ZENÉS ELVÁGYÓDÁS BELAUVAL ÉS A TÖBBIEKKEL (Aid Kid, Belau and Com Truise concerts on A38, Budapest)

2016. január 29. 08:24 - drkuktart

drkuktart_belau_aidkid_comtruise01.jpg

A cím nem véletlen, habár világhír szempontjából egyelőre valószínűleg nem ők állnak a jelen szereplőkből lista élén, de ez senkit se akadályozzon meg a rajongásban.

drkuktart_belau_aidkid_comtruise02.jpg

Az úgy történt, hogy először szeptember elején volt szerencsém meghallgatni Kedves Péter nevével fémjelzett Belau elnevezés alatt futó produkció Island of Promise első, bemutatkozó számát, amelyet Hegyi Dóri énekelt fel. A számmal együtt egy klip is érkezett, amiről nem árt megjegyezni, telitalálat, hiszen nemcsak tökéletesen passzol hangulatban a számhoz, de a Dunán forgatták, ami folyószakasztól függetlenül az egyik kedvenc helyem. Szóval a múlni nem akaró szeptemberi nyárban rögtön rákattantam a számra, és örömmel jelentem, hogy így januárban is nehéz megnyomni a stop gombot. Ám, miután az elvek fontosak, egészen most szerdáig kellett várni arra, hogy élőben is hallhassam, illetve láthassam az A38 hajón tartandó első élő fellépés alkalmából zenekarrá bővült produkciót.

drkuktart_belau_aidkid_comtruise03.jpg

Ugyanakkor aznap nem a Belau volt az egyetlen, akik felléptek, ugyanis előadásukat közrefogta a cseh Aid Kid és az amerikai Com Truise fellépése. Miután elsősorban a Belau-t szerettem volna megnézni, de a csodálatosan gondosan elkészített programkiírásból lehetetlen volt kitalálni, hogy ki mikor játszik, így bizony mindhármuk szerepléséből harsintottam egy szép szeletet.

AID KID (Csehország)

drkuktart_belau_aidkid_comtruise04.jpg

drkuktart_belau_aidkid_comtruise05.gif

A sort mintegy húsz perces csúszással Aid Kid kezdte. A program értelmében "A 22 éves Ondra Mikula zenész, producer és multi-média alkotó, művésznevén Aid Kid két kiadott kislemezét (Sleep Start and Broken Arp) és az elektronikus zene nemzetközi élbolyának vezető személyiségekkel való együttműködét követően (Sohn, Kiasmos, Sophie, Groundislava, Wax Tailor, Arms and Sleepers, etc.) mára Prága egyik legígéretesebb zenei producerévé vált. Művészeti hallgatóként interaktív installációkat is készít, amelyeket nagy sikerrel mutat be." Aid Kid zenéjében (legalábbis a bemutatott szettben) énekes betét nincs (nem volt), sok viszont a basszus, zengett is a hajó gyomra rendesen, ennek ellenére vagy pont emiatt mégis pozitív a hangzás, nem pedig mélabús. Ha a zene hatására el kellett volna képzelnem aktuálisan hogyan érzem magamat és hol vagyok, az eufória mindenképpen meghatározó eleme lett volna az engem hatalmába kerítő érzéseknek, és úgy képzelem éppen egy hatalmas - nem havas - hegycsúcsra felmászva ölelném keblemre a világot. Totál egyedül, épphogy ködbe vesző hegyvonulatokkal körös-körül. Magányos, de hódító muzsika elmélkedős estékre, sejtelmes hegycsúcsoknak és dinamikus futáshoz. A produkció során a dallamok a hegycsúcsról egészen az űrbe repítettek bennünket. Aid Kid zenéje energiát ad. Ehhez képest a közönség elsöprő többsége csupán állt a színpadra szegezve tekintetét és alig rezzenő térdekkel rugózva elegánsan bólogatott kezében valami nedűt tartva. Pedig a zenében lakozó energia sokkal nagyobb ívű mozgást is táplálni tudna annál, mint ami egy áll ingatásában áll. Ugyanakkor tény, hogy Aid Kid is igazán jól el volt a saját kis területén a pult mögött, nem törekedett testbeszédben megnyilvánuló interakcióra a közönséggel, alig párszor pillantott fel, az elköszönése is hasonlóan csendes és szinte minden metakommunikációt nélkülöző volt. Szóval lehetséges, hogy nem éreztem rosszul és emberünk valóban magányos zenét készít. Mindenesetre érdekes lenne megnézni őt egy prágai fellépés során helyi közönségnek zenélve. Aid Kid közösségi oldalát itt találod.

drkuktart_belau_aidkid_comtruise07.jpg

BELAU (Magyarország)

drkuktart_belau_aidkid_comtruise08.jpg

A második fellépő a Belau ezen alkalomból négytagúra bővült formációja volt. Az A38 műsora szerint "hálószobapop, befelé űrhajózós, álmodozós dreampop és downtempo elektronika ötvöződik ebben az elegáns és a legapróbb részletig alaposan kidolgozott projektben. "Elviszünk a tengerhez" - lényegében így lehet összefoglalni a Belau finom, utaztatós, elvágyódó romantikáját." Hiányoltam a színpadra álló "tagok" bemutatását, így a számomra ismert arcokon túl a többiekhez nem tudok nevet csatolni, elnézést.  

drkuktart_belau_aidkid_comtruise09.jpg

drkuktart_belau_aidkid_comtruise10.jpg

drkuktart_belau_aidkid_comtruise11.jpg

A blokkot a Distant Bay című számmal kezdték, amiben az Island of Promise című számhoz hasonlóan szintén Hegyi Dóri működik közre. A Distant Bay (meghallgatni itt tudod) bár Dóri hangjának köszönhetően szintén melankólikus, a zenei alapnak köszönhetően a kettő együtt mégis napsütötte atmoszférát teremt. Felüdülés, hogy az előző fellépőhöz képest bizony itt volt kapcsolat a közönséggel, félszegen, kedvesen még az instrumentális blokk közben is. A publikumból fel-feltörő ovációt pedig igen lelkesen köszöngették, szóval kontakt a nézőkkel pipa. 

  drkuktart_belau_aidkid_comtruise12.gif

És a hajó gyomra bizony szépen telt. Nemcsak emberből volt jóval több odalent, de azokból az egyedekből is, akik már nemcsak a térdet fogták táncra, de az egész testet is megmozgatták. 

drkuktart_belau_aidkid_comtruise13.jpg

drkuktart_belau_aidkid_comtruise14.jpg

drkuktart_belau_aidkid_comtruise15.jpg

drkuktart_belau_aidkid_comtruise16.jpg

drkuktart_belau_aidkid_comtruise17.jpg

drkuktart_belau_aidkid_comtruise18.gif

drkuktart_belau_aidkid_comtruise19.jpg

drkuktart_belau_aidkid_comtruise20.jpg

drkuktart_belau_aidkid_comtruise21.jpg

drkuktart_belau_aidkid_comtruise22.jpg

Pozitív csalódás, hogy a srácoknak sikerült megteremteniük ugyanazt a légkört az A38 színpadán állva, mint ami a dalok hallgatása során amúgy is hatalmába kerít. Az olykor rideg színek sosem hatottak igazán keményen köszönhetően a színpadot apró szentjánosbogarak fényeihez hasonlatosan bepöttyöző fényfűzérnek. Kedves Péteréknek még arra is volt gondja, hogy a kivetítőkre vetített folyamatos képi elemek tegyék teljessé a színpadi látványt. Így történhetett, hogy körülöttünk hullámzott az óceán, fejünk fölött sirályok keringtek, de volt, hogy szinte nedves földszagú szőlőültetvény fölött suhantunk tova. Az instrumentális blokk után Dóri is visszatért a színpadra és egy feldolgozás prezentálását követően záró darabként felcsendültek az Island of Promise dallamai elrepítve ezzel Kisorosziba vagy oda, ahová abban a pillanatban elvágyódtunk (a klippet itt éred el, a dalt önmagában itt hallgathatod). Sajnos a Belau - amiről nem tudom éppen, hogy formáció-e vagy továbbra is egyszemélyes-e a felállás -, fájdalmasan rövid ideig állt a deszkákon. De semmi sincs veszve, mert legközelebb 2016. februárban ismét találkozhatunk a produkcióval, ezúttal az Akvárium Klub falai között. További információért kövesd a Belau- (a közösségi oldalt itt találod).drkuktart_belau_aidkid_comtruise23.jpg

drkuktart_belau_aidkid_comtruise24.jpg

drkuktart_belau_aidkid_comtruise25.gif

drkuktart_belau_aidkid_comtruise26.jpg

drkuktart_belau_aidkid_comtruise27.jpg

drkuktart_belau_aidkid_comtruise28.jpg

drkuktart_belau_aidkid_comtruise29.jpg

drkuktart_belau_aidkid_comtruise30.jpg

drkuktart_belau_aidkid_comtruise31.jpg

COM TRUISE (Amerikai Egyesült Államok)

drkuktart_belau_aidkid_comtruise32.jpg

Az este utolsó fellépője Seth Haley volt. Az A38 honlapja szerint "A számos művésznéven alkotó producerzseni, Seth Haley legismertebb alteregója a nyolcvanas évek szintipopját súlyos elektrofunkkal ötvöző Com Truise. Az öt éve feltűnt és a Tychót, Gold Pandát, Shigetót is megjelentető sikerkiadó, a Ghostly International révén villámgyorsan befutó grafikus-producer (Tychóhoz ebben is hasonlít) eddig két, elképesztően karakteres nagylemezt jelentetett meg. Com Truise elemi erővel talált bele a lassan mainstreammé váló synthwave és retrowave hullámba. Nem csak hangzásában (sci-fi kísérőzenék, Jean-Michel Jarre-effektek, Tubeway Army-, Cocteau Twins- és New Order-hatások), de zseniálisan kitalált, remodernizált pop art grafikáival, címadásaival (VHS Sex, 84' Dreamin, Video Arkade) tudatosan és játékosan idézi a nyolcvanas éveket. Ugyanakkor Com Truise jóval több, mint egy egyszerű nosztalgia-trendlovag. Nagyon eredeti és alkotó módon nyúl a klasszikus szntetizátorok beépített hangzásaihoz, gyönyörű ívű lemezeket és szetteket rak össze, gazdag és sokrétegű instrumentális számokat ír. És amiről igazán híres lett: egyedi hangképei és hangzásvilága a remixekben teljesednek ki igazán. Nem véletlen, hogy az elmúlt öt évben elképesztő mennyiségű remixet készített a Foster The People-től és Sky Ferreirától Charli XCX-en és a Maroon 5-on át a Daft Punkig, Neon Indianig vagy a már említett Tychóig."

drkuktart_belau_aidkid_comtruise33.jpg

A fenti bevezető után a színpadon egy nagyon barátságos DJ tűnt fel, kinek szemei akkor is derűt sugároztak mikor arca szinte elbújt a szakállban. Ugyanakkor azt kell, hogy mondjam feketebárányként bújtam meg a tömegben, mert a zenéje legnagyobb bánatomra engem sajnos nem mozgatott meg. Gyanítom, hogy ez a dallamokban sokszor felcsendülő szintetizátornak köszönhető (már amennyiben a szinti csendül), amitől már gyerekként felállt a nem létező szőr a hátamon. Ezzel a közönnyel szerencsére egyedül voltam, legalábbis, ha azt nézzük, hogy a hajó teljesen megtelt és a szardíniába tömörült nézősereg valamennyi tagja végre egész testtel mozogott. Miután a saját testemet nem tudtam mozgásra bírni, így legjobbnak láttam az este fő fellépőjeként beharangozott DJ koncertje alatt (annak is a vége felé, mert ugye esélyt azt adunk) legalább a lábaimat sétára ösztönözni, és elhagytam a terepet. drkuktart_belau_aidkid_comtruise34.jpg

drkuktart_belau_aidkid_comtruise35.jpg

Com Truise közösségi oldalát itt találod, az A38 honlapját pedig itt

drkuktart_belau_aidkid_comtruise36.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével! És még egy kis infó: a Facebook-on a Tetszik mezőre téve a kurzort, jelöld be az "Értesítéseket kérek" mezőt, hogy valóban értesülj az izgalmas új bejegyzésekről! 

Szép napot!

If you like the post, follow me on Facebook HERE or Instagram HERE to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin! And one more advise to really get notifications about new posts on Facebook: don't forget to mark 'Get Notifications' under the 'Liked' button of my Facebook site!

Have a nice day!

DRKUKTA

A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for any purpose especially for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása