DRKONYHART: SÓS KARAMELL SZÓSZ (Salted caramel sauce)

2017. december 22. 17:17 - drkuktart

drkuktart_drkonyhartsoskaramellszoszsaltedcaramelsauce01.jpg

Valószínűleg a legegyszerűbben elkészíthető finomságok egyike a sós karamella szósz, amit sajnos nem csupán összeállítani, de elpusztítani sem ördöngőség.

Négy üveg karamella szósz elkészítéséhez:

20 dkg kristálycukor

10 dkg olvadt vaj

1enyhén púpozott kiskanálnyi tengeri só

2 evőkanál akácméz

2 dl szobahőmérsékletű habtejszín

drkuktart_drkonyhartsoskaramellszoszsaltedcaramelsauce02.JPG

A kristálycukrot folyamatosan kavargatva felolvasztjuk. Nekem az alábbi jött be: rozsdamentes acél lábast használtam és a hat fokozatú főzőlapon a négyesre tekertem a mutatót, ahogy pedig a cukor elkezdett a lábas alján olvadni, nem volt mese, folyamatosan kevergettem, hogy oda nem kapjon. Innentől kezdve csupán pár perces művelet, amíg a cukor aranybarnánál egy kicsit sötétebbre karamellizálódik. E szakasz utóirataként tapasztalati tényk alapján megjegyzem, a só karamellizálása nem vezet sikerre, így még véletlenül se próbáljuk meg felcserélni a sót és a kristálycukrot tartalmazó kübliket, ugyanis az előbbi még negyed óra után sem kezd el olvadozni. 

Ha sikerült beazonosítani és odakozmálás nélkül karamellizálni a kristálycukrot, akkor vegyük le a lábast a főzőlapról, keverjük bele a mézet, elővigyázatosan a sóval elvegyített vajat, míg homogén egyveleget nem kapunk. Ezt követően következhet a habtejszín óvatos csurgatása. Óvatos, ugyanis nem árt arra készülni, hogy mind a vaj, mind a tejszín adagolásánál a forró cukor kissé fröcsögni fog.

Ha a fröcsögést is átvészeltük és egyneművé kevertük a szószt, veregessük vállon magunkat, mert ezzel az utolsó lépéssel el is készült a sós karamella szószunk. Rossz hír, hogy bár nem ipari a mennyiség, de arra mégis kicsi az esély, hogy egyszerre megegyük vagy felhasználjuk, így inkább töltsük pofás kis befőttes üvegekbe és miután kihűlt, tegyük be a hűtőbe, ahol úgy másfél-két hétig eláll, feltéve, ha megéri ezt az időt. Ajándéknak is szuper, ha pedig magunk használjuk, készíthetünk vele falatnyi muffinkákat, feldobhatjuk vele a reggeli granolánkat, de díszíthetünk vele sajttortát is. A felhasználásnak csak a fantáziánk és az ízlésünk szabhat határt. 

drkuktart_drkonyhartsoskaramellszoszsaltedcaramelsauce03.JPG

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!

Szép napot!

If you like the post, follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Have a nice day!

DRKUKTA

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása