BUDAPEST DESIGN HÉT-KIÁLLÍTÁSLESŐ: PAPÍRFORMA FINISSZÁZS A KISCELLIBEN (Paperwork and furniture exhibition in Kiscelli Museum during Budapest Design Week)

2015. október 13. 22:45 - drkuktart

drkuktart_kiscellipapirformakarcsipapir01.jpg

Egyik szemem sír, a másik nevet. Sír, mert véget ért a Kiscelli Múzeum és a Karcsi Papírboltja közös kiállítása az előbb említett múzeumban, nevet, mert a kiállítás búcsúztatójára (finisszázs) még éppen becsusszantunk. 

drkuktart_kiscellipapirformakarcsipapir02.jpg

Nagymamámmal egyszer ősrégen meglátogattuk a Kiscelli Múzeumot. Az egész látogatásból csak a templomtér maradt meg, maga a kiállítás teljesen a feledés homályába veszett. Kicsit több mint egy évtizedet kellett várni a következő randevúig. Az időjárás éppen könnyezőre fogta magát, így nehezen találhattunk volna jobb menedéket Budapest III. kerületében a Kiscelli Múzeumnál. A Papírforma kiállítás a Budapest Design Hét alkalmából került megrendezésre, de szerencsénkre annál tovább tartott nyitva, így az amúgy is zsúfolt design hetes napok után fellélegezve, kicsit megpihenve méltó módon zártuk a rendezvénysorozatot a finisszázzsal. A kiállításnak helyet adó templomtér felé a falakon kergetőző pillangók jelezték, hogy jó irányban haladunk. A pillangókat látva kicsit megkörnyékezett a firenzei életérzés és felrémlett Incursioni Decorative munkássága, amihez hasonlóval korábban még nem találkoztam, és akit azóta is követek

drkuktart_kiscellipapirformakarcsipapir03.jpg

drkuktart_kiscellipapirformakarcsipapir04.jpg

A sötétségbe vesző téglafalak, a tágas tér, a natúr felületek tökéletes háttérként szolgáltak a kiállítás pontszerűen megvilágított egyes állomásainak. A templomtérnél megfelelőbb helyszínt nehéz lett volna találni ennek a csodálatos kiállításnak, és nem csupán a helyiség atmoszférája, de a bútorok Kiscelli Múzeummal összefonódó múltja miatt is. Az egyes állomásokon bemutatott installációk egy, a Kiscelli Múzeum gyűjteményébe tartozó bútordarabból és a Karcsi Papírboltja verejtékes munkájának köszönhetően előállt papírmunkából álltak. Ez utóbbiak az adott bútorral kapcsolatos asszociációk megtestesülései. Meg sem kísérlem visszaadni szavakban azt az egy órán keresztül tartó élvezetes vezetést, amely során Dr. Rostás Péter művészettörténész, a Kiscelli Múzeum főigazgató-helyettese a Kiscelli Múzeum épületének és Schmidt Miksa életének összefonódó életútját is részben bemutatva, Budapestet pedig több ponton érintve beavatott minket a kiállított bútorok esetenként több évszázadra visszanyúló történetébe, valamint amely során Karcsi Papírboltja részéről Bánlaki Kata elárulta, hogy a kiválasztott bútorokból mi volt, ami inspirálta, és bemutatta, hogy miként is manifesztálódott az így született elképzelés. Ehelyett inkább hagyom, hogy a bemutatott darabok képei a kiállítás során elhangzott avagy ebből az alkalomból a helyszínen olvasható információ alapján írt, alább olvasható sorokkal kiegészítve maguk beszéljenek.

drkuktart_kiscellipapirformakarcsipapir05.jpg

Az épületegyüttes egykori tulajdonosa, Schmidt Miksa budapesti gyárából származó, XVIII. századi angol klasszicista karosszék háttámlájára festett mellképhez "Karcsiék" találóan "A nő, aki csak derékig látszik" elnevezésű installációt készítették. Ilyen lehetett szerintük a strucctollat fejdíszként viselő hölgy ruhája deréktól lefelé.

drkuktart_kiscellipapirformakarcsipapir06.jpg

drkuktart_kiscellipapirformakarcsipapir07.jpg

Ez a gobelin-huzattal díszített kanapé Friedrich Otto Schmidt bécsi gyárában készült, amelyhez "Rózsák háborúja" címmel egy vaskerítésre hímzett, befejezetlen vagy az idő vasfogának áldozatul esett papír-gobelin dukál.

drkuktart_kiscellipapirformakarcsipapir08.jpg

drkuktart_kiscellipapirformakarcsipapir09.jpg

drkuktart_kiscellipapirformakarcsipapir10.jpg

drkuktart_kiscellipapirformakarcsipapir11.jpg

drkuktart_kiscellipapirformakarcsipapir12.jpg

A Budapesti Vakok Intézete számára 1908-ban készült, Lajta Béla tervezte, vésett pávás támlásszékhez "Tapintat" névre hallgató installáció készült, amely azontúl, hogy egy páva csodálatos faroktollait hivatott szemléltetni, a székhez hasonlóan nemcsak maga is tapintható, de tapintandó is: nemcsak a tollak formája hat érzékeinkre, de a tollak alapanyagaként használt eltérő papírok felülete és azok áttört mivolta is. 

drkuktart_kiscellipapirformakarcsipapir13.jpg

drkuktart_kiscellipapirformakarcsipapir14.jpg

Clark Ádám egykori tulajdonában álló, diófával borított és sárgaréz veretekkel díszített íróasztalhoz papírművészeink az építési vállalkozó munkásságára asszociáló installációt ("A konstruktőr") valósítottak meg.

drkuktart_kiscellipapirformakarcsipapir15.jpg

drkuktart_kiscellipapirformakarcsipapir16.jpg

Jungfer Gyula budapesti műhelyéből származó, 1880 körül készült kovácsoltvas-vörösréz szecessziós mosdóállványhoz "Hommage á Jules Jungfer" néven készült a magyar díszműkovács mesterséget művészi szintre emelő vállalkozó vasmunkái előtt tisztelgő papír indafal.

drkuktart_kiscellipapirformakarcsipapir17.jpg

drkuktart_kiscellipapirformakarcsipapir18.jpg

Melchior Lechter 1898-ban készített műhelyszekrényének kicsinyített másaként előttünk álló kétajtós szekrény tetején olvasható Nietzsche idézet "Karcsiék" szerint akár a kiállítás mottója is lehetett volna, így került a "Trachte ich nach Glücke? Ich trachte nach meinem Werkel!" (A boldogsággal törődöm? A munkámmal törődöm!) az "Ars Poetica" installáció fókuszába.

drkuktart_kiscellipapirformakarcsipapir19.jpg

drkuktart_kiscellipapirformakarcsipapir20.jpg

drkuktart_kiscellipapirformakarcsipapir21.jpg

A feketére pácolt körtefa borítású fenyőfa szekrény Joseph Reymeier budai halászmester számára készült 1829-ben Vogel Sebestyén Antal gyárában. Asszociálva a mester foglalkozására az empire vitrin aranyhalakkal és vízi növényekkel teli akváriummá lényegült át ("A halászmester akváriuma").drkuktart_kiscellipapirformakarcsipapir22.jpgAz 1760-as években készült és az Erzsébet rendi apácák Batthyány téri kolostorából származó tölgyfa szekrényhez készített, az "Apácák tálalója" elnevezésű installáció visszanyúl az apácák gyógynövényekkel történő gyógyító tevékenységéhez, valamint Árpád-házi Szent Erzsébet legendájához, amely szerint Henrik sógorral való véletlen találkozásakor annak kérdésére, az Erzsébet kötényében lapuló és a szegényeknek szánt kenyeret Isten rózsákká változtatta, így óvva meg a szent asszonyt attól, hogy a jótékonykodástól eltiltsák, valamint attól, hogy hazugságon kapják.

drkuktart_kiscellipapirformakarcsipapir23.jpg

drkuktart_kiscellipapirformakarcsipapir24.jpg

drkuktart_kiscellipapirformakarcsipapir25.jpg

drkuktart_kiscellipapirformakarcsipapir26.jpg

Az 1913-ból származó, Hüttl Tivadar porcelángyáros lánya, Margit egykori tulajdonát képező iskolapadot a család adományozta a múzeumnak. A finisszázs során Margit egyik leszármazottja is mesélt nekünk a padhoz fűződő emlékeiről. A "Szó szót követ" elnevezésű installációval "Karcsiék" Margit fejében a tanulás vége felé kavargó tudásanyagot kívánták megjeleníteni.   

drkuktart_kiscellipapirformakarcsipapir27.jpg

drkuktart_kiscellipapirformakarcsipapir28.jpgEhhez a fenyőfa alapon diófa borítású 1836-ból származó, Fremberg Zsigmond által készített és Frecskay István pesti polgár, Szemlér Mihály apósa tulajdonában álló ágyhoz készült "A festő álma" elnevezéső installáció, amely a magyar népi zsánerfestészet megteremtőjeként számontartott festő szivárvány színű álmát jeleníti meg.

drkuktart_kiscellipapirformakarcsipapir28a.jpg

A finisszázsra az előzetes regisztráción túl a múzeumba váltott belépőjeggyel jutottunk be, amellyel az időszaki és állandó kiállítások is látogathatóak voltak. Itt kapott helyet időszaki kiállításként többek között a június óta látogatható, és 2015. október 11-én zárt "Holttest az utazókosárban – A Mágnás Elza-rejtély" végtelenül szomorú, ugyanakkor magával ragadó története, valamint a Magyar Bababarátok Egyesülete által rendezett XIX. Országos Baba- és Mackókészítési Verseny zsűrizett, olykor bizarr, máskor mókás, de számos esetben gyönyörű alkotásaiból álló babakiállítás is (2015. október 18-ig látogatható). Befogadóképességünk igencsak korlátozott volt látogatásunkkor, így csupán két órát töltöttünk a falak között, de többek között az érdekfeszítő állandó kiállítások (A pesti Oroszlán Patika, A főváros régisége, Nyomdák és Újságok Buda-Pesten, Pest-budai cégérek stb.) és a festői környezet miatt biztosan érdemes visszatérni a Kiscelli Múzeumba. A Kiscelli Múzeum honlapját itt, közösségi oldalát pedig itt éred el. Amennyiben Karcsi Papírboltja munkásságát szeretnéd árgus szemekkel követni, kövesd közösségi oldalukat itt, míg, ha rendelésre adnád a fejed, ajánlom figyelmedbe csodaszínes honlapjukat itt.

drkuktart_kiscellipapirformakarcsipapir29.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével! És még egy kis infó: a Facebook-on a Tetszik mezőre téve a kurzort, jelöld be az "Értesítéseket kérek" mezőt, hogy valóban értesülj az izgalmas új bejegyzésekről! 

Szép napot!

If you like the post, follow me on Facebook HERE or Instagram HERE to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin! And one more advise to really get notifications about new posts on Facebook: don't forget to mark 'Get Notifications' under the 'Liked' button of my Facebook site!

Have a nice day!

DRKUKTA

A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása