DRPORTUGÁL: LEGKEDVESEBB LAGOS! (One of the most visited town of Algarve, Portugal: Lagos)

2015. július 03. 00:08 - drkuktart

drkuktart_lagos_algarveportugal01.jpg

Éééés még mindig Portugália, mert még annyi mindent nem meséltem el, és mert bizonyára nagyon érdekel mindenkit. Akit nem, az ne is olvasson tovább ;). Silves városához relatíve közel fekszik Lagos városa: megannyi étterem, az óceánból a város szívébe hosszan benyúló csatorna, csodálatos strand, virágzó utcaművészet. 

Azt mondják, Portugália Algarve régiójának egyik leglátogatottabb városa Lagos. Nanáhogy minket is erre vitt az élet, pár óra erejéig. Miután a kedves csontvázas falfestmény aljában leteszed az autódat, jó, ha tudod, hogy egy élet, amíg végigsétálsz a csatorna mentén végighúzódó korzón. Lehet, hogy erre utal ez a nem mindennapi freskó is. Sétád során nem árt tehát, ha türelmes egyed vagy, ugyanis nem elég a végeláthatatlan parti sétány, de közben vérmérsékletedhez méltó módon kell majd lepattintanod magadról a sétahajózásra invitáló emberkéket. Hacsak nem szeretnél tényleg hajókázni. Ezen egyedek az erős napsugárzás elől ugyan behúzódnak apró bódéjukba, ugyanakkor, ha áldozatot szimatolnak (azaz téged, aki már alig várod, hogy kiérj az öblökhöz vagy egy valamirevaló éttermet találj), akkor abban a szent minutumban megjelennek neked és levakarhatatlanul impresszív invitálásba kezdenek. Nekem részben bevált, hogy a csatorna mentén horgászó horgászokat pásztáztam vagy éppen egy (majdnem biológus lettem, de mégsem, szóval elnézést, ha tévednék) fekete tarisznyarákot gyűjtögető idős bácsi zsákmányát vizslattam több velem közel sem egykorú hat-hét éves gyermekkel egyetemben. De az elterelő, kikerülő hadműveletek tárháza ennél is bővebb: szívtelen módon a sirályok elkergetése avagy az éppen felnyíló-lecsukódó híd, távozó halászhajók szakértelemmel történő megfigyelése is (pillanatnyi) megállásra késztetheti a bódéból előtörő egyedeket.drkuktart_lagos_algarveportugal02.jpg

drkuktart_lagos_algarveportugal46.jpg

drkuktart_lagos_algarveportugal03.jpg

drkuktart_lagos_algarveportugal04.jpg

Na szóval, ha a korzó kétharmadánál már meguntad a gyaloglást és elérkezettnek látod az időt egy jó kis ebédre, ne habozz előkapni a telefonod (persze csak akkor, ha nem néztél ki előzetesen és okosan egy neked szimpatikus helyet) avagy a szemed-orrod után menni és kiválasztani egy vendéglátóipari egységet. Egyébként ekkor nagyjából a Praça de Gil Eanes magasságában lehetsz, így javaslom, hogy hagyd el a csatornapartot és tedd magadévá a várost. Mi tehát az éttermek felfedezésével kezdtük, és a Tripadvisor-t szándékoztunk használni. Iszonyatosan éhesek voltunk, így szerencsétlenkedtünk egy sort ezzel az alkalmazással, kitikkadt önmagunkat és egymást is tovább hergelve, majd amikor a kiválasztottunkat elértük, konstatáltuk, hogy bizony a Tripadvisor sem tökéletes, mert a hely - a sziesztára tekintettel - éppen zárva volt. Így maradtunk a jól bevált módszernél és ránézésre választottunk. Bár mi pórul jártunk, Lagosban mégsem nem kell megijedni a szieszta étkezésünkre gyakorolt hatásától. Lagos gyomrában, a Rua 25 de Abril-on kis túlzással minden étterem nyitva van délután három körül is. Átlagosan ezek színvonaláról információm nincs, miután mi csupán egyet, a Don Sebastiao Restaurante-t "teszteltük". Ha cimkézni kéne a helyet: tengernyi óceáni herkentyű, isteni elő-, és főételek, finom bor, jófej és készséges pincérek. Szolgálati közlemény, miszerint terjedelmi korlátok miatt az étteremről készült képeket és a részletesebb bemutatást itt helyeztem el. Szerintem klikkelj rá.

drkuktart_donsebastiaorestaurantelagos01.jpg

drkuktart_lagos_algarveportugal05.jpg

A minden igényt kielégítő étkezést követően immár kisimult arccal, kellemesen domborodó pocakkal és egymást ismét szeretve elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy mintegy fél órácskára beszippantsuk Lagost, és ráhangolódjunk erre az idilli városra. A Rua 25 de Abril-on továbbhaladva az utcából egy idő után Rua Silve Lopes lesz. Tudom, ha rajtatok áll a sor össze-visszakóboroltok ti is és mi sem áll közelebb hozzátok mint bekukucskálni a szűk utcácskákba, közelebbről szemügyre venni a csodálatos azulejo-kat (csempe). Teszitek ti is mindezt azért, mert tudjátok, hogy az eldugott helyek, látszólag ugyanolyan utcák megannyi érdekes részletet tartogatnak a részletekre éhes utazóknak is. Nem fogunk emlékezni minden házra, de például nem feledjük az Igreja de Santo António tornyát vagy a sréhen (srégen, átlósan kinek-mi) vele szemben a Rua Lançarote de Freitas egyik épületének teljes falát elfoglaló halászó nőről készült falfestményt sem. Ahogy az minden szemlélődőnek feltűnik egy idő után, Lagosban virágzik az utcaművészet: ez nem csupán régebbi azulejo-kban nyilvánul meg, de az egész homlokzatot elfoglaló festményekben, illetve többek között a köztereken álló fák törzse köré, a korlátokra és az ereszcsatornák köré horgolt kis kreálmányokban is. Bár nem a mai és szűk értelemben vett utcaművészet körébe tartozik, de kifejezetten imádtam a vízcsapokat eltakaró sapkák sokszínűségét a házak homlokzatán.

drkuktart_lagos_algarveportugal13.jpgdrkuktart_lagos_algarveportugal10.jpgdrkuktart_lagos_algarveportugal14.jpg

drkuktart_lagos_algarveportugal12.jpg

Miután kigyönyörködtük magunkat és áthaladtunk az óceán partra kivezető régi városfalon túlra a korábban a város főkapujának számító XIV. századi Porta de São Gonçalo-n keresztül, végre megpillantjuk a Forte da Ponta da Bandeira-t. Ez a XVII. század végén emelt erőd anno a kikötő és a város védelmét szolgálta. Manapság belépőjegy ellenében látogatható. Mi a kései órára tekintettel bemenni már nem tudtunk, ugyanakkor az internet bugyraiból összekapart információ morzsák szerint a tetejéről szép kilátás nyílik, és harcászati kiállítás is várja az érdeklődőket odabent. A véleményezők egy része csupán a 3 euróért váltható belépő jegyet sokallja.

drkuktart_lagos_algarveportugal09.jpg

drkuktart_lagos_algarveportugal06.jpg

Abbéli csüggedésünkben, hogy nem jutottunk be az erődbe, ne felejtkezzünk meg Lagos híres partvidékéről. Sziklákkal körbeölelt eszményi öblök, homokos part, végtelen horizont, este nulla tömeg csak néhány arra tévedt turista (mi), romantikázó párok, világmegváltó gondolatokat egymással megosztó barátok, és egy hálózsák az egyik barlangszerű képződményben. Csupa romantika, de tényleg. Itt csodálkoztam rá először arra, hogy néha nem szükséges kínkeservesen kagylóhéjak után kutatni, mert azok tömkelege is heverhet lábaid előtt. Portugáliai utunk során itt találkoztunk idén először az óceánnal is. Meglehetősen - ha pityókás lettem volna, azt írnám kijózanítóan - hűs volt, de ne feledjük, május végét írunk. 

drkuktart_lagos_algarveportugal07.jpg

drkuktart_lagos_algarveportugal08.jpg

Egyébként pedig természetesen nem tudom, milyen lehet Lagos városa teljes egészében, de az itt töltött pár óra tapasztalata azt mondatja velem, ha tehetitek, menjetek el ide is. Fedezzétek fel, érezzétek jól magatokat! Ja, és még egy totál releváns plusz információ a jövőre nézve és általánosítás nélkül, csakhogy mindenki érezze, érdemes a blogot olvasnia: mindenkinek javaslom, fontolja meg, hogy vásárol-e utcán kiállított ruhadarabokat (vagy, ha igen, szagmintát venni ér), ugyanis voltam olyan szerencsés, hogy szemtanúként részese lehettem azon élménynek, amint egy kóbór-nem kóbor eb oldalba vizelt egy bolt elé kiállított, hosszú ruhába öltöztetett próbababát. Kénytelen voltam megosztani, hátha ti is éppen Lagosban jártok ebben a pillanatban. Most pedig nincs megállás, görgessétek végig a képeket és csendben sikkantsatok, ha a fenti leírás alapján ráismertetek egy-egy megemlített helyre. drkuktart_lagos_algarveportugal11.jpg

drkuktart_lagos_algarveportugal15.jpg

drkuktart_lagos_algarveportugal16.jpg

drkuktart_lagos_algarveportugal17.jpg

drkuktart_lagos_algarveportugal18.jpg

drkuktart_lagos_algarveportugal19.jpg

drkuktart_lagos_algarveportugal20.jpg

drkuktart_lagos_algarveportugal21.jpg

drkuktart_lagos_algarveportugal22.jpg

drkuktart_lagos_algarveportugal23.jpg

drkuktart_lagos_algarveportugal24.jpg

drkuktart_lagos_algarveportugal25.jpg

drkuktart_lagos_algarveportugal26.jpg

drkuktart_lagos_algarveportugal27.jpg

drkuktart_lagos_algarveportugal28.jpg

drkuktart_lagos_algarveportugal29.jpg

drkuktart_lagos_algarveportugal30.jpg

drkuktart_lagos_algarveportugal31.jpg

drkuktart_lagos_algarveportugal32.jpg

drkuktart_lagos_algarveportugal33.jpg

drkuktart_lagos_algarveportugal34.jpg

drkuktart_lagos_algarveportugal35.jpg

drkuktart_lagos_algarveportugal36.jpg

drkuktart_lagos_algarveportugal37.jpg

drkuktart_lagos_algarveportugal38.jpg

drkuktart_lagos_algarveportugal39.jpg

drkuktart_lagos_algarveportugal40.jpg

drkuktart_lagos_algarveportugal41.jpg

drkuktart_lagos_algarveportugal42.jpg

drkuktart_lagos_algarveportugal43.jpg

drkuktart_lagos_algarveportugal44.jpg

drkuktart_lagos_algarveportugal45.jpg

drkuktart_lagos_algarveportugal47.jpg

A bejegyzés végén egy kis kedvcsináló a korábbi írásokhoz: Algarve-be csábító 14 pontomról itt, ezen belül a mór emlékekkel büszkélkedő Silves városáról itt írtam, míg az általunk kipróbált szállásokról itt és itt és itt olvashatsz.

Ha tetszett a bejegyzés, és érdekel még Portugália Algarve régiója, ne hezitálj, kövesd a blogot, és fedezd fel velem együtt Algarve-t az elkövetkező írásokon keresztül. Kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével! És még egy kis infó: a Facebook-on a Tetszik mezőre téve a kurzort, jelöld be az "Értesítéseket kérek" mezőt, hogy valóban értesülj az izgalmas új bejegyzésekről! 

Szép napot!

DRKUKTA

A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permit of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása