DRKONYHART: FÁNK RUMOS-SZERECSENDIÓS, ILLETVE KAKAÓS-KÓKUSZOS MÁZZAL (Doughnut with rum glaze and cacao-coconut glaze)

2016. január 06. 08:27 - drkuktart

drkuktart_fankdoughnut_kokuszosszerecsendiosrumosmazzal01.jpg

Hamarosan itt A SZEZON, mondhatni, bár számomra folyamatosan szezon van. Ez a szezon nálam általában fogyasztási szezon, de így január táján megerőltetem magam és megnyitom a készítési szezont is. Hölgyeim és uraim, következzen a rumos-szerecsendiós mázzal és a kakaós-kókuszos mázzal készített fánk kollekcióm.

Két fánkot is rittyentettem hajnalok-hajnalán ;). Visszafogott szaki vagyok a fánksütés területén, így egy kis kitekintés sosem árt. A diszkréten alkoholoshoz inspirációforrást keresvén így nem mást, mint az évekkel ezelőtt általam is "felfedezett" Breakfast Bachelor blogján közzétett receptek között kutakodtam. Ez itt pedig a konyhai ostrom végeredménye:drkuktart_fankdoughnut_kokuszosszerecsendiosrumosmazzal15.JPG

Most akkor lássuk hogyan jutottam idáig. 

drkuktart_fankdoughnut_kokuszosszerecsendiosrumosmazzal02.jpg

Hozzávalók:

a tésztához:

700 gramm búzaliszt

14 gramm (azaz 2 csomag) szárított élesztő

50 gramm kókuszzsír

2 darab tojás

1 deci langyos (inkább meleg mint hideg) víz

1,5 teáskanál só

1 teáskanál reszelt szerecsendió

40 gramm kristálycukor

2,5 deci tej

növényi olaj a sütéshez (bőven)

a mázakhoz:

a szerecsendiós-rumos mázhoz:

5 evőkanálnyi rum

250 gramm porcukor

szerecsendió reszelve ízlés szerint

fél vaníliarúd belseje kikaparva

a kakaós-kókuszos mázhoz:

3,5 evőkanálnyi kakaós kókusztej

250 gramm porcukor

1 evőkanálnyi kakaópor

kókuszpehely, kókuszreszelék ízlés szerint

drkuktart_fankdoughnut_kokuszosszerecsendiosrumosmazzal03.jpg

A tésztához felolvasztom a kókuszzsírt, majd beleteszem a tejet és felmelegítem (de nem addig, hogy forrjon, ha van rá mód). Ha megvan az olvasztott tejes egyveleg (a kókuszzsír a tejen lebeg, de ez senkit ne ijesszen meg), félreteszem és langyosra hűtőm (ez bizony idő, de felejtsük el a hűtőben való gyorshűtést, ehelyett kamatoztassuk legfőbb erényünket, a türelmet). Az élesztőt felfuttatom a meleg (de nem forró) vízben egy nagyobb tálban. A tál mérete fontos, ugyanis minden ebbe kerül a későbbiek folyamán. Ha a meleg vizünkből már semmi nem látszik csak egy alaktalan halványbarna hepehupás massza, az jót jelent, ugyanis az élesztő elkezdett dolgozni. Ezt követően az életszős vízhez hozzákeverjük a langyos tejes-kókuszzsíros mixet, elkeverjük, majd szépen sorjában hozzáadjuk a cukrot, sót, két felütött tojást, reszelt szerecsendiót (a sajtreszelő legkisebb lyukakkal áttört része nagy barátom a szerecsendió reszelésben) és a liszt felét. Alaposan összekeverjük majd jöhet a liszt másik fele, amivel addig keverjük míg a lenti képen látható kisgömböc büszke birtokosai nem leszünk. A cél, hogy puha állagú legyen, de a tészta elváljon az edény falához. Ha eme cél eléréséhez valamivel több lisztre van szükségünk, ne habozzunk a lisztes edény után nyúlni és nyakonönteni egy kisebb (vagyis nem sok) mennyiséggel a formálódó gömböcöt. drkuktart_fankdoughnut_kokuszosszerecsendiosrumosmazzal04.jpg

Majd az edény falától immár külön is létező tésztát görgessük ki a tálból jól kilisztezett gyúródeszkára, és a deszka nevéhez méltón gyúrjuk át, hajtsunk rajta egyet, kettőt. Időközben a tál beliszteződik két kezünk által és ebbe kerül vissza az átmozgatott gömböc az edzés után minimum egy órát meleg helyen pihenni. Szóval a tészta a tálban, amit lefedünk egy tiszta konyharuhával azért, hogy kicsi teste meg ne hűljön és tudjon a melegben terebélyesedni. Én általában beizzított fűtőtestre teszem a szunnyadó tésztát, tapasztalatom szerint ez a legideálisabb. A tésztát tehát hagyjuk kelni, közben nem lessük meg, nem emeljük fel a konyharuhát, mert akkor oda az álma és még megfázik, összeesik. Én másfél óra után vettem le a majdnem háromszorosára dagadt tésztát a melegről.drkuktart_fankdoughnut_kokuszosszerecsendiosrumosmazzal05.jpg

A megkelt tésztát kilisztezett gyúródeszkára borítjuk. A középső képen látszik, hogy mi történik, ha a tál, amiben a gömböc szunnyadt nem totál lisztes, ugyanis kiborításkor egy kis rész a tál alján maradt a tésztából (mondjuk ezt könnyedén el tudtam utána távolítani az edényről és hozzáadni a tésztához, de sebaj). A tésztát liszttel bedörzsölt nyújtófával kinyújtjuk olyan másfél centiméter vastagra és fánkszaggatóval kiszaggatjuk (miután csak hagyományos fánkszaggatóm van, nem voltam rest igénybevenni a pogácsaszaggató segítségét és azzal szaggatni lyukakat a fánkok közepébe).  drkuktart_fankdoughnut_kokuszosszerecsendiosrumosmazzal06.jpg

drkuktart_fankdoughnut_kokuszosszerecsendiosrumosmazzal07.JPG

A kiszaggatott fánkokat szintén tiszta konyharuha alatt tepsire vagy tálcára fektetve eltesszük újra pihenni. Minimum fél órára van szüksége, hogy kipihenje a nyújtás, szaggatás tetset próbáló rituáléját, de nem árt neki az egy órás lazulás sem, ugyanis a cél, hogy tovább keljen a tészta. A jól megkelt, belül szép lyukacsos tészta előfeltétel, ne legyünk türelmetlenek, várjuk meg, hogy a tészta kiteljesedjen.drkuktart_fankdoughnut_kokuszosszerecsendiosrumosmazzal08.JPG

Előveszünk egy mély serpenyőt, olajat töltünk bele a sütéshez és közepes lángon melegre hevítjük. A cél az, hogy a fánkokat megsüssük, nem pedig az, hogy olajjal átitassuk (nem elég meleg olaj) vagy kívülről elégessük a belül nyers tésztát (túl forró olaj). A megfelelő hőmérsékletet úgy tudjuk tesztelni, hogy lecsippentve a nyers fánk tésztájából egy darabkát a meleg olajba dobunk. Ha a tészta elsüllyed és nem képződik körülötte megannyi olajbuborék, akkor az olaj még nem elég meleg. Addig kísérletezzünk, míg elég meleg lesz az olaj (azaz nem süllyed el a tészta és olajbuborékok övezik rögtön azt követően, hogy beledobtuk az olajba). Ekkor jöhetnek bele a fánkok. Egyszerre több fánkot sütünk, de ne zsúfoljuk túl a serpenyőt, a fánkok egymás mellett feküdjenek, de pedig egymáson. A fánkokat aranybarnára (azaz nem sötét barnára kérges héjjal) sütjük mindkét oldalukon, oldalanként úgy fél-egy pecig, de úgyis látjuk, mikor éri el azt a színt, ami már minket is egy fánkra emlékeztet.
drkuktart_fankdoughnut_kokuszosszerecsendiosrumosmazzal09.jpgA felesleges olajat felitatandó, a megsült fánkokat a serpenyőből egy papírtörlővel fedett tálcára tesszük.
drkuktart_fankdoughnut_kokuszosszerecsendiosrumosmazzal10.jpg

drkuktart_fankdoughnut_kokuszosszerecsendiosrumosmazzal11.jpg

Mikor a teljes mennyiséget kisütöttük, nekiállunk a mázak elkészítésének. A rumos-szerecsendiós mázhoz összekeverjük a porcukrot, rumot (ha nem szeretnénk alkoholos mázat, helyettesíthető a rum), a vaníliarúd kikapart belsejét és a reszelt szerecsendiót akként, hogy nem cseppfolyós, inkább joghurt állagú mázat kapjunk. A kókuszos-kakaós mázat ugyanígy állítjuk elő: a porcukrot összekeverjük a kakaós kókusztejjel, amihez hozzáadjuk a kakaóport is. A fánkok tetejét evőkanál segítségével bevonjuk a mázzal. A takarékoskodást szem előtt tarva még a mázas tál felett igyekezünk lecsöpögtetni a felesleges mázat a fánkokról, majd tepsi fölé helyezett rácsra tesszük tovább csepegni. A kókuszos-kakaós mázzal bevont fánkokat megszórjuk kókuszpehellyel és kókuszreszelékkel. drkuktart_fankdoughnut_kokuszosszerecsendiosrumosmazzal12.JPG

drkuktart_fankdoughnut_kokuszosszerecsendiosrumosmazzal13.jpgIdő kell a máz megdermedéséhez, így miután minden fánkot bevontunk, helyezzük őket hűvősre és számoljuk fel a konyhai kupit. Mire ez utóbbival végzünk, a fánkok a fogyasztásra legideálisabb állapotba kerülnek. Jó étvágyat!drkuktart_fankdoughnut_kokuszosszerecsendiosrumosmazzal16.JPG

drkuktart_fankdoughnut_kokuszosszerecsendiosrumosmazzal17.JPG

drkuktart_fankdoughnut_kokuszosszerecsendiosrumosmazzal18.JPG

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével! És még egy kis infó: a Facebook-on a Tetszik mezőre téve a kurzort, jelöld be az "Értesítéseket kérek" mezőt, hogy valóban értesülj az izgalmas új bejegyzésekről! 

Szép napot!

If you like the post, follow me on Facebook HERE or Instagram HERE to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin! And one more advise to really get notifications about new posts on Facebook: don't forget to mark 'Get Notifications' under the 'Liked' button of my Facebook site!

Have a nice day!

DRKUKTA

A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása