PIACOZZUNK: FENNTARTHATÓ OÁZIS A BELVÁROS SZÍVÉBEN (Slow market, Kiskertpiac in Budapest)

2017. október 20. 07:32 - drkuktart

drkuktart_kiskertpiac01.jpg

Mikor is lenne aktuálisabb egy, többek között az indián nyár apropóján megrendezett kedves kis piacról írnom, ha nem az elegánsan késve érkezett októberi indián nyár derekán (remegő ujjakkal klimprírozom ide - végén?) és pont a következő, csípősre hangolt közösségi piacot megelőzően.

Kicsit több mint egy éve terveztem eljutni az Anker'tben havonta egyszer megrendezésre kerülő közösségi piacra, de a megvalósítás a rendkívüli szétesésem közepette szépen elhúzódott. Kisebbfajta lökés kellett ahhoz, hogy az idei ősz első, indián nyarat idéző vasárnapján végre újra átlépjem az Anker't kapuját és belelazuljak a kiskertpiac nyújtotta örömökbe.

drkuktart_kiskertpiac02ankert.JPG

A piacot megelőző pár nap borfesztes életérzésétől már nem annyira mámorosan léptem a falakon belülre. Szellős placcra számítottam, vidáman nyüzsgő tömött tér fogadott. Izgalmasnak tartom, hogy minden egyes pultnál maguk a termelők, kézművesek állnak a vevővel szemben, így minden információ első kézből, a legautentikusabb forrásból ered. Olykor kifejezetten sokat beszélek, kérdezek, beszéltetek, így - tekintettel az előzményekre is és a - minden érdekel jeligére kellett az energia, mielőtt belevetettem volna magam a forgatagba. Rögtön kihasználtam az Anker't nyújtotta lehetőségeket és egy limonádéval, valamint az elkészítése alapján inkább slow foodnak hívott harapnivalóval nyitottam a sort.

drkuktart_kiskertpiac03viragospagony.jpg

A kiskertpiac megálmodója, Farkas Andrea fontosnak tartja a fenntarható életet, vallja, hogy lassítani kell. Ezt akár én is mondhattam volna, így könnyű volt azonosulni az üzenettel. A piac mottója értelmében ez a hely a városi kertészek, a virág-, gasztro- és természetes dizájn rajongók közösségi tere. Megszokott náluk az illatos, lassulós, kóstolgatós, nézegetős, beszélgetős, vásárolgatós hangulat. Jómagam annyira felvettem a ritmust, hogy esélyes volt, nem jutok a kiállítók végére.Nincs mit tenni, érdekel, hogy ki-honnan jön, miért van ott, ahol, miért pont az a portékája, ami.

drkuktart_kiskertpiac04risoplant.jpg

A fővárosiak virágoktól való félénk tartózkodása okán virágtalan utcákról betérve felüdülés az ittlét. A név kötelez, a felsorakoztatott gyógy-, és fűszernövényeknek, kerti zöldeknek, nem utolsósorban pedig a RisoPlant és a Bublab által gusztusosan prezentált pozsgás növényeknek, kaktuszoknak köszönhetően úgy érezhetjük, hogy oázisba csöppentünk. A szépség és frissesség jegyében, könnyű elcsábulni a Virágos Pagony virágaitól. A kerttel megáldottak nem csupán egy virágos rétet idéző csokrot, de virágmagokat is beszerezhetnek náluk. A magok láttan meglódult a fantáziám, és biztosra vettem, hogy a zsebre vágott magoknak köszönhetően Claude Monet Giverny-beli mesebeli kertje kerekedik bárhol, ahol elvetem őket.

Virágfronton annyira erős a kínálat, hogy még az ékszerek közé is bekúsztak ezek a szépségek, így Ditke préselt virágokból készült ékszerei formájában még magunkon is viselhetjük őket. 

drkuktart_kiskertpiac17bublab_viragospagony.jpg

drkuktart_kiskertpiac18valeyracexotics.jpg

Ha már kert, nem mehetek el szó nélkül amellett, hogy életemben nem láttam annyiféle paprika és paradicsom variánst, mint amit a Valeyrac Exotics felvonultatott. A látvány és maga a tény is lenyűgözött. Rögtön be is táraztam pár csomag magot, hogy jövőre legyen miért a földet túrnunk a Dunakanyarban. 

Ha a nyersanyagok helyett, inkább a késztermékek csigázzák fel a fantáziánkat, jó hír, hogy a Bazsalikomos kert organikusan művelt kertjéből kikerülő ehető virágokból, fűszernövényekből nemcsak a már jól ismert Nap és Hold teák, de a parajdi só és a Maldon sópelyhek felhasználásával készült fűszerek, így a legegyszerűbb ételt is pikánsabbá varázsoló bazsalikomos, illetve zsályás sóvirágok és egyéb különlegességek is megfordulnak bizony a piacon.drkuktart_kiskertpiac06viargospagony.jpg

drkuktart_kiskertpiac07bazsalikomoskert.jpg

drkuktart_kiskertpiac08.jpg

drkuktart_kiskertpiac09naspolyanassolda.jpg

drkuktart_kiskertpiac10bazsalikomoskert.JPG

drkuktart_kiskertpiac11viragospagony.jpg

Úgyszintén feltankolhatunk a Katyvasz házi szörpjeiből és lekvárjaiból, a Panyolium hagyományos eljárással aszalt körte-, szilva- és meggycsemegéiből, mutatós üvegcsékbe kanalazott szilvalekvárjaiból, a tüzesebbek pedig még inkább beindíthatják a napjukat a Kiskertemmanufaktúra minden ízében csípős chilikészítményeivel is.  
 drkuktart_kiskertpiac13kiskertemmanufaktura.jpg

drkuktart_kiskertpiac14risoplant.jpg

drkuktart_kiskertpiac15_5hozzavalo.jpgHa a belassulós-organikus élmény magával ragadott, ideje neki állni a konyhában is belassulni. Mozognak az ujjak, ilyenkor tisztul igazán az elme, a végén pedig szuper dolgok kerülhetnek ki a kezeink alól. Ha nincs inspirációnk, biztos, hogy az 5 hozzávaló bloggerének 5 hozzávalós reggelik című receptfüzete vay a a Panyolium idei ízkönyve garantáltan beindít és nem csupán a gyönyörűen fotózott ételek miatt.

drkuktart_kiskertpiac12floranssoap.jpg
drkuktart_kiskertpiac05homegoods.jpgDesign téren beleszerettem a homegoods betonból készült lámpatesteibe, és bár kaspóból eléggé jól felszerelt az otthon, azért szemeztem egy sort a virágtartókkal itt is és a RisoPlantnál is. Ez utóbbi helyen a tulajok családi sztorival bíró kaspókban árulják növényeiket. Szitázott képeslapjaikról csak annyi, hogy szerelem első látásra, már látom kis keretben a falakon, Tilimpa-Limpa (veronikasaras) hihetetlenül bájos és az életminőség szempontjából is inspiratív grafikáival egyetemben.

drkuktart_kiskertpiac16manofakturaszappan.jpg drkuktart_kiskertpiac21bublab_kikelet.jpg

Abszolút újdonságként hatott a Kikelet konyha.kert, a retek és napraforgó mikrozöldjeivel, amiket többek között salátákra és szendvicsekre ajánlanak.  

drkuktart_kiskertpiac22ditkepreseltvirag.jpg

drkuktart_kiskertpiac23veronikasras.jpg

Ékszerfronton a pearl beads és Tilimpa-Limpa (veronikasaras) erősít be, de kaphatóak kis szériás natúrkozmetikumok, dezodorok, kézzel készített szappanok is többek között a Florantól és a Mano-faktúrától

drkuktart_kiskertpiac24viragospagony.JPG

drkuktart_kiskertpiac25katyvasz_manofaktura.jpg

drkuktart_kiskertpiac26_bazsalikomoskert.jpg

drkuktart_kiskertpiac27risoplant_florans.jpg

drkuktart_kiskertpiac28.JPG

Ha nincs programotok a hosszúhétvégére és Pesten tartózkodtok, akkor esélyes, hogy mégis van. Megéri bekukkantani, a szívélyes fogadtatás és a szemet gyönyörködtető kavalkád garantált. A következő kiskertpiac 2017. október 22-én, vasárnap lesz, szintén a Paulay Ede utcai Anker'tben, de ezúttal a chili és az őszi virágok jegyében. Friss információkért kövesd a kiskertpiac közösségi oldalát itt.

drkuktart_kiskertpiac29.JPG

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!

Szép napot!

If you like the post, follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Have a nice day!

DRKUKTA

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása