1 KIS BELGART: FAGYOS HAJÓTÚRA BRUGGE-BEN (Chilly boat tour in Bruges)

2015. január 06. 23:59 - drkuktart

drkuktabrugesbruggeboathajo01.jpg

Szerény véleményem szerint vétek lenne kihagyni Brugge-ben a hajókázást, mégha a hőmérő higanyszála alulról veri is éppen a nullát. 

It's a big fault not to participate on a boat tour in Bruges even if the thermometer shows minus degrees. 

drkuktabrugesbruggeboathajo02.jpg

Gondolom nem árulok el meglepetést azzal, ha feltárom, hogy a Brugge-i csónakázásnak nem éppen a január a szezonja. Mi is pórul jártunk bizonyos értelemben, ugyanis a városban fellelhető számtalan társaság közül csak egy-kettő üzemel télvíz idején, és ők is csak hétvégén, illetve az ünnepi időszakba vagy munkaszüneti napokon. De ugyanúgy igaz ez például a nevezetes Brugge-i belga sörfalra is, amely ezidőtájt szintén csak hétvégén várja a kedves érdeklődőket kitárt kapukkal, egyéb időpontokban zárt ajtókba ütközünk. De mégse csüggedjen az ember, ha pont ebben az időszakban vetette el a jószerencse Belgiumba!

I don't think you're surprised if I confess January isn't the month of boat tourism in Bruges. We tried to participate on a tour on Friday first time. As boat companies aren't open during the week in January, we had to return on Saturday. 

drkuktabrugesbruggeboathajo03.jpg

drkuktabrugesbruggeboathajo04.jpg

drkuktabrugesbruggeboathajo05.jpg

drkuktabrugesbruggeboathajo06.jpg

drkuktabrugesbruggeboathajo07.jpgdrkuktabrugesbruggeboathajo08.jpgHa tehát hajókázni támad kedvünk, ne felejtsünk el előzetesen tájékozódni, illetve a helyszínre érve megfelelően felöltözni, védjünk mindent a hidegtől, ami nem szükséges a vízen való városnézéshez, hacsak nem akarunk a városban való gyönyöködés helyett a mínuszoktól szenvedni. Sapka, sál, kesztyű és egy jó meleg télikabát (most az egyéb ruhaneműre úgy tekintek, hogy az alap) gyönyörűbbé teheti a csatornákon való ringatózásunkat. Emlékezzünk csak Colin Farrell vacogó kis testére, miközben csónakázós városnézésen vettek részt a rendkívűl frappánsal (…) csak Erőszakik-nak (eredeti cím: In Bruges) fordított amerikai film 3-4 percében. Ugye nem akarunk így járni?

If you wish to visit the town by boat, check the website of Bruges or the boat companies in advance to be aware of the opening hours and the open companies as well. Nevertheless don't forget to get dressed warm in order to avoid having a cold like Colin Farrell in the 3rd-4th second of the movie 'In Bruges'.

drkuktabrugesbruggeboathajo09.jpg

drkuktabrugesbruggeboathajo10.jpg

Napjainkban a csatornákon már csak kizárólag turistahajók közlekednek. Jelenleg öt család jogosult hajótúrákat szervezni a csatornákon. Minden családnak négy csónakja van. Ahogyan azt korábban említettem, a hajókázásról az interneten is tudunk tájékozódni. Brugge nem túl interaktív, ámde információkkal megfelelően feltöltött honlapja jó is lesz kiindulásnak. Eszerint 5 helyszínen lehet felszállni a hajóra, bár nekünk januárban személyesen azt mondták, hogy ilyenkor csak a Gruuthuse, Nieuwstraat 11 alatt található hajótársaság üzemel. Ennek megfelelően mi ide érkeztünk és itt is szálltunk fel a hajóra. Nem ismétlem magam túl szívesen, de hangsúlyozom ekkor is csak hétvégén. Idén emelték az árakat sajnos: felnőtteknek személyenként 8 eurót, míg gyerekeknek (4-11 éves kor között) 4 eurót kell leperkálniuk egy fél órás hajókázásért. Nyilván nem a gyermek perkál, hanem a szülő. Ugyanúgy, mint Amszterdamban itt is lehetőség van privát csónakázásra, de ennek itt jobban megkérik az árát: fél órára a csónak díja jelenleg 240 euró. Habár Bruges csatorna hálózata nem olyan kiterjedt, mint Amszterdamé, mégis csónakkal olyan helyekre pillanthatsz be, ahova gyalogszerrel nem jutnál el.

Nowadays no commercial ships sail on the canals of Bruges anymore, only tourist boats. Currently five families are allowed to organize tourist excursions by boats on the canals, each family owns four boats. As I mentioned above, it's worth to get information on the internet in advance. It's informative to check the website of Bruges which doesn't look impressive, but full with useful information. According to this website there are five places to get on the boat. However we're told in January, that only one company runs currently in the wintertime which company starts boats from Gruuthuse, Nieuwstraat 11. So we went back on Saturday to Gruuthuse, Nieuwstraat 11 and were pleased to experience there was no queue to wait. By this year (2015) the prices have been increased, so a ticket for adults costs EUR 8 per person and a ticket for a (4-11 years old) child costs EUR 4. The boat tour takes thirty minutes. If you don't want to share your boat with others, renting a private boat for thirty minutes is also possible for EUR 240. As it's more expensive than in Amsterdam, we didn't rent one. However the canal system of Bruges isn't that extensive as Amsterdam's, it's a great way to discover the town from another point of view.

drkuktabrugesbruggeboathajo11.jpg

Télen, a fapados ünnepinek nem minősülő hétvégéken egyébként nincsen órákig tartó sorbanállás, mi is egy szusszra befértünk az első csónakba többedmagunkkal. A csónakban ülve a sofőr hol mókásan, hol tényszerűen osztja meg az általános vagy egy fokkal érdekesebb információkat az utasokkal több nyelven (pl. hollandul, franciául és angolul is). Ha nem beszéled az összes nyelvet, előfordul, hogy a csónak egyik fele hamarabb mulat a sofőr úr poénján, mint te. 

During the canal tour the driver was speaking in more languages (i.e. Dutch, French and English) and he was very informative. Sometimes he made jokes as well, sometimes he just told us the facts. 

drkuktabrugesbruggeboathajo12.jpg

drkuktabrugesbruggeboathajo13.jpg

drkuktabrugesbruggeboathajo14.jpg

drkuktabrugesbruggeboathajo15.jpgdrkuktabrugesbruggeboathajo16.jpgA csatornahálózatnak csupán egy részét jártuk be megtekintve többek között a fent említett filmben főhőseinknek szállást adó szálloda csatorna felőli részét (a fenti és lenti képeken), illetve a parton hasonfekvő, vezetőnk szerint a kontaklencséjét kereső nőt formáló szobrot is. Történelmi háttérként megtudtuk, hogy a Brugge-be vezető csatornákat a megfelelő kereskedelmi összeköttetés biztosítása céljából a középkorban szélesítették ki. A csatornahálózaton úsztatva a kereskedők egészen a piactéren (Grote Markt) az egyik csatorna felett állott egykori Vízi Csarnokig (Waterhalle) szállították portékáikat, ahol általában eladták őket, ugyanakkor azok tárolására is lehetőség nyílt. Napjainkban ez a csarnok már nem létezik, helyén a neogótikus stílusban épült Tartományi Székház (Provinciaal Hof) magasodik.

The canal tour only covers a part of the canals. During the guided tour we saw inter alia the building of the hotel which was the accommodation of the main characters of the movie 'In Bruges' (on the photos above and below). We also saw the sculpture, located near by the canal which was called 'The lady who is searching her contact lenses' by the driver. We were told about the history as well: the waterways to Bruges were enlarged to allow larger ships to reach the town in the Middle Age. On the canals the traders supplied their products to the former Water Hall (Waterhalle in Dutch) at the Market (Grote Markt) where they sold or stored their goods. Nowadays the Provincial Court (Provinciaal Hof) which was build in Neo ghotic style and is located on the place of the former Water Hall.

drkuktabrugesbruggeboathajo17.jpg

drkuktabrugesbruggeboathajo18.jpg

drkuktabrugesbruggeboathajo19.jpg

drkuktabrugesbruggeboathajo20.jpg

drkuktabrugesbruggeboathajo21.jpg

drkuktabrugesbruggeboathajo22.jpgdrkuktabrugesbruggeboathajo23.jpgdrkuktabrugesbruggeboathajo24.jpg

drkuktabrugesbruggeboathajo25.jpg

drkuktabrugesbruggeboathajo26.jpg

drkuktabrugesbruggeboathajo27.jpgdrkuktabrugesbruggeboathajo28.jpgdrkuktabrugesbruggeboathajo29.jpg

drkuktabrugesbruggeboathajo30.jpg

drkuktabrugesbruggeboathajo31.jpg

drkuktabrugesbruggeboathajo32.jpg

drkuktabrugesbruggeboathajo33.jpgdrkuktabrugesbruggeboathajo34.jpgdrkuktabrugesbruggeboathajo35.jpg

drkuktabrugesbruggeboathajo36.jpg

drkuktabrugesbruggeboathajo37.jpgdrkuktabrugesbruggeboathajo38.jpgHa maga a csónakázás nem keltette fel annyira az érdeklődésedet, de a vízen ringatózáshoz mégis ragaszkodsz, elárulom, hogy Brugge-ben is lehetőség van hajón szállást bérelni. Mi ezt nem próbáltuk, de a képek alapján kellemes, egyszerű szállásnak tűnik. Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével!

Jó napot kívánok! 

If you aren't interested in boat tours, however you would like to be on a boat, good to know that renting rooms for stay on boat is possible. We haven't try this type of hotels (we had our room in a lovely bed&breakfast), but it looks nice according to the pictures. If you like this post, follow me on Facebook HERE or Instagram HERE to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Have a nice day!

DRKUKTA

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2015.01.08. 20:21:48

Na igen, az in bruges kötelező minden Bgrugge-i látogatás előtt :)
www.youtube.com/watch?v=p-gG2qo_l_A

drkuktart 2015.01.08. 20:22:48

@Ződ2000: Vagy, ha csak fel szeretnénk idézni Brugge hangulatát :).
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása