1 KIS BELGART - DRSTREETART: ELKÉPESZTŐ BRÜSSZELI KÉPREGÉNYFALAK (Impressive cartoon murals along the Comic Strip in Brussels)

2015. február 24. 11:30 - drkuktart

drkuktartkepregenyutcomicstripbrussels01.jpg

Első brüsszeli utam előtt sokan értetlenkedtek, miért megyek a belga fővárosba, amikor ennél a ronda jellegtelen városnál sokkal kedvesebb városokban is tölthetném a szabad napjaimat. Brüsszel már akkor rácáfolt az értetlenkedőkre, engem ugyanis a város elvarázsolt sokféle arcával: a középkori városmag, a keskeny utcák, az egymást érő csokoládé boltok, a különleges éttermek, a hihetelenül gyönyörű parkok - amiknek azóta sem leltem párját - és nem utolsósorban a bejegyzés témáját képező képregénykultúra mind-mind hozzáadott az itt töltött kellemes napokhoz. Azóta többször visszatértem, és fotógyűjteményem folyamatosan gyarapodik újabb falfestményekről lőtt darabokkal. 

drkuktartkepregenyutcomicstripbrussels02.jpg

Akinek esetleg nem ismerősek a belga képregények, azoknak elárulom, hogy belga művészeknek köszönhetjük többek között az itthon is vetített Hupikék törpikéket, TinTin kalandjait és Lucky Luke-ot is. Annak érdekében, hogy kellőképpen ráhangolódjunk a témára először keressük fel a több szintes, általában tematikus kiállításokat szervező Képregény Múzeumot (Centre Belge de la Bande Dessinée), aminek egy csodálatos szecessziós épület ad otthont a Rue des Sables 20. szám alatt. Képregényrajongóknak kötelező látnivaló, én imádtam, de ha jegyre mégsem költenénk ilyen addikció híján, legalább a Múzeum (jegy nélkül is megtekinthető) múzeumboltjában bóklásszunk egy kicsit. Ha a Múzeum pipa, vegyük nyakunkba a várost és fedezzük fel sajátos utcaművészetét. Az 1990-es években a brüsszeli városvezetés arra ösztönözte az itt élő művészeket, hogy a rosszállapotú avagy szimplán üres tűzfalakat takarják el a falra festett képregényfreskóval. A kezdeményezés olyannyira sikert aratott, hogy napjainkban csaknem ötven hatalmas és magas minőséget képviselő képregényfreskóval díszített házfalra bukkanhatunk elszórtan a város különböző pontjain. Ha feltett szándékunk meglátogatni valamennyit, ne habozzunk az interneten böngészve előzetesen felkészülni avagy szemeljünk ki magunknak egy turista információs pontot (Visitbrussels Irodát: BIP - Rue Royale 2-4 vagy Városháza, Grand-Place vagy Gare du Midi állomás - Exit Horta), hogy (jelenleg) 5 eurót leperkálva beszerezzünk egy, minket a Képregény Úton végigkalauzoló zsebtérképet. Miután imádok bóklászni a városban, eddig soha nem kértem térképet, szeretem, mikor a meglepetés erejével bukkanak fel ezek a hatalmas falfestmények. Ha te is így vagy vele kedves Olvasó, javaslom, hogy túrádat az Alsóvárosban a Grand Place-ről indulva kezd, ugyanis az első képregényfalak ezen a környéken születtek. Megemlítendő, hogy a brüsszeli utcaművészet szerves részeként ugyanakkor nemcsak képregényfalak készülnek. Amint azt alább is láthatjátok majd az itt élők előszeretettel dekorálják különböző technikákkal házaikat, boltjaikat, kapuikat is, szerencsére szemet gyönyörködtető eredménnyel. Úgy kerek a történtet, ha nem felejtkezzünk meg a kevésbé szofisztikált, művészetnek nem nevezhető fal(roló, postaláda, templom, szobor, mindegymi)firka technikáról sem, ami szintén terjed mint a kór a világnak ezen részén is. Pár jujj, de randa példát hoztam a bejegyzés végére, borzongjon a nagyérdemű, és találgassuk együtt, hogy miért kell az ilyen krixkraxokat elkövetni bárhol is, de pláne ott, ahol szemmel láthatólag létezik az utcaművészetnek egy nem vitatottan kifinomultabb ága is?drkuktartkepregenyutcomicstripbrussels03.jpgTalán sokan ismerik az antihős Gaston Lagaffe mókás figuráját, aki szintén helyet kapott a falakon a rue de l'Ecuyer 15. szám alatt egy tőle megszokott kétbalkezes mutatvánnyal, amint éppen jojóval fejbe kólint egy járókelőt. 

drkuktartkepregenyutcomicstripbrussels03a.jpg

Az egyik személyes kedvencem a randa falfirkával megbecstelenített Ric Hochet falfestmény 1994-ből, ahol Ric a divattal hadilábon álló újságíró, nem mellesleg amatőr detektív és a kalapját éppen elveszítő Bourdon felügyelő látható. A bukszus mögött ott ácsorog a detektív kutyusa is pórázvégen, de őt benőtte a valódi természet.

drkuktartkepregenyutcomicstripbrussels04.jpg

drkuktartkepregenyutcomicstripbrussels04a.jpg

drkuktartkepregenyutcomicstripbrussels05.jpg

A Grand Place mögött a Manneken Pis felé vezető rue de l'Etuve ad otthont Hergé világhírű hősének TinTin-nek és társainak Haddock kapitánynak és Milou kutyának egy 2005-ben készült falfestményen.

drkuktartkepregenyutcomicstripbrussels06.jpg

drkuktartkepregenyutcomicstripbrussels07.jpg

drkuktartkepregenyutcomicstripbrussels08.jpg

drkuktartkepregenyutcomicstripbrussels09.jpg

drkuktartkepregenyutcomicstripbrussels10.jpg

Elvonatkoztatva a képregény hősétől az egyik kedvenc, ami kinyomtatva szintén a falamon lóg és, amire egy éjszakai bulivadászat közben akadtunk szimplán csak a XIII nevet viseli. A rue Philippe de Champagne egyik épületén megörökített XIII egy, az identitását kereső, emlékezet kiesésben szenvedő jólképzett "harcológép", ám a falon éppen nyugisan csak egy taxit támaszt.

drkuktartkepregenyutcomicstripbrussels11.jpgFent és lent 2002. óta Monsieur Jean látható (rue des Bogards 28.), amint közönyösen dohányozva aktatáskájával a kezében elhalad egy belga söröző előtt, elegáns vonalak, laza rajzstílus, mondanom sem kell, hogy szintén kedvenc. Hősünk a mindennapok embere megtestesítve mindennapi bosszúságainkat, kajlaságainkat, esendő hibáinkat megfűszerezve egy kis szórakozottsággal.

drkuktartkepregenyutcomicstripbrussels12.jpg

drkuktartkepregenyutcomicstripbrussels13.jpg

drkuktartkepregenyutcomicstripbrussels14.jpg

Fent és lent a Le Jeune Albert látható 2000 májusából a rue des Alexiens 49. szám alatt (felett). Jeune Albert a tragikusan fiatalon, autóbalesetben elhunyt francia Yves Chaland hőse. Chalandról úgy tartják, hogy stílusa belgább a belgák rajzstílusánál is.

drkuktartkepregenyutcomicstripbrussels15.jpg

drkuktartkepregenyutcomicstripbrussels16.jpg

drkuktartkepregenyutcomicstripbrussels17.jpg

drkuktartkepregenyutcomicstripbrussels18.jpg

drkuktartkepregenyutcomicstripbrussels19.jpgdrkuktartkepregenyutcomicstripbrussels20.jpgdrkuktartkepregenyutcomicstripbrussels21.jpgdrkuktartkepregenyutcomicstripbrussels22.jpgdrkuktartkepregenyutcomicstripbrussels22a.jpg

Részlet Nero kalandjaiból a 1995-ből származó falfestményen a Saint-Géry téren (Place Saint-Géry). Nero egyébként nem más, mint a pocakos, két szál hajjal (két hajszállal) rendelkező nagyorrú úriember az embertorony tetején, és hiába nem egy modell alkat, mégis ő a belga képregényművészet egyik legnagyobb hőse. Nero először csupán újságban leközölt sorozat formájában tűnt fel, amely olyannyira sikeres volt, hogy 1947 és 2002 között gyakorlatilag töretlenül közölték kalandjait. A sors apró fricskája, hogy az alkotók korábban nem Nero-nak, hanem Van Zwam detektívnek (a freskón a fűben kúszik nagyítóval a kezében) szánták a főszerepet, de a második "évadban" megjelent a kissé őrült Nero, akit az olvasók többsége a detektívnél rokonszenvesebbnek talált.

drkuktartkepregenyutcomicstripbrussels23.jpgdrkuktartkepregenyutcomicstripbrussels24.jpgA sokadik kedvencem a 9 Rue du Chêne alatt a Mannken Pis-hez közel található, ünnepi hangulatot árasztó rendkívül színes Olivier Rameau festmény, amelyen többek között kedvesével Colombe Tiredaile-vel látható. Jópofa az egy kiugróval hátrébb lazán a falnak támaszkodó alak is, aki első látogatásunkkor még nem volt a falon (lent). Ez utóbbi természetesen nem is az 1997-es freskó része. 

drkuktartkepregenyutcomicstripbrussels25.jpg

drkuktartkepregenyutcomicstripbrussels26.jpg

drkuktartkepregenyutcomicstripbrussels27.jpg

drkuktartkepregenyutcomicstripbrussels28.jpg

Kellemes tavaszi brüsszeli alkonyatot idéz az I. világháború alatt kémként működő brit Victor Sackville-t megjelenítő falfestmény, ami a rue du Marché au Charbon 60. szám alatt található.

drkuktartkepregenyutcomicstripbrussels29.jpgdrkuktartkepregenyutcomicstripbrussels30.jpg

A fenti képen látható Brousaille az első képregény, ami 1991-ben felkerült a falra Brüsszelben, és ami Brousaille-t és barátnőjét, Catherine-t ábrázolja a Grand Place mögött a Le Plattesteen. Annak ellenére, hogy a festményt évek óta ismerem, sőt, ez az a darab, amiből otthon is lóg egy szépia verzió a falon, őszintén szólva csak most, a bejegyzés írása közben realizáltam a szereplők neve alapján, hogy a képen látható alakok egyike nő. Így az új információ birtokában közelebbről is szemügyre vettem őket, hogy megállapítsam vajon melyikük is Catherine (a fekete hajú). Hiába, talán azért mégsem árt, ha veszed a fáradtságot és veszel egy képregénytérképet mielőtt belevágsz ebbe a szórakoztató túrába, hogy láss is, necsak nézz….

drkuktartkepregenyutcomicstripbrussels31.jpg

A belgák egyik legismertebb képregényművészének, Françios Schuiten-nek 1995-ből származó Passzás (Le Passage) című alkotása, amely átjárót képezhet a világunk és egy másik világ, Brüsszel és Brüsel között a rue du Marché au Charbon-on.

drkuktartkepregenyutcomicstripbrussels32.jpg

Íme a zéró művészi értékkel bíró utcafirkák néhány jeles képviselője alább.

drkuktartkepregenyutcomicstripbrussels33.jpgdrkuktartkepregenyutcomicstripbrussels34.jpgdrkuktartkepregenyutcomicstripbrussels37.jpg

drkuktartkepregenyutcomicstripbrussels38.jpg

Remélem meghoztam a kedvedet a képregényfalak felfedezéséhez. Angol nyelvű információt a jelenleg létező 49 festményről (részletesebben) itt és (amolyan wikisen) itt találsz. Ha mégsem vinne rá a lélek, hogy 5 eurót kiadj egy olyan térképét, ami csak és kizárólag a tied, térképet itt is találsz, bár a nyomtatott verzió szerintem hasznosabb. Hajrá! Ne felejtkezzünk meg ugyanakkor a DRKUKTART blogról sem. Ne maradj le az újdonságokról, kövesd a DRKUKTART oldalát a Facebook, az Instagram vagy a Bloglovin segítségével!

Szép napot!

Don't forget following DRKUKTART on Facebook or Instagram to get new feeds more times a week. Follow my blog with Bloglovin!

Have a great day!

DRKUKTA

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2015.02.25. 07:50:29

Jópofák, itthon is feldobná kicsit a várost. Van pár tűzfal amit lefestettek, de jóval több is elkelne.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása