1 KIS OLASZ: TÍZ OK, AMIVEL FIRENZE VÁR ÉS VISSZAVÁR (Top 10 reasons to visit Florence)

2015. január 15. 08:25 - drkuktart

drkuktartflorencefirenzeall01.jpgNos, Firenze. Sokan hitetlenkedve néztek rám, mikor elkottyintottam, még nem jártam ott. Megjártam már Olaszország más részeit (no ne gondoljatok itt, hű de sok helyre), de az ikonikus Firenze sokáig kimaradt az életemből. Ezidáig. A közelmúltban ugyanis Firenzéből is hasítottam egy slank karéjt.

Well, Florence. A few month ago many of you must be surprised when I confessed, I've never been in Florence. Until last autumn, when I visited this beautiful city finally. Let's see why is it a must visit town in Italy!

Firenze először 1999-ben jött velem szembe, mikor drága szülőmtől (nem nehéz kitalálni melyiktől) szemtelen mód eloroztam azt általa éppen olvasott könyvet, Juliette Benzoni 'A firenzei lány' című regényét. Borítójával hívogatott első sorban, ugyanis Botticelli 'A tavasz' című festményének egy részlete díszítette. A négy részes sorozat első részében a főhősnő, Fiora kalandjai annyira magukkal ragadtak, hogy meg sem álltam az olvasásban a negyedik részig. A könnyed kis történelmi regény Lorenzo Medici Firenzéjében játszódik, és első olvasásra felkelti az olvasó érdeklődését a város iránt is. Ugyanakkor ez a bejegyzés nem a regényről szól. Mint sok más városról tehát, Firenzéről is lehetetlen egy teljes körű listát összeállítani, viszont annál könnyebb egy szubjektívbe sűríteni a (nekem) fontos szempontokat. Szóval, miért pont Firenze?

1999 was the year when I theoratically met Florence. I was reading the book La Florentine by Juliette Benzoni and I was impressed by the cultural and historical life of Florence. If you've never read it, don't miss it because it's a historical (and slightly romantic) novel. However this post isn't about La Florentine, but Florence, so I'm trying to insist to my subject. What are the top ten reasons to visit Florence? 

drkuktartflorencefirenzeall02.jpg

#1 Mert Olaszország ezen részén (is) az idő még késő ősszel-télen is kiváló, ami nem elhanyagolható szempont, ha egy kicsit még pihentetnénk a téli kabát témát. Januárban-februárban úgyis eleget időzünk ebben a ruhadarabban.

#1 Because the weather is much more warmer in Italy even in fall or winter. 

drkuktartflorencefirenzeall03.jpg

drkuktartflorencefirenzeall04.jpg

#2 Mert Firenzében - nem úgy, mint Velencében - rendkívül sokféle és sokfelé található szállásból választhatunk, ennek megfelelően az árak is széles skálán mozognak, így kevésbé vagyunk egy árkategóriába vagy a város egy pontjára bekényszerítve. Mi zseniálisan beleválasztottunk a tutiba: a Via Nazionale-ra nyílt szobánk ablaka, és nem számított a zárt ablak kívül zsalugáterbe, belül spalettába és vastag függönyökbe burkolva a két éjszakából egyet sem tudtunk végig aludni, mert valami oknál fogva éjfél és hajnali kettő között volt a leghangosabb az élet odakint. Dudába annyiszor nem tenyereltek a nap folyamán, mint akkortájt. Persze ennek is megvolt a sajátos bája.

#2 Because the scale of accommodation is much more wider than in Venice which is located on a quite small and limited area. This means the price competition is bigger so you have bigger chance to have a good accommodation for good price. However we had a quite good accommodation, but the windows of the room face Via Nazionale which is an extremely noisy street even at 1-2 a.m. This is the reason why we have to confess it didn't worth the money, we paid for it. 

drkuktartflorencefirenzeall05.jpg

drkuktartflorencefirenzeall06.jpg

drkuktartflorencefirenzeall07.jpg

#3 Mert a város lenyűgöző műalkotásokkal ejt minket ámulatba, legyen szó akár a négy fal között óvott Botticelli, Leonardo da Vinci, Raffaello, Michelangelo, Donatello alkotásokról, akár a szabad ég alatt lévő eredeti művekről, illetve replikákról. Akik életük bármely szakában művészeti szakon végeztek avagy csak imádattal adóznak az itáliai művészetnek, és nem csupán a lexikonok, albumok színes, ámde száraz képeire vágynak, azoknak Firenze kötelező úticél.

#3 Because Florence cultural heritage is extremely rich and its museums and streets are full with pieces of art, especially from the Renaissance: Leonardo da Vinci, Raffaello, Botticelli, Michelangelo, Donatello and so on. If you're graduated i.e. at a university of fine art, Florence is definitely a must see destination for you.  

drkuktartflorencefirenzeall08.jpg

drkuktartflorencefirenzeall09.jpg

drkuktartflorencefirenzeall10.jpg

drkuktartflorencefirenzeall11.jpg

drkuktartflorencefirenzeall12.jpg

drkuktartflorencefirenzeall13.jpg

drkuktartflorencefirenzeall14.jpg

drkuktartflorencefirenzeall15.jpg

drkuktartflorencefirenzeall16.jpg

#4 Mert a művészetet pártoló Medicik korából a város építészeti öröksége lenyűgöző, ámulatba ejtő, csodálatos, hogy csupán pár, így is semmit mondó, de egekig ragozható jelzőt említsek. Sokat ismételt látványosságként ott a Medici kápolna, a San Lorenzo, a Pitti palota, de ha megfáradtunk már a turistáskodástól, akkor is jó lepihenni a Boboli kertben, a Bardini teraszon vagy bármilyen furcsáni is hangzik, a Pitti palota előtt a flaszteren, és csak meredni ki a fejünkből.

#4 Beyond the huge quantity of work of art, the architectural heritage of Florence is really rich as well. Let's try to list the impossible: Chapesl of Medici, San Lorenzo Church, Pitti Palace and if you are getting tired then take a rest in Boboli Garden or Terrace of Bardini. At first sight it may sound strange bt you can lay even in front of the Pitti Palace. So cool.

drkuktartflorencefirenzeall17.jpg

drkuktartflorencefirenzeall18.jpg

drkuktartflorencefirenzeall19.jpg

drkuktartflorencefirenzeall20.jpg

drkuktartflorencefirenzeall21.jpg

#5 Mert, aki az olasz konyha szerelmese, az Firenzében is garantáltan megtalálja a számítását, legyen szó éttermekről, bárokról vagy akár a vásárcsarnokban való étkezésről. Ha még a Chianti-ért is odavagyunk, nyert ügyünk van, az már sicher.

#5 Because if you  are in love with the Italian kitchen, Florence is one of the best destination where you can live for your hobby and eat as much Italian food as you can. We tried, you can believe me, it's awesome. Read my post about the best Pisa Capri or the great and renovated market hall of Florence or Chianti. Sooooo yummmmmy!

drkuktartflorencefirenzeall22.jpg

drkuktartflorencefirenzeall23.jpg

drkuktartflorencefirenzeall24.jpg

drkuktartflorencefirenzeall25.jpg

#6 Mert, a város a középkorból is tartogat nekünk meglepetéseket, úgy, mint Dante életének színhelyéül szolgáló házakat és templomot, vagy úgy, mint a messzeföldön híres Ponte Vecchio-t (Öreg hidat), más lakóházakról nem is beszélve.

#6 Because not only the Medici Family built impressive buildings in Florence, but Florence still has existing medieval buildings or bridge like the house where Dante was born or the church where he got married or the Ponte Vecchio (Old Bridge). 

drkuktartflorencefirenzeall26.jpg

drkuktartflorencefirenzeall27.jpg

#7 Mert a város mókás kedvű (irgum-burgum házfalakat összefirkáló) utcaművészei egyedi és megmosolyogtató utcarajzokkal szórakoztatják az utcákon bolyongó turistákat. Példálózni felesleges, amúgy is mindenütt körbevesznek ezek a szokatlan elemek. Ha mégis elmerülnél ebben a mókás, néha provokatív művészeti ágban, olvasd el bejegyzésemet itt.

#7 Because you cannot step even once and you are surrounded by the work of art of talented street artist. Just adorable! Read my whole post about some of them, it's worth to open your eyes and realize the small things as well!

drkuktartflorencefirenzeall28.jpg

drkuktartflorencefirenzeall29.jpg

drkuktartflorencefirenzeall30.jpg

drkuktartflorencefirenzeall31.jpg

#8 Mert Firenze a divat szerelmeseire is "gondol", hiszen a városhoz köthető többek között a Ferragamo, a Pucci és a Gucci divatház is. Így Firenze nemcsak csillogó kirakatokkal hívogat, de a felszín alá is betekintést enged egyes divatházak múzeumaival, így például a Gucci vagy a Salvatore Ferragamo múzeumokkal.

#8 Because if you are fashion addicted, Florence is one of the best place where you always find something to watch (or shop). Ferragamo, Pucci and Gucci are just some of the names, connected to the city. Beyond shopping or window shopping you are at the proper place to visit some world famous museums like Gucci's or Salvatore Ferragamo's.  

drkuktartflorencefirenzeall32.jpg

drkuktartflorencefirenzeall33.jpg

drkuktartflorencefirenzeall34.jpg

#9 Mert, ha nem vagyunk restek és időnk is van autót bérelni, Toszkána több városa és a vidék is könnyűszerrel bejárható. Ugyanakkor, a város más városokkal fennálló vonatösszeköttetése is kiváló. Negyvenötperc vonatútra található például Pisa. Mi megjártuk! Olvasd el útibeszámolónkat a Ferde toronyról, egy kiváló kávézóról és a rendszeresen megrendezett pisai antikvitás piacról!

#9 Because if we have time enough, rent a car is recommended to visit other cities of the region, however travel by train is possible too - the trip by train to Pisa takes only forty-five minutes. We visited Pisa, read our post about the unique Leaning Tower and nice café and antique market!

drkuktartflorencefirenzeall35.jpg

drkuktartflorencefirenzeall36.jpg

drkuktartflorencefirenzeall37.jpg

#10 Mert, ha már jártunk itt, akkor sem mondhatjuk el, hogy mindent láttunk vagy, ha mégis, az sem számít, mert Firenzébe érdemes visszatérni. Firenzére három teljes napunk volt. Visszatekintve, sokat láttunk, élveztünk minden egyes pillanatot, de mégsem láttunk szinte semmit. Amit mégis, arról beszámolok. Hamarosan.

#10 Because you cannot spend time enough in Florence, so you must return and discover its other faces. 

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével!

Szép napot kívánok!

If you like this post, follow me on Facebook HERE or Instagram HEREFollow my blog with Bloglovin!

Have a nice day!

DRKUKTA

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Oláh István 2015.01.15. 21:45:58

A Via s.Cristofano utcácskában,egy kitűnő apartmentben, a Sta.Croce mellett szálltunk meg egy hétre. Életünk egyik legszebb útja volt, Firenze felülmúlhatatlan!
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása