros tetővel lezárjuk. Befejezésként szöszmötölünk még egy sort a címkézéssel és a kész üvegcséket előrelátóan eldugjuk a család elől.

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével.

Szép napot kívánok!

If you like the post, follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Have a nice day!

DRKUKTA

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger!

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása