HELLÓ FEBRUÁR! (Hello dear February!)

2017. február 01. 08:30 - drkuktart

2017drkuktarthellofebruary.jpg

Mindenkinek szíve joga sopánkodni, mikor lesz már vége a télnek, de tessék elhinni, abszolút nem érdemes. Az energiavámpírkodás helyett inkább találjuk fel magunkat és örüljünk, mert még egy hónap van ebből a csodás évszakból!

Mert ugye ki gondolta volna, hogy a január ennyi izgalmat tartogat például? Elsősorban nem az ónos esőre, a szmogriadóra és az épületek romantikusan homályba vesző sziluettjeire gondolok, bár ezeknek is megvan a maga bája. Inkább az év első hónapja során tavainkon biztonságosra hízott jégre, a Dunán zajló jégtáblákra, a kinti futkározás, korcsolyázás során üdére csípett mosolygó arcokra, a szánkózásra, a szerény hazai sípályák mozgalmasabb életére, az erdeink, közeli "hegyeink" csipkeszerűvé vált fáira. Igaz, hogy a mínuszok soha nem látott ideig és mélységben telepedtek az országra, de ennek köszönhetően valószínűleg sokkal többen sokkal több időt töltöttünk kint együtt a szabadban és fedeztük fel példának okáért a Balaton egy évekkel ezelőtt elfeledett arcát.

Január utolsó napján kivételesen betalált egy időjárás jelentés, így nagyjából tudom, mire számítanak az okosak. Most tehát, hogy a meterológusok plusz fokokkal és jégolvadással riogatnak, ideje kicsit körbe nézni a négy fal közötti programok terén is, bár januárban annyira megtetszett a szabadban töltött hétvégék édes élménye, hogy nehezen veszem rá a gondolataimat arra, hogy ettől eltérő programokban gondolkodjak. Ha így is teszek, a választás több mint nehéz, ugyanis egymást érik a különböző fánk-, mangalica-, bor- és ki tudja még milyen fesztiválok, azt pedig csak halkan említem meg, hogy bizony jócskán a farsangi időszakban (2017. január 6.-március 1.) járunk.

2017. február 1. (szerda): A Nemzetközi Furmint Nap (Furmint Day) először foglalja be februárnak mint a furmint hónapjának az első napját.

A furmint "eredete ugyan nem tisztázott, de olyan régóta műveljük hazánkban, hogy akár sajátunkként is tekinthetünk rá." Sőt, ha bepötyügjük a keresőbe a 'furmint' kifejezést, látni fogjuk, hogy az angol nyelvű oldalak előszeretettel hivatkoznak rá az egyik legfontosabb magyar fehérszőlőfajtaként. "Legfontosabb borvidékünk, Tokaj fő fajtájáról van szó, ami egyben a tokaji aszú alappillére is. Tokaj mellett Somlón is kiemelt szerepet játszik, és egyre több borvidékünk lát fantáziát benne; a Balaton-felvidéken, Egerben és a Mátrában is megtaláljuk, sőt telepítették Pécs környékén és az Alföldön is."

A magam részéről azt mondom, hogyha már szinte mindennek van nemzetközi napja, így nem vagyunk restek lejárni a lábunkat a Kulturális Örökségek Napjain (ami ugye European Heritage Days-ként fut határon túl), hamburgerrel, majd macaronnal tömni a piciny pocinkat a nemzetközi hamburger, illetve macaron napokon - hogy más csudákat ne is említsek -, ne legyünk restek legalább ugyanilyen lelkesedéssel kortyolni legalább egyet az olyan szőlőfajtákból készült jóféle borokból, mint most például a furmint, hiszen a kényeztetésen túl bizony mi magunk is hozzájárulunk ahhoz, hogy ebből a hazai fajtából készült bor kellő figyelmet kapjon itthon is. 

2017. február 2. (csütörtök): Idén nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a Furmint Február nevet viselő, és minő meglepetés, a furmintnak szentelt jó pár órás rendezvény Budapesten, a Városligetben a Mezőgazdasági Múzeumban, ami ugyan egy fizetős rendezvény, és amire igencsak gyorsan fogynak a jegyek, így, ha ott szeretnénk lenni, ne habozzunk mielőbb megváltani a magunk belépőjét, mert a helyszín befogadóképessége, így az eladható jegyek száma korlátozott. 

2017. február 4. (szombat): Aki kedveli Pátkai Rozina zenéjét, annak a Budapest Music Centerben a helye a Pátkai Rozina Trió előadásán. Az ismertető szerint "Az olasz gyökerekkel rendelkező fiatal magyar énekesnő, Pátkai Rozina, számos nemzetközi verseny díjazottja, elismeréseinek sorát jazz és Fringe fesztiválok színpadain gazdagította szerte a világban, aki klasszikus bossa novát és saját szerzeményeket is játszó kvintettjével többször is fellépett az Opus Jazz Club színpadán. (...) Pátkai Rozina ezúttal triójával érkezik az Opusba, az új programban az ismert bossa novák mellett a saját dalok az autentikus brazil dallamvilágból kiindulva szakítanak a zárt formákkal. Nagyobb teret kapnak az improvizációk, amelyek körülölelik az olykor gyermekien egyszerű, máskor kiszámíthatatlanul bolyongó dalokat. Mindez portugálul, spanyolul és angolul, Bán Zsófia, Szabó Ádám, Garcia Lorca és Jane Tyson Clement verseivel, először a Opus Jazz Clubban."

2017. február 11. (szombat): Hiába, már nehéz elszakadni a magyar boroktól. Február második hétvégéjén rendezik meg a budapesti Millenárison a fél napos Borjour Magnumot, amit a szervezők az év legnagyobb borkóstolójaként aposztrofálnak. Belépő természetesen van, a részletekről itt olvashatsz többet.

2017. február 17-19. (péntek-vasárnap): Aki szereti a kocsonyát, annak Becherovka Miskolci Kocsonyafarsangona helye, ahova a belépés ingyenes, a gasztroélményért pedig nyilván fizetni szükséges. A honlap szerint a "A fesztivál a farsangi időszakban kerül megrendezésre Miskolc belvárosában. Kirakodó vásárán több száz kézműves és gasztronómiai árus jelenik meg. A rendezvény valamennyi szabadtéri programja ingyenes . Koncertek, kézműves és gasztronómiai vásár, vendéglátó egységek, őstermelői piac és népművészeti vásár várja a vendégeket. Nincs kocsonyafesztivál igazi kocsonya nélkül, ezért a széles körű gasztronómiai kínálatban a kocsonya kiemelt szerepet kap. A farsang programkínálatában több tucatnyi koncert, számos gyermek- és családi program, kiállítások, farsangi felvonulás található a karneváli hangulatot megidézve. A fesztivál ideje alatt minden korosztály megtalálja az igényes és színvonalas szórakozási lehetőséget."

2017. február 18. (szombat): Akik erre az évre szervezik esküvőjüket, még azoknak is van idejük ötletelni, finomítani az elképzeléseiket. Ebben nyújthat segítséget az első alkalommal megrendezésre kerülő, belépő fizetése nélkül látogatható Inspiráló Esküvői Pop Up esemény. A helyszínt a Városligeti fasoron megbújó Ádám Villa biztosítja, ami már önmagában álmodozásra késztet. Látogatás során olyan kiállítók meseszép ruháival eshetünk szerelembe, mint a Balint Sara Bridalwear, a Celeni és a Berbloom, ékszerfronton pedig a Czok Ildi designer jewellery, a Csermakdesign jewellery, és a Sophie Molnar Design darabjai után ácsingózhatunk. Ha éppen dekor vagy meghívó fronton lennénk elveszettek, van remény, mert jelen lesz a Donkidekor / Donkidecoration, a Chetres, a Noa Decor, a Pataki Kreatív és a Mayfly - You are invited - Esküvői meghívók is, de képviselteti magát a finom falatokért felelős Forray Tortagyár, a beszédes nevű Low Cost Gourmet Trailer és az ASZTALKA. De bizony jelen lesznek esküvőszervezők, ceremóniamesterek, sminkesek, fodrászok, stylistok és fotósok is, így már elöljáróban úgy tűnik, hogy akármilyen téren is szenvedjünk szükséget az esküvőszervezés nem várt buktatói között, a rendezvényen lesz rá gyógyír.

2017. február 23-28. (csütörtök-kedd): Mohácsi busójárás. Már évek óta szerepel a listámon, de még soha sem jutottam le, de nem adom fel. Az esemény honlapját itt, közösségi oldalát itt találjátok.

Aki a kinti fesztiválok helyett inkább a csendesebb múzeumlátogatást részesíti előnyben, annak jó hír, hogy van választék bőven:

Műcsarnokban többek között a következő kiállítások várnak: Az első aranykor - Az Osztrák-Magyar Monarchia festészete és a Műcsarnok (2016. november 22.-2017. március 12.), ENTER - A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) művészeti hallgatóinak kiállítása (2016. december 2.-2017. március 5.), Jutalomjáték -Stefanovics Péter: Szívzörej (2017. január 18.-február 19.), Jutalomjáték - 25 év Symposion: Alapítvány + Társaság + Művésztelepek (2017. január 18.-február 19.), Jutalomjáték - 30x30: Kivonat az ezredforduló magyar képzőművészetéből 1985-2015 (2017. január 18.-február 19.).

A Magyar Nemzeti Galéria az állandó kiállításokon túl két időszaki kiállítással is várja a múzeumlátogatókat: az ÁRNY A KÖVÖN – ORSZÁG LILI MŰVÉSZETE (2016. december 17. - 2017. március 26.), valamint a RIPPL-RÓNAITÓL VAJDÁIG (2016. november 17. - 2017. március 19.) elnevezésű tárlatokkal.

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!

Remek februárt mindenkinek!

If you like the post, follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Enjoy February!

DRKUKTA

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása