DRKONYHART: ALMÁS TÚRÓPITE VEGYES GYÜMÖLCSKOMPÓTTAL

2016. október 25. 08:15 - drkuktart

drkuktartalmasturospitekompottal01.jpg

Gondolom nem hat a meglepetés erejével, hogy bizony ebben a receptben is szerepet kapott a zabpehelyliszt. Bizony, úgy tűnik kiapadhatatlan készletet sikerült felhalmoznom ebből az alapanyagból. A most következő túrótorta egy masszív, az imádott túrógombócokra hajazó fajta azzal, hogy az utolsó pillanatban beugrott, hogy miért is ne lágyítanám egy gyorsan elkészíthető kompóttal. Így került tálaláskor az asztalra egy citromos alma-kaktuszgyümölcs kompót először, majd egy citromos alma-körte kompót másodszor.

Hozzávalók:

A tésztához:

30 deka zabpehelyliszt

6 deka kristálycukor

fél kávéskanál sütőpor

15 deka vaj

2 tojás sárgája

2 evőkanál zabtej

A tészta és a töltelék közé:

2 darab alma

A töltelékhez:

70 deka jól áttört zsíros tehéntúró

30 deka kristálycukor

6 deci zsíros tejföl

3 darab tojás

porcukor a díszítéshez (elhagyható)

A kompóthoz:

6 darab alma

fél citrom leve

2 darab körte vagy 1 kaktuszgyümölcs húsa (ez utóbbi kizárólag a látvány kedvéért került az almakompótba, íze nem sok volt)

3 evőkanál méz (ízlés szerint több vagy kevesebb)

1 deci ivóvíz

drkuktartalmasturospitekompottal02.jpgA tésztához szükséges porállagú összetevőket összekeverem, majd belemorzsolom a vajat, gyúrom egy kicsit, ezt követően jöhet a tojássárgája és a tej. Összegyúrom és két cipót formázok belőle. Az egyik cipót kivajazott, úgy 23 centiméter átmérőjű tortaforma aljába nyomkodom. Kisebb átmérőjű tortaformában ne nagyon gondolkodjunk, mert nem fér bele a tészta-túró együttese. Lehetőleg kerüljük a fém tortaformát, mert a tortának állnia kell majd benne, és annyira nem remek, ha átveszi a fémízét a sütemény. A tortalapot 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben mintegy húsz perc alatt aranybarnára sütöm, közben azért oda-odalesek, elkerülendő, hogy odakapjon a drága. A megsütött tortalapot kiveszem a sütőből és hagyom kihűlni. A kihűlt tésztát megmosott, meghámozott, magházától megfosztott 3-4 miliméter vastag almaszeletekkel fedem be.drkuktartalmasturospitekompottal03.jpg

A töltelékhez minden hozzávalót alaposan összekeverek, nem árt, ha kézre áll egy kézi robotgép a művelethez. A túrós masszát az almával fedett tésztára öntöm. A másik cipót 14 (vagy más tetszőleges páros számú) részre osztom (igen, a 2 részre osztás is alternatíva, de akkor meglehetősen minimalista lesz a tortára kerülő rácsszerkezet), tenyereim között golyókat formálok belőlük, majd kilisztezett deszkán a tortaforma átmérőjének megfelelő hosszúságú rudakat sodrok belőlük. A tésztarudakat felváltva az egyik és a másik irányból a tortaformában pihenő túrós alapra fektetem, a tortaforma peremén túllógó rudacskarészeket levágom a forma pereme mellett. Az így összeállított tortát 170 Celsius-fokra előmelegített sütőbe teszem és mintegy 60 percig sütőm. Óvó szemeimmel természetesen néha odapillantok, hogy a torta tetején pihenő rudacskák nehogy odapiruljanak. Ha mégis a pirulás veszélye állna fenn, óvatosan letakarom a tortát sütés közben alufóliával. 60 perc után a sütőt lekapcsolom és résnyire kinyitom az ajtaját, a kész tortát pedig bent hagyom még egy 30 percre szunyálni. Ezt követően a tortát kiveszem és hagyom kihűlni, majd lefedem és irány a hűtő. drkuktartalmasturospitekompottal04.jpg

A kompóthoz megmosom, meghámozom, kimagozom, felkockázom az almákat és lábosba teszem. Ráfacsarom a fél citrom levét, rákanalazom a mézet, teszek hozzá egy kevéske vizet és választásomtól függően hozzáadom a kaktuszgyümölcs húsát vagy a megmosott, meghámozott, kimagozott körtét. Közepes lángon néha kavargatom, és várok, amíg fedő alatt elkezd megpuhulni és rottyan egyet-kettőt. Nem célom a gyümölcsmassza készítése, ehelyett inkább egy gyümölcsdarabokból álló kompót lebeg a szemem előtt, így ennek megfelelő állagúra kotyvasztom, de ez is ízlés kérdése. Az előbb gyötrelmesen körbeírt megfelelő állagú kompótot leveszem a tűzről, kihűtöm, majd a porcukorral megszórt, szintén hűs túrótortával együtt tálalom. Jó étvágyat!drkuktartalmasturospitekompottal05.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!

Szép napot!

If you like the post, follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Have a nice day!

DRKUKTA

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása