DRPORTUGÁL: LOULÉ ÉS KÖRNYÉKE (The town of Loulé and its neighborhood in Algarve, Portugal)

2015. július 30. 08:10 - drkuktart

drkuktart_loulealgarve01.jpg

Idei portugál kiruccanásunk utolsó szálláshelye Sao Bras de Alportel-hez közel volt, Tavira és Faro között elhelyezkedve, ezektől mintegy fél óra autóútra található. Csillagtúraszerűen innen jártuk be a környéket, de a környék élhetőbb központjának nevezzük inkább Loulé-t.  

Őszintén szólva hatalmas lélegzetvétel előzte meg ezt az írást, lévén, hogy egy szusszra sok témakört ki szeretnék pipálni azok kedvéért, akik idén vagy a jövőben készülnek Algarve-ba. Hátha segítek a tippjeimmel. Így a bejegyzés emberi léptékének megőrzése érdekében a szisztéma az alábbi: témakörök felsorolása rövidke felvezetéssel, míg az adott témakörhöz kapcsolódó terjedelmesebb képanyag - ha van - a témakör szövegében jelölt helyről érhető el egy kattintással. Így jut is, marad is. Ne adjátok fel az olvasást ;). Loulé és környéke szinte minden igényt kielégít.drkuktart_loulealgarve02.jpg

Loulé Faro városától mintegy 17 kilométerre helyezkedik el. Röviden a városról érdemes tudni, hogy keletkezésének pontos körülményei bizonytalanok, de 715-ben, az arab invázió idején már jelentős településnek számított. A mór uralom alól 1249-ben szabadították fel. Engem speciel lenyűgözött az építészete: a keskeny bejárati ajtók, a kovácsoltvas korlátok, a vásárcsarnok épülete és a középkorból fennmaradt kastély tornya is. 

drkuktart_loulealgarve03.jpg

#1 Étkezés

A városban magában és a környékén is nagyszerű éttermek találhatóak.

Loulé egyik szerény, de top-top-top éke a Bocage családi étterem, ha erre jársz, ki ne hagyd. Róluk itt olvashatsz bővebben.

Nem a városban van, de szintén csúcsszuper hely, szórakoztató és nagyon barátságos vendéglátókkal a Lagar da Mesquita. Csak ismételni tudom magamat: top-top-top a ételek és a kiszolgálás, fantasztikus enteriőr. Ha nem hiszed, nézd meg magadnak (hamarosan) itt.

A harmadik hely, amit mi kipróbáltunk, szintén Loulé közelében, de a városon kívül a hegyekben található Restaurante Sabores Do Campo. Az ételekre itt nem lehetett egy rossz szavunk sem, de a kiszolgálás enyhén életunt volt a pincérünknek köszönhetően. Bővebben (hamarosan) itt kritizálok.

drkuktart_loulealgarve04.jpg

drkuktart_loulealgarve05.jpg

drkuktart_loulealgarve06.jpg

drkuktart_loulealgarve07.jpg

drkuktart_loulealgarve08.jpg

#2 Piacok

A szombati piacot kizárólag szuperlatívuszokkal illethetem, amivel nem lehúzom, inkább égig emelem az eseményt. A mór beütésű vásárcsarnokba belépve sem csalódunk, mesés árukínálat, élénk eladók, nyüzsgő vásárlók látványa fogad. Ilyen élő és autentikus piacot, különlegesen gazdag termék választékot egy külföldi utam során sem láttam, és ez a forgalom veri az itthoni piacokat is. Követendő példa, életre szóló élmény! Jól jársz, ha a szombati napot mindenképpen Louléban töltöd! A piacról szóló bejegyzést itt olvashatod el.

Bár a szombati piac forgataga már önmagában egy csoda, ha szerencsés vagy megspékelheted az élményt még egy tematikus vásárral is. Ottjártunkor éppen kézműves vásár volt a városban. Elragadó, és valóban egyedi termékeket áruló asztalkák kígyóztak az utcákon a város szíve felé. Bóvlit itt nem találsz, helyette viszont a bódék sorát követve felfedezheted Loulé kacskaringós utcáit, apró tereit, eldugott éttermeit. Ha ez utóbbi tematizált vásárok érdekelnek (akár Loulé-ban, akár más Algarve-ben található nagyobb városban), ajánlom figyelmedbe az angol nyelvű Algarve Daily News honlapot, ahol városonként szép felsorolást találsz az ilyen jellegű eseményekről. 

drkuktart_loulealgarve09.jpg

drkuktart_loulealgarve10.jpg

#3 Boltok

Ha a szombati nagypiacot véletlenül kihagynánk, és a kézműves vásárt sem tudnánk útbaejteni ottlétünk alatt, akkor se keseregjünk. Bár kifejezetten nagy márkák nevével fémjelzett boltokkal nem találkoztam (bocs, szerintem ez nem is baj), az igazság az, hogy a város tele van butikokkal. Butikokhoz méltó módon természetesen kevesebb árut tartanak, de azokat jó ízléssel válogatják össze. A boltokban kategóriánként minden megtalálható: cipők, ünneplőruhák, háztartási textilek, "vasedény" és valamennyi olyan áru, ami egy nem nagyzoló, de kellemes életvitelhez kell. A szuvenír piac sem az az egyen made in China karakterű cuccokból áll, holott biztosan nem egy termék jön onnan (vagy ha nem, az még jobb). Meglovagolandó a parafalázat szinte mindent árulnak parafából, így például cipőt, tokokat, táskákat, ékszereket, kalapokat, kulcstartókat. Vásár(utazás)fia gyanánt ott vannak még a portugál textileket áruló boltok, illetve személyes kedvencem, a portugál vagy Portugáliában élő külföldi iparművészek, egyéb ügyeskezűek, kreatív hajlamúak gyönyörű, és a tömeg termékeknél kissé drágább alkotásait (ékszereket, szappanokat, képeslapokat, bútorokat, lakásdekorációt és megannyi más szépséget) áruló Wild at Art nevet viselő bolt. A Wild at Art-ról szóló bejegyzést itt olvashatod el.

drkuktart_loulealgarve11.jpg

drkuktart_loulealgarve12.jpg

drkuktart_loulealgarve13.jpg

#4 Túraútvonalak, eldugott források

A környék számos forrást rejt, túrázni itt is ér. Mi idő híján ugyan csupán kocsival jártuk be ezt a vidéket, de nem árt tudni, hogy számos kút csak gyalogszer közelíthető meg. A kutak ilyen-olyan állapotban vannak, van, ahol kiépített piknikező hely vár, de akadt egészen rémes állapotban lévő, már májusban is kiszárad forrás is. Ettől függetlenül az élővilág, a szemed elé táruló táj lenyűgöző. A környék természeti szépségeiben itt gyönyörködhetsz.

drkuktart_loulealgarve14.jpg

drkuktart_loulealgarve15.jpg

#5 Különleges strand

Bár Loulé nem óceánparti település, autóval mégis könnyűszerrel elérhető az óceán Olhão városánál. Ha nemcsak az óceánt látnánk, de meg is mártózánk, strandolni ajánlom az Olhão-ból rövidebb kompúttal elérhető (figyelem, visszfele már 45 perc) mindössze két településes, de ahhoz képest meglehetősen nagy Ilha Da Culatra szigetet. Erről a ritkán lakott - különösen minimalista, de szerintem elbűvölő élővilágú - szigetről írt beszámolót itt olvashatod el

drkuktart_loulealgarve16.jpg

drkuktart_loulealgarve17.jpg

drkuktart_loulealgarve18.jpg

drkuktart_loulealgarve19.jpg

drkuktart_loulealgarve20.jpg

#6 Fagylalt

Főétkezésről már volt szó, de a desszertről még nem. Legyen hát a zárszó ez. Helyiek ajánlására kerestük fel Olhao-ban a Gevi fagylaltozót. Úgy tartják, a környéken itt a legfinomabb a fagyi. Nézd meg a kapcsolódó bejegyzést itt

drkuktart_loulealgarve21.jpg

drkuktart_loulealgarve22.jpg

drkuktart_loulealgarve24.jpg

drkuktart_loulealgarve25.jpg

drkuktart_loulealgarve26.jpg

Remélem fáradozásom nem volt hiába, és kedves Olvasó, te is kedvet kaptál ahhoz, hogy felfedezd Portugália Algarve régióját. Ha a Loulé városáról írt fenti mézesmadzag még mindig nem volt elegendő ahhoz, hogy menthetetlenül elvágyódj Portugáliába, idesüssAlgarve-be csábító 14 pontomról itt, ezen belül a mór emlékekkel büszkélkedő Silves városáról itt, az egyik legnépszerűbb nyaralóhelyként is ismert Lagos városáról itt írtam, míg az általunk kipróbált szállásokról itt és itt és itt olvashatsz.

Ha tetszett a bejegyzés, és érdekel még Portugália Algarve régiója, ne hezitálj, kövesd a blogot, és fedezd fel velem együtt Algarve-t (figyelem, már csak Tavira és környéke maradt) az elkövetkező írásokon keresztül. Kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével! És még egy kis infó: a Facebook-on a Tetszik mezőre téve a kurzort, jelöld be az "Értesítéseket kérek" mezőt, hogy valóban értesülj az izgalmas új bejegyzésekről! 

Szép napot!

DRKUKTA

A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permit of the blogger! 

6 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Velato 2015.07.30. 21:35:45

Tipikusan borzalmas turista fotók... Ha már blogot írsz és bátorkodsz drportugalnak nevezni, érdemes lenne a szemléltetésre is odafigyelni, és nem amatőr fotó anyagot a népre zúdítani... Barátoknak, esetleg!

drkuktart 2015.07.30. 21:50:45

Kedves @Velato! Köszönöm a hozzászólást. Ha megengeded, szeretném felhívni a figyelmedet arra, hogy a blog jellemzően egy személyes műfaj, így azt tesz bele a szerző, amit neki tetszik, és olyan címeket ad irományainak, amilyeneket akar. Akinek bejön a blogger stílusa az olvassa (barát vagy sem), akinek nem, az nem. E tekintetben az a kioktató jellegű hozzászólás, amit fent produkáltál pont arról tanúskodik, hogy a blog, mint műfaj jellemzői számodra ismeretlenek. Fájlalom azt is, hogy megnyilvánulásodban sajnos nem adtál át semmit szakmai tudásodból a fotózás terén, így a fenti pár sor végképp nem alkalmas arra, hogy abból bármit hasznosítsak annak érdekében, hogy akár neked is kedvezve turistafotóknál magasabb minőségű fényképeket készítsek. Ha esetleg vannak valóban jobbító szándékú és kellemes stílusú észrevételeid, ne tartsd vissza őket, köszönöm. Egyebekben pedig, ha még szeretnél szörnyülködni a további turistafotóimon, ajánlom figyelmedbe a többi bejegyzésemet is. Szép estét!

Velato 2015.07.30. 22:20:56

Köszönöm, hogy ennyi időt töltöttél a válasszal, biztosan nem fogok szörnyülködni a jövőben, mivel látom, hogy nem érdemes időt pazarolni e blogra. Egyáltalán nem volt jobbító szándéka a hozzászólásomnak, mivel a hozzászólások nem csupán tanító jellegűek lehetnek, hanem egyszerű vélemény nyilvánítások is. Az enyém inkább csak a döbbenetből fakadt, hogy ilyen színvonalú magánblogok az indexen is szerepelnek. Nem teszek ugyanis különbséget egy hírportálon blogok és egyéb, tartalmasabb olvasnivalók között, műfaji értelemben semmiképp. Egyébként blogok között is van színvonalbeli különbség...További jó blogolást!

drkuktart 2015.07.30. 22:22:57

@Velato: Köszönöm, neked pedig további jó olvasgatást!

BéresDávid 2015.08.01. 11:15:20

Szia drkuktart,

remélem azért nem szegi a kedvedet az előző nem túl kedves hozzászóló :) Mindig lesznek ilyenek, nem érdemes időt pazarolni rájuk, inkább csak töröld legközelebb a személyeskedő tipusú hozzászólásokat ;-).
Fotósként inkább csak egy-két segítő szándékú hozzáfúzni valóm volna. Nem szoktam kommentelni mások munkáit, mert a fotózást alapvetően szubjektív műfajnak tartom. Viszont objektívabb (szakmai) szempontok alapján adnék tanácsot, hogyan lehetne még izgalmasabbá tenni a blogodat.
Alapvetően élmény beszámolót írsz, viszont nagyon sok részletkép lett megosztva. Még a tájkép jellegű képek is részletté lettek lecsökkentve (a kép aljára szorítva a téma, érdekes egy képen, de 2nél több esetén már inkább zavaró, mert sokat nem mutat a lényegből, noha nagyon szép az ég). Továbbá ha párhuzamosan és derékszögben összefutó vonalak szerepelnek egy képen indokolt esetben szabad megdönteni az egész kompozíciót. A megdöntés alapvetően portré képeken mutat jól. De ha az alany mögött urbánus derékszögű vonalak szerepelnek, akkor ott sem.
Jó szemed van, mert az érdekes részleteket észreveszed, lefotózod. De egy ilyen klassz kis blogban lehet jobb lenne több olyan képet szerepeltetni, amin esetleg több ember van, nagyobb totálban mutatsz utcarészeket, piacot, stb. Aztán persze a nagy totál mellett befér egy-egy részlet kép is. Például egy piaci kofa, amint épp kiszolgál egy vevőt. Vagyis az élet ritmusának, mozgásának a kimerevítésével tudnád a leginkább érzékeltetni a bejegyzésedben az ott átélhető élményeket.
Szóval, hajrá! Nem kell mindenkinek tetszeni, viszont érdemes tanulni, tanulmányozni mások munkáit.
Én nem tájkép fotós vagyok, elsősorban esküvő fotózásból élek. Viszont egy kis utazásos galériám nekem is van. Tavalyi észak-franciaországi körutunkon készítettem. Nézd meg hátha tetszik pár képem: origophoto.com/exhibition/Fr14/

drkuktart 2015.08.02. 21:35:15

Kedves @BéresDávid! Köszönöm az építő jellegű és normális hangvételű hozzászólást, igyekszem minél többet hasznosítani belőle, remélem sikerrel járok :). (Felismerhető) Embereket a képmáshoz való jog miatt nem szerepeltetek általában az itt bemutatott képeken, holott sokkal izgalmasabb lenne egy-egy téma emberekkel. A hozzászólások minőségével és a követendő eljárással kapcsolatban teljesen igazad van, bár, amíg nem trágár valaki (ill. nem jogsértő, amit ír), addig nálam nem veri ki a biztosítékot annyira, hogy moderáljam, csupán nem értem, hogy mi az az ok, hogy valaki, akinek nem tetszik, amit csinálok, azzal kínozza magát, hogy ezt a blogot nézegeti :), de egészségére mindenesetre. A képeidből jóval több tetszik, mind pár, köszönöm, hogy megosztottad. Párizs, Étretat, Honfleur nekünk is pipa (bejegyzés is született róluk itt a blogon), a többi helyen azt hiszem, még nem jártunk. Még egyszer köszönöm a fentieket. Szép estét!
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása