ÍGY VÁLJ TUDATOS BORFOGYASZTÓVÁ AVAGY TAPASZTALATAIM A CEWI ALAPFOKRÓL (1st level Wine Education Course by Central European Wine Institute)

2017. március 03. 07:27 - drkuktart

drkuktart_cewi_winealapfok_zenit_01.jpg

Talán nem túlzás azt állítani, hogy eleget töltöttem a felszín kapargatásával, már ami a minőségi borfogyasztást illeti. Ideje a lelkesen fogyasztó érdeklődőből egy kicsit tudatosabb irányba lépni.

Nincs rá recept, hogyan szippant be a közeg. Van, aki lassan érő típus és van, aki pár kóstolás után kihívások elé állítja magát, és megméretteti magát a Central European Wine Institute (CEWI) alapfokú képzésén. Mindannyian máshonnan, eltérő tudással, tapasztalatokkal és időtartammal a hátunk mögött kerültünk ide. Van, aki a munkája miatt jött, van, aki fogyasztóként szeretne tudatosabban elmélyülni a borok világában, de olyan is akad, aki a házastársa kísérőjeként veti bele magát az élvezetekbe. Szóval az indíttatás és a háttér eltérő, de mégis ugyanott kötünk ki mindannyian.

drkuktart_cewi_winealapfok_zenit_02.jpg

Jómagam a lassan érők közé tartozom, valószínűleg azért, mert kissé sok lovat ülök meg egyszerre. Először 2014-ben húztam ki igazán magam, mikor Saint-Émilion-ban Tokajról, mint a világörökség részét képező területről érdeklődtek. Sok mesélnivalóm nem volt, a francia úriember szájából a Tokaj szót is alig értettem meg, de netközelbe érve rögtön rácuppantam a világörökség-vonalra. A ráébredés lassan, fokozatosan történik a büszkeség ezzel párhuzamosan nő, nehéz neki megálljt szabni. Tény, hogy egy-két francia borászat meglátogatása volt az, ami felkeltette a figyelmemet a téma iránt. Nem a francia helyszín okán, hanem csak így szimplán: a helyszín okán. Megérintett a szüret után csupaszon a végtelenbe vezető sorok látványa, a nedves föld illata, a hátunk mögött elnyúló feldolgozóval, pincével és a több évszázados múlttal fölénk magasodó Château-val. Misztikusnak tűnő közeg, a háttérben zajló hihetetlen munkamennyiséget csak sejtette a pillanatnyi csendélet.drkuktart_cewi_winealapfok_zenit_03.jpgSzóval, lelkesedem a téma iránt, de ez közel sem elegendő. Igencsak hasznos, ha ebbe az érzésbe ismeret alapján tudatosság is vegyül. Tematikus kóstolásra másfél éve járok, és ahhoz, hogy az elmúlt időszak alatt összekortyolgatott ismeretanyagot teljesebb képpé formáljam, kapóra jött a CEWI alapfokú képzése. Ideje volt a helyükre tenni a dolgokat első körben az alapfokkal, amely Magyarország borrégióival-vidékeivel, itthon termő és/vagy honos szőlőfajtákkal, hazai borokkal foglalkozik nem mellőzve alkalomadtán a külföldi kitekintést. Maga a képzés - igény és affinitás esetén - három szintből áll: alapfok, középfok, felsőfok és a WSET alapján épül fel.

A budapesti tanfolyamra az V. kerületben, az Apáczai Csere János 7. szám alatt található Zenit Hotelben kerül sor. Pollack Mihály tervezte, 1820-as épület ad helyet a szállodának. A lokáció szimpatikus, de a könnyen megközelíthető elhelyezkedés nem az egyedüli ok. A kapun belépve döbbentem rá, hogy évtizedekkel ezelőtt - amikor szó sem volt még nem szállodáról, de az azt megelőzően itt székelő bankról sem - gyermekként már jártam ezen falak között, hiszen nem új keletű dolog, hogy a szülők lazább (nyilván ünnepek körüli) napokon csak a munkahelyükön tudták megoldani az aznapi gyermekfelügyeletet. Akkor is valami szendvicskészítés zajlott a "csajok" szobájában.

drkuktart_cewi_winealapfok_zenit_04.jpg

De mielőtt túlságosan is elkanyarodnék a bortól - ígérem, ha egyszer feldolgozom az épület történetét, kitérek a kapcsolódó, rendkívül izgalmas gyermekkori emlékeimre is - ideje visszatérni.

drkuktart_cewi_winealapfok_zenit_05.jpg

Az alapképzés célja, hogy a gasztronómiában, borkereskedésekben dolgozóknak olyan alapvető borismereteket nyújtson, amellyel nem csak szakmai ismereteiket fejleszthetik, de közvetve a magyar borok és Magyarország jó hírét is erősíthetik. A borkedvelőknek pedig a hasznos ismeretek mellett egy jó hangulatú  képzést kínálnak, ahol szinte játsznyi könnyedséggel sajátíthatják el a borok rendszerezését, a bor-étel párosítást vagy a fontosabb szőlőfajták ismertetőjegyeit.

drkuktart_cewi_winealapfok_zenit_06.jpg

A leírás fedi a valóságot és nem csupán azért, mert a tanfolyamon a vendéglátóiparból és lelkes fogyasztókból álló, jó fej banda verbuválódott össze. Persze a játsznyi könnyedséggel mint jelzővel vitatkoznék, s bár a három napos móka végére ki nem tikkadtam, azért rendesen igénybe vett. A kezdő előadás témája meglepett. A nyitó előadó nem hezitált sokat, belecsapott a kóstolás közepébe. Bár a közvetlen hangnem oldotta a szituációt és papíralapú segítség is rendelkezésre állt, a lelkünk mégis azon nyomban leizzadt a tényen, hogy borismeret-szűzként már rögtön éreznünk kell a borokat. Azonban az igazsághoz hozzátartozik, hogy miután a 3 napos intenzív alapfokú tanfolyam minden napján folyamatosan kóstoltunk és elemeztük a borokat (mindösszesen 30 bor került terítékre), a kóstolási alapismeretekkel való ismerkedésre igenis a szeánsz legelején volt szükség.

drkuktart_cewi_winealapfok_zenit_07.jpg

A kóstolás, szőlőtermelés-borászat, magyarországi szőlőfajták, magyarországi borvidékek, bor-ételpárosítás, bormarketing témakörök szépen épültek egymásra, s miután az előadásokat különböző előadók tartották, az adott előadásból mindig volt kikacsintás a többi témára is. Ennek okán szerencsére már a tanulási periódus során lehetőség nyílt az ismétlésre. A témakörök közül vannak könnyedebb, ám akadnak nehezebben emészthető részek is, így példának okáért a szőlőtermelés-borászat több embert jól lefárasztott, így szerencsésnek éreztem magam, hogy voltak olyan helyszíni, szőlőben, borászatban szerzett emlékfoszlányok a tarsolyomban, amelyek beúsztak lelki szemeim elé a téma hallgatása közben.

drkuktart_cewi_winealapfok_zenit_08.jpg

drkuktart_cewi_winealapfok_zenit_09.jpg

Oldott hangulat ide vagy oda, senki ne gondolja, hogy arról szól az egész, hogy iszunk, vígadunk és közben a pulpitus helyén a terem végében szórakoztat bennünket az előadó, kellemes frekvencián háttér zajt szolgáltatva. Az előadók szuggesztív és érthető oktatása mellett valljuk be, a tananyag a rendelkezésre álló időhöz és a hallgatók kezdő tudásához viszonyítva - tisztelet a kivételnek természetesen - emberesebbnek tűnik. A három nap intenzív, s miután az utolsó nap végén már megmérettettük magunkat a WSET alapfokú vizsgáján is, a tudást már az előadások során magunkba szívni, a borospoháron túl a hallottakra is figyelni minimum praktikus. Az intenzitás velejárója, hogy bár pénteken a fizetett szabadság ölelésében fickándozva kellemesen elment a tanfolyam munkaidőben zajló első napja, az önmegtartóztató péntek este után szombaton már nehezebben ment a felkelés, vasárnap pedig rendesen sajnáltam magam a vekker csörömpölését hallva.

drkuktart_cewi_winealapfok_zenit_10.jpg

drkuktart_cewi_winealapfok_zenit_11.jpg

drkuktart_cewi_winealapfok_zenit_12.jpg

(A tanfolyamon résztvevők a szálloda éttermében a délelőtti és délutáni előadások közötti egy órás ebédszünetben kedvezményes árú napi menü ajánlatra fizethetnek be a helyszínen. Fontosnak tartottam megmagyarázni a fenti képet, az étterem a lenti képen bal oldalt látható.)drkuktart_cewi_winealapfok_zenit_13.jpg

De a cél magasztos és hasznos, tudatosabb borfogyasztóvá válni. Így mit nekem fizikai-szellemi fáradtság, álszent lennék, ha nem vallanám be, isteni érzés volt ismét rákapni a tanulásra. Még akkor is, ha nem a legideálisabb szombat esti program az, hogy a vizsgára készülve aláhúzott, kiszínezett jegyzettel a kezemben aludtam el. A vizsga örömmel jelentem, sikerült, de ugyanúgy, mint minden megmérettetés után, itt is szükség van a megszerzett tudás frissen tartására, elmélyítésére, készséggé fejlesztésére, így nincs megállás, muszáj egyre intenzívebben kóstolni, annak érdekében, hogy a borfogyasztás terén valóban alapfokú magabiztosságról beszélhessünk.

drkuktart_cewi_winealapfok_zenit_14.jpg

drkuktart_cewi_winealapfok_zenit_15.jpg

drkuktart_cewi_winealapfok_zenit_16.jpg

drkuktart_cewi_winealapfok_zenit_17.jpg

drkuktart_cewi_winealapfok_zenit_18.jpg

A magam részéről köszönöm az élményt, a tudást, a remek kis jegyzetek most is itt pihennek mellettem, egy darabig el nem teszem őket. Szuper volt! Köszönöm azt is, hogy laza és közvetlen tanulótársaim voltak a három nap alatt, így az amúgy is interaktív és jó hangulatú előadások nem egyszer - természetesen kizárólag elfogadható ideig tartó - stand up comedy felhangot ütöttek meg. Ha pedig már eleget gyakoroltam, biztosan megyek tovább az úton, szóval vigyázz CEWI középfok, jövök!

drkuktart_cewi_winealapfok_zenit_19.jpg

Jó tudni, hogy a CEWI folyamatosan indít alapfokú, középfokú és felsőfokú képzéseket Budapesten és Keszthelyen, valamint Pécsett is. Ha még ismerkedsz a borok világával, az alapfokú képzést neked találták ki, a következő pont márciusban lesz. Ha felkeltették az érdeklődésed a fentiek, látogass el honlapjukra a további részletekért!

A CEWI honlapját itt, közösségi oldalát itt találod. 

drkuktart_cewi_winealapfok_zenit_20.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!

Szép napot, jó kóstolást!

If you like the post, follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Have a nice day full with tasty wines!

DRKUKTA

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása