BARTA-NAGYGOMBOS PORTFÓLIÓ KÓSTOLÓ 2017 (Portfolio tasting of Barta Winery and Nagygombos Winery)

2017. május 24. 22:03 - drkuktart

nagygombosbartaportfoliobemutato2017_01.jpg

Közös portfólió kóstolót tartott a tokaji Barta Pince és a mátrai Nagygombos Borászat az Aradi utca egyik hangulatos épületének magasföldszintjén működő Béterv lakásétterem szalonjában.

Könnyed vagy érettebb rozék, friss furmintok, mennyei aszú. Bárki bármit mondhat, az első három kategória nekem egyet jelen a néha igencsak tomboló tavasszal, a balzsamos nyári szellővel, az aszú pedig az előbbi szezonokon kívül is bármikor jöhet. A potrfólió kóstolókban nem csupán az volt közös, hogy az egyes tételek a hozzájuk komponált falatkákkal érkeztek. A két borászatot a tulajdonos személye, Barta Károly köti össze, míg a tételekhez felszolgált falatkákat a Béterv lakásétterem séfjének Bíró Botond Boldizsárnak köszönhettük.

nagygombosbartaportfoliobemutato2017_02.jpg

A mátrai Nagygombos borászatban tavaly ősszel volt szerencsém járni. Kevés jobb dolog van e téren, mint a bor születésének helyén megismerkedni egy borászattal. Ez az élmény végig elkísér, a borok kóstolása során pedig vissza-visszaköszön a helyszínen hatalmába kerítő hangulat. A borászat borait Takács-Barta Anna borász jegyzi. 

Első tételként a tartályban érlelt könnyedebb Nagygombos Rosé Cuvée 2016 (40 % merlot, 35 % zweigelt, 25 % kékfrankos, 12 % alkohol, 5,7 g/l) érkezett, kísérő falatként pedig naranccsal illatosított  lazac pankó morzsában sütve.

Másodikként a komolyságra okot adó évből komoly szüret során behozott, szintén tartályban érlelt már-már siller színben tündöklő, az elsőnél jóval gyümölcsösebb Nagygombos Kékfrankos Rosé 2016 (kékfrankos, 12 % alkohol, 5,6 g/l) mutatkozott be.

nagygombosbartaportfoliobemutato2017_04.jpg

Harmadik tételként a lágyabb, kerekebb húrokat pengető Gróf Grassalkovich Gamay Noir Rosé 2015-ből (gamay noir, 12,5 % alkohol, 5,0 g/l) került a poharakba. A bor 25 %-a hordóban, míg a többi tartályban erjedt. A tétel nem egymagában, hanem tárkonyos málnahabbal megbolondított kacsamell csíkokkal érkezett, egymással szép harmóniában.

nagygombosbartaportfoliobemutato2017_05.jpg

nagygombosbartaportfoliobemutato2017_06.jpg

A negyedik és a rozék közt egyben utolsó a Gróf Grassalkovich Gamay Noir Rosé 2016 (gamay noir, 12,5 % alkohol, 6,6 g/l) volt, a harmadik tétel egy évvel ifjoncabb testvére. Itt a hordó-tartály arány fele-fele volt, nővéréhez képest pedig jóval harsányabb, gyümölcsösebb ízvilágot képvisel. Remekül viselkedett a kísérőként felszolgált parmezán chipsszel-paradicsomszósszal nyakon öntött házi gnocchival.

nagygombosbartaportfoliobemutato2017_07.jpg

A rozékat követően asztalt cseréltünk és a Barta család nevét viselő pincészet új portfóliójával ismerkedtünk meg Ujvári Vivien borász segítségével. A mádi Barta Pince rendkívül szimpatikus filozófiája a következők szerint hangzik: "Ha a szőlőt természetbarát módon műveljük, akkor a bort is készítsük a lehető legtermészetközelibb, leghagyományosabb módon.” "Célunk, hogy ezt a különleges területet a lehető legeredetibb formájában megóvjuk a következő nemzedékek számára. Mivel a birtok „átaludta” a kemikáliákat korlátozás nélkül használó évtizedeket, így a talaja ma is érintetlen. A szőlőművelés során törekszünk az organikus módszerek használatára, borainkat pedig a lehető legkisebb technológiai beavatkozással és maximális tisztasággal készítjük. E szemléletmódnak megfelelően boraink szinte kizárólag spontán erjednek, ily módon a szőlőben és a pincében található, természetes élesztők munkájára bízzuk magunkat. Fontosnak tartjuk, hogy boraink tükrözzék különleges termőhelyük egyedi adottságait, és a talaj, a dűlőnk fekvése, az adott évjáratra jellemző időjárási viszonyok, valamint munkatársaink egyénisége mind egy-egy egyedi és megismételhetetlen tételben öltsenek testet." Egy ilyen bevezető után a következő tételekben merültünk el:

nagygombosbartaportfoliobemutato2017_08.jpg

nagygombosbartaportfoliobemutato2017_09.jpg

Az első tételként felszolgált citrusos, fehér húsú gyümölcsös jegyeket mutató Barta Öreg Király Dűlő Furmint 2013 (furmint, 13,4 % alkohol, 8,1 g/l cukor, 8,2 g/l sav) szójaszószban marinált, rövid ideig hőkezelt marhával, citrusokkal megspékelt beluga lencseágyon érkezett, majd gyorsan átadta helyét a Barta Öreg Király Dűlő Furmintnak 2015-ből (furmint, 13,39 % alkohol, 7,7 g/l cukor, 6,8 g/l sav).

nagygombosbartaportfoliobemutato2017_10.jpg

nagygombosbartaportfoliobemutato2017_11.jpg

A harmadik tétel - nem mellesleg nálam az egyik kedvenc az este folyamán - az elegáns Barta Öreg Király Dűlő Furmint Válogatás 2015 (furmint, 13,5 % akohol, 9,4 g/l cukor, 6,7 g/l sav) volt. Másod-harmadtöltésű hordókban lett önmaga, és amilyen szerencsések vagyunk, most került forgalomba is. Póréhagymahab-pisztráng kombóval tálalták fel. A negyedik tétel a citrusos, őszibarack ízjegyeket hordozó Barta Öreg Király Dűlő Furmint Válogatás 2016 minta (furmint, 13,2 % alkohol, 7 g/l cukor, 6,8 g/l sav) magnum palackból került a poharakba.nagygombosbartaportfoliobemutato2017_12.jpg

nagygombosbartaportfoliobemutato2017_13.jpg

A furmintokat egy, a tipikus hárslevelű illatjegyeket hordozó Barta Öreg Király Dűlő Hárslevelű 2015 (hárslevelű, 13,38 % alkohol, 12,7 g/l cukor, 6,3 g/l sav) követte, kellemesen csúszott a gigán lefele. Az estét lezáró diadémként pedig a még mindig fiatal, de immár négy éves Barta Öreg Király Dűlő 6 Puttonyos Tokaji Aszút 2013-ból (furmint, 9,0 % alkohol, 46,2 g/l cukor, 7 g/l sav) kóstoltunk desszert kíséretében, ami kandírozott mangó-papaya és mézbe forgatott pekándió kombóval kísért kecskesajt golyóval került az asztalra.

nagygombosbartaportfoliobemutato2017_14.jpg

nagygombosbartaportfoliobemutato2017_15.jpg

Kellemes este, remek társasággal az asztalokon és az asztalok körül, köszönöm a lehetőséget. Ha a fenti nedükkel te is közelebbikapcsolatba kerülnél, ne habozz megismerkedni az őket jegyző borászatokkal sem, úgy az igazi. A Nagygombos Borászaton tett birtoktúráról korábban itt írtam, honlapját itt, míg közösségi oldalát itt találod. A XVII. századi szállással és a fenti tételekkel is hívogató Barta Pince honlapját pedig itt találod.

nagygombosbartaportfoliobemutato2017_16i.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!

Szép napot!

If you like the post, follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Have a nice day!

DRKUKTA

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása