CSINÁLD MAGAD: TÁBLAFESTÉK A TÁLCÁKON (Do it yourself: chalkboard paint on trays)

2015. december 22. 08:30 - drkuktart

drkuktart_tablafestektalcan01.jpg

Kit tudja, lehet, hogy másokhoz képest késve, de nekem pont időben kapott el engem is a táblafesték mizéria. De nem a tünci-bünci színes, hanem a koromfekete verzió az, amiért szívem dobog.

Pedig a sulikba, ahová jártam mindig zöld volt a tábla, így nem gondolom, hogy az iskolás éveim iránti nosztalgia miatt vezettek az emlékektől meg-megremegő lépteim a barkácsáruházba, ahol aztán más egyéb festékekkel egyetemben beszereztem egy aprócska, mindössze egy liter kiszerelésű éjfekete táblafestéket is. Választásomon - legalábbis, akik tudtak róla - nem kevesen rökönyödtek meg. Különösen akkor, amikor hozzátettem, hogy elsődleges célom a bejárati ajtó belső felének lefestése. Nos igen, ez az a rész, amit bentről mindig látni lehet, így nem mondhatjuk, hogy a sosem kedvelt, de talán visszafogottabb cseresznyefaszín (vagy valami hasonló) helyére valami diszkrét, habos-babos, a sötétebb napokon az életünkbe önmagában kacagást varázsló szín kerül. Mert nem is, hanem egy bazi nagy fekete placsni lesz az, amit ezentúl bámulunk. Az elképzelést portalanítás, az érintkező falrészek védelmet nyújtó ragasztócsíkkal való befedése, alapozás, majd a fekete szín három rétegben való felhordása követte. A végeredményt a megrökönyödők kizárólag a teljes száradást követően látták, a legkisebbek pedig rögtön birtokba is vették. A véleményekből úgy látom, mindenkinek tetszik a dark side, még azoknak is, akik eleinte kételkedtek. 
drkuktart_tablafestektalcan02.jpg

Ugyanakkor egy bejárati ajtó belső felének lefestése abszolút nem igények egy liter festéket, így nem gondolom, hogy titkot árulok el akkor, amikor azt mondom, maradt az anyagból bőven. Nem pörögtem túlságosan az elhasználás felett, félretettem, mikor is drága húgom átpöccintett egy képet, amin táblafestékkel lekent fém tálcák szolgáltak üzenőtáblaként. Nos, az ötlet tehát nem az enyém, az inspirációt sem én találtam, de nálam volt a festék, aminek szerintem ez volt a legjobb felhasználási módja. Nyakamba vettem a várost a fémtálcákat felkutatandó, majd bevásárolván a tálcákból, otthon leportalanítottam őket, az egyeneseket védőcsíkkal körberagasztottam, hogy a festék véletlenül se fusson ki a keretből, majd alapozás nélkül, a rétegek közti száradási időt kivárva három rétegben felfestettem minden egyes darabot. (Így utólag annyit változtatnék, hogy az egyenletesebb fedés érdekében az ecset helyett bepróbálkoznék a hengerrel való festéssel, ugyanis a hengerezett festék a bejárati ajtón egyenletesebb - értsd csíkok nélküli - felületet képzett.) Ekkor jött az ötlet, hogy jó lenne, ha akasztani lehetne, így jött a képbe családunk legerősebb férfitagja, aki a kívánságot meghallgatva volt olyan drága, hogy azonnal készen állt a tálcák átfúrására, sorjázására. A lyukak természetesen el is hagyhatóak, amennyiben nem akasztani kívánjuk őket. Most pedig követezzen egy kis ízelítő a lefestett nyolc tálcából.drkuktart_tablafestektalcan03.jpg

drkuktart_tablafestektalcan04.jpg

drkuktart_tablafestektalcan05.jpg

drkuktart_tablafestektalcan06.JPG

drkuktart_tablafestektalcan07.jpg

drkuktart_tablafestektalcan08.JPG

A tálcákat egyébként a Vasedényben (baromi nagy kínálat, kedvező áron) és az OBI-ban (egyféle tálca, de az ár itt is kedvező) vettem, a festék pedig Supralux Lábazat- ás Homlokzatfesték, amelynek a fekete (és a zöld) változatát kifejezetten akként hirdetik, hogy iskolatábla festésére is alkalmas, és amely a hobbiboltokban kapható pár decis kiszerelésekre aggatott árakhoz képest nevetségesen olcsó. drkuktart_tablafestektalcan09.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével! És még egy kis infó: a Facebook-on a Tetszik mezőre téve a kurzort, jelöld be az "Értesítéseket kérek" mezőt, hogy valóban értesülj az izgalmas új bejegyzésekről! 

Szép napot!

If you like the post, follow me on Facebook HERE or Instagram HERE to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin! And one more advise to really get notifications about new posts on Facebook: don't forget to mark 'Get Notifications' under the 'Liked' button of my Facebook site!

Have a nice day!

DRKUKTA

A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

4 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MilfHolgersson 2015.12.22. 12:35:06

Ügyes, kreatív! :) Gratula.

GingirLy 2017.04.05. 20:03:05

Nem tudtam, hogy a Supralux Lábazat- és Homlokzatfestéke alkalmas low budget táblafestéknek is :) Egyébként a Tikkurila, Trilak és Pentart gyárt direkt ilyen festékeket fekete, zöld és más színekben.
www.festekes.hu/blog/a-praktikus-tablafestek/

drkuktart 2017.04.05. 20:09:01

Kedves @GingirLy! A Supralux fenti festékét is direkt erre a célra gyártották (a bejegyzésben is szerepel), és ekként is hirdetik. Másfél éve semmi panasz az így kezelt és elég gyakran igénybe vett felületekre. Biztosan nem döntenék más, jóval drágább és kisebb kiszerelésű termék mellett, ha ez az olcsóbb változat is tökéletes. Minőségi termék, így a low budget észrevételed ez esetben kifejezetten csak az árra vonatkozhat ;). Szép estét!
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása