SZERVUSZ MÁRCIUS! (Hello March!)

2017. március 01. 08:07 - drkuktart

2017drkuktarthellomarcius01.jpg

A zord mínuszokkal fegyelmező tél utolsó hónapja volt olyan kegyes hozzánk, hogy megelőlegezte a beköszönő tavaszt. S bár bőven tartogat meglepetéseket maga az időjárás is, márciusban szerencsére a földön járva is jobbnál-jobb programlehetőségek várnak.

Ha gasztrofronton szeretnénk kiteljesedni, a tavasz első hónapja rögtön belevisz a jóba.

2017. március 1.: Ha hiszitek, ha nem bizony létezik a kifejezés, organikus borok. Idén második alkalommal a tavasz első napján este rendezik meg DiVino Gozsdu & Junibor Organic Special elnevezésű családias rendezvényt, ahol magyar és osztrák juniborászok, így Hernyák Tomi, Kis Tamás, Pfneiszl Katrin, Demeter Endre, Wille Baumkauff Stefán, Franz Weninger, Gere Andrea, Árvay Angelika részvételével több mint 16 olyan tételt nyílik alkalmunk megkóstolni, amelyeket organikusan művelt szőlőből készítettek. Betekintést nyerhetünk az organikus gazdálkodás előnyeibe és nehézségeibe, valamint abba is, hogy mitől tér el a hagyományos szőlőműveléstől. Az esemény izgalmasnak ígérkezik, részvételünkkel ugyanakkor nemcsak a Junibor Egyesületet támogatjuk, de hozzájárulunk ahhoz is, hogy minél tudatosabb fogyasztókká váljunk.

A belépő 3000,- Ft , ezen felül a helyszínen használandó pohárért 500,- Ft kaukciót számolnak fel, ez utóbbi a pohár visszaadásával egyidejűleg természetesen visszajár.

Időpont: 18:00-20:00

A helyszín: DiVino Gozsdu

Az eseményről a kapcsolódó közösségi oldalon itt tájékozódhatsz.

2017drkuktarthellomarcius02egriszekszardibikaverparbaj.jpg2017. március 3.: Az Egri és a Szekszárdi Borvidékek borászai zászlajukra tűzték, hogy újrapozícionálják a bikavért, ezt a tradicionális magyar bortípust. A nagyközönség idén a Corinthia Hotel Budapestbeli Eger-Szekszárd Bikavér Párbajra válthat belépőt ahol a 'borászoktól személyesen is megtudhatjuk, hogy mit gondolnak a bikavér jelenéről és jövőjéről. A nemzetközi bortrendek azt mutatják, hogy a borkedvelők megunták már az ún. világfajtákat. Egy cabernet vagy egy chardonnay kevésbé kelti fel a rendszeres borfogyasztók érdeklődését, és inkább a kuriózumnak számító helyi bortípusokat, szőlőfajtákat keresik. Ez a piaci trend kifejezetten kedvező egy olyan vörös házasítás számára, mint a bikavér, amely kizárólag az Egri és a Szekszárdi borvidéken készíthető, ráadásul egy nemzetközileg kevésbé ismert fajta, a kékfrankos alkotja a bikavérek gerincét.'

2017drkuktarthellomarcius03egriszekszardibikaverparbaj.jpg

Ha még ismerkedünk a borok, borvidékek világával, egy ilyen eseményen való részvétel biztosan meghozza a kedvet ahhoz, hogy következő lépésként az adott borvidéken kóstoljuk a helyi borokat.

2017drkuktarthellomarcius04egriszekszardibikaverparbaj.jpg

A belépő 5.900,- Ft elővételben, 6.900,- Ft a helyszínen. A jegy tartalmazza a kóstolópoharat.

Időpont: 18:00-21:00

A helyszín: Corinthia Hotel Budapest

A közösségi oldal eseménye itt érhető el.

A bikavér párbaj honlapja itt érhető el.

2017. március és még tovább: A napokban részt vettem a Ritz-Carlton, Budapest teadélutánján, ahol izgalmas teákat és kiváló alapanyagok felhasználásával készült mennyei süteményeket, szendvicseket kóstoltunk. A teadélutánt minden nap dél és délután öt óra között a szálloda Kupola Lounge fantázianévre hallgató, csodaszép kupolával fedett csarnokában élvezhetjük. A magam részéről nem riadok meg attól, hogy a budapesti szállodák éttermeit, bárjait látogassam, hiszen ezek a kiváló intézmények nemcsak az átutazókért, de értünk helyi lakosokért is vannak. Ugyanakkor azt tapasztalom, hogy sokan mint misztikus, elérhetetlen helyekre tekintenek ezekre az egységekre, pedig milyen kellemes időtöltésből, helyektől, falatoktól és kortyoktól zárjuk ki, illetve el magunkat, ha távol maradunk. A Kupola Lounge Afternoon Tea süteménykínálatában jelenleg például a Sós Karamell Torta, az Ocoa Royal Csokoládé Torta, az Édes Élet Málna Torta fantázianevű sütemények találhatóak meg, de választhatunk francia citromtortácskát, különféle macaronokat, karamell cupcake-t is, szendvicsekből pedig csak egy karnyújtásnyira van a füstölt lazacos croissant, uborkás sajtkrémes szendvics és Foie Gras Mousse-aszalt gyümölcsös chutney-val töltött szendvics. A kiválasztott falatokat a szálloda egy, az asztalunkra kerülő állványra helyezi, így, ha egyszer sikerült döntötenünk, mit fogyasztanánk, a későbbiekben a legnagyobb kényelemben falatozva élvezhetjük a kupola alatt rohamot indító ízharmóniát. A teadélután természetesen nem lenne teljes a nap hátralévő részéhez szükséges frissességről gondoskodó ősi teák nélkül, amiket a Zhao Zhou biztosít. A jelenlegi kínálatból 2015-2016-os fehér, zöld, oolong és fekete teák közül választhatunk kísérőket a finom falatokhoz.

2017drkuktarthellomarcius05theritzcarltonbudapestafternoonteazhaozhou.jpg

A teadélután díja 4.900,- Ft plusz szerviz díj.

Időpont: 12:00-17:00

A helyszín: The Ritz-Carlton Budapest, Kupola Lounge

Az aktuális kínálathoz és információkhoz kattints ide. Ne riadjunk meg az angol szavakkal telezsúfolt honlaptól és menüktől, a hotelben mindenki beszél magyarul. 

2017. március 15.: Nemzeti ünnepünk, ami egy remek szerdai napra esik. Munkaszüneti nap, se nem hétvége, se nem hosszú, ellenben rövid. A kokárdát ne felejtsük otthon, ha nincs, irány a rövidáru bolt és otthon készítsünk egyet. Ha fogalmunk sincs, miként kezdjünk hozzá, a "kokárda készítés" keresőkifejezést beírva a netes kereső megannyi találattal kényeztet. Eggyel egyszerűbb, ha készen veszünk egyet boltban vagy az ünnepet megelőzően, illetve az ünnep napján felbukkanó utcai árusoktól, de szerintem ne futamodjunk meg a sajátkezűleg történő elkészítéstől.

Ha nem egyedül szeretnél ünnepelni, az állami programokat itt találod, az önkormányzati programokat jó esetben az adott önkormányzat honlapján. Egyébként pedig emlékezzünk egységben és méltósággal a saját szájunk íze szerint.

2017. március 15.: Nem csupán a nemzeti ünnep évfordulója ez, de nagy valószínűséggel a mai naptól, Keszthelyen Bezerics Dani nevével fémjelzett Palettában kóstolható Pulled Ponty szendvics bevezetésének napja is lesz. A Pulled Ponty a nyár, strandétel várományosa, ami nem másból, mint házilag füstölt boglári ponty hasaljából, mákos, kiflitésztából készült, ám de bagelre formázott péksüteményből áll, amibe Korosajt krém, bébi spenót, fokhagyma kompót és marinált lilahagymák kerülnek. A Pulled Ponty először idén februárban a Hold utcai Belvárosi Piacon megrendezett Töltött Hold Gasztrovikkenden debütált.

2017drkuktarthellomarcius07bezericsdanipulledponty.jpg

Mi is megkóstoltuk, behaltam tőle (akinek szokása behalni a fonomságoktól, az is így tenne, becsszó) és nem csupán a hal miatt. Mert ugye kép úgy kerek, hogy a omlós pékáruba omlós hal kerül, aminek füstölt jellegével a fokhagyma kompót és a marinált lilahagyma szeletek szépen egyensúlyban állnak, a bébispenót pedig kellően frissen tartja az ízélményt. S hogy miként válhat ez a nyár slágerévé? A harmónikus ízkombó és a kellemes állag mellett ehhez nagyban hozzájárul az is, hogy a tavasz második hónapjában a boglári Palettában (2017. április 1-től) és az 2017. április 29-én a keszthelyi Jacht Kikötőben nyíló Pavilon büfében is elérhetővé válik a Pulled Ponty. A Balatonon más pontjain nyaralók érdekében pedig nagyon remélem, hogy nem áll meg itt, és az egész magyar tengert körbehódítja. Legalább.

2017. március 20.: Macaron nap, ami végre valahára nem egy belépőjegyért cserébe látogatható, adott helyszínre bezsúfolt macaron-kiállításról szól (ahol természetesen pluszban szükséges fizetni ezekért a finom apróságokért), hanem arról, hogy a kedves vásárló túraszerűen felkeresheti a résztvevő és macaront árusító helyeket, ahol belépőjegy nélkül csak a macaronért fizet. A macaron nap lebonyolítását segíti, hogy a szervezők idén először elkészítik az ország első Macaron Térképét. Arról nincs infó, hogy a térkép papíralapon is elérhető lesz-e, de a neten már fent van. Plusz jó pont, hogy az ezen a napon vásárolt macaronok árával egy jótékonysági ügyet, az autista fiatalok életkörülményeit javító Autistic Art Alapítványt támogathatod. 

Bővebb információt az esemény honlapján itt és közösségi oldalán itt olvashatsz.

Persze adjunk a kultúrának is a tavasz jegyében előtérbe helyezve a részben szabadtéri múzeumokat, de azért figyeljünk a mozikban zajló eseményekre is.

2017. március és még tovább, egészen november 5-ig: Jómagam még nem jártam az Aquincumi Múzeumban vagy csupán nem emlékszem rá. Annál többször elsuhantunk mellette a Dunakanyar felé tartva. Március talán már az a hónap, amelyben már azok is kidugják az orrukat a négy fal közül, akiknek igencsak fájt a tél. Pont ideálisnak tűnik tehát egy részben szabadtéri múzeum és a szabadba való óvatos kimerészkedés azon kombinációja, amely során meglátogatjuk az Aquincumi Múzeum misztikus elnevezésű Titkos utakon - Sötét varázslatok Aquincumban kiállítását. A honlap szerint "Az átoktáblák, ahogy a most először bemutatásra kerülő, három aquincumi ólomlemez is, a mágikus rontó szertartások fontos kellékei voltak. Ezeken keresztül lehetett üzenetet küldeni az isteneknek és az alvilági erőknek, segítséget kérni tőlük ahhoz, hogy valaki elégtételt kapjon az őt ért sérelmekért, vagy ahhoz, hogy egy másik ember akaratát megtörje. A társadalom minden rétege – a császári családtól a rabszolgákig – igénybe vehette ezt a sötét eljárást, ha úgy érezte, más eszköz már nem áll a rendelkezésére." Több mint izgi.

A felnőtt belépő ára a hideg, kedvezményes időszakban (március 31-ig) 1000,- Ft, a diák-nyugdíjas ugyanezen időpontig 500,- Ft.

Időszak: 2017. november 5-ig, de hétfőnként zárva tart. Ezen belül a zárt helyen látogatható kiállítások március 31-ig 10.00-16.00 óra között látogathatóak, míg a romkert csak száraz és csúszásmentes időjárás esetén látogatható.

A helyszín: Aquincum Múzeum

Az aktuális információkhoz kattints ide.

2017. március és még tovább: Ezer éve hógolyóztunk az akkor még romos állapotú Királyi Várban Visegrádon. Azóta a várat - az egyszerűség kedvéért mondjuk így - újjáépítették, én pedig önkéntelenül is elkerültem. Biztos megviselte a lelkemet a felsejlő hógolyócsata örökre szóló hiánya. Most viszont elmennék, egybekötném egy kellemes visegrádi sétával, de a múzeum honlapja nem működik. Döbbenet, mindenesetre remélem ez nem igaz a múzeumra.

Időpont: a neten összecsipegetett információk alapján írhatnám, hogy bármikor, kivéve hétfő (ennél többet és aktuálisabbat a honlap hiányában nehezen tudok írni)

Helyszín: Visegrád, Mátyás Királyi Vár, Fő utca 23-29.

Belépőjegy: helyszínen 

A közösségi oldalt itt érheted el.

2017. február 27.-március 5.: Harmadik magyar filmhét, ami nevéből kifolyólag csupán hét napig tart és a Cinema City Aréna moziban kerül megrendezésre. Nem szívlelem a multiplexeket, de ez alkalommal kénytelen leszek kivételt tenni. A honlap szerint "A Magyar Filmdíjakra nevezett alkotások közül a Filmakadémia tagjaitól legtöbb szavazatot kapott filmalkotások és alkotók összesen 23 kategóriában versenyeznek. Idén első alkalommal 10 vidéki nagyvárosban is lesznek Magyar Filmhét vetítések, sőt országos közönségdíjért is versenyezhetnek az alkotások. A Magyar Filmhétre a 2016. január 1. – 2016.december 31. között moziban és televízióban bemutatott filmeket lehetett regisztrálni. A benevezett filmekből a Magyar Filmakadémia Egyesület tagjai titkos szavazással jelölték ki az 5-5 legjobb alkotást, amelyeket 5 kategóriában (nagyjátékfilm, kisjátékfim, TV–játékfilm, animációs film, dokumentumfilm) vetítenek a Magyar Filmhéten. A 3. Magyar Filmhét díjait a Magyar Filmakadémia tagjai ítélik oda titkos szavazással, amelyet a seregszemle végén, március 5-én, ünnepélyes keretek között nyújtanak át a díjazottaknak a Vígszínházban."

2017. március 1-10.: Kicsit több napon keresztül élvezhetjük a 7. Frankofón Filmnapokat az Uriánia Moziban, a Francia Intézetbe és az ART+ CINEMAkban, ami idén is a francia kultúrák változatosságát ünnepli. Az eseményt a világ száz legfontosabbnak tartott frankofón kultúrális eseményei között tartják számon. Az esemény nem csupán a moziról szól, helyet kaptak benne kerekasztalbeszélgetéseken keresztül, különböző konferenciák és kiállítások is.

A programkínálat igen változatos, ha a papíralapú füzetecske még nem áll rendelkezésünkre, böngésszük online itt

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot márciusban is a Facebook-on itt és az Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!

Remek márciust!

If you like the post, follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Have a great March!

DRKUKTA

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása