HELLÓ DECEMBER!

2017. december 01. 20:42 - drkuktart

2017drkuktarthellodecember.jpg

December. Miről másról is szólhatna, ha nem a készülődésről. A készülődésről, ami során nem szabadna szem elől téveszteni a fókuszt és átfordulni valami céltalan, kifulladásba hajló őrületbe. A hónap, amivel kapcsolatban kiemelten úgy érezzük, hogy elsősorban az egymásnak szentelt figyelemről kellene szólnia.

A hónap, amelynek nem szabadna másnak lennie e tekintetben a többi hónapnál, de a görcsös igyekezetben olykor pont a lényeg vész el. Pedig az átgondolt tervezés sokat lendíthet az ügyön. Jó esetben a legfontosabbak másoknak mi magunk vagyunk, a szavaink, tetteink, a nevetésünk, a figyelmünk és a társaság, amit nyújtani tudunk. Így, ha már gondolati szinten sikerül redukálni a felesleges holmikra fordítandó figyelmet és időt, akkor tuti, hogy a lényegre is lesz érkezésünk.

Irigylésreméltó szervezési készségünknek köszönhetően felszabadult tengernyi időnkben fájdalommentesen ragadjunk karon valaki(ke)t és, ha éppen nem otthon olvasunk mesét vagy társasjátékozunk, hanem kicsit kimozdulnánk, akkor irány a decemberi programkavalkád.

Ne áltassuk magunkat. Az életünk nagy része az evésről szól, decemberben pedig az arányok eltolódnak, így mondhatjuk arról, hogy a december csak az evésről szól, beleszuszakolva egy kis forralt bort, forró almás-fahájas teát, az elmaradhatatlan tokaji aszút és a vége felé egy kis bubit is. Mozgás és az elme-lélek pallérozása címén két étkezés között azért jut idő egy kis kultúrára is, sőt, menetközben bekukkanthatunk egy-két dizájnvásárra is.

2017. december 3. Advent első vasárnapja, nem mellesleg az Anker't-ben általában havonta egyszer megrendezésre kerülő Kiskert piac Zöld karácsonya és a Millenáris falai között a Wamp első karácsonyi vásárnapja is erre a napra esik. 

2017. december 5. Itt az idő, hogy a csinos és tiszta kis cipellőket egy jól irányzott mozdulattal kipakoljuk az ablakokba, mert az éjszaka leple alatt körbejár a nagyszakállú, hogy a jó magaviseletű emberpalántákat meglepje.

2017. december 6. A Mikulás körbejárt. A mai nap tuti Guinness rekordot döntöget a szokásosnál jóval korábban ébredő gyerekek és a fáradt felnőttek száma. 

2017. december 10. Advent második vasárnapja, ami egyúttal egybe esik az első Aszú Nappal (amit nevezzünk csak a hivatalos eseménynek megfelelően Aszú Day-nek). Remek kezdeményezés, itt az ideje, hogy egyre szélesebb körben szegeződjenek a tekintetek a tokaji aszúborra:  "A tokaji aszú egyike a világ azon kevés borának, amely bárki számára felismerhető, egyedi karakterrel bír. A termőhely, a több  évszázados tradíció, a helyi szőlőfajták és a napjainkban itt dolgozó borászok egy olyan mátrixot hoznak létre, amely egyszerre döbbenti meg a kezdő borkedvelőt és a profi sommelier-t. Minden év december 10-én, a Nemzetközi Tokaji Aszú Napon, az Aszú Day-en erre a Magyarországról, a Tokaji borvidékről származó természetes édes borra szeretnénk felhívni a figyelmet. Kóstold meg a tokaji aszút 2017. december 10-én, a első Aszú Day alkalmából, és oszd meg az élményt másokkal is, mutasd meg, hogy mit ittál! #aszuday" (Forrás itt.)

2017. december 10. és 17. Az Élesztőházban minden vasárnap kinyitja kapuit a Pancs-gasztroplacc, amelyen a karácsony közeledtére tekintettel ezen a két hétvégén debütál a Design vásár is. Szeretek hozzájuk járni, így kíváncsian várom, hogy a dizájn terén kikkel és milyen termékekkel bővül az eddig megszokott minőségi, ám most ízvilágukat tekintve is az ünnepekre hangolt étel- és italkínálat. A nem is olyan régen visszahozott közös főzések során a meghívott vendég ezúttal Terei-Vígh Krisztina, az Ételérzés/Food&Emotion bloggere. Az adventi sütivásár bevételével és az SOS Gyermekfalvak önkéntes csapata közreműködésével ezúttal a Gyermekfalvak gyermekeinek segítenek. Az élőzenét mindkét hétvégén a Harmónia Garden szolgáltatja, akiktől a jazz, a swing, a django és a magyar népzene stílusteremtő egyvelegét hallhatjuk majd.

2017. december 16. Ha úgy érezzük, eleget adtunk a kulináris élvezeteknek, ideje a lélekre hangolódni. Ez olyannyira hangolódás, hogy a soron következő programra bizony napokkal előre érdemes jegyet váltani, mert teltházas eseményszámba megy. Mi már láttuk, így szívből ajánlom az "Exhibition: Michelangelo - Szerelem és halál" filmet az Uránia Nemzeti Flimszínházban. Azontúl, hogy az épület kapuján belépve az elképesztő díszítettség okán teljesen más világban érezhetjük magunkat, ez a másik világ már a vetítés első perceiben Firenzébe és a Vatikánba kalauzol bennünket. "A film egy különleges utazás, amelynek során a nézők felfedezhetik Firenze, Róma és a Vatikán kápolnáit és múzeumait, valamint több európai szalont, s így megismerhetik Michelangelo viharos életét. Részben a kortársaihoz fűződő kapcsolatain, részben pedig művészi hagyatékán keresztül mutatja be a karizmatikus és egyben rejtélyes művészt." Kihagyhatatlan alkotás.

2017. december 17. Advent harmadik vasárnapja.

2017. december 31-ig Adventi Ünnep a Bazilikánál, ahol, ha jót forralt borra szomjazik a gigád, menj a Divino e célból telepített pultjaihoz (nekünk különösen a Zrínyi utcában állomásozó egység forralt vörös borai jöttek be), ha pedig megéheznél ki ne hagyd a Gastro-Hack megjelenésében is egyedi pultját, ahol többek között remek BBQ gulyásleves és mennyei pulled pork bagel érkezik az új életcélt nyert gyalupad felett a kezeid közé. Sötétedéstől a Szent István Bazilika homlokzatára vetített zenés fényjátékkal, alkalomadtán élőzenét szolgáltató fellépőkkel várják a szervezők a nagyérdeműt. (Egy plusz jótanács csupán: a 3D-s vetítések idejét megelőzően jobban jársz, ha máshol kóborogsz, ugyanis, ha vagy oly' szerencsétlen, hogy a téren csatangolsz a megelőző kitudjamennyitízpercben, garantáltan fenyőre mászol az ünnepi hangulatot földbe döngölő, az egyébként teljesen indokolatlan angol karácsonyi zenét még indokolatlanabbul gyakorlatilag két percenként megszakító, a 3D-s szemüveget promótáló fahangú bemondásoktól.) 

2017. december 1-31. A Balatoni Gasztrotérkép csapata télen sem tétlenkedik, ugyanis megválasztották az idei év Balaton Alapanyagait: e címre idén a keszthelyi tokhalat (Halház Kft.) és a töreki babot (Fodor Lajos, termelő) találták érdemesnek. Bevallásuk szerint: "A kampány célja nem más, mint felhívni a figyelmet az egész éves balatoni gasztronómiára, a magas minőséget nyújtó vendéglátóegységekre, a régió termelőire, és a helyi vendéglősök összefogására. Az ötlet a Balatoni Gasztrotérkép alapítóitól származik, akik úgy gondolják, egy-egy alapanyag kiemelése, és a termelők támogatása előrelendítheti a balatoni régiót, segíthet a gazdaságoknak és a vendéglátósoknak is. A kampány keretében decemberben ezen alapanyagokból készülnek a táblás ajánlatok több mint 25 balatoni étteremben (Alsóörs Marina Hotel és Étterem, Bistro Sparhelt, Bock Bisztró Balaton, Chateau Visz Kastélyszálló, Fenyves Yacht Club Hotel és Étterem, Gianpiero&Étterem, GUSTO13 bistro&delicate, Káli Art Inn, Kistücsök Étterem, Kővirág Étel-Ital- Ágy, Kreinbacher Birtok, Laposa Borterasz, Mala Garden Design Hotel&Restaurant, Márga Bisztró Csopak, Morzsa Bisztró, Neked Főztem, Nem Kacsa, Pántlika Pincészet, Pláne Badacsony Borterasz, Sáfránkert Vendéglő, Terazza Bistro&Bar, Tilia a Badacsonyi Borvendéglő, Vígmolnár Csárda, Villa Kabala, Villa Vitae)

Visszakanyarodva a lélek ápolásához, elsősorban a december slágere a Diótörő. Gyermekkoromban láttam először a Magyar Állami Operaházban nagymamánk jóvoltából, aztán évekig nélkülöztem e téren a személyes impressziógyűjtést. Egészen két évvel ezelőttig, amikor ismét ellátogattunk az Operaházba és immár az új díszletek között megint a hatása alá kerültem. Azóta az előadás számomra ismét a leghidegebb évszak nélkülözhetetlen eleme, de már ősszel is nagyon szívesen előveszem a 'lemezt'. Idén az Operaház felújítása miatt az Erkel Színházba szorul az előadás és térbeli korlátok okán a régi díszlet között történik a varázslat. Bár jegy az mondhatni már nincs, azaz előadásonként csak egy-két darab elérhető az Erkel Színházba is, mindenkit buzdítok, hogy akár az Erkelben, akár máshol tekintse meg. Bár baletton kívül más verzióban még nem láttam, a szezonban megtörik az 'átok', ugyanis bevesszük a budapesti Bábszínházat is, ahol a darab korhatáros, de ez nem akadály, mert a hatodik életévünket már betöltöttük.

Tovább lavírozva a kultúra folyamán, ki ne hagyjátok a Magyar Nemzeti Galériában Korniss Péter - Folyamatos emlékezet című, 2018. január 7-ig látogatható kiállítását. A hétvégén láttuk, és címszavakban a következő szavakkal dobálóznék: lenyűgöző, inspiratív, pozitív, szerelem. Egyelőre ennyit, mert még amúgy is szentelek neki egy külön posztot.

Ha már a Magyar Nemzeti Galériában jártunk, bizony megtekintettük a Keretek között - A hatvanas évek művészete Magyarországon (1958-1968) című, egyébként 2018. február 18-ig látogatható kiállítást. A Korniss nyújtotta élmény után merőben más, át is kellett kapcsolni az elmét. Az első lépéseinkre a nyomasztó volt a legjobb szó, de pár lépéssel távolabbról nézve a remek szóval illetném. Bár még nem éltem akkor, a felvezető szövegekkel, a képek, plakátok, könyvek, szobrok, bútorok mellé biggyesztett pár vagy éppen jóval több szó nem csupán a kort, de évtizedeken átnyúlva a mát is más megvilágításba helyezi.

És, ha már ott vagyunk, egy gyors emlékezés jegyében azért tegyük tiszteletünket a Munkácsy teremben is, ahol a Munkácsy Mihály és a századvég realizmusa című kiállításban oldódhatunk fel. A Galéria kiállított, teljes anyagát egyszerre befogadni lehetetlen, de ez ne tartson vissza bennünket az első lépésektől.  

2017. december 24-26. Karácsony, béke, pihegés, evés, ivás, jó sok társasjátékozás, indokolt belassulás, beszélgetés, alvás, kirándulás és, ami még belefér. 

2017. december 27-30. A két ünnep közötti időszak, amikor lehetőleg szabadságon leszünk, a lehető legteljesebb módon átmegyünk nyugiba, de csak éppen annyira, hogy arra azért emlékezzünk, hova kell majd január másodikán becsámborogni.

2017. december 31. Nyilván újat mondok ezzel, de helló Szilveszter!

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!

Emberközpontú decembert mindenkinek!

If you like the post, follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Have a nice December!

DRKUKTA

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2020 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulása esetén engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without permission.
süti beállítások módosítása