DRKONYHART: FÜGÉS-KÁVÉS KEKSZ AVAGY HIÁNYZOL PORTUGÁLIA (Home made fig-coffee cookie)

2015. június 03. 08:10 - drkuktart

drkuktart_fugekavekekszcookie01.jpg

Már hihetetlenül érik a portugál kiruccanásunkról szóló bejegyzésszörny, de az onnan hozott fügéből készített fügés-kávés keksz előbb lett készen. Hiába, megint túl sok fotót készítettem az út során… (For English scroll down.)

We're just back from Portugal and I've started writing my posts about our lovely trip. Nevertheless I've taken too many photos again (I know, I know…) so preparing my posts takes time… As I've bought dried fig in Portugal I really wanted to bake some tasty cookies with it. drkuktart_fugekavekekszcookie02.jpg

A fapadossal utazó utasok kisebbik rémálmával, nagyméretű kézipoggyásszal utaztam haza, így nem sok minden fért el benne a madárlátta apróságokat leszámítva. Annak, aki követi a blogot, nem újdonság, hogy szeretek piacra járni. A piacozás minden válfaja érdekel, így ki nem hagytam volna a szombati nagypiacot Louré városában sem. Igazi, lüktető piac, mesés áruválasztékkal. Friss fügét már lehetett kapni, de nem ez volt a jellemző, így bár elsőre azt szerettem volna venni, de egy párocska beficcent elém a sorba és egy kilót rendelt. Nem volt időm sajnos kivárni, amíg a szépen manikűrözött vásárlói kéz kiválasztja a legszebb darabokat az orrom előtt, így friss fügéről  szó sem lehetett az esetemben. Ám, mikor megláttam az abszolút nem csontszárazra aszalt, nagyméretű fügét, egyértelmű volt, hogy hozok haza belőle (is) kimérve. Itthon azonban azontúl, hogy eredeti formájában is elajándékoztam az egyik csomagot, a másik sorsáról akként döntöttem, hogy keksz lesz belőle. Úgy döntöttem, hogy rímel a fügére a kávé, így nem hezitáltam sokat, és összedobtam egy mennyei, de annál egyszerűbb kávés füge kekszet. 

We flied with cheap flight and I only had big hand luggage so I could buy only small things. If you follow my blog you know I love visiting market halls. I was lucky to visit the market hall in Loulé in Saturday which is the usual market day there. I wanted to buy fresh fig but had no patient to wait until a lady select all nice pieces before me so I've decided to buy a big portion of delicious dried fig. When I came home baking a fig-coffee cookie as new creation looked to be a perfect idea.  

drkuktart_fugekavekekszcookie03.jpg

Hozzávalóként az alábbiakra van szükségünk:

50 gramm kristálycukor

100 gramm rozsliszt

200 gramm búza finomliszt

7 gramm vaníliás cukor 

150 gramm szobahőmérsékletű vaj

1,5 deci lefőzött kávé

150 gramm nagyméretű aszalt füge (8 nagy szemnek felel meg)

 

drkuktart_fugekavekekszcookie04.jpgIngredients:

50 gram sugar

100 gram rye flour

200 gram wheat flour

7 gram vanilla sugar

150 gram room temperature butter

1.5 decilitre coffee

150 gram of big dried figs (I used 8 big ones)

drkuktart_fugekavekekszcookie05.gif

A kétféle lisztet, a cukrot, vaníliás cukrot a vajjal és a kávéval puha, omlós tésztává gyúrjuk.

Mix flours, sugar, vanilla sugar with the butter and coffee until you get a smooth pastry. 

drkuktart_fugekavekekszcookie06.jpg

drkuktart_fugekavekekszcookie07.jpg

Feldaraboljuk a füge felét.

Cut the half of the given portion of figs into really small pieces. 

drkuktart_fugekavekekszcookie08.jpg

drkuktart_fugekavekekszcookie09.jpg

drkuktart_fugekavekekszcookie10.jpg

Annak érdekében, hogy minél inkább eggyé válljon a füge a tésztával, törekedjünk arra, hogy a lehető legkisebb darabokra vágjuk a gyümölcsöt (ha valakiben kétely ébredne a fenti kép láttán a tekintetben, hogy felismerem-e a fügét, halkan megjegyzem, hogy a fenti fotó kizárólag dekorációs célt szolgál és a Portugál vidéken gyűjtött építkezési törmeléket - milyen prózai - és kagylót ábrázol). A fügét belegyúrjuk a kész tésztába, majd az egész tésztát gömbé alakítjuk.

Mix the cut fig with the pastry. drkuktart_fugekavekekszcookie11.jpg

drkuktart_fugekavekekszcookie12.jpg

A tésztából nagyobb diónyi méretű labdákat formálunk tenyereink között, majd sütőpapírral borított tepsire helyezzük őket (egy sorba hat darab fér el). A tészta nem ragad a kezünkhöz, éppenhogy csak leheletnyit ragaszkodik hozzá. Miután ezzel a sormintával feltöltöttük a tepsit, szépen lapítsuk el a labdacsokat ujjainkkal, tenyerünkkel. Nem baj, ha nem tökéletesek a 3-4 miliméter vastag korongok, hiszen ez adja a házi keksz szekszepiljét. A koronggá lapított kekszekre díszítés gyanánt jöhet a maradék fügéből egy-egy hajszálvékonyra szelt szelet. Ha az első tepsit ekként előkészítettük, mehet is a 180 Celsius-fokosra előmelegített sütőbe (sütő középső állás, légkeveréses). Miközben sül az első adag neki is láthatunk a második tepsinek. A kekszek tíz-tizenöt perc alatt sülnek készre, vigyázó szemeinket tartsuk rajta, nehogy szénné égessük őket. Összesen kettő tepsinyi jött ki a fenti tésztamennyiségből. 

Roll little balls from the pastry and place these pastry balls to an oven pan, covered with baking paper (you can put 6 balls per lines). Then flat the balls and place slices of fig (yes you have to slice the remaining portion of the fig). Once you've decorated all cookies, place the oven pan in oven, preheated up to 180 Celsius degree in advance (in the middle level of the oven). Cookies are baked in ten minutes, be careful don't burn them. You can bake two oven pans of cookies from this quantity of ingredients. 

drkuktart_fugekavekekszcookie13.jpg

drkuktart_fugekavekekszcookie14.jpg

drkuktart_fugekavekekszcookie15.jpg

A sütőből kivett tepsiken hagyjuk kihűlni a kekszeket, majd távolítsuk el a sütőpapírról és csomagoljuk, tálaljuk ízlés szerint. A keksz az aszalt fügének, valamint a benne lévő cukor mennyiségnek köszönhetően abszolút nem édes, a roszliszt miatt igenis, hogy rágni kell (ne egy lágyan omló vajas kekszre számítsunk), és nagyon visszafogottan érvényesül a kávé-füge íze. Szerényen mondhatom, telitalálat. Jó szorgoskodást és jó étvágyat!

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével! És még egy kis infó: a Facebook-on a Tetszik mezőre téve a kurzort, jelöld be az "Értesítéseket kérek" mezőt, hogy valóban értesülj az izgalmas új bejegyzésekről! 

Szép napot! 

Let the cookies cool down on the oven pan outside of the oven then remove them from the baking paper. Have fun and enjoy your cookies! 

If you like the post, follow me on Facebook HERE or Instagram HERE to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin! And one more advise to really get notifications about new posts on Facebook: don't forget to mark 'Get Notifications' under the 'Liked' button of my Facebook site!

Have a nice day!

DRKUKTA

A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2020 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulása esetén engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without permission.
süti beállítások módosítása