BUDAPEST DESIGN HÉT-KIÁLLÍTÁSLESŐ: A KIÁLLÍTÁSOK (Exhibitions of Budapest Design Week: Home Sweet Home, Hungarian Design Award, Design Management Award, Collective Imagination - Ibero-American Design Biennal

2015. szeptember 30. 08:30 - drkuktart

budapestdesignweek01homesweethome.jpg

Frissiben a megnyitót követő napon az Iparművészeti Múzeum felé vettük az irányt, hogy személyesen is lássuk a Budapesti Design Hét vezető kiállítását. A tárlat a Home Sweet Home címet kapta, ugyanakkor vele együtt és egy jeggyel megtekinthető a Magyar Formatervezési Díj, Design Management Díj illetve a Kollektív képzelet - Ibero-Amerikai Designbiennálé is. Lenyűgöző anyag!

Szeretek jó kiállításokra járni, átadni magam a kiállított tárgyak, képek által bennem keltett érzéseknek, gondolatoknak. Egy kiállítás megtekintése számomra mindig a relaxáció, a nyugalom és a befelé figyelés időszaka is legalább arra a pár órára, mikor a kiállítótérben mozgok, de nem ritkán az utána következő órákban is kitart ez a periódus. Nagyon igaz ez a Home Sweet Home és a Magyar Formatervezési Díj idei kiállításaira is, amelyek szinte minden részletéért teljesen odavoltam, amire mi sem jobb bizonyíték, hogy nem egy kiállított munkát el tudok képzelni saját közvetlen környezetemben (magamon, gyomromban stb.). Jó látni, hogy hazánkban ennyi - és nyilván még több - tehetséges ember van, kiknek munkáiból ilyen szép tárlatot lehet összeállítani.

budapestdesignweek02magyarformatervezesidij.jpg

Ahogy belépünk a kiállítótérbe az első kiállítás, ami fogad minket a Magyar Formatervezési Díj, Design Management Díj munkáiből rendezett tárlat. Veszteg Virág 'A Kisherceg továbbgondolása a könyv mint lélekszimbólum' című munkájáért valamint Bogár Ágnes 'Budapest pattern' munkái rögtön, és az örök áhítatt tárgya a 'MENŰ' (1) újra teljesen levettek a lábunkról, de imádtuk Kővári Zsófia 'S'envoler Victoria porcelán étkészlet formapark' névre keresztelt készletét is, ugyanakkor nehéz kiemelni egy-két munkát a felsorakoztatott kategóriákból, hiszen azok nehezen összemérhetők egymással. A valóság az, hogy a soron következő fotókon részben bemutatott anyag mindegyike megfogott (több is, csak nincs arcom az összeset kitenni ;)). 

budapestdesignweek03magyarformatervezesidij.jpg

budapestdesignweek04magyarformatervezesidij.jpg

budapestdesignweek05magyarformatervezesidij.jpg

budapestdesignweek06magyarformatervezesidij.jpg

budapestdesignweek07magyarformatervezesidij.jpg

budapestdesignweek08magyarformatervezesidij.jpg

budapestdesignweek09magyarformatervezesidij.jpg

budapestdesignweek10magyarformatervezesidij.jpg

budapestdesignweek11magyarformatervezesidij.jpg

budapestdesignweek12magyarformatervezesidij.jpg

budapestdesignweek13magyarformatervezesidij.jpg

budapestdesignweek14magyarformatervezesidij.jpg

budapestdesignweek15magyarformatervezesidijhomesweethome.jpg

budapestdesignweek16magyarformatervezesidij.jpg

budapestdesignweek17magyarformatervezesidij.jpg

budapestdesignweek18magyarformatervezesidij.jpg

budapestdesignweek19magyarformatervezesidij.jpg

budapestdesignweek20magyarformatervezesidij.jpg

budapestdesignweek21magyarformatervezesidij.jpg

budapestdesignweek22homesweethome.jpg

A kiállítótér közepén helyezkedik el a Home Sweet Home kiállítás, amely elsősorban fiatal magyar tehetségek munkáin keresztül igyekszik megmutatni, hogy a manapság jellemző társadalmi változások, életmód, jellemző trendek, a minket körülvevő tágabb és szűkebb környezet hogyan hat legszűkebben vett életterünkre az otthonunkra. Mióta megnyerték a 2014-es Gombold újra! kiegészítő kategóriáját a Bar Mleczny kollekcióval (amiből otthon is van egy csoda, itt és itt olvashatsz róla), a VYF (ejtsd: fejf) nagy kedvencem, de itt találkoztunk először a Goga Food Design (Góg Angéla) azóta már letesztelt, 'Kívánság' névre keresztelt süteményével is az Emlékek Cukrászdájából.

budapestdesignweek23homesweethome.jpg

budapestdesignweek24homesweethome.jpg

budapestdesignweek25homesweethome.jpg

budapestdesignweek26homesweethome.jpg

budapestdesignweek27homesweethome.jpg

budapestdesignweek28homesweethome.jpg

budapestdesignweek29iberoamerikaidesignbiennale.jpg

A kiállítótér utolsó harmada a Kollektív képzelet - Ibero-Amerikai Designbiennálénak biztosít helyet. A Design Hét honlapján található ismertetőből megtudjuk, hogy "Az Ibero-amerikai Designbiennálé a világ legfontosabb kortárs Ibero-amerikai designrendezvénye, mely kétévente kerül megrendezésre Madridban. Tervezők, gyártók, egyetemek, hallgatók és intézmények fontos vonatkoztatási pontja Latin-Amerikában, Spanyolországban és Portugáliában egyaránt (…) különös hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra, innovációra és a társadalmi tudatosságra(…)." Sajnos erre volt a legkevesebb időnk, lévén, hogy annyira elszöszmötöltünk a magyar vonatkozású tárlatoknál. Színeiben, formáiban igencsak eltérnek az itt látható darabok az ittoni alkotók munkáitól, süt belőlük a mediterrán életérzés, de mindenképpen érdekes látni, hogy Latin-Amerikában, Spanyolországban és Portugáliában mik a meghatározó trendek és ezek a művészek, az őket ért társadalmi, politikai, környezeti és egyéb hatásokat saját kultúrájukból táplálkozva miként értelmezik, és ezek milyen tárgyakban manifesztálódnak. Kedvencem a kvázi legoként is használható vizes palack kupak, amiből többet egymásba pattintva bármilyen alakzat létrehozható (például garázs a gyerek játékautóinak ;)).

budapestdesignweek30iberoamerikaidesignbiennale.jpg

budapestdesignweek31iberoamerikaidesignbiennaleformatervesidij.jpg

budapestdesignweek32iberoamerikaidesignbiennale.jpg

budapestdesignweek33iberoamerikaidesignbiennale.jpg

budapestdesignweek34iberoamerikaidesignbiennale.jpg

budapestdesignweek35iberoamerikaidesignbiennale.jpg

Gyakorlati tudnivaló, hogy a fent említett három kiállításon lehet vaku nélkül fotózni, azok együtt tekinthető meg, arra egy óra abszolút nem elég, és a jegy ára kissé borsos (egy teljes árú felnőtt jegy 2500,- forint), valamint, hogy a tárlat 2015. november 15-ig tart nyitva. Menjetek, és nézzétek meg a kiállításokat ti is, vétek lenne kihagyni! További információt itt találsz!

budapestdesignweek36museumofappliedarts.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével! És még egy kis infó: a Facebook-on a Tetszik mezőre téve a kurzort, jelöld be az "Értesítéseket kérek" mezőt, hogy valóban értesülj az izgalmas új bejegyzésekről! 

Szép napot!

If you like the post, follow me on Facebook HERE or Instagram HERE to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin! And one more advise to really get notifications about new posts on Facebook: don't forget to mark 'Get Notifications' under the 'Liked' button of my Facebook site!

Have a nice day!

DRKUKTA

A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása