KEDVES ÁPRILIS! (Dear April!)

2018. április 01. 09:37 - drkuktart

2018drkuktarthelloaprilis.jpg

Régen volt ennyire sokrétű április első napja. Húsvét vasárnap van, másik vonalon pedig a bolondozás napja. Nézzük, mit tartogat nekünk ez a hónap. Persze ki tudja, lehet, hogy ma a nyuszi is tréfás kedvében lesz, nem mellesleg mindent, amit ma leütök, érdemes fenntartással kezelni... legfeljebb egy napig.

2018. április 1-2. Húsvét vasárnap és hétfő. Az időjárás lassan melegszik, de még távol van a réten heverős szalmaszál rágcsálós önmagától. Otthon vagyunk. Ha valami miatt mégis kimozdulnánk, de egyelőre nem tudjuk merre, érdemes körbenézni a hozzánk közel található skanzenek honlapjain, hiszen a legtöbb helyszín mindig készül húsvéti programmal.

2018. április 2. napján zár a Szépművészeti Múzeumban ingyenesen megtekinthető Román Csarnok. Ezt követően a teljes múzeum 2018. október 31. napján nyit újra, amikor már a csarnokot - a többi csarnokhoz hasonlóan - kiállítótérként hasznosítják, így a mostani látogatási lehetőség, egyedülálló alkalomnak tűnik. Mi már meglátogattuk, lenyűgözött (képeimet itt találod), de ha esetleg odaát kimaradt, még van két nap, hogy bepótoljátok. Bővebb információt itt olvashatsz.

Múlt hónapban nyílt, egész áprilisban, sőt egészen 2018. június 24. napjáig megtekinthető az Akik Budapestet építették 3.0 - Építészet és ízlés a 19. századi iparosoktatásban címet viselő kiállítás a Budapesti Történeti Múzeumban. Ha lenyűgöz a város épített öröksége, érdekel, milyen tudás birtokában, koncepciók mentén született mindez, mindenképpen itt a helyed. Még nem láttam, de lenyűgöző lehet, ami tovább árnyalhatja a városról bennem élő képet. Bővebb információt a múzeum honlapján itt olvashatsz.

Tavasz második hava a medvehagyma hónapja is, így több olyan településen, ahol vagy amelynek környékén a növény honos, hétvégéket szentelnek ennek az ízletes hagymafélének. Sosem felejtem el, mikor évekkel ezelőtt a Bakonybélben kirándultunk, az egyik legfantasztikusabb túraútvonalon, amit valaha láttam, és az úton velünk szembe haladó túrázókból átható, bár nem bántó hagymaszag áradt. Nem értettük miért, míg az erdő mélyén el nem értük a végtelen medvehagyma mezőt. A Bakonybélben 2018. április 7-8. napjain, míg Orfűn 2018. április 14-15. napjain tartják a medvehagyma hétvégéjét.

2018. április 5-7. idén először új helyszínen, a Várkert Bazárban kerül megrendezésre a 160 kiállítót felsorakoztató Vince Budapest Wine Show, ahol ezúttal is a boroké lesz a főszerep. Közép-Európa legnagyobb boros rendezvényeként hirdetik az eseményt, amelyen a kiváló minőségű borok mellett többek között helyet kapnak a pálinkák és különféle gourmet termékek is. További információ és jegyek itt.

2018. április 7-8. és 2018. április 14-15. napjain kerül megrendezésre a virágzó cseresznyefák ünnepe a Sakura Ünnep a budapesti Füvészkertben. Drukkolok, hogy a bimbók elég hívogatónak érezzék ezt az időt a virágba boruláshoz. Persze nem csupán a növények miatt érdemes kilátogatni, mert a szervezőknek gondja volt arra is, hogy mind a vizuális művészet, mind a harcművészet és a gasztronómia területét is bevonják ebbe a két hétvégén át tartó programsorozatba. A részletes programoknak itt nézhetsz utána.

2018. április 11. a Magyar Költészet Napja, amit elsősorban József Attila (1905) születésnapjára tekintettel jelöltek ki, de egybe esik Márai Sándor (1900) születésnapjával is. Idén szerdai napra esik, és természetesen országszerte programokkal készülnek a jeles napra. Pécsen például a Zsolnay negyedben sorra kerülő Re:Ady megnevezésű irodalmi zenés performansszal adóznak a napnak, de akkor se keseredjünk el, ha éppen otthon ér az est a munkanap után. Egy lélekig ható verseskötettel a fotelba kucorodva ugyanúgy maradandó élményben lehet részünk.

2018. április 14. között az ország külünféle pontjain felbukkanó Gastro-Hack formáció a Céltoronnyal karöltve meghekkeli a hétvégénket, egyúttal megnyitja a Duna-parti szezont a budapesti Meder utcánál. Aki a Duna szerelmese, nem mellesleg szeret jókat enni, inni, kedves emberekkel időt tölteni, annak a program majdhogynem kötelező. Az esemény pontos leírását itt találod.

Egészen 2018. április 22. napjáig tart a Budapesti Tavaszi Fesztivál, amelynek keretében nem maradunk zene és építészet nélkül sem, erről többek között kiállítások, vásárok, koncertek gondoskodnak. A sokszínű programkínálat felsorolása nem tisztem, hiszen kinek-kinek ízlése és érdeklődése szerint érdemes választani, de szemezgetni olyan jó. Mielőtt elvesznék a részletekben, előre bocsátom, hogy az eseménysorozat meghirdetett programjait itt lesheted meg.  

 A fesztivál során ínyencség kategóriában fut Csákvári Péter Tiny Wasteland című kiállítása, ami Budapesten, a IX. kerületben tekinthető meg első körben 2018. április 3-11. és a budapesti Rákóczi téri Vásárcsarnokban tekinhető meg 2018. április 12-30. között. Az alkotó saját elmondása szerint "A Tiny Wasteland születése összefonódik mindennel, amiért valaha igazán rajongtam. A miniatűr dolgokkal, az ételekkel és a fotózással. A képeken pár milliméteres figurák olvadnak be valós méretű tárgyak közé, egy-egy új minivilágot teremtve. Játéknak indult az egész, de annyira népszerű lett és annyi örömöm lelem bennük, hogy nem tervezek leállni az újabbnál újabb képek készítésével." A kiállításról itt olvashatsz bővebben.

Szintén a Budapesti Tavaszi Fesztivál égisze alatt kerül megrendezésre 2018. április 17-22. között a Budapest Art Week. Fókuszban a művészet, nem csupán vizuális, de audió változatban is. Beszélgetések, vezetett séták, kiállítások, minden, ami a művészethez hozzá tartozhat. Sőt, olyan bennfentes helyekre, mint az ezúttal kinyitott műtermekbe is bekukucskálhatunk. A részletes programot itt találod.

2018. április 20. napján bár zár a Budapest Fotó Fesztivál. A teljes körű kínálat ezúttal is a honlapon került kilistázásra, de meg nem állhattam, hogy az ott felsorolt tárlatok közül ne szemezgessek. A lent kiemelt tárlatokról, valamint a Budapest Fotó Fesztivál programjairól részletesebb információt itt olvashatsz.

Budapestet szívükben dédelgetőknek kihagyhatatlan a fővárosi élet pillanataiból a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Kisgalériájában rendezett Nyomokban Budapestet tartalmaz című kiállítás, ami egyébként 2018. május 5. napjáig tekinthető meg. A honlap szerint "Budapest városképét emblematikus épületei határozzák meg. A képeslapok vizuális sémáitól távolabb azonban létezik egy hétköznapi látvány, amely mellett naponta rutinszerűen sétálunk el. Szemünk hozzászokott a mindennapi környezethez, életterünk megszokott díszletéhez. A főváros sokat látott utcaképe, valós színterei jelennek meg most másképp, hat fotográfus hat különböző nézőpontjából városi terekből fénnyel, formákkal, pillanatokkal épített világa által."

Izgalmasan hangzik a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban a fesztiválhoz kapcsolódóan Hadtörténeti 100 című kiállítás, amit 2018. április 15. napjáig látogathatunk, és ami a Hadtörténeti Intézet és Múzeum 100 évét mutatja be fotókon keresztül. A honlap értelmében "A Kapisztrán téren helyet kapó tárlaton megtekinthetők lesznek a Hadimúzeum alapításától napjainkig készített olyan fényképek, amelyek az épületet és a mindennapi élet eseményeit mutatják be. Teret kapnak az intézmény első, a Mária Terézia laktanyában megnyílt kiállításának képeitől, a Kapisztrán téri épületbe költözésen át a második világháborút túlélő centenáriumát ünneplő múzeum saját fényképei."

A fesztivál több kiállítása jóval a zárónap után is megtekinthető, így idevalónak érzem, hogy közülük is kiemeljek párat. Felkeltette az érdeklődésemet a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Kultea Galériájában felvonultatott, Tóth József Fülesnek szentelt kiállítás. A tárlat 2018. május 20. napjáig tekinthető meg. Az ismertető szerint "Tóth József Füles a fotózás nagymestere és fenegyereke egy személyben. Szakmai tudása és szikrázó elméje sajátos nyomot hagyott a XX. sz. második felének magyar fotóművészetében, de egyszemélyes reklámügynökségként meghatározó alakja volt a médiaszakmának is. Címlapfotói szárnyaló szellemiségének máig érvényes üzeneteket hordozó gyermekei."

Az elmúlt év az Arany év volt. A Petőfi Irodalmi Múzeum ehhez és a Budapest Fotó Fesztiválhoz kapcsolódva Ország(h), város, híres ember. Fényképészek Arany János körül címmel 2018. május 27. napjáig nyitvatartó tárlattal vár. "A kiállítás címe egy népszerű társasjátékra utal, amelynek szervezője egy megadott betű. A kiállítás maga egy ember, a 200 éve született Arany János költő szemszögéből vizsgálja a 19. század második felének fényképezési szokásait, a róla, családjáról és környezetéről készült, fotótörténetileg is érdekes, részben eddig ismeretlen felvételeket. Arany János alig múlt húsz esztendős, amikor a fényképezés felfedezését közzétették. Bár életében összesen négy alkalommal állt profi fotográfus gépe elé, életművében számos kapcsolódási pontot találunk az új képalkotási módszer előzményeivel, illetve korabeli gyakorlatával. Az Arany-család emblematikus képét Országh Antal méltatlanul elfeledett fényképíró készítette, az ő életművének is emléket állít a kiállítás."

Lesz még bőven idő a Műcsarnokban Sandro Miller: Malkovich, Malkovich, Malkovich: Tisztelet a kamera mestereinek 2018. május 13. napjáig megtekinthető tárlat felkeresésére és a Kiscelli Múzeumban a Csöndesen – Kortárs magyar csendélet című kiállításra is, ami 2018. június 24. napjáig tart nyitva.

2018. április 22. napja a Föld napja. Jómagam igyekszem a minél kevesebb hulladék és a hulladék újrahasznosítása jegyében élni. Ezért is örül kicsi szívem, mikor olvasta a Föld napja idei mottóját. "Nyert a műanyagmentes világ! Tájékozódj, tégy a túlfogyasztás, az éghajlatváltozás ellen! Minden héten! És mit tehetsz még? Sokat. Zöldítsd környezetedet, ültess fát, termelj haszonnövényeket, komposztálj,éheztesd a kukát, szigetelj, közlekedj közösen, ne vásárolj csomagoltat, válts környezetbarát szerekre, félkész, kész helyett egyél friss hazait, egyél kevesebb állatit... ajándék a környezetnek, egészségednek. A Föld napja mára a legnagyobb önszerveződő környezeti megmozdulássá vált Magyarországon. Cselekvő ünnep, amely mindnyájunk jövőjéről szól." És ez nagyon is így van. Egy földünk van, ne legyünk restek tudatosan együtt élni vele. A Föld napja idei programjairól bővebb információt itt olvashatsz.

2018. április 28. 1727-ben ezen a napon született Jean G. Noverre francia balett-táncos, az egyetemes táncművészet megújítója. Ebből az alkalomból 1981. óta április 28. napja a táncművészet világnapja. Zenére vagy akár anélkül táncolni jó, együtt vagy egyedül, képzettségtől függetlenül. Így, ha valamilyen csoda folytán nem vennénk részt ezen a napon országszerte megrendezendő események valamelyikén (például Szombathelyen a Fő téren vagy akár Szolnokon), otthon vagy a szabadban mindenképpen riszáljunk egyet.

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!

Szép áprilist!

If you like the post, follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Have a nice April!

DRKUKTA

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása