KÁVÉHÁZAK ÉJSZAKÁJA: MAGRÓL VETETT KÖZÖSSÉGI TÉR

2018. május 16. 23:37 - drkuktart

drkuktartkavehazakejszakajamagvetocafe01.jpg

A Magvető Café fiatal kora ellenére olyan beszédes díjjal büszkélkedhet mint az Év közösségi tere 2017 különdíja.

drkuktartkavehazakejszakajamagvetocafe02.jpg

A budapesti Dohány utcában diszkrét cégérrel jelzett, egyébként is szépen az utcaképbe simuló Magvető Café 2017. április 11-én, a Költészet napján nyitotta meg kapuit a nyilvánosság előtt. 

A Magvető Kiadó elsősorban hazai kortárs szerzők életművének gondozásával foglalkozik, továbbá pályájuk elején járó szerzők műveit, a XX. századi magyar irodalom klasszikusait, valamint kortárs világirodalmi szerzők könyveit jelenteti meg. drkuktartkavehazakejszakajamagvetocafe03.jpgA Kiadó művészeti vezetője, Nyáry Krisztián évek óta szorgalmazta, hogy szerzőiknek hozzanak létre egy törzshelyet. Egy olyan teret, ahol, ha nem is ülnek, kávéznak, diskurálnak nap mint nap, arra mégis törzshelyként tekintenek abban, hiszen fix pontként szolgálhatna a szerzők könyveinek, köteteinek bemutatására.

drkuktartkavehazakejszakajamagvetocafe04.jpgÍgy, hát kapóra jött, hogy a Hátsó Kapu független színházi műhely immár Dohány utcai székhelyétől is függetlenítette magát. Az így megüresedett helyiség szinte követelte a Café Magvető létrehozását. Az enteriőr Weiner Judit belsőépítész tervei alapján valósult meg. Az utcára hatalmas, harmonikaszerűen összehajtogatható ablakokkal néző kávéházba belépve az OSB lappal fedett, pontszerű fényekkel és a szürke kül    önböző árnyalatait viselő székekkel, párnákkal puhított belső tér fogad. Bal kéz felől a pódiumbeszélgetéseknek is helyet biztosító, napközben ugyanúgy asztalok és székek mögé rejtőző emelvény, szemben egy pianino, jobbra pedig a bár és az események alatt nézőtérként szolgáló lépcsőszerű pulpitus fogad. A kávézót körbeölelő falakat a Kiadó könyvei, kiadványai és az irodalomhoz kapcsolódó apróságok, valamint irodalmi folyóiratok borítják. A tér funkciója hármas: a Café Magvető könyvesbolt, kávéház és közösségi tér is egyben.drkuktartkavehazakejszakajamagvetocafe06.jpg

ár először jártam itt és a díjról sem hallottam, az első benyomás birtokában mégsem lepett meg, mikor Páli Orsolya üzletvezető megmutatta a bevezetőben említett különdíjat. Az itt eltöltött pár perc után érzékelhető, hogy olyan helyet hoztak létre, ahova az ember szíve szerint a bánatosra hangolt esős napokon is begubózna. Persze javíthatatlan ablakban üldögélősként - akkor is, ha ez a kifejezés nem létezik - ugyanígy ideálisnak hat, ha bársonyos nyárestéken a kávézó utcára tárt ablakaiban történő üldögélés is. 

Törzsközösségét azonban nem csupán szerzők alkotják, gyakran megpihennek itt a környéken tanuló diákok, és a helybeli lakosok is előszeretettel látogatják. Népszerű a turisták körében is, persze a Café és a bulinegyed egymáshoz való közelsége néha sokkolóan hathat, legalábbis a könyvek közé betévedt legénybúcsús csapatoknak. 

A fiatal kávézó tehát hamar közkedveltté vált mind a vendégek, mind a művészek körében, így mára már minden estére programokkal várják a nagyérdeműt. Ilyenkor az irodalom mellett gyakran élőzene tölti meg a tereket, de adtak már otthont színházi előadásnak is. drkuktartkavehazakejszakajamagvetocafe05.jpg

Alapvetően könyvesboltként és kávézóként működnek: általában hat féle süteménnyel indítják a napot, sós falatként pedig szendvicsekkel szolgálnak. A kávét egy VIII. kerületi pörkölőtől szerzik be, különböző chai latte teaporokat, valamint szálasteákat is tartanak, illetve szomjoltóként többek között limonádét és szörpöket, de a nap előrehaladtával bizony fókuszba kerülhetnek a csapolt sörök, illetve dél-balatoni borok.

A Kávéházak Éjszakájára két programmal készülnek: az első a közkedvelt Rizsa irodalmi vetélkedőjük, míg a második egy zenés-verses performansz. A Rizsa keretében többek között Kiss Judit Ágnes, Nádasdy Ádám, Várady Szabolcs és Barna Imre olyan kérdéseket feszegetnek mint a Huszt slam-átiratban, a világirodalom remekei tőmondatokban, és nem utolsó sorban vers és próza, kérdezz és felelek, rá-, mellé-, alá-, fölé- és belebeszélés. Őket követi a Bob és Bobek trio, akik a vers és a zene (ének, slam, gitár) közös nevezőjét kutatják.   

A részletes programkínálatért látogassátok meg a Kávéházak Éjszakája honlapját  itt, a Magvető Café közösségi oldalát pedig itt!

Szép napot kívánok!

DRKUKTA

- A bejegyzés a Kávéházak Éjszakája keretében készült el és elsőként a kapcsolódó Kávéházak Éjszakája honlapon jelent meg 2018. május 16-án. A bejegyzésben írtak értelemszerűen a szerző véleményét tükrözik. - 

Ha tetszett a poszt, kövesd a DRKUKTART blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!

If you like the post, follow DRKUKTART on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos!

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger!

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása