1 KIS OLASZ: A FIRENZEI DÓM (Cathedral of Florence)

2015. május 11. 08:30 - drkuktart

drkuktartfirenzeidom01.jpg

A Firenzei Dóm (Il Duomo di Firenze avagy Catedrale di Danta Maria dei Fiore) nem vitatottan csodálatos építmény.

drkuktartfirenzeidom02.jpg

Annyi a közölni valóm, hogy nem is tudom, hol kezdjem. Igyekszem a sok helyen olvasható információkat rövidre fogni, és inkább kitérni személyes élményeinkre. A Piazza del Duomo-n található és az UNESCO Világörökség részét képező székesegyház Firenze fő temploma. Mellette található a komplexum részét képező, de a toszkán építkezési stílusnak megfelelően elkülönülten álló keresztelő kápolna és a harangtorony is. A dóm építését 1296-ban gótikus stílusban kezdték meg Arnolfo di Cambio tervei alapján, majd 1436-ban fejezték be Filippo Brunelleschi által tervezett kupola megépítésével. A kupola sokáig a leghatalmasabb ilyen épületrész volt a világon, amíg fel újabb építési technikák lehetővé nem tették még nagyobb kupolák építését. Jelenleg a leghatalmasabb, csupán tégla felhasználásával épült kupola a világon. A bazilikát a törtfehér, a zöld és a rózsaszín különböző árnyalataiban pompázó márványlapok fedik kívülről.

drkuktartfirenzeidom03.jpg

Fent a dóm és a Signoria távlati képe az Arno folyó túlpartjáról.

drkuktartfirenzeidom04.jpg

drkuktartfirenzeidom05.jpg

drkuktartfirenzeidom06.jpg

Történelméből kiemelném, hogy itt gyilkolták meg 1478. április 26-án a húsvéti ünnepség keretein belül Lorenzo Medici (Lorenzo Il Magnifico) szép aranyifjú öccsét Giuliano Medicit (teljes nevén Giuliano di Piero de' Medici), aki szerencsétlenségére egy, a Pazzik (és a pápa) által a Medici uralom megdöntésére szervezett hatalmi összeesküvés halálos áldozatává vált. Ezt az eseményt rendívül részletesen jeleníti meg Juliette Benzoni Fiora című regénysorozatának negyedik könyve, ami magyarul "Fiora és a francia király" néven jelent meg. Talán sokan úgy gondoljátok, hogy túl sokat hoztam fel mostanában ezt a történelmi regényt, de higgyétek el teszem ezt azért, mert meggyőződésem, hogyha regény formájában olvasol az adott mű, épület történetéről, művész életéről, akkor az a látványosság, az adott művész élete és művei többet jelentenek majd számodra puszta látványosságnál, többet mesélnek az egymásra pakolt köveknél, szépen faragott anyagnál vagy több rétegben felhordott festéknél. Szóval javaslom ezt a módszert minden városnézés előtt, ugyanis egy jól megválasztott olvasmányos regény, életrajzi vagy törtélnelmi ihletésű mű, sokkal többet (és maradandóbbat) ad mint egy útikönyv száraz leírása (legyen a könyv bármilyen színes is és persze itt is tisztelet a kivételnek) elsősorban élményben, de akár tudásanyagban is.

drkuktartfirenzeidom07.jpg

drkuktartfirenzeidom08.jpg

drkuktartfirenzeidom09.jpg

drkuktartfirenzeidom10.jpg

drkuktartfirenzeidom11.jpg

Maga a székesegyház megtekintése ingyenes, a bejutás ottjártunkor az épülettel szemben állva annak jobb kéz felé eső kapuján történt. Ha az épület komplexum történetéről még többet szeretnél olvasni, ajánlom megtekinteni a bazilikáról írtakhoz elsősorban ezt a honlapot, a kupolához az itt, a keresztelőkápolnához az itt, a kriptához az itt, a harangtoronyhoz itt, míg a múzeumhoz az itt található angol nyelvű honlapokat. Gyönyörű rajzok, és rengeteg információ vár ezeken az oldalakon rád.

drkuktartfirenzeidom33.jpg

drkuktartfirenzeidom34.jpg

drkuktartfirenzeidom35.jpg

drkuktartfirenzeidom37.jpg

drkuktartfirenzeidom36.jpg

drkuktartfirenzeidom38.jpg

drkuktartfirenzeidom39.jpg

drkuktartfirenzeidom40.jpg

Amiért fizetni kell az az altemplom és a kupola megtekintése. A jegyet ugyanakkor nem a székesegyházban vagy az elé közvetlenül kihelyezett pénztárban tudod megváltani, hanem a téren a 7. szám alatt, ahol a kapu fölött egy mezítelen kisfiú szobra áll és a kapu mellé kevésbé láthatóan biggyeszettték ki a "bigglietteria/Ticket office" szöveget. Itt a kártyával történő fizetés lehetséges, és jelenleg 10 eurót szükséges leperkálni egy felnőtt belépőért fejenként. A jegyet online is meg lehet venni előre, de ez nem biztosít a sorban állókat megelőzően bejutást, ez az előny kizórálag a Firenze Kártya sajátja. A jegy öt látványosság (1. Museo dell' Opera di Santa Maria dei Fiore, ami a tervek szerint 2015 novemberéig zárva van, 2. kupola 3. harangtorony 4. kripta 5. keresztelőkápolna, ami ottjártunkor szintén zárva volt…) megtekintésére jogosít fel, nekünk ebből a más említett dómra és kriptára (azaz kettőre) volt energiánk, bár a keresztelőkápolnát még szívesen meglátogattuk volna (kapuját lásd a következő két képen lent). drkuktartfirenzeidom12.jpg
drkuktartfirenzeidom13.jpg

A székesegyház megtekintését követően kétszer veselkedtünk neki a kupola meglátogatásának. Először elrettentett a rém hosszú sor, másodszor is majdnem, így, amíg ki nem nyitották a felfelé vezető kaput, inkább beültünk pizzázni a Pizzeria Ristorante Forno a Legna-ba. A pizza nem volt annyira hű de jó, mint a Firenzei Vásárcsarnokban elfogyasztott társai (élménybeszámoló itt olvasható), de legalább drágább volt (Fungi 9 euró, Margarita 7 euró) és sokat kellett várni, amíg rendezhettük a cechet. De a firenzei étkezésekről inkább egy másik posztban számolok be, bár lehet, hogy már útikönyvet kéne írnom…. (rossz vicc volt, tudom). Tehát, miután visszetértünk a sorba, álttunk még vagy fél órát egy helyben, majd megnyitották a kaput és a tömeg szép lassan kezdett befelé csordogálni. 

drkuktartfirenzeidom14.jpg

drkuktartfirenzeidom15.jpg

A feljutás a kupola belső pereméig csigalépcsős és aránylag zökkenőmentes volt, az első és egyetlen sokk itt ért mindenkit. Ezen a helyen ugyanis a kupola kilátójának befogadóképessége és az innentől való egyirányú fel-, és lejutás érdekében megállították a sort, ami azt jelentette, hogy egy szűk, a templom belső terétől eredetileg egy derékmagasságban körbefutó kőkorláttal és az újabb kor leleményének megfelelően azt kiegészítendő, plexi fallal határolt folyosón töltöttünk legalább fél órát. Aki nem bírta a kupola belső peremén a levegőtlen, gyakorlatilag a levegőben lógó érzéssel párosuló bezártságot, az igyekezett előre tolakodni, ami csaknem pánikhoz és feszültséghez vezetett beszorítva álldogáló sorban. Csak az segített elkerülni a valószínűleg nem igen befolyásolható pánikot, hogy tudatták vele, nem mehet fel, mert mindenkinek itt kell állnia, amíg az előző turnus le nem vonul fentről. Ezt a rész mindenképpen jobban meg lehetne szervezni, hasznos lenne, ha az emberek tájékoztatva lennének, így tudnák, mire vállalkoznak. Mindenesetre az tény, hogy volt időnk megcsodálni a katedrális padlóján álldogálva egyébként nehezebben látható üvegablakokat, valamint Giorgo Vasari tervezte és Frederico Zuccari festette hatalmas freskókat egészen közelről és különleges nézőpontból.drkuktartfirenzeidom16.jpg

drkuktartfirenzeidom17.jpg

drkuktartfirenzeidom18.jpg

Leküzdve a 463 lépcsőfokot, a 'csúcsra' felérve szerénytelenül elmondható, hogy egész Firenze a lábaink előtt hevert. A kilátás csodálatos, rengeteg nevezetességet láttunk messziről, amíg a szem ellátott. Miután egy ilyen jellegű sorbanállás elegendő volt számunkra az adott napra, a harangtoronyba való felmászástól eltekintettünk, lévén, hogy magasságuk között hozzávetőleg csupán tíz méter a differencia. Mindenképpen érdemes venni az időt és fáradtságot, és felmenni a kupolába (vagy a toronyba), mert a látvány majdnem mindenért kárpótol. Viszont, akinek problémája van a magassággal, bezártsággal (és itt elsősorban a kupolában történő várakozás miatt mondom), az fontolja meg mégegyszer látogatási szándékát.

drkuktartfirenzeidom19.jpg

drkuktartfirenzeidom20.jpg

drkuktartfirenzeidom21.jpg

drkuktartfirenzeidom22.jpg

drkuktartfirenzeidom23.jpg

drkuktartfirenzeidom24.jpg

drkuktartfirenzeidom25.jpg

drkuktartfirenzeidom26.jpg

drkuktartfirenzeidom27.jpg

drkuktartfirenzeidom28.jpg

drkuktartfirenzeidom29.jpg

drkuktartfirenzeidom30.jpg

drkuktartfirenzeidom31.jpg

drkuktartfirenzeidom32.jpg

Az altemplom (a lenti képtől kezdve) szintén érdekes látvány, megtekintése javasolt (pláne, hogy szeparált belépőjegy vásárlásra nincsen lehetőséged).

drkuktartfirenzeidom41.jpg

drkuktartfirenzeidom42.jpg

drkuktartfirenzeidom43.jpg

drkuktartfirenzeidom44.jpg

drkuktartfirenzeidom45.jpg

drkuktartfirenzeidom46.jpg

További száraz és praktikus információk a hivatalos honlapon találhatóak. Itt írnak többek között a nyitvatartásról (a kupola és dóm nyitvatartása eltér), a helyszínen és online történő jegyvásárlásról, a jegyárakról és más hasznos tudnivalókról. 

Ne felejtkezzünk ugyanakkor meg a jóhíreket szállító DRKUKTART blogról sem. Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével! És még egy kis praktikus infó: a Facebook-on a Tetszik mezőre téve a kurzort, jelöld be az "Értesítéseket kérek" mezőt, hogy valóban értesülj az izgalmas új bejegyzésekről! 

Szép napot! 

DRKUKTA

A Blogon vagy a hozzá kapcsolódó felületeleken megjelenő cikkek tulajdonosa és jogosultja a DRKUKTART bloggere. Ezen szellemi alkotások teljes vagy részbeni felhasználása különösen, de nem kizárólag üzletszerzési, marketing vagy más egyéb kereskedelmi célra a blogger előzetes írásbeli engedélye nélkül szigorúan tilos! 

All articles (partly and in full) belong to the intellectual property of the blogger of DRKUKTART. Using any part of the blog (including but not limited photos, articles in part or in full) for marketing or other commercial reason is strictly prohibited without the preliminary written permission of the blogger! 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
JOGI NYILATKOZAT KAPCSOLAT Copyright © 2005-2023 Drkukta - Drkuktart. Minden jog fenntartva. Bármilyen célra történő felhasználása csak a szerző előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett.⎪All rights reserved. Do not use or reproduce without preliminary written permission.
süti beállítások módosítása