DRKONYHART: SZILVÁS-CSOKOLÁDÉS MUFFIN LEHELETNYI CSILIVEL (Muffin filled with chili-plum-chocolate)

2017. február 12. 22:36 - drkuktart

drkuktart_szilvascsokischilismuffin01.jpg

Ősrégen érintettem a muffinformát, de ideje volt valami gyorsan elkészíthetőt összeütni. A polcon feszítő, enyhén csilis-kardamomos házi szilvalekvár nem hagyta nyugton a fantáziám, viszont túl sok macerára sem vágytam.

(For English scroll down.)

drkuktart_szilvascsokischilismuffin02.jpg

Hozzávalók:

a tésztához:

2 pohár sütőporos teljes kiörlésű búzaliszt (ez egy kiskanálnyi sütőport jelent)

1/2 pohár cukor

1/3 pohár olívaolaj

1 tojás

1/2 teáskanál őrölt fahéj

15 deka 71 %-os belga étcsokoládé pasztilla darabolva

csilis-kardamomos házi szilvalekvár

450 gramm natúr joghurt

a mázhoz:

15 deka 71 %-os belga étcsokoládé pasztilla gőz fölött megolvasztva 

6 darab nagy aszalt szilvaszem (ez 12 felet jelent)

A sütéshez jó minőségű sütőpapírból négyzetre vágott 'házi kapszli'.

drkuktart_szilvascsokischilismuffin03.jpg

Ingredients:

for the dough:

2 cups of whole wheat flour with baking powder (it means 1 teaspoon baking powder)

1/2 cup of sugar

1/3 cup of olive oil

1 egg 

1/2 teaspoon powder cinnamon

150 gram chopped dark chocolate (cocoa solids minimum 71 %)

home made plum jam with chili and cardamom

450 gram natural yoghurt

 

for the glaze: 

150 gram melted dark chocolate (cocoa solids minimum 71 %)

6 prune (means 12 half)

Good quality paper cups for the baking. 

drkuktart_szilvascsokischilismuffin04.jpg

Előmelegítjük a sütőt 200 Celsius fokra (légkeveréses) és a muffin sütőformába papírkapszlikat teszünk. A tészta összetevőit alaposan összekeverjük akként, hogy a darabolt étcsokoládét tesszük bele legutoljára. Először valamennyi mélyedés félig mérünk tésztával, majd kis kanálnyi lekvárt teszünk valamennyire. Ezt követően a tésztaegyveleg másik felével a kapszli tetejéig töltjük a mélyedéseket. Betesszük a sütőbe a megtöltött formát és mintegy húsz-huszonöt perc alatt készre sütjük. Kivesszük a muffinokat a sütőből és kihűtjük őket. 

Miközben a muffinok hűlnek a mázhoz gőz felett egy másik edényben kevergetve olvasszuk meg a mázhoz kiporciózott étcsokoládét (az is működik, ha egy kicsi lábosba vizet forralsz és a csokoládét tartalmazó mondjuk zománcozott bádogpohár ebben a vízzel negyedig töltött lábosban áll). Vigyázz, meg ne égessen a forró gőz vagy az edény felforrósodott füle, a csokit pedig ne olvaszd túl, mert akkor szétesik. A mázat vajazó vagy más széles, de nem éles késsel a kihűlt muffinokra kenjük, rátesszük az előkészített, felezett aszalt szilvaszemeket és hagyjuk megdermedni. Jó étvágyat!

Preheat the oven for 200 °C and put paper cups into the muffin pan. Mix all ingredients together for the dough - leave the chocolate for last as strawberry takes time to let it dropped and spoon it into the muffin pan up to halfway. Spoon one-one teaspoon plum jam on each dough then spoon the remaining part of dough on the jam. Put the muffin pan into the preheated oven and bake it maximum twenty-twentyfive minutes. Take the muffins out of the oven and let them cool down.

Whilst muffins are cooling down, melt the chocolate above steam (put a quarter water in a saucepan and the chocolate into a smaller saucepan, then put this smaller saucepan above or into the bigger one whilst the water is almost boiling). Decorate all muffins with the chocolate and a half dried prune. Let the chocolate be dried. Enjoy your meal! 

drkuktart_szilvascsokischilismuffin05.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!

Szép napot!

If you like the post, follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Have a nice day!

DRKUKTA

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása