HELLÓ BALATONBOR! (Second vintage of BalatonBor)

2017. április 25. 22:31 - drkuktart

drkuktart_balatonborolaszrizling2017_01.jpg

Bár még fiatal márkáról van szó, jó lesz, ha megjegyezzük, mert a balatoni régión túlterjeszkedve immár szélesebb ismertségre tör a BalatonBor.

Jó hangulatú este keretében debütált Budapesten, a Divino Gozsduban a BalatonBor második évjárata, ahol a borokon túl Costes Downtown falatkái és a fonyódi Lábas Viktória, a Margaret Island frontembere erre az alkalomra összeállított előadása gondoskodtak a kerek egészről. A BalatonBor nem más mint egy olaszrizlingből készülő régiós bormárka elnevezése. Ha még halmoznánk a jelzőket, a BalatonBor a Balaton első közösségi bormárkája, nem mellesleg pedig a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös terméke.

drkuktart_balatonborolaszrizling2017_02.jpg

Magyarország más országokhoz képest kis szőlőterületekkel rendelkezik, így a külföldi piacokon való versenyképességet a minőségen túl előmozdíthatja az egyes pincészetek közös márkanév alatt futó termékekben megnyilvánuló összefogása is.

A BalatonBor mint márka nem titkolt célja, hogy a Balaton mint régió a közönség elé egy, a balatoni pincészetek, borászatok boraiból beválogatott, egységes kritériumrendszer által értékelt és zsűrizett, megbízható minőségű termékkel lépjen. A termék fair-trade termék, így a fair-trade elvnek megfelelően BalatonBor előállításában résztvevő valamennyi piaci szereplő, így például a szőlősgazdák is megkapják az őket megillető kedvezőbb összeget a felvásárolt szőlőkért. Ez pedig nagyon fontos elv, melyet talán nem késő még méltányolni, ha nem az a cél, hogy az ország termelő, előállító ország helyett csupán mindenféle távoli országok ipara és mezőgazdasága által előállított termékek piacává süllyedjen le.

drkuktart_balatonborolaszrizling2017_03.jpg

A BalatonBor szőlészeti-borászati paraméterei a következők:

- tőketerhelése maximum 2 kg

- alkoholtartalma 11,5-12,5% között

- maradékcukor tartalma maximum 4 g/l

- erjesztése minimum 75% acéltartály és maximum 25% ászokhordó

- friss, de fajtajelleges aromák, illatos fajtákra jellemző karaktert kerülve 

- érlelése minimum 4 hónap (palackozás előtt); minimum 75% acéltartály és maximum 25% ászokhordó

- forgalomba hozatali kategória: Balaton OFJ

drkuktart_balatonborolaszrizling2017_04.jpg

Az arculat olyannyira egységes, hogy a BalatonBornál nem maga a bort készítő pincészet kiléte az elsődleges szempont, hanem a termék, így a csavarzáras burgundi palackokon az egyetlen eltérés a pincészet neve. A megfelelő piaci jelenlétet (értsd: azt, hogy ne fogyjon el idejekorán a nedü) a bekerült pincészetek számára előírt minimális-maximális forgalombahozatali korlát biztosítja.

drkuktart_balatonborolaszrizling2017_05.jpg

A második évjárat borai a több mint harminckettő pályázó pincészetből bejutott, összesen huszonnégy balatoni pincészetből érkeztek. Önfeláldozásomat tanúsítandó nem voltam rest majdnem valamennyi elérhető tételt végigkóstolni. Kedvenceim az ABC sorrendjében: Dobosi, Istvándy, Laposa, Rádpuszta és Reitner. 

drkuktart_balatonborolaszrizling2017_06.jpg

drkuktart_balatonborolaszrizling2017_07.jpg

Ha a BalatonBor kifejezés hallatán szívünk mégis inkább a Balatonhoz húz, nincs hiba, megtehetjük, hogy indulunk. A helyszni kóstolóra minden bizonnyal hamarabb lesz mindannyiunknak lehetősége mint gondolnánk, ugyanis tavasszal még két eseményt kifejezetten a BalatonBornak dedikáltak méghozzá nem máshol, mint a bor születésének a helyén, a Balatonnál:

Nyílik a BalatonBor 2017. április 29-30-án a Balatonon: ezen a hétvégén több mint harminc balatoni egység, így pincék, borászatok, éttermek fókuszálnak elsősorban a BalatonBorra. A részletekért keresd az esemény közösségi oldalát itt

Rizling Tavasz: 2017. május 13. Balatonfüreden a Nem Kacsában délután 13.00-19.00 között: a sétálókóstolón a Rizling Generáció tagjai közül a húsz pincészet több mint hetven borát lesz lehetőség megkóstolni, ezeken belül is kiemelt szerepet kap a BalatonBor második évjárata. További részletekért az esemény közösségi oldalát itt éred el. 

Valószínűleg nem vagyok egyedül azzal, hogy alig várom, hogy az egyes tételeket Budapest után a balatoni régióban a Déli-parton egy nagy diófa alatt hűsölve vagy az Északi-parton az elém táruló panorámában gyönyörködve kortyolgassam. Az, pedig, hogy van nekünk egy BalatonBorunk, megnyugtat: az illatos, szellős nyári estékre való felkészülés jegyében a boltban való időrabló, tétova teszetoszáskodás helyett bizony van üveg, ami után magabiztosan nyúlhatunk.

drkuktart_balatonborolaszrizling2017_08.jpg

drkuktart_balatonborolaszrizling2017_09.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!

Szép napot!

If you like the post, follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Have a nice day!

DRKUKTA

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2020 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulása esetén engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without permission.
süti beállítások módosítása