KIÁLLÍTÁSLESŐ: SÁRKÁNYOK ÉJSZAKÁI (Dragons' nights in Budapest Zoo)

2016. május 19. 08:28 - drkuktart

drkuktart_sarkanyokejszakaibudapestiallatkert01.JPG

Hosszas szervezés előzte meg a mi kis látogatásunkat a Fővárosi Állat- és Növénykert másfél hónapon át tartó, ám a héten bezáró lampionfesztiváljára, a Sárkányok Éjszakáira.

A fesztivál minden nap megnyitja kapuit este hétkor és egészen este tízig tart nyitva (utolsó belépés fél tízkor). Ennek megfelelően nyolcra érkeztünk, remélvén, hogy könnyen beslisszanunk. Hát nem. Hihetetlen nagy sor állt valamennyi üzemelő pénztár előtt, mit szimpla sor, kanyargós és hosszú. Ennek megfelelően mintegy tizenöt percet töltöttünk sorban állással, bár lehet, hogy több volt, a csevejünk miatt nem az múló percek számlálása kötötte le figyelmemet. A beugró felnőttnek fejenként 1900,- Ft, gyerekeknek fejenként 1500,- Ft (ne feledjük, 14 éves korig számít a csemete jermeknek az állatkertben). Nem olcsó, ha egy család menne el mulatozni, de jó hír, hogy használhatjuk a SZÉP kártyáinkat és a kultúra utalványainkat is. Éltünk is a lehetőséggel zökkenőmentesen, szóval elégedettség volt ezen a fronton már a belépést megelőzően is.drkuktart_sarkanyokejszakaibudapestiallatkert02.jpg

Az állatkert honlapja szerint "Bár a kínai lampionok Magyarországon sem ismeretlenek, kevesen tudják, hogy ezek a világító műalkotások ezernyi színárnyalatban, formában és méretben léteznek. Olyannyira, hogy az ázsiai országban a lampionok készítése valóságos művészeti ágnak számít, amelyben éppúgy jelen van az évezredes tradíció, mint a modern stílusirányzatok. E látványos műalkotások világával kontinensünkön eddig csak elvétve lehetett találkozni, jóllehet az elmúlt években néhány holland és belga állatkertben, illetve botanikus kertben rendeztek már kínai lampionfesztivált. Európa szívébe a Budapesti Állatkert hozza el először az egyedülálló kínai fényvarázst (...)."
drkuktart_sarkanyokejszakaibudapestiallatkert03.jpg
Őszintén szólva én sem ismertem ezeket a lampionokat, és bár láttam a város pár pontján felállított installációkat kivilágítatlanul, tegyük hozzá, az átvilágított, színesen ragyogó és a nappali fényben látható, szintén színes verzió ég és föld egymáshoz képest. Belépve az állatkertbe természetesen szépen hömpölygő, de mégis csak tömegbe olvadtunk bele. A mintegy ötven installációból álló lámpások útja szépen terelve van, így biztosan nem tévedünk el. Misztikus érzés a sötét, csak a lámpások által világított állatkertben a pihenő állatok, a lustán elnyúló oroszlán az élénk sakál, a fejünk felett elszálló vadkacsák és a ketrec tetején trónoló páva mellett csupán a tábortűzszerűen világító lámpás csoportok között bolyongani. drkuktart_sarkanyokejszakaibudapestiallatkert04.jpg

Ne tévesszen meg senkit az installációk száma, ugyanis ez nem egyenlő a lampionok számával. Egy-egy ilyen csoportulásban mindig legalább tíz, de általában jóval több, különböző alakot öltő lámpás kapott helyet eltérő tematika szerint. Belépve a szintén kivilágított figuratív kapun rögtön zsiráfból, zebrából és tigrisekből álló állatcsorda vonul el mellettünk. A következő szigeten színpompás pávák, virágkelyheken pihenő szitakötők és hatalmas virágok fogadnak minket, és mutatják az utat az amerikai tököket termő erdőbe. És a mintegy másfél órán át tartó kényelmes séta, ámuldozás, pózolás, egymás keresése ekként is folytatódik. Soha nincs annyira sötét, hogy ne látnánk a következő kis lampionszigetet, persze eltévedni ér és lehet is, könnyű egymást elveszteni is, ha az ember a barátai, családja helyett túlságosan is a lampionokra fókuszál, például....

drkuktart_sarkanyokejszakaibudapestiallatkert05.jpg

drkuktart_sarkanyokejszakaibudapestiallatkert06.jpg
drkuktart_sarkanyokejszakaibudapestiallatkert07.jpg

...az orrszarvúra, ami hatalmas, pláne egy gyermekhez képest...drkuktart_sarkanyokejszakaibudapestiallatkert08.jpg

drkuktart_sarkanyokejszakaibudapestiallatkert09.jpg

...vagy a gorillára és a vele szemtelenkedő makákókra....drkuktart_sarkanyokejszakaibudapestiallatkert10.jpg

drkuktart_sarkanyokejszakaibudapestiallatkert11.jpg

...vagy akár a kicsinyüket féltőn óvó királyi hattyúpárra, esetleg a pelikán csőréből kikandikáló, menekülni vágyó halacskára. A variációk száma szinte végtelen, a figurák kavalkádja felfoghatatlan, megjelenésük olykor értelmezhetetlen, de az biztos, hogy a technika, a kivitelezés és a színkavalkád is lenyűgöző, amire csak ráerősít, hogy az egyre inkább sötétségbe burkolózó állatkertben kóvályoghatunk.drkuktart_sarkanyokejszakaibudapestiallatkert12.jpg

drkuktart_sarkanyokejszakaibudapestiallatkert13.jpg

drkuktart_sarkanyokejszakaibudapestiallatkert14.jpg

drkuktart_sarkanyokejszakaibudapestiallatkert15.jpg

drkuktart_sarkanyokejszakaibudapestiallatkert16.jpg

drkuktart_sarkanyokejszakaibudapestiallatkert17.jpg

drkuktart_sarkanyokejszakaibudapestiallatkert18.jpg

drkuktart_sarkanyokejszakaibudapestiallatkert19.jpg

drkuktart_sarkanyokejszakaibudapestiallatkert20.jpg

A figurákat egyébként nagyon találóan helyezték el, mesebeli, ahogy a domboldalon a flamingók egy csoportja táplálkozik vagy éppen piheg vagy ahogy a keselyűk pásztázzák a madárketrecek között hömpölygő emberáradatot. Az egészet élővé az állatkert esti hangjai, valamint a kerítések mögül meglógó kacsák és egyéb madarak teszik.drkuktart_sarkanyokejszakaibudapestiallatkert21.jpg

drkuktart_sarkanyokejszakaibudapestiallatkert22.jpg

drkuktart_sarkanyokejszakaibudapestiallatkert23.jpg

drkuktart_sarkanyokejszakaibudapestiallatkert24.jpg

drkuktart_sarkanyokejszakaibudapestiallatkert25.jpg

drkuktart_sarkanyokejszakaibudapestiallatkert26.jpg

drkuktart_sarkanyokejszakaibudapestiallatkert27.jpg

Pózolj daruval.

drkuktart_sarkanyokejszakaibudapestiallatkert28.jpg

drkuktart_sarkanyokejszakaibudapestiallatkert29.jpg

drkuktart_sarkanyokejszakaibudapestiallatkert30.jpg

drkuktart_sarkanyokejszakaibudapestiallatkert31.jpg

drkuktart_sarkanyokejszakaibudapestiallatkert32.jpg

drkuktart_sarkanyokejszakaibudapestiallatkert33.jpg

Csókos szájú hal a szivárvány színekben pompázó korallzátonyon.drkuktart_sarkanyokejszakaibudapestiallatkert34.jpg

drkuktart_sarkanyokejszakaibudapestiallatkert35.jpg

Így a végére egy kis emlékeztető és a világért sem tolakodó gyakorlati útmutató, ha nem bánjátok: a fesztivál csupán vasárnapig (május 22.) tart nyitva, addig viszont minden este látogatható este hét és tíz között (utolsó belépés fél tízkor). A belépőjegyért való sorbanálláson túl minimum egy órát szánjunk rá, és, ha fotózni szeretnénk akkor másfelet. Mindenképpen öltözzünk fel melegen, mi ugyanis teljesen átfagytunk a csoda kis dzsekijeinkben, hatalmas sáljaink ellenére. Éljen a májusi tavasz. Bár tömeg van, de a tömeg az halad, bár néha egy-egy rebellis tag jól teszi és leáll fotózni. Ha ezt tesszük, lehetőleg ne használjunk vakut, mert az megöli a lampion színeit a képen, ha pedig embert vagy palántáját fotóznák a lampion előtt, mellett, akkor állítsuk közel hozzá, olyan szépen megvilágítja az arcukat és a pofijukat a lampionból áradó fény. Nagyon remélem, hogy vasárnapig már nem esik, és mindenki, aki el szeretne jutni, el is tud jutni. Megéri, mesebeli élmény. 

További gyakorlati információkért javaslom, hogy keressétek fel az állatkert itt elérhető honlapját. 
drkuktart_sarkanyokejszakaibudapestiallatkert36.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on itt és Instagram-on itt vagy a Bloglovin segítségével!

Szép napot!

If you like the post, follow me on Facebook here or Instagram here to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin!

Have a nice day!

DRKUKTA

Kérlek, hogy tartsd tiszteletben szerzői jogaimat. A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

Please, respect my copyrights. All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása