HELLÓ FEBRUÁR! (Dear February, hello!)

2018. február 01. 07:32 - drkuktart

2018drkuktarthellofebruarz.jpg

Szervusz drága február, igazán kecsegtető, hogy egy jó kis futással indítottál.

Nem vagyok fogadkozó fajta, inkább neki állok és csinálom, így volt ez a mai, nagyon reggeli és igen visszafogott futással. Bár elsősorban a futkorászás és az olvasás izgat ebben a hónapban, azt azért biztosra veszem, hogy egy-két, a nyilvánosságnak szervezett program is befigyel. Összegyűjtöttem a tél utolsó hónapjának szubjektív kínálatát, szemezgessetek.  

2018. február 1. A Nemzetközi Furmint Nap, ami idén egybeesik a 9. Furmint Február Nagy Kóstolóval. Így, ha nem elégednénk meg aznap egy féle furminttal, akkor a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban (budapesti Vajdahunyadvárban) a  a Furmint Februáron a helyünk.

2018. február 2-4. Farsangi időszakban vár Becherovka Miskolci Farsang. Nem teljesen értem, hova lett a programból kocsonya, és így mi lesz a miskolci kocsonya hagyományával, mert a honlap egy árva szót sem szól róla, mindenesetre furcsa. Ugyanakkor lesz fánk és melegitalok versenye, gyerekprogramok, számtalan koncert február első hétvégéjén a nagyjából a Széchenyi István út, Erzsébet tér, Szent István tér területére eső helyszínen. 

2018. február 8-13. Mohácsi busójárás, ami már évek óta szerepel a listámon, de még soha sem jutottam el, persze ez nyilván rajta múlik. Ugyanakkor eredetéről nem árt tudni, ha egyszer alkalmunk nyílik részt venni a busójáráson: "A mohácsi sokácok messze földön ismert népszokása, a busójárás idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg. Régen Farsangvasárnap reggelétől Húshagyókedd estéjéig tartott a mulatság. A Farsang utolsó csütörtökjén a gyermekek öltöznek maskarába. A busójárás a más népek hiedelemvilágában is megtalálható télbúcsúztató, tavaszköszöntő, oltalmazó, termékenységet varázsló ünnepek családjába tartozik. Éppúgy rokonságot mutat a riói és a velencei karnevállal, mint az afrikai népek szokásaival. Mohácson a hagyomány eredetét a törökűzés legendájával is magyarázzák. A mondának – mely szerint a Mohács-szigeti mocsárvilágba menekült őslakos sokácok megelégelve a rabigát, ijesztő álarcokba öltözve, maguk készítette zajkeltő eszközökkel, az éj leple alatt csónakokkal átkelve a Dunán, kizavarták a törököket Mohácsról – aligha van történeti alapja. A város 1687-ben szabadult fel a török uralom alól, s a sokácság nagy arányú betelepítése csak mintegy tíz évvel ezután kezdődött meg. Minden bizonnyal a balkáni eredetű sokácok korábbi hazájukból hozták magukkal a szokást, mely aztán Mohácson formálódott tovább és nyerte el mai alakját. A népszokás megjelenéséről a XVIII. század végéről vannak az első adatok." (Forrás itt.)

2018. február 9. Pláne Péntekek! - Vendég a Somló a Pláne Badacsony borteraszon, ahol az elnevezéshez hűen Badacsony vendégül látja Somlót. A sajtóközlemény szerint "Cartwright Éva, a Somlói boltjának tulajdonosa és házigazdája segít és magával hoz pár borászt is, Kis Tomit és Barcza Bálintot biztosan." Olyan borokat hoznak, mint Kis Tamás / Somlói Vándor Pince - MORIC SOMLO Hidden Treasure 2016, Barcza Bálint / Barcza Pincészet - Juhfark 2016, Tóth Péter / Kőfejtő pince - Juhfark 2016, Balogh Zoltán / Somlói Apátsági Pincészet - Furmint 2015, Géró Péter / Géró Pince - Juhfark 2016, Zsirai Kata / Zsirai Pincészet - Juhfark 2016. A meglepetés tételt pedig egyelőre homály fedi.

2018. február 9-10-11. Február második hétvégéjén rendezik meg a budapesti Belvárosi (Hold utcai) piacon a harmadik Töltött Hold Gasztrovíkendet. Az első szuper volt, a másodikon nem voltam, ha ezek kimaradtak és tehetitek, lessétek meg a harmadikat. 

2018. február 11. Kiskertpiac az Anker'tben, hívó kifejezések: termelői virágvásár és zöld szerelem. Hangulatos esemény, hogy mennyire, győződj meg róla itt.

2018. február 11. Máig tekinthető meg Korniss Péter fotográfus Folyamatos emlékezet nevet viselő nagyszerű kiállítása a Magyar Nemzeti Galériában.

2018. február 14. Idén nagyon korán lesz a húsvét, ennek megfelelően a farsangi periódus is hamar zárul, a hamvazószerda, a nagyböjt kezdőnapja pedig február közepére esik.

2018. február 15. és 16. Láttam és ajánlom a budapesti Thália Színházban februárban ezen a két napon színpadra állított Csoda korban élünk című bohózatot Nagy Viktor, Szervét Tibor, Tamási Zoltán, Schell Judit, Mózes András, Pindroch Csaba, Vida Péter, Szabó Erika és Domonkos László szereplésével. Zseniális. Csaknem két óra könnyezve nevetés. 

2018. február 17. Február harmadik szombatján tartják a budapesti Millenárison a 8. Borjour Magnumot, amit a szervezők az év legnagyobb beltéri borkóstolójaként aposztrofálnak és, ahol 200 magyar borászattal, közel 1000 kóstolható borral várnak. 

2018. február 17. A Magyar Nemzeti Galériában látható, 2018. február 18-án záró, A Keretek között - A hatvanas évek művészete Magyarországon című kiállítás finisszázsa, ami a Tánc, Dal, Fesztivál nevet kapta. A kiállítást láttam, szuper kis tárlat, amely a poszterektől kezdve a bútorokon át a festőművészetig a kor jellemző tárgyaiból csipeget. A finisszázs igazi csemegékkel kecsegtet: lesz tárlatvezetés, stíluspárbaj és jelmezverseny a hatvanas évek jegyében, tombola, előadás a korabeli építészetről, kertmozi vetítésekkel, zene, tánc és tánctanítás, jazzbarlang és büfé vasárnap éjjel egyig. 

2018. február 17. Aki a Balatonra vágyna és jókat is enne meg inna ezen a szombaton, annak a Szent Donát Birtok & Laposa Badacsony birtokkonyha esten (Csopak, Márga Bisztró) a helye. Csopak Badacsonyt látja vendégül, ezúttal is 5 fogással és legalább 6 borral készülnek, amelyet 3 séf és 2 borász prezentál a vacsora során. Lesz pisztráng, nyúl, csicsóka, bárány, szarvas, homoktövis, a borok oldalról furmint, olaszrizling, kékfrankos, zeusz, sőt a Szent Donát Birtok 2016-os Márga Furmintja is debütál. 

A hónap kétharmadát kitevő kínálat bőséges, így az utolsó egyharmadot - mondjuk egy kis havazás, kirándulás, kertben bogarászás jegyében - hagyjuk meg a spontaneitásnak. Élvezzétek a februárt!


Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!

Szép februárt!

If you like the post, follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Have a nice February!

DRKUKTA

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása