DRKONYHART: BAZSALIKOM PESTO (Basil pesto recipe)

2015. június 16. 22:51 - drkuktart

drkuktartbazsalikomospesto01.jpg

Nyilván semmi újdonságról nincsen szó, legfeljebb az én életemben, hiszen most készítettem először pesto-t. Az inspirációt az balkonládában az ég felé törő bazsalikom növénykék adták. (For English read more.)

Well, this was the first time in my life when I prepared basil pesto. Not a brand-new recipe only for me. Thanks for the inspiration for my never stop growing basils. drkuktartbazsalikomospesto08.jpg

Talán emlékeztek rá, hogy tavaly nyáron szuper családias és hiper gyermekbarát esküvőn vettem részt, ahol köszönhetően vájtfülemnek és gyors futóműveimnek nyertem egy láda bazsalikomot az ifjú pártól. Nos, barátaim betartották az ígéretüket és egy hónapja leszállították nekem a féltőn nevelgetett bazsalikom palántákat egy balkonládába költöztetve. Az ifjú sarjak nálam is jól érzik magukat, így történt, hogy már háromszor csaknem teljesen lecsipkedtem a leveleiket és mind a három alkalommal pesto-t készítettem belőlük. Semmi ördöngőségre ne számítsatok, a pesto alaprecept különböző arányú összetevőkkel operálva számos helyen megtalálható az interneten. Én is meglehetősen nagyvonalúan kezeltem a hozzávalók méricskélését, ugyanakkor az alábbi arányban szívesen ajánlom bárkinek a "nevezzük pesto-nak" receptet, hiszen csak jó lehet az a kombináció, ami végeredményben a család leginkább érzékeny ízlésű tagjának is ízlett. Egyébként pedig mindenki kísérletezzen bátran, mint tudjuk, ízlések és pofonok...

drkuktartbazsalikomospesto02.jpg

Maybe you remember I was invited to a really cosy and child friendly wedding of one of my friends last year where I won a box of basil. My friends kept their word and plant and grew me a box of basil what has been delivered to my place one month ago. Since I have them I've already harvested the full box three times and they keep growing. The recipe what is deemed to be the easier one was a basil pesto recipe so I keep improving myself in pesto preparing. My pesto recipe is modified all the time as I improvise all the time, but  also the next proportion of ingredients worked well (my biggest critical liked this pesto really much). By the way if it's not your recipe, never give up and keep experimenting with pesto recipe because you may like it stronger or softer...
drkuktartbazsalikomospesto10.jpg

Tehát, a hozzávalók:

15 deka frissen csipegetett bazsalikomlevél

5 deka frissen pirított fenyőmag

0,5 + 1,5 deci (összesen 2 deci) jó minőségű olívaolaj

4-5 gerezd tisztított fokhagyma

6 deka reszelt parmezán sajt

só, frissen őrölt bors ízlés szerint 

drkuktartbazsalikomospesto12.jpg

 Ingredients: 

150 grams freshly harvested basil leaves 

50 grams toasted pine nuts

0,5 + 1,5 deciliters good olive oil

4-5 garlic cloves

60 grams freshly grated Parmesan cheese

salt and freshly ground pepper
drkuktartbazsalikomospesto07.jpg

Esetemben a leghosszabb ideig a bazsalikomlevelek egyenként történő lecsipegetése tartott. A leszedett leveleket megmossuk, majd megszárogatjuk. Közben serpenyőben megpirítjuk (nem odaégetjük) a fenyőmagot, majd kihűtjük. A bazsalikomlevelet, fenyőmagot, lereszelt parmezánt, fokhagymát, olajat tálba tesszük és botmixerrel összeturmixoljuk, de ne annyira vadul, hogy a végén teljesen homogén pépet kapjunk, inkább legyen mit rágni. Több helyen olvastam, hogy az alapanyagokat (márvány- vagy fa-) mozsárban illik összezúzni, illetve, hogy nem érintkezhet a bazsalikom fémmel (mondjuk a rézmozsaramba nem is akaródzott betennem az anyagot). Ezt az állítást nem kívánom megcáfolni, viszont tény, hogy a botmixerrel való kevesebb mint egy percig történő pépesítés (így a mixer acélpengéjével való nagy találkozás) nem okozott maradandó íztorzulást a pesto-ban (vagy csak senki nem vette észre). Ha összezúztuk a hozzávalókat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és készen is vagyunk. Ezt követően

(1) vagy (vajas) kenyérre kenjük úgy, ahogy van

(2) vagy tésztához keverjük és megszórjuk plusz adag reszelt parmezánnal

(3) vagy harmadik (de nem utolsó) lehetőségként natúrjoghurttal vegyítjük, amely esetben mártogatósnak is szuperül beillik a kreálmány.

Az első verzió esetében összeütöttem hozzá egy teljesen egyszerű "nevezzük salátának" salátát is: érett koktélparadicsomokat megmostam, elfeleztem, befőttesüvegbe tettem, rá só, bors, frissen facsart citromlé (ízlés szerint, én felet csavartam rá) és jó minőségű olívaolaj, frissen apróra vágott bazsalikom, majd az egészet összeráztam, és hagytam egy picit (mondjuk egy órát) hűtőben levet ereszteni, összeérni. Ízlés szerint mini mozarella sajtokat is elfelezhetünk és vegyíthetünk ebbe a pofon egyszerű salátába. Mennyei eledel.

drkuktartbazsalikomospesto11.jpg

After harvesting the basil leaves, wash and dry them. Toast the pine nuts in a pan then let them cool down. Place the basil leaves, pine nuts, oil and Parmesan cheese in a bowl and process the mix less then one minute with a hand processor until the mix is thoroughly proceed. Then add salt and pepper to taste and your pesto is ready. Let's see at least three ways how to consume it

(1) put it on a slice of bread or

(2) add natural yoghurt to have a dipping sauce or

(3) mix it with pasta and put Parmesan cheese on the top.

I prepared a really simple tomato salad to eat pesto version (1) with. Cut cocktail tomatoes into two, place them into a bowl, add olive oil and juice of a half lemon, add salt and pepper and freshly cut basil leaves then mix it and place to the fridge maximum one hour. If you like Mozzarella cheese, take mini ones and cut them into two before adding them to the tomato salad. Simple but great recipe.   
drkuktartbazsalikomospesto03.jpg

drkuktartbazsalikomospesto09.jpg

drkuktartbazsalikomospesto04.jpg

drkuktartbazsalikomospesto13.jpg

drkuktartbazsalikomospesto05.jpg

drkuktartbazsalikomospesto14.jpg

drkuktartbazsalikomospesto06.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével! És még egy kis infó: a Facebook-on a Tetszik mezőre téve a kurzort, jelöld be az "Értesítéseket kérek" mezőt, hogy valóban értesülj az izgalmas új bejegyzésekről! 

Szép napot! 

If you like the post, follow me on Facebook HERE or Instagram HERE to be notified about every new post. Follow my blog with Bloglovin! And one more advise to really get notifications about new posts on Facebook: don't forget to mark 'Get Notifications' under the 'Liked' button of my Facebook site!

Have a nice day!

DRKUKTA

A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása