BALATON-FELVIDÉK: A LAPOSA BORPINCÉBEN JÁRTUNK (Laposa Winery in Balaton Highland)

2015. szeptember 01. 07:45 - drkuktart

drkuktart_laposabazaltbor01.jpg

A Laposa Birtokon egy kimerítő pénteket követő szombati napon jártunk. Az idő még mindig nem volt ideális egy, a Balatonban való lusta fürdőzéshez, így inkább nyakunkba vettük a Balaton-felvidéket.

drkuktart_laposabazaltbor02.jpg

drkuktart_laposabazaltbor03.jpg

Bár a 71-es út igencsak forgalmas volt, de ez a forgalom mégis semminek hatott a Badacsonyra felkúszó Kisfaludy Sándor utcán fel- és lefele iparkodó ember- és autótömeghez képest. Az általunk meglátogatott Laposa Borpince a Bogyay (Bogyai) Lajos utca 1. szám alatt található. Előtte fantasztikus látvány fogadott az ezüstös tömegként elterülő Balaton és a környező dombok képében. A megelőző borbirtok látogatásunkhoz képest itt sokkoló volt az embermennyiség, úgy tűnik a hosszúhétvégén mindenkit a Badacsonyba vitt a sorsa. A Laposa Borpince sem képezett kivételt a Badacsonyban nyüzsgő emberáradat alól, itt is tömve volt gyakorlatilag minden asztal, kivéve egy, aminél szerencsésen helyet foglaltunk. Valószínűleg ennek volt köszönhető az is, hogy a kiszolgálás is lassabb volt annál, mint amit éhesen-szomjasan el tudtunk hang nélkül viselni, néha egy szemkontaktus nem sok, annyi sem jutott, hogy leadjuk a következő körös rendelésünket. Természetesen erőfeszítésünk meghozta várva-várt gyümölcsét és sikerült rendelnünk, mégpedig igencsak jóféle falatokat. A választott hidegtálak nagyon ízletesek voltak, a sajt-kolbász-sonka-kapribogyó, sózott mandula és dió együttes mellett muszáj bevallanom, hogy a töpörtyűért éltem-haltam, és a savanyított fürtös zöld paradicsom is nagyon odatette magát. Borból Laposa Frissel (Olaszrizling) kezdtünk, majd érkezett a Laposa Pino (Szürkebarát) és a kört Laposa 4 Heggyel (Olaszrizling) fejeztük be. Nem maradhatott el a desszert sem, a voksom a lágy, karamellás sajttortára tettem, nem hiába, mert több mint finom volt. Pár szó erejéig a Borpince kialakításáról is illik szólnom. A tégla-vulkanikus kő kettőse által meghatározott terasz nagyon kellemes, a pazar kilátást fix lamellákkal árnyékolt asztalok mellől élvezhettük. A  szőlővel befuttatott falnak köszönhetően pedig igazi lugasban éreztük magunkat. Most pedig nézelődjünk...

drkuktart_laposabazaltbor04.jpg

drkuktart_laposabazaltbor05.jpg

drkuktart_laposabazaltbor06.jpg

drkuktart_laposabazaltbor07.jpg

drkuktart_laposabazaltbor08.jpg

Az a bizonyos szőlővel futtatott falrészlet. Imádom.

drkuktart_laposabazaltbor09.jpg

Van-e kellemesebb hely a társalgásra mint egy padka, ahonnan belátod csodaszép Balatonunkat? 

drkuktart_laposabazaltbor10.jpg

drkuktart_laposabazaltbor11.jpg

drkuktart_laposabazaltbor12.jpg

drkuktart_laposabazaltbor13.jpg

drkuktart_laposabazaltbor14.jpg

drkuktart_laposabazaltbor15.jpg

drkuktart_laposabazaltbor16.jpg

drkuktart_laposabazaltbor17.jpg

drkuktart_laposabazaltbor18.jpg

Rögtön beleakadt a kéz a még meg sem ízlelt borba. Van, mikor ilyen szeleburdi a kéz. Az itt dolgozók javára szóljon, hogy ebben a kellemetlenül nedves esetben azonnal segítségünkre siettek pár szalvéta formájában.

drkuktart_laposabazaltbor19.jpg

A töpörtyű.

drkuktart_laposabazaltbor20.jpg

drkuktart_laposabazaltbor21.gif

Miután leharsintottam a csúcsát, beugrott, hogy ezt az élményt - minimum képekben - veletek is jó lenne megosztani.

drkuktart_laposabazaltbor22.jpg

drkuktart_laposabazaltbor23.jpg

drkuktart_laposabazaltbor24.jpg

drkuktart_laposabazaltbor25.jpg

drkuktart_laposabazaltbor26.jpg

drkuktart_laposabazaltbor27.jpg

Az ottlétünk egyetlen, de annál bizarabb momentuma már a Borpincét elhagyva a Bogyay Lajos utcán fogadott. Ez meg micsoda és miért? 

Ha ellátogatnál hozzájuk (bár gyanítom - inkább remélem -, az utolsó képen lekapott fülhöz hasonló bigyó már nem lesz ott), az esetleges programokról való előzetes tájékozódás céljából javasolt meglesni a közösségi oldalukat itt, és a hasznos információk beszerzése érdekében pedig a honlapjukat itt.

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével! És még egy kis infó: a Facebook-on a Tetszik mezőre téve a kurzort, jelöld be az "Értesítéseket kérek" mezőt, hogy valóban értesülj az izgalmas új bejegyzésekről! 

Szép napot!

If you like the post, follow me on Facebook HERE or Instagram HERE to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin! And one more advise to really get notifications about new posts on Facebook: don't forget to mark 'Get Notifications' under the 'Liked' button of my Facebook site!

Have a nice day!

DRKUKTA

A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása