DRKONYHART: BIRSALMASAJTOS-MAGVAS GRANOLA (Seedy granola with quince jelly)

2018. január 25. 08:01 - drkuktart

drkuktart_birsalasajtosmagvasgranola01.jpg

Pár hónapja hetente új adag granolát készítek, ami attól függően, hogy hányan esszük, másfél vagy extrém esetben fél hétig tart csak ki. Gyorsan elkészül, rövid idő alatt elfogy. Az e heti adag két napja készült és nagyon, de nagyon finom lett, az üveg pedig már csak félig van.

Aki ősszel az Instagram sztorikban figyelemmel követte a birsalmával folytatott messzemenő küzdelmemet, szemtanúja lehetett, hogyan lényegülnek át ezek a kemény gyümölcsök lávává, majd lecsendesülve, birsalmasajttá. Tény, hogy győztem, melynek eredményeként több mint húsz tálka birsalmasajt sikeredett. A diadalom egyértelmű, fényét emeli harci sérülésem. Jobban mondva a nyáron festett konyha harci sérülése. Emlékszem, hogy a mámoromban örömmel újságoltam mindenkinek, hogy ezúttal megúszta a mennyezet szépségpöttyök nélkül. Frászkarikát. Annyira elvakított a győzelem, hogy a plafonon éktelenkedő, másfél centi hosszú sebhelyet napokig észre sem vettem…

drkuktart_birsalasajtosmagvasgranola02i.jpg

Szóval a birsalmasajtok nagy része ajándék gyanánt tulajdonost váltott, gyorsan átalakult és ma már legfeljebb az emlékük az, ami tovább él. Itthon azonban van még öt adag, ami szépen, csendben fogy, így előfordulhat, hogy még találkozunk velük e felületen. A birsalmasajt most következő granolában is helyet kapott.

Hozzávalók:

500 gramm zabpehely

2 marék sótlan, aprított dió

2 marék sótlan, szeletelt mandula

2 marék sótlan, aprított kesudió 

1 marék sótlan, szeletelt pekándió

100 gramm darabolt birsalmasajt

50 gramm kókuszzsír

50 gramm nádcukor

1 evőkanál víz

drkuktart_birsalasajtosmagvasgranola03.jpg

A zabpelyhet a feldarabolt diókkal és mandulával sütőlemezre teszem, alaposan összekeverem és 180 Celsius-fokra előmelegített, légkeveréses sütőbe teszem. Időnként ránézek, fakanalat ragadva nagy, de óvatos mozdulatokkal átforgatom a szemeket, hogy egyenletesen piruljanak és a magvak még véletlenül se égjenek meg. Mikor aranybarnára sült a keverék, kiveszem a sütőből.

A birsalmasajtot kisebb darabkákra vágom, majd a keverékhez adom. Nem teszem vissza a sütőbe. 

A cukrot egy kanál vízzel lábosba teszem és a főzőlapon közepes lángon kevergetve felolvasztom, majd hozzáteszem a kókuszzsírt és megvárom, hogy megolvadjon. Akinek ez a mennyiségű cukor és zsír kevésnek tűnik, az nyugodtan duplázhat (100-100 gramm nádcukor-kókuszzsír). A granola az eredeti mennyiséggel is édes lesz, így bár olykor engem is csábít a grátisz mennyiségű cukor, mégis jobban szeretem, ha a cukor helyett a jól átsült magvak és pehely, valamint a birsalmasajt íze dominál. Arra figyelek, hogy a szépen olvadó cukros-zsíros egyveleg el ne kezdjen karamellizálódni, így természetesen az odakozmálást is nagy ívben elkerülöm. A folyadékállapotú cukros kókuszzsírt egyenletesen a sütőlemezben elterülő keverékre csurgatom és alaposan összekeverem, hogy lehetőleg minden egyes szem részesüljön a szirupból. Megvárom, amíg a granola kihűl és megszikkad, majd széles szájú üvegbe - néha a földre, néha az asztalra is, miért is ne - kanalazom. Azért pedig, hogy 'ne nyomasszon' sokáig a gusztusos üveg látványa, elég gyakran, legalább naponta egyszer rájárok a tartalmára. Jó étvágyat!drkuktart_birsalasajtosmagvasgranola04.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!

Szép napot!

If you like the post, follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Have a nice day!

DRKUKTA

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása