DRPORTUGÁL: ILYEN EGY PORTUGÁL POUSADA (Pousada Convento de Tavira in Portugal)

2015. június 08. 08:14 - drkuktart

drkuktart_tavirapousadaportugal01.jpg

Algarve-i turnénk során egy hét alatt mindösszesen három szálláshelyen szálltunk meg. Ennek köszönhetően mintegy csillagtúra-szerűen igyekeztünk bejárni az adott szállás - két bed&breakfast, illetve egy pousada - környékét. Persze egy hét éppencsak arra jó, hogy belekóstoljunk a jóba, merthogy Algarve (nemhogy Portugália) jóval több annál, amit mi láttunk. 

Bátran ajánlom a soron következő szállás(oka)t bárkinek, annyira, hogy mi is habozás nélkül visszatérnénk ide a jövőben, és innen teljesítenénk a csillagtúra idei kalandozásunk során kimaradt részeit.

drkuktart_tavirapousadaportugal02.jpg

A Pousada Convento de Tavira a spanyol határhoz közel fekvő Tavira város pousada-ja. De mi is az a pousada?

drkuktart_tavirapousadaportugal02a.jpg

A neten keresgélve Brazília és Portugália nevét említik, ha rákeresünk a szóra. A Tripadvisor-on folyt egyik eszmecsere értelmében a pousada egy kisebb, a tulajdonos által működtetett, bed&breakfast-hoz hasonló olcsóbb szállásfajta Brazíliában. Na a mi pousada-nk és a portugál pousada-k általában nem ezek és nem ilyenek. Az online szótár viszont tökéletesen megragadja, hogy miként is képzelhető el egy pousada Portugáliában, valószínűleg az adott szócikk készítői már láttak pousada-t közelről, legalábbis tudják, miről beszélnek. Eszerint a pousada (Pousadas de Portugal) korábban a portugál állam, manapság a Pestana csoport által üzemeltetett luxus, hagyományos és történelmi hoteleket jelenti. A pousada koncepciót a korai 1940-es években António Ferro miniszter hívta életre azzal a céllal, hogy hagyományos, hiteles és valóban portugál hoteleket hozzanak létre. Az országban jelenleg 44 pousada van, amelyek négy csoportba sorolhatóak attól függően, hogy milyen épületben, környezetben kerültek kialakításra: a majdnem tökéletesen eredeti állapotukban megőrzött nemzeti emlékhelyekben úgymint kastélyokban, kolostorokban, zárdákban, erődökben kialakított "történelmi" pousada-k (Pousadas Históricas), a történelmi jellegű pousada-k, amelyek az előző csoporthoz képest annyiban térnek el, hogy bár ezek is a korábban felsorolt típusú történelmi emlékhelyeken találhatóak, de azokat átalakították, kortárs arculati elemekkel vegyítették (Pousadas Históricas Design), a romantikusnak is nevezhető helyeken megbúvó meghitt pousada-k (Pousadas Charme), valamint a vidéken található természetközeli pousada-k (Pousadas Natureza). 

drkuktart_tavirapousadaportugal03.jpgA szobákban elhelyezett tájékoztató értelmében a pousada története az alábbiak szerint alakult: Az épület a Nossa Senhore da Graca rend legjelentősebb részét képezte valamikor. Funkciója szerint itt aludtak este, illetve tanultak és olvastak a szerzetesrend tagjai. 1758-ban építették újra. 

According to the sheet of paper which has been placed in our rooms the history of Pousada Convento de Tavira is the following: "The dormitory has come to establish itself as one of the most prominent parts of the Convent of Nossa Senhora da Graça and it was used by the friars as a place to sleep at night, to read and to study. Rebuilt in 1758, it launches for the public plaza a wide harmonic facade of intentional scenic effect, constituting the great eighteenth-century mark of the Convent. The reconstruction was addressed by the master constructor Diogo Tavares e Ataide according to a commissioned project in Lisbon, along with expert architects. The master from Algarve kept track of the construction works on the new dormitory until 1763/1764, eventually introducing some changes to the project. Diogo Tavares left the direction of the reconstruction when it was roughly in the middle of the project, and the work dragged on for some years thereafter, causing the body of the new dormitory to be completed only in 1778."
drkuktart_tavirapousadaportugal04.jpg

drkuktart_tavirapousadaportugal05.jpg

A mi pousada-nk egy korábbi apácazárdában került kialakításra azzal, hogy a meglévő épülethez hozzátoldottak még egy új épületrészt is, egyrészt felfelé, másrészt oldalirányban is terjeszkedve. A régi épülethez hasonlóan az új részben is szobákat találunk, de a kint elhelyezkedő medencét kiegészítve a masszázs stúdió is itt bújik meg. A pousada a korábbi kert egy részén kialakított díjmentes parkolóval rendelkezik (bár az itt történt cselekményekért nem vállalnak felelősséget). A személyzet mosolygós, és extra kedves. Tény, hogy akkor, mikor kijelentkezel a szálláshelyről megkérnek, hogy jelöld meg a mellékelt íven, ki volt éppen a legkedvesebb és -segítőkészebb dolgozó, de azért az előzékenységet ne csak ennek tudjuk be. A szobák hotelhez méltóak, a fürdőszoba fogyóeszközökkel felszerelt, az ágyon a szoba elfoglalásakor és másnapi rendbetételt követően apró csokoládészelet várt minket. Az épület légkondícionált, így kérik, az ablakot ne nyissuk ki, amitől viszont én frászt kapok, hiszen mindenem a friss levegő. Ettől függetlenül az ablakok nyithatóak, ha értitek, mire gondolok… 

drkuktart_tavirapousadaportugal06.jpg

drkuktart_tavirapousadaportugal07.jpg

drkuktart_tavirapousadaportugal08.jpg

Bár ebéd és vacsora is kérhető, mi kizárólag a reggeli lehetőségével éltünk az itt töltött két nap során. A betevőt az épületben, de a korábbi kerengő árkádjai alatt is elfogyaszthatod. A kínálatból nem hiányozhat többek között a friss gyümölcs, pelyhek, müzli, rántotta, bacon, sonkák, sajtok, joghurtok, többféle lekvár és vaj, sütemények, víz, gyümölcslevek (ez utóbbiak nem frissen facsartak, préseltek a legnagyobb bánatunkra) és a habzó bor sem.  

drkuktart_tavirapousadaportugal09.jpg

drkuktart_tavirapousadaportugal10.jpg

drkuktart_tavirapousadaportugal11.jpg

drkuktart_tavirapousadaportugal12.jpg

drkuktart_tavirapousadaportugal13.jpg

drkuktart_tavirapousadaportugal14.jpg

drkuktart_tavirapousadaportugal15.jpg

drkuktart_tavirapousadaportugal16.jpg

drkuktart_tavirapousadaportugal17.jpg

drkuktart_tavirapousadaportugal18.jpg

drkuktart_tavirapousadaportugal19.jpg

drkuktart_tavirapousadaportugal20.jpg

Kint napozóágyakkal körbevett két medence, egy pancsoló és egy normál szolgálja a vendégek kényelmét . Innen a pousada régi és új épületrészeire, valamint a városfalra lehet rálátni. Ha megszomjaztál rendelhetsz, és kétlábon a napozóágyhoz érkezik a választott ital. Az ital árát természetesen utólag hozzáírják a számládhoz. Strandtörülköző díjmentesen a recepción kérhető, és előzetes engedéllyel nemcsak a medencéknél, de az óceánparton (erről másik bejegyzésben olvashatsz majd) is használható. drkuktart_tavirapousadaportugal21.jpg

drkuktart_tavirapousadaportugal22.jpg

drkuktart_tavirapousadaportugal23.jpg

drkuktart_tavirapousadaportugal24.jpg

drkuktart_tavirapousadaportugal25.jpg

drkuktart_tavirapousadaportugal26.jpg

drkuktart_tavirapousadaportugal27.jpg

drkuktart_tavirapousadaportugal28.jpg

drkuktart_tavirapousadaportugal29.jpg

drkuktart_tavirapousadaportugal2b.jpg

drkuktart_tavirapousadaportugal30.jpg

drkuktart_tavirapousadaportugal31.jpg

drkuktart_tavirapousadaportugal32.jpg

drkuktart_tavirapousadaportugal33.jpg

drkuktart_tavirapousadaportugal34.jpg

drkuktart_tavirapousadaportugal35.jpg

drkuktart_tavirapousadaportugal36.jpg

Megtalálható itt minden (kedves vendéglátás, jó lokáció, kényelmes berendezés ésatöbbi), ami egy jó kis városnézős tekergés utáni pihenéshez kell. Ha éppen Portugáliába készülsz és Tavira-ra fáj a fogad, a Pousada Convento de Tavira-t ajánlom figyelmedbe. Honlapjukat itt találod.

Portugália Algarve régiójához ebben a bejegyzésben igyekeztem kedvet csinálni nektek. A másik két szálláshelyről a következőkben írtam: az első bed&breakfast-ról itt, míg a másodikról itt olvashatsz

Ha tetszett a bejegyzés, és további portugál élményekrek is vágynál, kövesd a blogot, és fedezd fel velem együtt Algarve-t az elkövetkező írásokon keresztül. Kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével! És még egy kis infó: a Facebook-on a Tetszik mezőre téve a kurzort, jelöld be az "Értesítéseket kérek" mezőt, hogy valóban értesülj az izgalmas új bejegyzésekről! 

Szép napot!

DRKUKTA

A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása