DRFRANCIART: LÁTOGATÁS A KÖZÉPKORI SAINT-ÉMILIONBAN (Visiting Saint-Émilion)

2014. november 27. 08:29 - drkuktart

drkuktartsaintemiliongirondewine01.jpg

Az UNESCO Világörökség részét képező Saint-Émilion elbűvölő, középkori város Franciaországban, Bordeaux-tól mintegy fél óra vezetésre. Röpke fél napunk volt felfedezni ezt a kis ékszerdobozt.

Saint-Émilion is charming little town in France, not further then thirty minutes driving from Bordeaux. We spent a half day here and tried to discover it. 

drkuktartsaintemiliongirondewine02.jpg

A napot Château Soutard-ban kezdtük, majd egy Saint-Émilionbeli kiadós ebéddel folytattuk. Ezt követően nyakunkba vettük ezt az aprócska várost. Saint-Émilion valamennyi nevezetessége díjmentesen látogatható, ide nem értve a középkori lakótornyot, a monolit templomot, a Szentháromság kápolnát, a katakombákat, a barlangot, a lakótornyot és a harangtornyot. Ez így lehet, hogy soknak tűnik, de az első négy nevezetesség gyakorlatilag csak egyszerre, egy jeggyel látogatható, és az árak sem vágnak földhöz (7,50 euró). A városba gépjárművel nem lehet behajtani, eltekintve a városkán átvezető keskeny autóúttól, így a kocsit letettük a város szélés található parkolók egyikébe. Miután az útikönyv (Eyewitness Travel: Dordogne, Bordeaux&The Southwest Coast - magyar nyelvű útikönyvet sajnos nem találtam itthon erről a tájegységről) alig több, mint két oldalt szentel a városnak, ha idelátogatunk, jól tesszük, ha felkeressük a harangtoronnyal szemben található turista információs irodát (Office de tourisme de la Jurisdiction Saint-Émilion). Angolul beszélnek, helyes kis térképet nyomnak a látogató kezébe bejelölve azon Saint-Émilion nevezetességeit. 

We've started our day with visiting Château Soutard, then had a lovely lunch in Saint-Émilion. Good to know that almost all the attractions of Saint-Émilion can be visited free of charge, except the Église Monolithe, the Bell Tower, the Chapelle de la Trinité, the Catacombs, the Tower. The town can only be discovered on foot, the car can be parked in any of the parking places, located on the border of the town. As there are hardly more pages than two in our guidebook (Eyewitness Travel: Dordogne, Bordeaux&The Southwest Coast), we visited the Tourist Office in the center near by the Bell Tower. 

drkuktartsaintemiliongirondewine03.jpg

drkuktartsaintemiliongirondewine04.jpg

drkuktartsaintemiliongirondewine05.jpg

Amint azt említettem, a monolit templom, a Szentháromság kápolna, a katakombák és a barlang egy jeggyel tekinthető meg. Volt szerencsénk francia nyelvű vezetésen részt venni, de ennek is örültünk, hiszen ezek a nevezetességek csak vezetéssel látogathatók, és aznap ez volt az utolsó vezetés (délután négykor). Minthogy a francia nyelvtudásom meglehetősen korlátozott, így nagy hasznát vettem a Turista Információs Irodában a kezembe nyomott angol nyelvű tájékoztatónak. Egyébként a jegyeket is itt kell megváltani és a vezetés előt is itt gyülekezik a jónép. A tájékoztató értelmében a várost egy Emilian nevű bencés szerzetesről nevezték el, aki a VIII. században érkezett a területre. Tizenhét évvel később a szintén itt letelepedő bencés apátok vezetője lett, és a város a vallási élet központjává vált. A IX. századtól kezdődő mintegy háromszáz év alatt a szerzetesek a puszta mészkőbe hatalmas templomot vájtak, amely napjainkban Európa legnagyobb monolit temploma. 

According to a website 'Saint-Emilion was named for the Benedictine monk, Emilian who arrived in the 8th century to live a reclusive life as a hermit. After 17 years, he had become the leader of a group of other Benedictines who had also come to the area. He had such a strong impact on the town that it eventually took his name. The town of Saint-Emilion was a center of religious life in those days. The monks carved an entire church from a single huge piece of limestone over the course of 300 years beginning in the 9th century. It remains today as the greatest monolith church in Europe. As time passed the town prospered and grew. To protect the residents and commerce, the town became fortified and surrounded with strong walls which are still there today. During the 12th century, the town became even more fortified with the addition of a moat, gates, the City Keep , the King's Tower and inner ramparts built to strengthen the fortifications. From the 13th century to the 16th century, the region was marked by wars between the French and English. The region (and the town of Saint Emilion) changed ownership on several occasions. The town was looted more than once by each side. By the end of the 16th century, Saint Emilion was no longer the prosperous center that it had once been. Many of the buildings and monuments were damaged and the population was diminished. Saint Emilion held on until the start of the French revolution in 1789. During the period of the revolution, nearly all the residents of the town moved out. That left the town as an easy target for rovolutionaries (and vandals) who further defaced and damaged the town. Saint Emilion remained almost completely unoccupied for the next 100 years. In the mid 1800s, the growth of the wine trade and commerce related to it brought a new prosperity to the region. As the reputation for the wines of Saint Emilion grew, so did travel to the region by traders and tourists. The residents of the area started restoring the town to accomodate the wine trade and to take advantage of the traffic it created.'

drkuktartsaintemiliongirondewine06.jpg

Kilátás a harangtorony melletti kis térről.

View from the square where the Bell Tower is located. 

drkuktartsaintemiliongirondewine07.jpg

drkuktartsaintemiliongirondewine08.jpg

drkuktartsaintemiliongirondewine09.jpg

drkuktartsaintemiliongirondewine10.jpg

Minden harmadik üzlethelyiségben borkereskedés bújik meg.

Every third shop is a vine shop.

drkuktartsaintemiliongirondewine11.jpg

Canelé, azaz eredeti nevén Canelé de Bordeaux: a Bordeaux-i régióban a bor után a régió másik jelképévé vált ez a hagyományosan réz formában sült kívül karamellizálódott rumos-vaníliás édesség.

Canelé: caramelized pastry, made with vanilla and rum, known as typical dessert in Bordeaux.

drkuktartsaintemiliongirondewine12.jpg

A vezetés során aláereszkedve a város föld alatti örökségébe elsőként Emilian barlangját tekintettük meg. Állítólag a szent itt élt. Láthatzuk többek között a fekhelyéül szolgáló sziklákat, egy oltárt, valamint egy sziklából formált ülőhelyet is. Ez utóbbiról a legenda azt tartja, hogy és amennyiben egy hölgyemény rá ül, abban az esetben hamarosan áldott állapotba kerül. Ezt követte a Szentháromság kápolna (Chapelle de la Trinité), majd a Katakombák két szárnyának megtekintése. Ide egyházi személyeket, előkelő világiakat temettek, valamint fiatal korban elhunyt gyermekeket temettek (róluk azt tartották, hogy fiatal korukra tekintettel bűn nélküliek). Ezt követően léptünk be a monolit templomba. Még soha nem jártam egy tömbből kifaragott templomban, le is nyűgözött rendesen. A templom a piactérről (Place de L'Église Monolithe) nyílik. Belmagassága mindösszesen tizenkét méter. A francia forradalom óta nem használják templomként, így lassan a természet átveszi az irányítást. Fénykorában neme anyagokból készült drapériák és díszes falfestmények ékesítették, manapság az előbbiből semmi sem maradt, az utóbbi nagyon nehezen és csak a templom bizonyos részein kivehető. A templom négy fő tartóoszlopát jelenleg fémrudakból álló fűzők övezik. Történt ugyanis, hogy a templom elkezdett süllyedni. Először a templom fölé épített harangtorony egyeletlen súlyeloszlásának tulajdonították ezt, majd rájöttek, hogy a valódi kiváltó ok nem a torony, hanem a mészkövet alulról kimosó föld alatti vízfolyásokban keresendő. Sajnos az idegenvezetéssel látogatható helyek egyikében sem lehetett fotózni, de a neten keresgélve azért rábukkantam olyan oldalakra, ahol vannak fent képek, például itt és itt.... 

Under the ground you can visit the heritage of the town. The first place what we visited was the cave of Emilian. The second was the Trinity Chapel, then the Catacomb and the Monolith Church. Taking photos was not allowed, however I found pages on the internet where you can see how do these attractions look like (i.e. here and here)...

drkuktartsaintemiliongirondewine13.jpg

drkuktartsaintemiliongirondewine14.jpg

drkuktartsaintemiliongirondewine15.jpg

A monolit templom gótikus templomai és az egy szinttel fejjebb emelt harangtorony.

The gothic windows of the Monolith Church and the Bell Tower. 

drkuktartsaintemiliongirondewine16.jpg

drkuktartsaintemiliongirondewine17.jpg

drkuktartsaintemiliongirondewine18.jpg

drkuktartsaintemiliongirondewine19.jpg

A harangtorony szintén látogatható, méghozzá önállóan. Az a módi, hogy jelzed a látogatásra vonatkozó szándékodat a turista irodában, fejenként megfizetsz 1,50 eurót és cserébe megkapod a harangtorony ajtaját nyitó kulcsot. Innentől kezdve a saját magad ura vagy, annyi időt töltesz el a toronyban bámészkodással, amennyit nemm sajnálsz. A torony 133 méter magas és csigalépcsőn iparkodva juthatsz felfelé.

The ticket of the bell tower cost EUR 1,50 per person which is payable in the Tourist Office. After the payment you get the key of the tower and you're free to visit it alone. The tower is 133 meter high. 

drkuktartsaintemiliongirondewine20.jpg

drkuktartsaintemiliongirondewine21.jpg

drkuktartsaintemiliongirondewine22.jpg

drkuktartsaintemiliongirondewine23.jpg

drkuktartsaintemiliongirondewine24.jpg

drkuktartsaintemiliongirondewine25.jpg

drkuktartsaintemiliongirondewine26.jpg

A toronyból körbetekintve lélegzetelállító kilátás tárul elénk.

Breathtaking view from the top of the bell tower.  

drkuktartsaintemiliongirondewine27.jpgdrkuktartsaintemiliongirondewine28.jpgdrkuktartsaintemiliongirondewine29.jpg

drkuktartsaintemiliongirondewine30.jpg

drkuktartsaintemiliongirondewine31.jpg

Elhagyva a tornyot, tettünk egy kis sétát a városban. Az egész település könnyedén bejárható lábon, fél óra sem kell hozzá, hogy az egyik szélétől, eljuss a másikig. Rengeteg bolt árul borokat, mely esetben kóstolásra is számíthatsz. Viszont szembetűnő volt a Budapesten jól megszokott borbárok hiánya. 

After visiting the tower we walked around in the town. It's easy to get from one border of the town to the other on foot. It's full with wineshops, however we really missed lovely wine bars what we are used to in Budapest.

drkuktartsaintemiliongirondewine32.jpg

drkuktartsaintemiliongirondewine33.jpg

drkuktartsaintemiliongirondewine34.jpgdrkuktartsaintemiliongirondewine35.jpgdrkuktartsaintemiliongirondewine36.jpg

drkuktartsaintemiliongirondewine37.jpg

drkuktartsaintemiliongirondewine38.jpg

drkuktartsaintemiliongirondewine39.jpg

drkuktartsaintemiliongirondewine40.jpg

drkuktartsaintemiliongirondewine41.jpg

drkuktartsaintemiliongirondewine42.jpg

drkuktartsaintemiliongirondewine43.jpg

Sötétedésig nézelődtünk, felmásztunk a lakótorony tövének magasságába, onnan tekintettünk le a lassacskán felgyúló fényekkel pöttyözött hallgatag városra. Engem annyira magával ragadott, hogy nem voltak túl hatékony a sétában és percenként meg-megálltam. 

We were walking until the night came. The lighted-up view of Saint-Émilion is breathtaking and romantic as well. 

drkuktartsaintemiliongirondewine44.jpg

drkuktartsaintemiliongirondewine45.jpg

drkuktartsaintemiliongirondewine46.jpg

Nekünk ezúttal több nevezetesség nem fért bele, így se a lakótoronyba nem jutottunk be, se a kolostorba. Mindig azzal nyugtatom magamat, hogy amúgy is visszatérünk, így lesz alkalmunk a kihagyott nevezetességek megtekintésére is. Ha meglátogatnád Saint-Émiliont, de nincsen tipped, hogy mit csinálnál ebben a régi városban, meleg szívvel ajánlom, hogy keresd fel a Office de tourisme de la Jurisdiction Saint-Émilion honlapját, ugyanis szépen áttekinthetően kategorizálták, hogy mi mindent lehet magában a városkában és a környékén csinálni.

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével!

Szép napot! 

As we had only half day, these where the attractions and parts of the town which we visited. But I'll return, that's for sure. If you're also planning to visit the town or its neighborhood, don't hesitate to check the website of Office de tourisme de la Jurisdiction Saint-Émilion. They provide lovely and well-categorized tips. 

If you like the post, follow me on Facebook HERE or Instagram HERE to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Have a nice day!

DRKUKTA

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása