HELLÓ BUJDOSÓ PEZSGŐ!

2018. július 05. 07:00 - drkuktart

drkuktartbujdosopinceszetpezsgobalaton01.jpg

Izgága bubik, harsogó zöldek, hatalmas vitorlák, harmóniába simuló vibráló kontrasztok. A balatonboglári Bujdosó Pincészet vendégei voltunk első tradicionális pezsgőjük debütálása alkalmából.

A fentiek az utolsó pillanatok egyikében - ki tudja melyikben, de szerencsére - gondoltak egy gálánsat, s az égi csapot fukar módjára zárva tartották, megkegyelmezve ezzel nekünk és a hetek óta dédelgetett programunknak. Így történt, hogy semmi nem állta útját, hogy a Bujdosó Brut Rosé bemutatkozása alkalmából közelebbről is megismerjük a Bujdosó Pincészet mindennapi életét. 

drkuktartbujdosopinceszetpezsgobalaton02.jpg

A családias hangulatú sajtótúra első állomásaként éppen, hogy megérkeztünk Balatonboglárra, mielőtt nyújtózkodhattunk volna, rögtön tovább is gördültünk, magunk mögött hagyva a települést. Mire feleszméltünk máris a dűlőket jártuk. Miközben Bujdosó Feri szavai nyomán in medias res belecsaptunk a Bujdosó-sztoriba, egyik kezünkbe egy pohár Kapitány Irsai Olivér került, a másikba pogácsa, míg szemeink a távolba hullámzó szőlőtőkéket pásztázták. Ahogy az évtizedek egymást, úgy szó szót követett, míg nem volt olyan köztünk, ki előtt ne lett volna nyilvánvaló, hogy a Bujdosó család életét immár generációkon is átívelve határozza meg a borászat léte. drkuktartbujdosopinceszetpezsgobalaton07.jpgGyöngyöző Kékkel a poharunkban Feri és testvére, Zsiga történeteit hallgatva az is kiderült, hogy hasonlóképpen igaz ez a vitorlázásra is, ami a legideálisabb tevékenység egy, a szőlőben vagy éppen a borászat más deimenzióiban töltött hosszú munkanap lezárásaként. Nem véletlen tehát, hogy a Bujdosó Pincészet arculatában és persze a csendes vagy éppen gyöngyözőborok neveiben is mind vitorlázáshoz köthető szavak köszönnek ránk, sőt, prémium boraik a Balaton vitorlásainak, így többek közott a Sirocco, a Nemere és a Tramontana nevű hajók neveit viselik. Bár a mi munkanapunknak még közel sem volt vége, az életérzés minél teljesebb meg- vagy éppen átélése mindenképpen úgy kívánta, hogy egy rövid kikötőtúra és a Pannóniának való tiszteletteljes biccentést követően csapatunk maga is vízre szálljon.

drkuktartbujdosopinceszetpezsgobalaton03.jpg

Az eddig is izgalmas életúttal büszkélkedő Phoenix vitorlásunk már jócskán a magyar tenger közepét kerülgette, mikor közvetlenül a gyöngyöző Zöld után a felhőkkel fedett égboltra szép ívet rajzolva pukkant az első dugó, a Bujdosó Brut Rosé pedig pezsgő bubikat csempészett poharainkba. 

drkuktartbujdosopinceszetpezsgobalaton04.jpg

drkuktartbujdosopinceszetpezsgobalaton05.jpg

S bár már a szőlőtőkék között járva is kerülgettük a témát, nem vitás, hogy a testet-lelket magával ragadó érzésnek a pezsgővel egybeolvadva adtuk át magunkat teljesen. Feri mindig is tervezte, hogy előbb-utóbb tradicionális eljárással készült pezsgő is kerül a szortimentbe: "Régóta érdekel a pezsgő műfaja; nem sokan tudják, de erről írtam a diplomamunkámat, különböző szőlőfajtákat vizsgáltam benne a pezsgőkészítés kapcsán. A gyakorlati időmet is németországi pezsgőüzemekben töltöttük a feleségemmel, Beával.”  

drkuktartbujdosopinceszetpezsgobalaton06.jpg

drkuktartbujdosopinceszetpezsgobalaton08.jpg

"A 2016-os évjáratban minden adott volt ahhoz, hogy el tudják készíteni az első saját méthode traditionnelle pezsgőjüket. Odafigyeltek, hogy az alapbor megfelelő legyen: az érett gyümölcs mellett mértéktartó maradjon az alkohol, és természetesen az élénk savak is fontosnak számítottak. Ezt optimális tőketerheléssel és a szüreti időpont megfelelő kiválasztásával érték el, valamint azzal, hogy az ültetvények direkt pezsgőnek szánt szőlő termeléséhez lettek kialakítva. A pinot noir a házasítás hangsúlyos eleme, amely mellé még királyleányka került, a szőlőfajták kiválasztása és a dosage mennyisége is tudatos. 7 gramm cukor mellett 7 gramm/liter sav van benne. „Brut pezsgőnk lett, méghozzá szándékosan, hiszen szívesebben iszom kedvesebb, gyümölcsösebb pezsgőket, a nulla gramm cukorral készült brut nature nem az én ízlésemet tükrözné. Az a dosage, amit végül használtunk, felerősíti a gyümölcsös ízeket, és így végül egy saját, dél-balatoni stílusú tradicionális pezsgőnk lett. Nem a champagne-hoz akarjuk mérni magunkat, és bevallom, kíváncsi is voltam, hogy az egyik kedvenc fajtám, a királyleányka hogyan viselkedik.” Garamvári Vencel budafoki pincéjében lett az alapborból pezsgő. Az első 500 palackot 12 hónap után degorzsálták, majd időről időre 500-1000 üveget hoz ki a pincészet, és (...) rögtön félezer palacknyi magnumot is készítettek."

drkuktartbujdosopinceszetpezsgobalaton09.jpg

Jó hír, hogy a sajtótúrán történt ténykedésünknek köszönhetően az elkészült 5000 palackból csupán háromra igaz, hogy már csak emlék. Ha jómagad is közelebbi barátságba keveredne a Bujdosó pezsgővel, érdemes körbenézni a Pincészet háza táján virtuálisan is. A Bujdosó Pincészet honlapját itt, míg közösségi oldalát itt éred el.

Köszönöm a meghívást a sajtótúrára!
drkuktartbujdosopinceszetpezsgobalaton10.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!

Bubikban gazdag szép napot kívánok!

If you like the post, follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Have a nice day!

DRKUKTA

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marke

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása