DRKONYHART: KARAMELLÁS-BIRSALMASAJTOS MUFFIN (Muffin with caramel and quince jelly)

2016. március 02. 08:02 - drkuktart

drkuktartkaramellbirsalmasajtmuffin01.jpg

A világ legkönnyebben elkészíthető sütőben süthető finomsága a muffin, ahol egy jó alaptészta birtokában a változatok számának csak a fantáziánk szab határt. Nálunk évek óta sláger a most következő házirecept, amihez az inspirációt anno a kamrában megpihenő karamell tömbök és életem első birsalmasajtja szolgáltatta. Azóta, ha készítek birsalmasajtot, akkor tuti, hogy a szezonban (amíg kitart a finomság) készül karamellás-birsalmasajtos muffin. (For English read more.)

Az év újítása a karamell máz, ugyanis eddig mindig csak kisméretű (24 darabos) muffinformában készítettem a harapásnyi karamellás-birsalmasajtos muffinkákat. Idén viszont először nagy méretben is készült, aminek a tésztája viszont nagyon is elbírja, hogy az összetevőkre utaló karamellmáz és egy diszkrét csík birsalmasajt pihenjen a tetején.drkuktartkaramellbirsalmasajtmuffin02.gif

Hozzávalók:

a tésztához:

2 pohár sütőporos liszt (egy kiskanálnyi sütőporral)

1/3 pohár cukor (csökkenthető attól függően, hogy mennyi karamellt teszünk bele, sőt, megfordult a fejemben, hogy elhagyjam)

1/3 pohár olívaolaj

3 dl tej

1 tojás

20 deka karamell felaprítva

15 deka birsalmasajt szintén felaprítva 

 

a mázhoz:

20 deka karamell felaprítva

1-1,5 deci tej (ennek mennyisége attól függ, milyen szépe olvad a karamell, mennyire lesz sűrű)

A sütéshez jó minőségű papírkapszlik (a rossz - ami általában a nagyon olcsó - kapszlikból nem tudod kihámozni a sütit jelentős veszteség nélkül).

Ingredients:

for the dough:

2 cups of flour with baking powder (1 teaspoon baking powder)

1/3 cup of sugar (or less, depends on the quantity of the caramel)

1/3 cup of olive oil

3 dl milk

1 egg 

20 dkg chopped caramel 

15 dkg chopped quince jelly

 

for the glaze: 

20 dkg chopped caramell

1-1,5 dl milk

Good quality paper cups for the baking. 

drkuktartkaramellbirsalmasajtmuffin03.jpg

Előmelegítjük a sütőt 200 Celsius fokra (légkeveréses) és a muffin sütőformába papírkapszlikat teszünk. A tészta összetevőit alaposan összekeverjük, majd a papírkapszlikba mérjük. Betesszük a sütőbe a megtöltött formát és mintegy húsz perc alatt készre sütjük. Kivesszük a muffinokat a sütőből és kihűtjük őket. 

Preheat the oven for 200 °C and put paper cups into the muffin pan. Mix all ingredients together for the dough and spoon it into the muffin pan. Put the muffin pan into the preheated oven and bake it maximum twenty minutes. Take the muffins out of the oven and let them cool down.

drkuktartkaramellbirsalmasajtmuffin04.jpg

drkuktartkaramellbirsalmasajtmuffin05.jpgMiközben a muffinok hűlnek a mázakhoz lábasba tesszük a tejet és a karamellát, majd közepes lángon folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. Ne hagyjuk felügyelet nélkül, mert kifuthat, és ne is égessük le, mert akkor pedig ehetetlenül keserűvé válik. A mázat evőkanál segítségével a kihűlt muffinokra kenjük és hagyjuk megdermedni. Mielőtt a máz megdermedne díszíthetjük a muffinokat egy-egy birsalmasajt szelettel. Jó étvágyat!

drkuktartkaramellbirsalmasajtmuffin06.jpg

Whilest muffins are cooling down, mix all ingredients of the glaze in a dish and cook it until the caramel boil over medium-low to medium heat, and continue letting it bubble (don't forget mixing it continuously) gently for several minutes, or until slightly thickened. Decorate all muffins with the glaze. Before the glaze dried, decorate it with slightly cut quince jelly slices. Enjoy your meal! 

drkuktartkaramellbirsalmasajtmuffin07.jpg

drkuktartkaramellbirsalmasajtmuffin08.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével! És még egy kis infó: a Facebook-on a Tetszik mezőre téve a kurzort, jelöld be az "Értesítéseket kérek" mezőt, hogy valóban értesülj az izgalmas új bejegyzésekről! 

Szép napot!

If you like the post, follow me on Facebook HERE or Instagram HERE to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin! And one more advise to really get notifications about new posts on Facebook: don't forget to mark 'Get Notifications' under the 'Liked' button of my Facebook site!

Have a nice day!

DRKUKTA

A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása