DRKONYHART: EPRES-REBARBARÁS BORÍTOTT SÜTI (Strawberry-rhubarb cake)

2017. május 25. 23:25 - drkuktart

drkuktart_epresrebarbarasboritottsuti01.jpg

Mindig is izgatott mit lehet kezdeni a rebarbara szárral. Persze annyira nem, hogy előre készültem volna a nagy alkalomra, mikor először kerül a késem alá. Azonban mikor a piacon szembejött velem (nem mondok igazat, én mentem el fekvő teste mellett), a szárak mellett végre megragadtam az alkalmat is és bemenekítettem a boszorkánykonyhámba.

drkuktart_epresrebarbarasboritottsuti02.jpg

Hozzávalók:

a feltéthez:

30 deka eper

40 deka rebarbaraszár

15 deka akácméz

1 evőkanál teljes kiörlésű búzaliszt

 

a tésztához:

20 deka teljes kiörlésű búzaliszt

60 deka szobahőmérsékletű vaj

1 deci zabtej

2 teáskanál sütőpor

1 tojás

drkuktart_epresrebarbarasboritottsuti03.jpg

A feltéthez a megtisztított, egy centis darabokra vágott rebarbaraszárat, a lecsumázott, felezett eperszemeket egy tálban a liszttel és a mézzel összekeverjük majd vajjal kikent, liszttel megszórt húsz centi átmérőjű kerek vagy hasonló méretekkel bíró téglalap alapú tűzálló tálba borítjuk és elegyengetjük a keveréket.

A tésztához összekeverjük a sütőporos lisztet a vajjal, tojással és zabtejjel, cipót formálunk belőle és lisztezett nyújtódeszkán a tűzálló tál méreteinek megfelelő méretűre nyújtjuk vagy legalábbis próbálkozunk vele. A feltéttel töltött tálba tesszük a kinyújtott tésztát és eligazgatjuk benne akként, hogy mindenhol fedje a keveréket. 180 Celsius-fokos sütőben (légkeveréses) 40 percig sütjük, közben kellő önmérséklet közepette azért be-benézünk, miként is sül a kreálmány. 

drkuktart_epresrebarbarasboritottsuti04.jpg

A megsűlt finomságot kivesszük a sütőbőlés hagyjuk egy kicsit hűlni, szikkadni. Majd tegyünk a tetejére egy nagyobb tányért és tótágast állítva a tűzálló tálat borítsuk rá a tányérra a süteményt. Ez utóbbi bravúr igényel egy kis gyakorlatot, elméleti logisztikát és még több önbizalmat, gyorsaságot is, de még nekem sem sikerült mellé borítanom a sütit, szóval van remény, hogy elsőre menni fog. Előny persze, ha nem tűzforró, hanem csupán meleg a tűzálló tál, így van esély arra, hogy nem dobjuk a konyha másik végébe a mutatvány közben. Hagyjuk kihűlni a kiborított sütit és tetszéleges szeletekben, szobahőmérsékletű állapotban tálaljuk. Nagyon finom savanykás sütemény, nem volt túl hosszú a tálon kívül befutott pályafutása.

drkuktart_epresrebarbarasboritottsuti05.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!

Jó étvágyat kívánok!

If you like the post, follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Have a nice day!

DRKUKTA

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.
LEGAL STATEMENT CONTACT Copyright © 2005-2017 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulása esetén engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without permission.